Σαν σήμερα 9 Οκτωβρίου

Παγκόσμια ημέρα ταχυδρομείων.
Θέμα του 2019: Καινοτομία, ενσωμάτωση, ένταξη.
Το 1874 αυτή τη μέρα δημιουργήθηκε η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση. Ήταν σε εφαρμογή της Συνθήκης της Βέρνης που οι εργασίες του συνεδρίου είχαν αρχίσει την 15η Σεπτεμβρίου 1874. Σκοπός της ήταν η δημιουργία των κανόνων που διέπουν την διακίνηση αλληλογραφίας και δεμάτων από τα Ταχυδρομεία. Σήμερα  είναι Ειδική Υπηρεσία του ΟΗΕ με έδρα τη Βέρνη.


1912*: Οι πρώτες επιχειρήσεις τις Ελλάδας στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο στέφονται από επιτυχία. Στη ξηρά ο ελληνικός στρατός νικάει το τουρκικό στο Σαραντάπορο, φυσικά οχυρή θέση που την άμυνά της είχαν οργανώσει Γερμανοί. Στη θάλασσα ο ναύαρχος Π. Κουντουριώτης σηκώνει την Ελληνική σημαία στη Μύρινα της Λήμνου. Ένα μικρό άγημα που αποβιβάστηκε στο Κάστρο της Μύρινας από την προηγούμενη μέρα, μετά από αψιμαχία με την τοπική φρουρά το κατέλαβε. Στρατηγικός του στόχος ήταν η χρησιμοποίηση του Μούδρου σαν ορμητήριο του Ελληνικού ναυτικού.
* Οι ημερομηνίες είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα, όπως όλες οι ημερομηνίες μαχών και απελευθερώσεως πόλεων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Και αυτό γιατί όλες αυτές οι πόλεις γιόρταζαν με αυτό την επέτειο απελευθέρωσής τους από τότε που ίσχυε, συνεχίζοντας μέχρι και σήμερα στην ίδια ημερομηνία. Με το νέο ήταν 22 Οκτωβρίου.


1934: Δολοφονείται σε ηλικία 45 ετών κατά την διάρκεια επίσκεψής του στη Μασσαλία ο Βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας Αλέξανδρος Α’ ή Αλέξανδρος Καραγεώργεβιτς. Είχε επιβάλει προσωπική δικτατορία στη χώρα εξ αιτίας της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του πρωθυπουργού Στέπαν Ράντιτς. Δολοφόνος του, με ένα Μάουζερ C96, ο Βούλγαρος Vlado Chernozemski, μέλος της Εσωτερικής Επαναστατικής Μακεδονικής Οργάνωσης (Βουλγαρική), ινστρούχτορας της Ούστασι (Ustaša Κροατική), που εκτελούσε διαταγές του Ante Pavelić. Ο δολοφόνος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την Γαλλική Αστυνομία. Άλλα τρία μέλη της οργάνωσης που περίμεναν τον Αλέξανδρο σε διαφορετικά σημεία της διαδρομής συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε ισόβια. Ο Αλέξανδρος δεν μπόρεσε να αποφύγει τη μοίρα της δυναστείας. Όλες οι δολοφονίες των μελών της, είχαν γίνει ημέρα Τρίτη, γι’ αυτό είχε αποφασιστεί να μην κάνει δημόσιες εμφανίσεις κάθε Τρίτη. Δεν μπορούσε όμως να ματαιώσει επίσημη επίσκεψη σε κράτος λόγω μιας «ανόητης» πρόληψης. Εκτός από τον Αλέξανδρο τραυματίστηκε θανάσιμα και πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία;;; την επομένη ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργός Λουί Μπαρτού του οποίου ήταν προσκεκλημένος ο Αλέξανδρος.  Μεταρρυθμιστής, στο σύντομο χρόνο της πρωθυπουργίας του είχε εισαγάγει, σε παγκόσμια πρώτη, το οικογενειακό επίδομα και την διασφάλιση των γυναικών εργαζομένων πριν και μετά τον τοκετό. Όπως αποκαλύφθηκε το 1974, με την δημοσιοποίηση των αρχείων της δολοφονίας, ο Μπαρτού που καθόταν δίπλα στον Αλέξανδρο πυροβολήθηκε από όπλο της Γαλλικής Αστυνομίας (St. Etienne 8mm, model 1892), ή από Γάλλο αξιωματικό του στρατού (χρησιμοποιούσαν το ίδιο υπηρεσιακό περίστροφο). Ο Μπαρτού στο φιλμ της δολοφονίας (κλικ στην εικόνα) φαίνεται, μετά τους πυροβολισμούς, για ένα δευτερόλεπτο, όρθιος έξω από το αυτοκίνητο.


