Σαν σήμερα 18 Οκτωβρίου

320: Γίνεται έκλειψη Ηλίου όπως την είχε υπολογίσει ο Πάππος ο Αλεξανδρεύς. Ήταν από τους τελευταίους Έλληνες μαθηματικούς της αρχαιότητας. Τους υπολογισμούς της έκλειψης τους είχε γράψει στη «Μεγίστη Σύνταξη» (Almagest όπως ονομάστηκε από τους Λατίνους). Ο ίδιος είχε γράψει τη «Συλλογή» (8 τόμοι) την «Χωρογραφία Οικουμενική» που περιλαμβάνεται στους 4 τόμους της «Μεγίστης», τους «Ποταμούς τους εν Λιβύη». Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του αφορά γεωμετρία και στερεομετρία.


1081: Οι Νορμανδοί του Robert Guiscard νικούν τους Βυζαντινούς του Αλέξιου Α’ στην μάχη του Δυρραχίου. Είναι η πρώτη φορά που οι Ιππότες χρησιμοποιούν την τακτική η λόγχη να είναι καλά πακτωμένη στο σώμα κάτω από τον βραχίονα, ώστε να μεταφέρεται όλη η ορμή ανθρώπου και αλόγου στην άκρη της. Αυτό είναι που τους έδωσε τη νίκη. Οι Νορμανδοί εξαπλώθηκαν σταδιακά  στην Βαλκανική φτάνοντας μέχρι τη Λάρισα. Ο αναδιοργανωμένος στρατός του Αλέξιου, σε αυτή την αποφασιστική μάχη νικήθηκε με αποτέλεσμα το Δυρράχιο να πέσει στα χέρια τους τον Φεβρουάριο του 1082. Το 1084 πέθανε ο Γυισκάρδος, ο στρατός του σκόρπισε στην κυριολεξία και ο Αλέξιος βρήκε την ευκαιρία να ανακαταλάβει μία προς μία όλες τις περιοχές που είχαν καταλάβει οι Νορμανδοί.


1867: Γίνεται η τελετή μεταφοράς της κυριότητας της Αλάσκα από τους Ρὠσους στους Αμερικανούς στην πόλη Σίτκα. Οι Ρώσοι την είχαν πουλήσει στις ΗΠΑ για 7,2 εκ $. Το είχαν κάνει με την πεποίθηση ότι έτσι εξασφάλιζαν τα νώτα τους από την Μ. Βρετανία που θεωρούσαν επίφοβη για την κατάληψή της και με την οποία δεν ήθελαν κοινά σύνορα.


1871: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο Τσάρλς Μπάμπατζ. Άγγλος μαθηματικός, μηχανολόγος μηχανικός, φιλόσοφος και εφευρέτης του πρώτου υπολογιστή. Η εφεύρεσή του που πρόλαβε να ολοκληρώσει ένα μέρος της του έδωσε τον τίτλο του «πατέρα των υπολογιστών».  Τα σχέδια που είχε φτιάξει για την κατασκευή του υπολογιστή ολοκληρώθηκαν το 1991 και διαπιστώθηκε ότι ο «υπολογιστής» δούλευε. Το πρόγραμμα γι αυτόν τον υπολογιστή, το πρώτο πρόγραμμα για υπολογιστές στον κόσμο το είχε γράψει η Ada Lovelace. Το μόνο νόμιμο παιδί του Λόρδου Βύρωνα.


1912*: Το τορπιλοβόλο 11 εισέρχεται απαρατήρητο από την πλευρά των αβαθών του Αξιού στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.  Στα 150 μέτρα από το κέντρο του απαρχαιωμένου θωρηκτού «Φετίχ Μπουλέ» που χρησιμοποιούνταν για προστασία της πόλης λόγω των μεγάλου βεληνεκούς πυροβόλων του, εξαπολύει στις 11:35 το βράδυ την πρώτη δεξιά τορπίλη (Ημερολόγιο πλοίου). Προχωρεί ήρεμα στρίβοντας ελαφρά δεξιά και εξαπολύει τη δεύτερη αριστερή. Το βυθίζει και διαφεύγει ολοταχώς μέσα από τον ναρκοθετημένο δίαυλο και τον σφοδρό κανονιοβολισμό των πυροβολείων του Καραμπουρνού. Είχε τέτοιο θράσος που απάντησε στα πυρά με το λιλιπούτιο πυροβόλο του. Διοικητής του Τ11 ήταν ο Νικόλαος Βότσης της γνωστής ναυτικής οικογένειας Κουντουριώτη (ανηψιός από αδελφή του Π. Κουντουριώτη). Η κεραία που βλέπετε στην κορυφή του Λευκού Πύργου είναι η κορυφή του ιστού του Fetih Bulent (Καλή Τύχη). Ο Ν. Βότσης με την παράτολμη αυτή ενέργειά του ηρωωποιήθηκε. Με την φελούκα των 85 τόνων είχε βυθίσει ένα θωρηκτό 3.000 τόνων. Από τον τύπο  του δόθηκε ο τίτλος του νέου Κανάρη. Η Θεσσαλονίκη, μετά από αυτή την ενέργεια και με την αμυντική γραμμή στα Γιαννιτσά να καταρρέει τις δυο επόμενες μέρες, έπεσε σαν ώριμο φρούτο στα χέρια των Ελλήνων.
* Οι ημερομηνίες είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα, όπως όλες οι ημερομηνίες μαχών και απελευθερώσεως πόλεων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Και αυτό γιατί όλες αυτές οι πόλεις γιόρταζαν με αυτό την επέτειο απελευθέρωσής τους από τότε που ίσχυε, συνεχίζοντας μέχρι και σήμερα στην ίδια ημερομηνία. Με το νέο έγινε 31 Οκτωβρίου.


