Σαν σήμερα 14 Οκτωβρίου

1884: O George Eastman παίρνει πατέντα (#306,594) για το φωτογραφικό φιλμ σε ρολό. Αντικαθιστά τις γυάλινες πλάκες με φωτογραφική επίστρωση, που χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε για την λήψη και την εμφάνιση των φωτογραφιών. Ήταν η αρχή για την εμπορική διάδοση της φωτογραφικής μηχανής για απλούς χρήστες και βέβαια του κινηματογραφικού φιλμ. Η εταιρεία που είχε ιδρύσει λεγόταν Kodak. Το φιλμ αντικαταστάθηκε σταδιακά στα τέλη του 20ού αιώνα – αρχές 21ου, από τους ψηφιακούς αισθητήρες λήψης εικόνας CCD και CMOS.


1890: Θρίαμβος του Θ. Δηλιγιάννη στις εκλογές που προκήρυξε η κυβέρνηση Χ.Τρικούπη. Εκλέγει 90 από τους 150 βουλευτές και σχηματίζει κυβέρνηση την 24η Οκτωβρίου. Αιτία του καταποντισμού του Χ. Τρικούπη η σφιχτή οικονομική του πολιτική. Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση καθιερώνονται οι προεκλογικές συγκεντρώσεις. Ο τρόπος δημιουργίας τους και η μορφή τους έχουν παραμείνει αναλλοίωτες μέχρι σήμερα: Τραγούδια (τότε έπαιζε συνήθως κάποια φιλαρμονική), συνθήματα και η κεντρική ομιλία που την παρακολουθούσαν οι οπαδοί (πολλοί από τους οποίους είχαν έλθει και από μακριά) κρατώντας αρκετοί κάποιο σύμβολο στο χέρι (πχ οι οπαδοί του Χ. Τρικούπη κρατούσαν ένα κλαδί ελιάς που ήταν το έμβλημα του κόμματος). Τρία χρόνια αργότερα οι ψηφοφόροι θα πληρώσουν την λάθος επιλογή τους στο πρόσωπο ενός παροχολόγου και ρουσφετολόγου με την πιο γνωστή χρεωκοπία της Ελλάδας.


1944: Ο ικανότερος στρατηγός που ανέδειξε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και από τις δύο πλευρές αυτοκτονεί. Ο 52χρονος Erwin Rommel γνωστός σαν «Αλεπού της ερήμου» δέχεται την πρόταση του Χίτλερ να αυτοκτονήσει με υδροκυάνιο για να γλυτώσουν η γυναίκα και τα παιδιά του. Ήταν αναμεμειγμένος στην τελευταία απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ. Συμμετείχε στην απόπειρα παρά την δική του αντίθετη άποψη: Ο Χίτλερ δεν έπρεπε να δολοφονηθεί αλλά να ανατραπεί να συλληφθεί και να περάσει από δίκη, ούτως ώστε να μην υπάρχει καμία περίπτωση υστεροφημίας του. Και σ’ αυτό είχε απόλυτο δίκιο, αλλά…


1949: Ιδρύεται ο Οργανισμός Αναμορφωτηρίων Μακρονήσου. Ήταν Αυτόνομος Οργανισμός και έχει μορφή ΝΠΔΔ στα πλαίσια των “μέτρων εθνικής αναμορφώσεως”. Στο νησί λειτουργούσαν ήδη οι Στρατιωτικές Φυλακές Αθηνών. Από το 1947 λειτουργούσαν άτυπα σαν χώρος εκτόπισης. Στο αναμορφωτήριο κλείνονταν όσοι ήταν επικίνδυνοι για την ασφάλεια του κράτους, αλλά και αυτοί για τους οποίους υπήρχαν υποψίες για τέλεση πράξεων κατά της ασφάλειας του κράτους. Αυτοί δεν ήταν άλλοι από κομουνιστές και αριστεροί όπως ονομαζόταν όλοι οι “μη εμφορούμενοι από τα εθνικά ιδεώδη”, όπως τα αντιλαμβανόταν οι νικητές του εμφυλίου πολέμου. Στο στρατόπεδο της Μακρονήσου δολοφονήθηκαν ή πέθαναν από βασανιστήρια εκατοντάδες Έλληνες. Από τα πιο γνωστά ονόματα που πέρασαν την εθνική τους αναμόρφωση εκεί ήταν οι: Απόστολος (Λάκης) Σάντας, Θανάσης Βέγγος, Νίκος Κούνδουρος, Γεώργιος Γιαννιός, Μάνος Κατράκης, Μενέλαος Λουντέμης κλπ. Ο πιο επώνυμος από αυτούς εμπνεύστηκε στο νησί το τραγούδι: Βράχο βράχο τον καημό μου. Από τον Μίκη Θεοδωράκη. Το 1950 ο Νικόλαος Πλαστήρας πιστός στον πολιτικό προσανατολισμό του, του κατευνασμού των παθών που είχε οξύνει ο Εμφύλιος πόλεμος απέλυσε 1.000 περίπου κρατούμενους και μετέφερε πολλούς άλλους σε άλλες φυλακές ή τόπους εξορίας. Η Μακρόνησος έκλεισε οριστικά για κάθε είδους κρατούμενο το 1957. Το 1958 έγινε στο νησί, από τον Στρατό, μια σπασμωδική προσπάθεια καταστροφής των στοιχείων. Τα αρχεία του Οργανισμού καταστράφηκαν.


