Σαν σήμερα 16 Οκτωβρίου


Παγκόσμια ημέρα τροφής.
Θέμα του 2016: Το κλίμα αλλάζει. Πρέπει επισης ν΄ αλλάξουν η τροφή και η γεωργία.
Είναι η ημέρα ίδρυσης (16.10.1945) του FAO (Food and Agriculture Organization. Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας), από τον ΟΗΕ, στον οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη.1793: Αποκεφαλίζεται, από την Γαλλική Επανάσταση, σε ηλικία 37 ετών η πρώην βασίλισσα της Γαλλίας Μαρία Αντουανέτα. Ο σύζυγος της βασιλιάς Λουδοβίκος XVI, έχει εκτελεσθεί από την 21η Ιανουαρίου.


1813: Η μάχη της Λειψίας (ή μάχη των Εθνών). Αρχίζει 4ήμερη μάχη μεταξύ των στρατευμάτων του Μεγάλου Ναπολέοντα και των ενωμένων στρατευμάτων Ρωσίας, Πρωσίας, Αυστρίας και Σουηδίας, που τελειώνει με νίκη των τελευταίων. Ο Ναπολέων αναχωρεί για το Παρίσι. Τα συμμαχικά στρατεύματα θα εισβάλουν στην Γαλλία το 1814 και θα καταλάβουν το Παρίσι. Εξαναγκάζουν τον Ναπολέοντα στην υπογραφή της Συνθήκης του Φονταινεμπλώ με την οποία εξορίζεται στο νησί Έλβα.


1846: Στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στην Βοστώνη γίνεται η πρώτη δημόσια επίδειξη γενικής αναισθησίας σε ασθενή με την χρήση αιθέρα. Εφευρέτης της μεθόδου ο οδοντίατρος Γουίλιαμ Μόρτον. Η ημερομηνία και το γεγονός θεωρούνται σαν η απαρχή του κλάδου της αναισθησιολογίας στην ιατρική.
Γιατροί απ’ όλους τους αρχαίους πολιτισμούς είχαν αναπτύξει μεθόδους γενικής αναισθησίας από τους προϊστορικούς χρόνους, με οπιούχα, αλκοολούχα και παραισθησιογόνα σκευάσματα. Αργότερα (μεσαίωνας/αναγέννηση) συνεχίστηκαν τα πειράματα με πιο σύνθετα υλικά, συνήθως μίγματα, των αρχαίων φυσικών “αναισθητικών”. Ο αιθέρας είχε παραχθεί σαν υλικό από τον 8ο αιώνα και παρ΄ όλο που από τον 16ο αιώνα ήταν γνωστές οι αναισθητικές του ιδιότητες (με πειράματα σε κοτόπουλα), κανείς δεν είχε σκεφτεί να τον χρησιμοποιήσει για ιατρικούς σκοπούς.


1854: Γεννιέται ο Όσκαρ Ουάιλντ (Oscar Wilde †30.11.1900, 45 ετών). Ιρλανδός συγγραφέας και ποιητής.

Δεν μου αρέσει να μου δίνουν συμβουλές. Μπορώ να κάνω και μόνος μου λάθη.

Μου φαίνεται καμιά φορά πως ο Θεός, όταν δημιούργησε τον άνθρωπο, υπερεκτίμησε τις ικανότητές Του.

Η ανυπακοή, στα μάτια όποιου έχει διαβάσει ιστορία, είναι η προπατορική αρετή του ανθρώπου. Από την ανυπακοή γεννήθηκε η πρόοδος, από την ανυπακοή και η επανάσταση.

Στοχασμοί.

Ιδανικός σύζυγος.