1922: Ιδρύεται το BBC (British Broadcasting Corporation) από έξι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Είναι το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό κανάλι με περίπου 23.000 προσωπικό.
Το BBC είχε εκπομπή στα Ελληνικά για 66 χρόνια (1939-2005). Τόσο κατά την διάρκεια της κατοχής, όσο και κατά την διάρκεια τη χούντας, ήταν πολύτιμη αν όχι μοναδική πηγή ενημέρωσης για τα γεγονότα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σταμάτησε, για να κάνει εκπομπές σε χώρες με Αραβική γλώσσα, που θεωρεί ότι έχουν έλλειμμα ενημέρωσης. Θεώρησε την Ελλάδα ότι έχει αρκετή ελευθερία στην ενημέρωσή της ώστε η εκπομπή στα Ελληνικά να είναι περιττή.


1923: Η επαναστατική κυβέρνηση του Σ. Γονατά αίρει τον στρατιωτικό νόμο και προκηρύσσει εκλογές για την 2α Δεκεμβρίου. Δικαιώνεται απόλυτα για τις επιφυλάξεις που διατυπώνει στο ίδιο ΦΕΚ με άλλο διάταγμα για την άρση μετά από αίτημα όλου του πολιτικού κόσμου. Τρεις ημέρες μετά, τα ανάκτορα, με αξιωματικούς προσκείμενους σε αυτά, θα επιχειρήσουν, χωρίς επιτυχία, με πραξικόπημα να καταλάβουν την εξουσία. Οι εκλογές θα αναβληθούν για την 16η Δεκεμβρίου.


1925: Ένα παραμεθόριο επεισόδιο στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα εκείνη την μέρα δημιουργεί χιονοστιβάδα στρατιωτικών, πολιτικών, διπλωματικών και τέλος διεθνών αντιδράσεων που αποβαίνουν σε βάρος της Ελλάδας. Έλληνας στρατιώτης φυλακίου στο Δεμίρ Καπού κυνηγώντας να πιάσει τον σκύλο του πέρασε την συνοριακή γραμμή και ένας Βούλγαρος του απέναντι φυλακίου τον πυροβόλησε σκοτώνοντάς τον. Το γεγονός προκάλεσε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δυο φυλακίων με αποτέλεσμα τον θάνατο του Έλληνα διοικητή του φυλακίου υπολοχαγού Χ. Βασιλειάδη και δυο ακόμη στρατιωτών. Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος θεώρησε το επεισόδιο σχέδιο των κομιτατζήδων, των οποίων η δράση είχε ενταθεί, για μεγαλύτερη ακόμη όξυνση των σχέσεων των δυο χωρών. Διέταξε το Γ΄ Σώμα Στρατού να εισβάλει στην Βουλγαρία και να καταλάβει το Πετρίτσι που θεωρούνταν έδρα των κομιτατζήδων. Ταυτόχρονα εξέδωσε ανακοινωθέν ότι η προέλαση του Ελληνικού στρατού δεν είχε σκοπό την κατάληψη ούτε σπιθαμής Βουλγαρικού εδάφους. Σκοπός της ήταν η διάλυση του παρακράτους των κομιτατζήδων και την άσκηση πίεσης για ικανοποίηση της Ελλάδας. Τα πράγματα δεν ήταν έτσι όπως τα είχε δει ο δικτάτορας και δεν εξελίχθηκαν όπως περίμενε. Οι Βούλγαροι μετά το επεισόδιο και βλέποντας τον Ελληνικό Στρατό να βαδίζει προς τα σύνορα, σήκωσαν λευκές σημαίες σ΄ όλη την παραμεθόριο και δεν αντιστάθηκαν στην Ελληνική εισβολή. Κατέφυγαν στην ΚΤΕ (προκάτοχο του ΟΗΕ) ζητώντας την απομάκρυνση του Ε.Σ. από τα εδάφη τους. Την 23η Οκτωβρίου ο Ε.Σ. είχε καταλάβει το Πετρίτσι. Την 25η Οκτωβρίου ο δικτάτορας καταλαβαίνει το λάθος του και διατάζει τα στρατεύματα να εγκαταλείψουν το Πετρίτσι και να επανέλθουν στα επίσημα σύνορα. Ήταν όμως αργά. Παρά την Σερβική υποστήριξη που εξαγοράστηκε με την παραχώρηση Σερβικής ζώνης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η απόφαση της ΚΤΕ ήταν καταπέλτης: Το επεισόδιο Πετριτσίου όπως έμεινε στην ιστορία κόστισε στην Ελλάδα 30 εκατομμύρια λέβα αποζημίωση στην Βουλγαρία που έπρεπε να καταβληθούν μέσα σε δυο μήνες. Επίσης έδινε την δυνατότητα στους Βούλγαρους που είχαν αναχωρήσει από την Ελλάδα από το 1913 και μετά, να υποβάλουν μέσα σε ένα εξάμηνο αίτηση αποζημίωσης.