1944: Αρχίζει η 4η Διάσκεψη της Μόσχας στην οποία συμμετέχουν οι Σύμμαχοι του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου Μ. Βρετανία και Σοβιετική Ένωση. Συμμετείχαν σαν παρατηρητές οι ΗΠΑ και η εξόριστη Πολωνική Κυβέρνηση. Ολοκληρώθηκε την 19η Οκτωβρίου χωρίς να προκύψει κάποια επίσημη Συμφωνία ή Συνθήκη. Παρά ταύτα ήταν η σημαντικότερη Διάσκεψη που έγινε κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά την διάρκεια αυτής της διάσκεψης μοιράστηκε άτυπα η Ευρώπη σε σφαίρες επιρροής ανάμεσα στους δυο συμμετέχοντες και μάλιστα με ποσοστά. Σε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Ιωσήφ Στάλιν ο Ουίνστον Τσώρτσιλ σε μια λευκή κόλα χαρτί έγραψε τον όνομα της κάθε χώρας και δίπλα τα ποσοστά επιρροής και το έδωσε στον Στάλιν. Ο τελευταίος τσεκάρισε τα ποσοστά και το επέστρεψε στον Τσώρτσιλ σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του δεύτερου που είναι η μοναδική πηγή γραπτής πληροφόρησης. Φαίνεται ότι, κατά πάγια συνήθεια του βραβευμένου με Νόμπελ λογοτεχνίας συγγραφέα (του Τσώρτσιλ), χρύσωσε το χάπι και σ΄ αυτή την περίπτωση. Η 4η Διάσκεψη της Μόσχας (ή Διάσκεψη των Ποσοστών) πραγματοποιήθηκε για να οριστικοποιηθούν επίσημα αλλά άτυπα τα ποσοστά που ήταν αντικείμενο πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ των υπουργών εξωτερικών των δυο χωρών. Αλλιώς πως θα τα έβρισκε η Ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών του δικτάτορα Φράνκο; Ο στρατηγός και υπουργός εξωτερικών Φρανσίσκο Γκόμεζ-Τζορντάνα σε λόγο του στην Βαρκελώνη τον Απρίλιο του 1943 τα είχε ανακοινώσει όπως ακριβώς είναι στο χαρτί – ντοκουμέντο που παραθέτει στην ιστορία του ο Τσώρτσιλ.
Σύμφωνα μ΄αυτό το χαρτί η Ελλάδα περιέρχονταν στην σφαίρα επιρροής της Αγγλίας με ποσοστό 90% έναντι 10% της Σοβιετικής Ένωσης. Οι Έλληνες ενδιαφερόμενοι καίτοι εν πλήρη γνώσει αυτής της απόφασης την αγνόησαν παντελώς. Ο πρωθυπουργός της κατοχικής κυβέρνησης Ι. Ράλλης δημιούργησε το δικό του στρατό των Γερμανοτσολιάδων Ταγματασφαλιτών για να διαδεχθεί τους Γερμανούς όταν αυτοί αποχωρούσαν. Η Ελληνική κυβέρνηση του Καΐρου είχε έτοιμο τον δικό της στρατό και ναυτικό που συντηρούνταν από τους συμμάχους στο πλευρό των οποίων πολεμούσε. Το ΚΚΕ δημιουργούσε με τον ΕΛΑΣ τον δικό του αντιστασιακό στρατό στα βουνά της Ελλάδας και ο Ν. Πλαστήρας μετέτρεψε την ομάδα του ΕΔΕΣ, που είχε δημιουργήσει το 1937 για ανατροπή του δικτάτορα Ι. Μεταξά, σε αντιστασιακή οργάνωση για να μην λείψει από το πάρτυ διαμοιρασμού της Ελλάδας στις δικές τους ονειρικές σφαίρες επιρροής. Η τραγωδία του εμφυλίου πολέμου αλλά και της μετά απ΄ αυτόν εποχής ήταν το αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων. Όχι απλά αναφέρετο το δικαίωμα, αλλά υποχρέωση κάθε λαού να μάχεται με κάθε μέσον για την ελευθερία του και την ανεξαρτησία της χώρας του. Γνωρίζοντας όμως γιατί μάχεται και εναντίον ποιών και γιατί παλεύει. Σίγουρα όχι πάντως για να ανακαλύπτει εκ των υστέρων ότι μάχονταν εναντίον μιας προηλειμμένης απόφασης των «ισχυρών φίλων του» της μιας ή της άλλης πλευράς, που του την κράτησαν τότε κρυφή οι δικοί του ηγέτες. Όσο για την δήλωση άγνοιας, απ’ όλες τις πλευρές, των αποφάσεων της διάσκεψης μέχρι και σήμερα τα γεγονότα βοούν. Όλοι μισούσαν τόσο τους Έλληνες ώστε να μην τους σφυρίξουν στο αυτί, σε καμία από τις παρατάξεις για το τι αποφασίστηκε; Και πως δικαιολογούν την άρνηση του Κρεμλίνου, για δημόσια αναφορά και μόνο, τίποτε άλλο, στον Ελληνικό εμφύλιο κατά την διάρκειά του. Και καλά οι ηγέτες του ΚΚΕ δεν κατάλαβαν, δεν υποψιάστηκαν τίποτε από αυτή την στάση;


