Σαν σήμερα 10 Οκτωβρίου

Παγκόσμια ημέρα ψυχικής Υγείας.


1813: Γενιέται ο Giuseppe Verdi († 27/01/1901, 87 ετών), Ιταλός συνθέτης, του ρομαντισμού, κλασσικής μουσικής, ιδίως όπερας. Γνωστότερα έργα του:

La donna è mobile. Από τον Ριγκολέτο.
Va Pensiero.
Libiamo ne’ lieti calici. Από το La Traviata.
La traviata(Ολόκληρη).
Το Grand March από την Aida.


1862*: Εκδηλώνεται πολιτικό κίνημα από τους** Δ. Βούλγαρη, Κ. Κανάρη και Μπ. Ρούφο ανατρέπει τον Όθωνα, και την τελευταία κυβέρνησή του. (Μεσοβασιλεία).  Ο βασιλιάς και η σύζυγός του Αμαλία που βρισκόταν σε περιοδεία με την βασιλική θαλαμηγό Αμαλία, θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα την 12η Οκτωβρίου με την κορβέτα του Βρετανικού Ναυτικού Σκύλα (Scylla) Μέχρι και την ορκωμοσία του Γεωργίου το 1863, κυβερνούν την Ελλάδα αρχικά οι τρεις πρώτοι, αλλά λίγο αργότερα γίνεται τέτοιο μπάχαλο που φτάνουν να τους αλλάζουν με κλήρο κάθε δέκα μέρες. Ακόμη και όταν παραιτήθηκαν η Εθνοσυνέλευση ζήτησε την παραμονή τους με μόνο διαδικαστικές δικαιοδοσίες μέχρι να βρουν λύση. Κυρίαρχο όργανο άσκησης της εξουσίας αναδεικνύεται η Β΄ Εθνική Συνέλευσις που τα μέλη της, οι πληρεξούσιοι, είχαν αναδειχθεί μέσω εκλογών που προκηρύχθηκαν από την προσωρινή επαναστατική κυβέρνηση  για 24 έως 27 Νοεμβρίου. Η έναρξη εργασιών της Εθνικής Συνέλευσης έγινε την 10η Δεκεμβρίου 1862.
* Η ημερομηνία είναι με το παλιό ημερολόγιο. Με το νέο ήταν 23.10
** Αυτοί στο τέλος της ημέρας ανέλαβαν την πολιτική διαχείριση του κινήματος. Πρωταγωνιστές του κινήματος ήταν ο ταγ/χης Πυροβολικού Ι. Παπαδιαμαντόπουλος (διοικητής του στρατιώτη Σπύρου Λούη και αργότερα μέντωράς του. Αυτός του πρότεινε και τον προώθησε για να συμμετάσχει στον μαραθώνιο) και ο Επαμεινώνδας Δεληγιώργης αρχηγός της πάντοτε αντιοθωνικής νεολαίας. Όλες οι συνωμοτικές συναντήσεις που είχαν προηγηθεί γινόταν στο σπίτι του Μακρυγιάννη ο οποίος ήταν πάλι κατάκοιτος από τις παλιές πληγές του που τον ταλαιπωρούσαν.


1935: Με υποκινητή τον Γ. Κονδύλη εκδηλώνεται πραξικόπημα από τους Α. Παπάγο, Γ. Ρέππα και Δ. Οικονόμου που ανατρέπουν, με την σύμπραξή της, την κυβέρνηση Τσαλδάρη. Σχηματίζουν Κυβέρνηση, κηρύσσουν την χώρα σε κατάσταση πολιορκίας (Στρατιωτικός Νόμος) και απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις. Παίρνουν ψήφο εμπιστοσύνης από την Ε΄ Εθνοσυνέλευση, η οποία δια βοής (με χειροκροτήματα και επευφημίες) εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο: Καταργείται η αβασίλευτος Δημοκρατία (Έτσι ακριβώς ονομάζουν την Προεδρευόμενη Δημοκρατία που ήταν το πολίτευμα της χώρας), ‘δημοψήφισμα‘ για το πολιτειακό, ορίζουν ο πρωθυπουργός να εκτελεί ταυτόχρονα χρέη αντιβασιλέως, κατάργηση του Συντάγματος του 1927 και επαναφορά σε ισχύ του Συντάγματος του 1911 .


1941: Οι ωμότητες των Βουλγάρων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που είναι υπό την κατοχή τους, τρέπουν τους κατοίκους αυτών των περιοχών σε φυγή προς την Γερμανοκρατούμενη Κεντρική Μακεδονία, για να γλυτώσουν. Η κυβέρνηση δοσιλόγων του Γ. Τσολάκογλου αναγκάζεται να εκδώσει Νομοθετικό Διάταγμα, με το οποίο λαμβάνεται πρόνοια για την στέγαση και περίθαλψη του κύματος των προσφύγων. Οι Βούλγαροι με την συμμετοχή τους στο Τριμερές Σύμφωνο, είχαν μοιράσει με τους Γερμανούς την Βόρεια Ελλάδα. Οι Γερμανοί τήρησαν το λόγο τους και τους παραχώρησαν την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ορίζοντας σύνορα τον ποταμό Στρυμόνα. Οι Βούλγαροι επιδόθηκαν στην εξόντωση του Ελληνικού στοιχείου στις περιοχές που είχαν υπό την κατοχή τους, μια τακτική που είχε ξεκινήσει την εποχή των Βαλκανικών πολέμων ο πρίγκηπας Φερδινάνδος. Οι «τυχεροί» πρόσφυγες που κατάφεραν να περάσουν τον Στρυμόνα υπολογίζονται σε 200.000. Αυτοί που δεν κατάφερναν να διαφύγουν ή εκτελούνταν, ή οδηγούνταν αιχμάλωτοι σε καταναγκαστικά έργα, από τα οποία δεν επιβίωσε κανείς.


1985: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Όρσον Ουέλς. Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας. Το έργο του Πολίτης Κέιν θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα φιλμ που γυρίστηκαν ποτέ. Όταν έκανε πρεμιέρα το 1941 το FBI το είχε χαρακτηρίσει προπαγάνδα του κομμουνιστικού κόμματος. Ο Ουέλς ήταν, όπως τόνιζε, προοδευτικός και οπαδός του προέδρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ. Άλλα έργα του:
Το άγγιγμα του κακού.
Οι υπέροχοι Άμπερσονς.
Όλα είναι αλήθεια.
Ο ξένος.


1993: Η Νέα Δημοκρατία, μετά την απώλεια της οριακής πλειοψηφίας της στη Βουλή (150 έδρες), έχει προκηρύξει εκλογές για 10/10. Κερδίζει το αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ (που θα καθάριζε τις βρωμιές του, σύμφωνα με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις της η ΝΔ, όλων των εκλογικών αναμετρήσεων από το 1989 και μετά) του Ανδρέα Παπανδρέου με 46,88% 170 έδρες και σχηματίζει κυβέρνηση. Η ΝΔ με τον Κ. Μητσοτάκη δεύτερη με 39,3% και 111 έδρες, 3η η Πολιτική Άνοιξη του Α. Σαμαρά με 4,87% και 10 έδρες, τέταρτο το ΚΚΕ με 4,54% και 9 έδρες. Δείτε τα προεκλογικά spot της εποχής.


←9 Οκτωβρίου

11 Οκτωβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.