Σαν σήμερα 13 Οκτωβρίου

Διεθνής ημέρα μείωσης των καταστροφών.
Θέμα του 2017: Ασφαλές σπίτι: Μείωση της εκτόπισης

.


54: Πεθαίνει  σε ηλικία 64 ετών ο αυτοκράτορας της Ρώμης Κλαύδιος, από άγνωστη αιτία. Θα τον διαδεχθεί στο θρόνο ο θετός γιος του Νέρων. Ο Κλαύδιος είχε διαδεχθεί τον δολοφονημένο Καλιγούλα. Με μετρημένη και συνετή εξάσκηση της εξουσίας του για τα δεδομένα της εποχής, είχε κάνει πολλά έργα ιδίως οδοποιίας, ύδρευσης και άρδευσης. Είχε ανακτήσει για λογαριασμό της αυτοκρατορίας περιοχές που θεωρούσε ζωτικής σημασίας. Ταυτόχρονα έδινε λύσεις με γνώμονα το συμφέρον της αυτοκρατορίας, την ειρήνη και την τάξη στις περιοχές της. Ελευθέρωσε τη Ρόδο από την Ρωμαϊκή κυριαρχία, γιατί πίστευε ότι θα αναπτυσσόταν καλύτερα, χωρίς τον έλεγχο της Ρώμης  και ότι αυτό συνέφερε. Έδωσε τέλος στην διαμάχη της Εβραϊκής και Ελληνικής κοινότητας της Αλεξάνδρειας με την «επιστολή προς Αλεξανδρινούς». Με αυτήν επαναβεβαίωνε τα ίσα δικαιώματα των Εβραίων, αλλά ταυτόχρονα τους απαγόρευε να κάνουν μαζικό εποικισμό της πόλης με αθρόες μεταναστεύσεις.  Με τέσσερις γάμους και γενικά την απροκάλυπτη προτίμησή του στο αντίθετο φύλο προκαλούσε τα ήθη της εποχής που «επέβαλαν» σαν ερωτικούς συντρόφους της ανώτερης τάξης άνδρες και αγόρια. Όπως αναφέρει ο ιστορικός Σουητόνιος τον αποκαλούσαν γυναικάκια, γυναικόδουλο και άλλα παρεμφερή.


1884: Καθιερώνεται η ώρα Greenwich για παγκόσμια βάση υπολογισμού της ώρας. Αρχικά είχαν χωρίσει τη γη σε 24 μεσημβρινούς που απείχαν 15º μεταξύ τους. Ο καθένας από αυτούς τους μεσημβρινούς έχει μια ώρα διαφορά από τους διπλανούς του. Ο μεσημβρινός 0 είναι αυτός που διέρχεται από το αστεροσκοπείο του Greenwich. Το κομμάτι της γης που είναι ανατολικά του Greenwich και μέχρι 180º έχει ανατολική ώρα (+), ενώ το αντίστοιχο δυτικό, δυτική ώρα (-).


1904: Σκοτώνεται ο Παύλος Μελάς από Τούρκους στο χωριό Σιάτιστα. Ήταν αξιωματικός του Ελληνικού στρατού απεσταλμένος της ελληνικής κυβέρνησης στα κατεχόμενα Μακεδονικά εδάφη με διαφορετικά ψευδώνυμα σε κάθε μια από τις τρεις αποστολές του. Σκοπός του ήταν η υπεράσπιση του πληθυσμού από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες που προσπαθούσαν με το καλό (κάνοντας σχισματικούς στη θρησκεία) ή με το κακό (καίγοντας χωριά που είχαν αντιρρήσεις) ή και με τα δύο να κάνουν τους σκλαβωμένους στους Τούρκους Έλληνες, βοηθούς τους στην κατάληψη της Μακεδονίας από αυτούς. Η παρουσία του αλλά και ο θάνατός του 34χρονου αξιωματικού ανέβασαν το ηθικό των κατοίκων που διαπίστωσαν έμπρακτα ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται γι’ αυτούς.