1960: Επικυρώνεται και τίθεται σε ισχύ η Σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου από την μια και ομίλου Γαλλικών επιχειρήσεων, με κύριο φορέα την PECHINEY (ή όπως έμεινε στους Έλληνες ΠΕΣΙΝΕ) από την άλλη. Στον όμιλο συμμετείχαν ο Αλέξανδρος Τσάτσος και ο Σταύρος Νιάρχος. Η σύμβαση αφορά την ίδρυση και λειτουργία μονάδων για την εξόρυξη βωξίτη, παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου. Είναι η μόνη άξια λόγου μονάδα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας. Ο θεμέλιος λίθος μπαίνει την 7η Απριλίου 1963. Η σύμβαση είναι επαχθέστατη, σε κάθε άρθρο, για το δημόσιο και τα Ελληνικά συμφέροντα: Η ΔΕΗ πρέπει να υλοποιήσει επένδυση ύψους 125.000.000 δρχ. σε εγκαταστάσεις και δίκτυα παροχής ενέργειας . Η επένδυση ήταν ύψους $75.000.000  ενώ το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που θα συστηνόταν στην Αθήνα για την εκμετάλλευση των Βωξιτών $25 εκ. από τα οποία άμεσα καταβλητέα το 1/8, ενώ τα υπόλοιπα σε ορίζοντα πενταετίας, όποτε το έκρινε απαραίτητο το ΔΣ της. Το πιο επαχθές απ΄ όλα ήταν η τιμή της κιλοβατώρας του ρεύματος που θα χορηγούσε η ΔΕΗ στην ΠΕΣΙΝΕ. Συμφωνήθηκε να είναι $0,0031 έως και $0,0036 ανάλογα με την διακύμανση του κόστους από την ΔΕΗ της οποίας η κιλοβατώρα στην καλύτερη των περιπτώσεων της κόστιζε (για την παραγωγή, όχι την μεταφορά) $0.004. Για την ΔΕΗ σήμαινε, μόνο απ’ αυτή τη διαφορά, ετήσια ζημία τουλάχιστον 100.000.000 δρχ. Ο αυτοεξόριστος από το 1963 Κ. Καραμανλής με πρόταση της ΕΔΑ που υπερψηφίζουν και οι περισσότεροι βουλευτές της Ένωσης Κέντρου παραπέμφθηκε το 1965 στο Ειδικό Δικαστήριο. Η σύμβαση της  ΠΕΣΙΝΕ ήταν αυτή που έκανε άνθρωπο των Γάλλων τον Κ. Καραμανλή, πράγμα που οι Γάλλοι του ανταπέδωσαν σε όλη τη διάρκεια της αυτοεξορίας του, κατά την επάνοδό του στην χώρα την ημέρα της μεταπολίτευσης, με το προεδρικό αεροπλάνο της Γαλλίας, στην ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ και σε πολλές άλλες μικρότερες πτυχές της πολιτικής του ζωής.