1860: Δημοσιεύεται το διάταγμα με το οποίο ο Όθων διαλύει την Βουλή, προκηρύσσει εκλογές που πρέπει να διεξαχθούν σε ένα δίμηνο από την υπογραφή του διατάγματος και ορίζει ημερομηνία σύγκλησης της νέας βουλής την 15η Φεβρουαρίου 1861. Η Ημερομηνία υπογραφής του διατάγματος (16/11/1860) δεν είναι κατά λάθος. Το έκανε γιατί τον Μάιο είχε κηρύξει την λήξη των εργασιών της Α΄ Συνόδου της Βουλής. Διάταγμα για έναρξη των εργασιών της Β΄ Συνόδου δεν υπήρξε. Το πιθανότερο είναι να υπήρξε προφορική πρόσκληση. Η Βουλή επανέλαβε τις συνεδρίες της την 30.10.1860 με μόνο αντικείμενο την ανακοίνωση του διατάγματος του Όθωνα για την διάλυσή της. Τα πρακτικά της Β΄Συνόδου είναι τσόντα μετά το τέλος του Πίνακα Περιεχομένων του Τρίτου Τόμου. Το φαινόμενο είχε επαναληφθεί επί Γεωργίου Α΄ όταν και πάλι ο βασιλιάς “λόγω κακοκαιρίας” δεν μπόρεσε να ενημερώσει την Βουλή με το σχετικό διάταγμα, κάλεσε τον πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει προφορικά και να τον επιφορτίσει με την ανεύρεση και ενημέρωση των βουλευτών. Όπως και να έχει, το θέμα είναι ότι ο Όθων κάλεσε τον πρεσβευτή, στο Παρίσι τότε, Δημήτριο Καλλέργη να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, αυτός αρνήθηκε και ο Όθων προχώρησε στην διενέργεια εκλογών την 16.01.1861 με την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Το «Υπουργείο του αίματος» όπως είχε χαρακτηριστεί η κυβέρνηση του Αθανασίου Μιαούλη μέσα από ένα όργιο βίας και νοθείας που χαρακτήρισε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις επί Όθωνα πήρε πάλι την πλειοψηφία και συνέχισε να κυβερνάει την χώρα μέχρι και την 26.05.1862 που ανέλαβε η τελευταία κυβέρνηση που όρισε ο Όθωνας μέχρι να ανατραπεί και εξοριστεί.


1925: Ολοκληρώνονται στο Λοκάρνο της Ελβετίας οι διαπραγματεύσεις που είχαν αρχίσει την 5η Οκτωβρίου και διαμορφώνονται τα τελικά κείμενα των Συνθηκών του Λοκάρνο. Με αυτές οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και οι νέες χώρες που δημιουργήθηκαν μετά τον πόλεμο κατοχυρώνουν τα, κυρίως γεωγραφικά, δικαιώματά τους. Οι Συνθήκες αυτές ήταν σε συνέχεια της Συνθήκης των Βερσαλλιών στην οποία είχε δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις πολεμικές αποζημιώσεις. Ακολούθησε το 1928, σαν φυσική συνέχεια των παραπάνω Συνθηκών,  το Σύμφωνο Κέλογκ – Μπριάντ για την μη χρησιμοποίηση του πολέμου σαν μέσο επίλυσης διαφορών μεταξύ των κρατών. Οι Συνθήκες υπογράφηκαν στο Λονδίνο την 1η Δεκεμβρίου.


1944: Αρχίζει διήμερη επιχείρηση από τρεις διμοιρίες του Ιερού Λόχου για κατάληψη της Λήμνου. Την επομένη έχουν παραδοθεί οι 100 Γερμανοϊταλοί που είχαν απομείνει στο νησί ενώ στα ανοικτά βυθίζονται από ελληνικά και βρετανικά πλοία, δυο γερμανικά με τα οποία προσπαθούσε να διαφύγει άγνωστος αριθμός κατακτητών.


1946: Εκτελούνται με απαγχονισμό 10 από τους 11 ναζί που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο στη δίκη της Νυρεμβέργης. Είναι οι Άλφρεντ Γιοντλ, Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, Άρτουρ Ζόις – Ίνκαρτ, Βίλχελμ Καϊτέλ, Βίλχελμ Φρικ, Γιοαxίμ φον Ρίμπεντροπ, Γιούλιους Στράιχερ, Ερνστ Καλτενμπρούνερ, Φριτζ Ζάουκελ, Χανς Φρανκ. Ο Χέρμαν Γκέρινγκ που ήταν ο ενδέκατος αυτοκτόνησε μια ημέρα νωρίτερα με υδροκυάνιο. Οι εκτελέσεις έγιναν με αρκετά βίαιο εκδικητικό και βασανιστικό τρόπο. Επιλέχθηκε το κοντό σκοινί από το μακρύ ώστε να μην σπάει ο σβέρκος που θα προκαλούσε ακαριαίο θάνατο. Μάλιστα ήταν τόσο κοντό, που χρειάστηκαν από 14 έως 28 λεπτά για να πεθάνουν.


1955: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Δημήτριος Μάξιμος. Τραπεζικός, βουλευτής, αριστίνδην γερουσιαστής, υπουργός και εξωκοινοβουλευτικός Πρωθυπουργός σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας το 1947 (είχε πάρει το όνομα Επτακέφαλος Κυβέρνησις). Το 1952 έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου στη μισή τιμή από αυτή που είχε εκτιμηθεί από επιτροπή στο Ελληνικό Κράτος, κάνοντας δώρο τα έπιπλα τους πίνακες και ότι άλλο υπήρχε μέσα, με τον όρο να χρησιμοποιηθεί σαν Κυβερνητικό Μέγαρο.


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s