1949: Η «συμμαχική» κυβέρνηση του Τραπεζικού Αλ. Διομήδη εκδίδει Νομοθετικό Διάταγμα για την διαχείρηση των εχθρικών περιουσιών. Με τον όρο «εχθρικές περιουσίες» ενοούσε τις περιουσίες (κινητές και ακίνητες) που καρπώθηκαν Γερμανία και Βουλγαρία κατά την διάρκεια της κατοχής. Το διάταγμα ήταν σε εφαρμογή της συμφωνίας των Παρισίων για τις Γερμανικές «περιουσίες» και της Συνθήκης Ειρήνης με την Βουλγαρία. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην έννοια εχθρικές περιουσίες συμπεριλαμβάνονται και οι εμπορικές επιχειρήσεις που ευνοήθηκαν από το καθεστώς της κατοχής. Μερικών τα ονόματα είναι πολύ γνωστά για την μέχρι πρόσφατα εμπορική δραστηριότητά τους εναντίον των συμφερόντων της Ελλάδας. Η διαχείρηση των εχθρικών περιουσιών επεκτάθηκε και στις Ιταλικές το 1952, μετά από αντίστοιχη συνθήκη με την Ιταλία.


1964: Επιστρέφει στην γη μετά από έξι περιστροφές και προσγειώνεται με επιτυχία το Σοβιετικό διαστημόπλοιο Βοσχόντ. Είχε εκτοξευθεί την προηγούμενη μέρα. Όλοι οι φορείς του, τόσο της πρόωσης όσο και οι ανασχετικοί, ήταν στερεών καυσίμων. Ήταν το πρώτο διαστημόπλοιο με πολυμελές πλήρωμα (3 αστροναύτες) και το πρώτο, με διαφορά δεκαετιών από τον Αμερικανικό ανταγωνισμό, που προσγειωνόταν.


1972: Η πτήση 571 των Ουραγουανών Αερογραμμών συντρίβεται στις Άνδεις στα σύνορα Αργεντινής Χιλής, σε υψόμετρο μεγαλύτερο από τα 3.600 μέτρα. Από τους 45 επιβάτες που μετέφερε επιβιώνουν αρχικά 29 άτομα. Μετά από λίγες ημέρες σκοτώνονται από χιονοστιβάδα άλλοι 8. Χωρίς πηγή θέρμανσης και τροφής καταφεύγουν στην ανθρωποφαγία των καλά συντηρημένων συντρόφων τους στο χιόνι. Μετά από δυο μήνες μάταιης προσμονής, δυο από αυτούς, μετά από 10ήμερη πορεία συναντιούνται με έναν που εκτελούσε μεταφορές τροφίμων, με άλογα, σε δυσπρόσιτους οικισμούς των Άνδεων. Όταν έφτασαν τα συνεργεία διάσωσης στο σημείο της τραγωδίας, στις 23 Δεκεμβρίου, βρήκαν ζωντανούς 16 ανθρώπους.


1996: Δολοφονείται εν ψυχρώ  μέσα στην Πράσινη Γραμμή, κοντά στο χωριό Άχνα, από Τούρκους στρατιώτες, ο Κύπριος Πέτρος Κακουλλής ενώ μάζευε σαλιγκάρια. Ο γαμπρός του με τον οποίο είχαν πάει μαζί τον είδε σε απόσταση 200 περίπου μέτρα από αυτόν να έχει σηκωμένα τα χέρια, ενώ δυο Τούρκοι στρατιώτες τον σημάδευαν. Τον πυροβόλησαν και έπεσε κάτω. Τον πλησίασαν του έδωσαν την χαριστική βολή και έφυγαν. Η εν ψυχρώ δολοφονία του καταδικάστηκε με ψήφισμα (παμψηφεί) από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επεδίκασε 20.000 € στη χήρα. Η Τουρκία προσέφυγε κατά της απόφασης.


←12 Οκτωβρίου

14 Οκτωβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.