1967: Δολοφονείται σε ηλικία 39 ετών ο Che Guevara. Αργεντινός γιατρός, συγγραφέας, επαναστάτης. Βοήθησε τον Φ. Κάστρο να ανατρέψει (αυτός ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα) την δικτατορία της Κούβας. Πήγε στο Κογκό για να βοηθήσει στην επανάσταση των Σίμπα. Κατέληξε στην Βολιβία. Ήταν λάθος εκτίμηση τόσο του αντίπαλου, όσο και των συμμάχων του. Πίστευε ότι αντίπαλός του ήταν ο ανεκπαίδευτος Βολιβιανός στρατός. Δεν γνώριζε ότι η CIA  με σχέδιο οργανωμένο από τον Κλάους Μπάρμπι, είχε στείλει κλιμάκιο πρακτόρων και στρατιωτικών για την άμεση δίωξή του και για την εκπαίδευση μιας Βολιβιανής μονάδας για τον ίδιο σκοπό. Οι σύμμαχοι του (το κομμουνιστικό κόμμα της Βολιβίας) δεν τον υποστήριξε. Αυτά τα δυο οδήγησαν τελικά στη σύλληψή του. Τον δολοφόνησαν πυροβολώντας τον αρχικά σε χέρια και πόδια και στο τέλος στο στήθος και στο λαιμό (συνολικά 9 σφαίρες). Αναγκάστηκαν να δημοσιοποιήσουν φωτογραφίες του πτώματός του γιατί ο πατέρας του αμφισβητούσε τον θάνατό του. Το 1997 ανακαλύφθηκε ο μυστικός τάφος που τον είχανε θάψει. Τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Σάντα Κλάρα της Κούβας. Την πρώτη πόλη που είχε ελευθερώσει από την δικτατορία του Φ. Μπατίστα το 1958.


1988: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Felix Wankel. Ο μοναδικός μηχανικός που σχεδίασε ένα νέο κινητήρα εσωτερικής καύσης τον 20ο αιώνα που βγήκε στην παραγωγή. Ο κινητήρας wankel, είναι περιστροφικός και χαρακτηρίζεται από τον πολύ μικρό εξωτερικό του όγκο και την πάρα πολύ μεγάλη απόδοση ισχύος/κυβικό εκατοστό χώρου καύσης. Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1967 στο μοντέλο NSU Ro-80, το οποίο ανακηρύχθηκε αυτοκίνητο της χρονιάς το 1968. Από 995 cc απέδιδε 116 ίππους, και είχε τελική ταχύτητα 180km/h. Επιδόσεις που έβρισκες τότε, σε αυτοκίνητα με κινητήρες Otto (αυτούς που έχουν όλα τα αυτοκίνητα) κυβισμού άνω των 2.000cc. Η NSU χρεοκόπησε, την αγόρασε η Audi που εξέλιξε τον κινητήρα τόσο στο εργαστήριο όσο και σε αγώνες, χρεοκόπησε και αυτή, την αγόρασε η VW, η οποία πούλησε την πατέντα στη Mazda. Η Mazda εξέλιξε τον κινητήρα αλλά και αυτή δεν πἠγαινε καθόλου καλά οικονομικά. Μέχρι που όλα διορθώθηκαν το 1979. Η Mazda σηματοδότησε το τέλος του wankel στα οικογενειακά της μοντέλα, με την παραγωγή του 626 με κινητήρα Otto, πήρε το τίτλο του αυτοκινήτου της χρονιάς το 1983 και ξεκόλλησε οικονομικά.  Ήταν άλλη μια οικονομική δολοφονία, αλλά ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα, τουλάχιστον άμεσα.


←8 Οκτωβρίου

10 Οκτωβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.