Σαν σήμερα 12 Οκτωβρίου

322 π.Χ.: Αυτοκτονεί ο Δημοσθένης. O πιο διάσημος αρχαίος ρήτορας και δημαγωγός. Με την δύναμη της θέλησής του νίκησε την δυσλεξία του και την αδυναμία του να προφέρει το «λ» και το «ρ». Έμπλεξε σε διάφορα σκάνδαλα χρηματισμού. Στο τέλος συμμετείχε σε επανάσταση κατά των διαδόχων του Μ. Αλέξανδρου, καταδιώχτηκε, εντοπίστηκε στο ναό του Ποσειδώνα στην Καλαυρεία, τον σημερινό Πόρο. Για να μην συλληφθεί ήπιε κώνιο δίδοντας τέλος στην ζωή τους σε ηλικία 62 ετών.

Προς γαρ το τελευταίον εκβάν, έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται.


1320: Πεθαίνει στην Θεσσαλονίκη σε ηλικία 43 ετών ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μιχαήλ Θ’ Παλαιολόγος. Ήταν συναυτοκράτορας με τον πατέρα του Ανδρόνικο Β’ από το 1295 (18 ετών) έως και τον θάνατό του. Πολύ μειωμένων δυνατοτήτων, είχε αποτύχει σε όλες τις αποστολές (στρατιωτικές και διπλωματικές) που του είχε αναθέσει ο πατέρας του. Είχε πέσει σε κατάθλιψη λόγω τις δολοφονίας του πρωτότοκου γιου του Μανουήλ, πιθανόν από τον δεύτερο γιο του και μετέπειτα αυτοκράτορα (μετά από εμφύλιο πόλεμο με τον παππού του Ανδρόνικο Β’) Ανδρόνικο Γ’ Παλαιολόγο.


1492: Ο Χριστόφορος Κολόμβος στο πρώτο ταξίδι του, για να ανακαλύψει τον δυτικό δρόμο για τις Ινδίες, φτάνει στις Μπαχάμες της Καραϊβικής. Πιστεύει ότι έφτασε στην Νότια Ασία. Το ονομάζει San Salvador (Άγιος Σωτήρας). Δεν είναι γνωστό αν είναι το σημερινό San Salvador.


1880: Παραιτείται η κυβέρνηση του Χ. Τρικούπη, επειδή κατά την ψηφοφορία για ανάδειξη προέδρου της βουλή στη νέα περίοδο καταψηφίζεται ο κυβερνητικός υποψήφιος Ν. Καλλιφρονάς. Ο βασιλιάς δίδει εντολή σχηματισμού της τελευταίας κυβέρνησής του, στον Αλ. Κουμουνδούρο. Με αυτήν ο Αλ. Κουμουνδούρος θα συμπληρώσει έντεκα (11) πρωθυπουργικές θητείες, ρεκόρ αξεπέραστο μέχρι σήμερα. Θα διατηρηθεί δυο χρόνια στην εξουσία μέχρι την είσοδο, με τις εκλογές του 1881, των Θεσσαλών Βουλευτών στο κοινοβούλιο, που θα ανατρέψουν τις ισορροπίες των κομματικών σχηματισμών. Θα την διαδεχθεί η «Θεσσαλική» κυβέρνηση του Χ. Τρικούπη.


1944: Ολοκληρώνεται η εκκένωση της Αθήνας από τα κατοχικά στρατεύματα που έχει αρχίσει από το βράδυ της προηγουμένης. Ο κόσμος μετά από τρεισήμισι χρόνια κατοχής, ξεχύνεται στους δρόμους, γεμίζει τις πλατείες πανηγυρίζοντας. Την 18 Οκτώβρη έρχεται από το Κάιρο η κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Όμως δεν ήλθε μαζί της η άνοιξη. Τα σύννεφα της εμφύλιας καταιγίδας έχουν αρχίσει ήδη να μαζεύονται.


1960: Οι Ιάπωνες τηλεθεατές ενώ παρακολουθούν έναν λόγο του 61χρονου ηγέτη των σοσιαλιστών Inejiro Asanuma, γίνονται μάρτυρες της δολοφονίας του από ένα δεκαεφτάχρονο ακροδεξιό με ένα κοντό ξίφος samurai.


1983: Ο Kakuei Tanaka πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας βρίσκεται ένοχος δωροδοκίας από την Lockheed ύψους 2 εκ $ και καταδικάζεται σε 4 χρόνια φυλάκιση. Κατηγορούνταν για πολλά σκάνδαλα από το 1974 αλλά μόνο σε αυτό υπήρξαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία.


1989: Παραιτείται η κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ με τον Συνασπισμό. Είχε ολοκληρώσει το έργο της «κάθαρσης» παραπέμποντας στο ειδικό δικαστήριο τον Αντρέα Παπανδρέου και άλλα τέσερα στελέχη της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Θα αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννη Γρίβα για την διεξαγωγή των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.1999: Η γη αποκτά πληθυσμό έξι δισεκατομυρίων ανθρώπων. Στις 31.10.2011 έγινε 7 δις και θα γίνει 8 δις στις 08/07/2019.


2011: Βρίσκεται πεθαμένος στο σπίτι του σε ηλικία 70 ετών ο Dennis Richie. Ο άνθρωπος που δημιούργησε τη γλώσσα προγραματισμού C στην οποία είναι γραμμένα όλα τα λειτουργικά συστήματα και όλες οι μεγάλες εφαρμογές. Του έχουν δώσει διάφορες ιδιότητες και ονόματα: «Ο άνθρωπος που έδωσε μορφή στην εποχή της πληροφορικής», «ο άνθρωπος κάτω από τα ραντάρ» (γιατί περνούσε απαρατήρητος από την δημοσιότητα). Το πρώτο βέβαια που του δόθηκε, όταν παρουσίασε τη γλώσσα C, ήταν hacker και ήταν σκόπιμο για εκφοβισμό μήπως και ζητήσει πνευματικά δικαιώματα για την εργασία του. Την C την ανέπτυξε σαν εργαλείο για να τον βοηθήσει, όταν μαζί με τον Ken Thompson, δημιουργούσαν το λειτουργικό σύστημα Unix. Η γλώσσα C έχει περάσει σαν ISO στο χώρο της πληροφορικής. Εξελίσεται διαρκώς, με καινούργιες εκδόσεις και βιβλιοθήκες. Σήμερα μέχρι και τα διάφορα Smart mobile χρησιμοποιούν, για το λειτουργικό τους σύστημα, την γλώσσα C (Ακόμη και το iOS της Apple), ή όπως είπε κάποιος «αν πάρεις ένα μικροσκόπιο και κοιτάξεις με αυτό τον υπολογιστή σου θα δεις εκεί μέσα τον Dennis Richie να βρίσκεται παντού». Κατά την διάρκεια της ζωής του, του είχε απονεμηθεί το βραβείο Turing και όλα τα Αμερικανικά τεχνολογικά βραβεία.


←11 Οκτωβρίου

13 Οκτωβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.