1962: Η κρίση των πυραύλων της Κούβας. Η κορύφωση του ψυχρού πολέμου που κινδυνεύει να μετατραπεί σε θερμοπυρηνικό ολοκαύτωμα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος U-2 των ΗΠΑ, σε κατασκοπευτική πτήση του πάνω από την Κούβα, εντοπίζει και φωτογραφίζει βάσεις Ρωσικών πυραύλων SS-4 (Δυτική ονομασία, η Ρωσική τους ήταν R12 Dvina), ολοκληρωμένες και άλλες υπό κατασκευή. Ήταν μέσου βεληνεκούς και μπορούσαν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Στην πραγματικότητα οι φωτογραφίες ήταν «φτιαγμένες» ρετουσαρισμένες. Απεικόνιζαν πραγματικά βάσεις πυραύλων, οι πρωτότυπες, αλλά ήταν τόσο χαμηλής ανάλυσης που δεν έβγαινε κάποιο σίγουρο συμπέρασμα. Με αυτό τον τρόπο οι ΗΠΑ θέλησαν να καλύψουν τον αξιωματικό της Σοβιετικής Στρατιωτικής Αντικατασκοπείας Όλεγκ Βλαντιμίροβιτς Πενκόφσκυ που τους έδωσε την πληροφορία*. Οι ΗΠΑ κηρύσσουν ναυτικό αποκλεισμό της Κούβας, η Σοβιετική Ένωση αποκαλεί την πράξη «πειρατική» και ότι θα οδηγήσει σε πόλεμο. Μετά από διάφορα σχέδια επίθεσης και ειρήνης που απορρίπτονταν το ένα μετά το άλλο έφτασαν σε συμφωνία. Η Ρωσία θα απέσυρε όλα τα στρατηγικά όπλα της από την Κούβα και η Αμερική τους πυραύλους Jupiter που είχε αναπτύξει σε Ιταλία και Τουρκία, με στόχο τους την Μόσχα. Η συμφωνία δεν ανακοινώθηκε ποτέ επίσημα, αλλά υλοποιήθηκε και από τις δυο πλευρές. Η κρίση επίσημα έληξε στις 28 Οκτωβρίου με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Οι τελευταίοι πύραυλοι που καταστράφηκαν ήταν της Τουρκίας στις 24 Απριλίου 1963. Αν υλοποιούνταν η πρόταση για συμβατικό πόλεμο στην Κούβα οι Ρώσοι θα εισέβαλαν στην Δυτική Γερμανία. Αν εισακουγόνταν προτάσεις που είχαν υποβληθεί από συμβούλους και πολιτικούς και των δυο πλευρών, για πυρηνική επίθεση, το «πρώτο κύμα» θα είχε 100 εκατομμύρια νεκρούς από κάθε πλευρά. Η κίνηση της Κούβας για την αποδοχή εγκατάστασης των πυραύλων στο έδαφός της ήταν απόρροια του γενικού εμπάργκο που είχε κηρύξει εναντίον της η Αμερικανική κυβέρνηση την 7η Φεβρουαρίου 1962. Η Σοβιετική Ένωση ήταν η μόνη χώρα που συνέχισε το εμπόριο με την Κούβα και η τελευταία αναγκάστηκε να υποκύψει στις πιέσεις της.
*Τον Πενκόφσκυ κάρφωσε με την σειρά του στην KGB ο διπλός πράκτορας Jack Dunlap που δούλευε στην NSA.


1990: Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο Λέοναρντ Μπερνστάιν: Συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας, συγγραφέας, καθηγητής μουσικής, πιανίστας, σοσιαλιστής ακτιβιστής και φιλάνθρωπος. Οι συνθέσεις του για μπαλέτο, όπερα, συμφωνίες, μιούζικαλ, θεατρικές, μουσική δωματίου, φωνητικά, έργα για πιάνο, χωρικά, μουσική επένδυση ταινιών, ήταν από δημοφιλείς έως σουξέ της εποχής που κυκλοφόρησαν. 16 Grammy και ένα σωρό άλλες τιμητικές διακρήσεις βεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Το FBI λόγω των ιδεών, αλλά περισσότερο των ενεργειών του, τον φακέλωνε σε τόμους. Είτε γιατί ερχόταν σε επαφή με ανεπίτρεπτες οργανώσεις, είτε γιατί ήθελε να έχει ένα συνοπτικό βιογραφικό του, είτε γιατί πήγε στη Ρωσία για να δώσει συναυλίες.
West Side Story, Candide, On the Town, On the Waterfront, Songfest.


1993: Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 10.10.1993, ορκίζεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου. Διαδέχθηκε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον  Κ. Μητσοτάκη. Σηματοδοτεί μια μεγάλη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ μέχρι τον Μάρτιο του 2004, με κύρια σημεία της την μακρόχρονη ασθένεια του Πρωθυπουργού από το 1995 μέχρι το θάνατό του, το 1996, όπου τα καθήκοντά του εκτελούσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Α. Τσοχατζόπουλος. Τις κυβερνήσεις Σημίτη, με την φούσκα του χρηματιστηρίου, που την ακολουθεί το μεγάλο κραχ 1.999-2.000 και η ένταξη στην ευρωζώνη.


2012: Ο Felix Baumgartner σπάει το ρεκόρ της ελεύθερης πτώσης, πηδώντας από ύψος 39 Km. Ταυτόχρονα γίνεται ο μοναδικός άνθρωπος που πέρασε την ταχύτητα του ήχου χωρίς βοηθητικά μέσα (1357.64 km/h).


←13 Οκτωβρίου

15 Οκτωβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.