1931: Πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών ο Τόμας Έντισον (Thomas Alva Edison), Αμερικανός εφευρέτης και επιχειρηματίας. Είχε στο όνομα του πάνω από 1090 αμερικανικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας και άγνωστο αριθμό διπλωμάτων σε ευρωπαϊκά κράτη. Σπουδαιότερες εφευρέσεις του ο φωνογράφος (η πρώτη συσκευή αναπαραγωγής ήχου), ο λαμπτήρας πυρακτώσεως (οι κοινές λάμπες φωτισμού που απαγορεύεται σταδιακά η παραγωγή τους από το 2009. Στην Ευρώπη το 2012 και τελευταία την Αμερική το 2014, λόγω της υψηλής τους κατανάλωσης), το μικρόφωνο άνθρακα, αλλά και η ηλεκτρική καρέκλα. Δημιούργησε την εταιρεία Edison General Electric Company of Schenectady η οποία μετά από συγχώνευση με την Thomson-Houston Electric Company έφτιαξαν τον 1892 την σημερινή General Electric.


1944: Οι Γερμανοί έχουν εγκαταλείψει την Αθήνα από τις 12 Οκτωβρίου. Στις 18 του μηνός η Κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Γ. Παπανδρέου επιστρέφει με το θωρηκτό Αβέρωφ στην Αθήνα.  Ο Γ. Παπανδρέου γίνεται δεκτός με εκδηλώσεις ενθουσιασμού από το σημείο αποβίβασής του στον Φαληρικό όρμο μέχρι την Ακρόπολη, που υψώνει την Ελληνική σημαία. Τα σύννεφα του εμφυλίου την ανάγκασαν σε παραίτηση. Την διαδέχθηκε η κυβέρνηση Ν. Πλαστήρα. Μια καλή αναπαράσταση των γεγονότων με τη χρονική σειρά που έγιναν υπάρχει στα αρχεία της ΕΡΤ.


1954: Η Texas Instruments παρουσιάζει το πρώτο τρανζίστορ. Έτσι έμειναν γνωστά τα μικρά ραδιάκια (δέκτες ραδιοφώνου) που χρησιμοποιούσαν transistors και μπαταρία για τη λειτουργία τους. Έδωσαν στο κόσμο τη δυνατότητα να ενημερώνεται ή να διασκεδάζει στην εξοχή, στο χώρο εργασίας, στο αυτοκίνητο, στο δρόμο, σε κάθε χώρο. Αρχικά μόνο το 20% από αυτά που έβγαιναν από την γραμμή παραγωγής «δούλευαν» και η τιμή τους ήταν 49.95$ (σημερινά περίπου 450$).


1981: Στις βουλευτικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ, υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου, παίρνει πλειοψηφία με 48,06% εκλέγει 172 βουλ. και σχηματίζει Κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία παίρνει 35,88% 115 βουλ., ΚΚΕ 10.93% 13 βουλ. Δείτε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Ανδρέα Παπαπανδρέου. Ενδιαφέρουσα είναι και μια σύγκριση της διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη 1974 με τους στόχους που είχε θέσει τότε. Ήταν η πρώτη θητεία του σαν πρωθυπουργός , έχοντας διαδεχθεί την κυβέρνηση Γ. Ράλλη. Στις εκλογές του 1985 επανεξελέγη για δεύτερη συνεχόμενη θητεία η οποία ήταν η αποκάλυψη των “μεγάλων στόχων” του κινήματος.


←17 Οκτωβρίου

19 Οκτωβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.