Σαν σήμερα 19 Οκτωβρίου

1814: Γενιέται ο Θεόδωρος Βρυζάκης (†06/12/1878, 64 ετών), ζωγράφος, ο «πατέρας» της Σχολής του Μονάχου. Ρομαντικός με μοναδικό του θέμα την επανάσταση του 1821. H «Σχολή» αυτή έδωσε σχεδόν το σύνολο της ελληνικής ζωγραφικής από την επανάσταση του 21 μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, με μέλη της τον Κωνσταντίνο Βολανάκη, τον Νικηφόρο Λύτρα, τον Νικόλαο Γύζη, τον Γεώργιο Ιακωβίδη. Όλα τα έργα που βρισκόταν στο εργαστήριό του την ημέρα του θανάτου του (6 Δεκεμβρίου 1878) τα άφησε κληρονομιά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.


1833: Ιδρύεται το Ελεγκτικό Συνέδριο. Λειτουργεί μέχρι σήμερα σύμφωνα με τον σκοπό που έχε ιδρυθεί τότε: «Να πληροφορείται δια επεξεργασίας των λογαριασμών ότι διατηρούνται οι γεν. αρχαί του εγκριθέντος οικονομικού του Κράτους συστήματος… …ότι τα έσοδα και τα έξοδα είναι εντάξει αποδεδειγμένα…» Με βάσει τις αρχές της ιδρυτικής δημοσίευσης, σήμερα ελέγχονται από την σύσταση τους οι ΟΤΑ, οι Συμβάσεις ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τα συνταξιοδοτικά νομοσχέδια κλπ.


1912: Αρχίζει η διήμερη μάχη των Γιαννιτσών. Η τελευταία και πιο καθοριστική για την κατάληψη της Θεσσαλονίκης. Στη μάχη οι Έλληνες έριξαν έξι μεραρχίες και την ταξιαρχία Ιππικού απέναντι σε δυο μεραρχίες των Τούρκων. Μετά από σκληρή μάχη, ακόμη και σώμα με σώμα, στις 20 του μηνός ο δρόμος για την Θεσσαλονίκη ήταν ανοιχτός.


1943: Ένας απόφοιτος ιατρικής που κάνει το μεταπτυχιακό του, ο Albert Schatz ανακαλύπτει τη στρεπτομυκίνη, το φάρμακο κατά της φυματίωσης ή βάκιλο του Koch. Ασθένεια που σκότωνε σε όλο το κόσμο εκατομμύρια ανθρώπους. Ενώ με την εφαρμογή της στρεπτομυκίνης  τότε είχε εξαλειφθεί η ασθένεια, την τελευταία δεκαετία έχουμε επανεμφάνισή της. Σκότωσε το 2007 περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους και το ποσοστό αυξάνεται. Στις υπανάπτυκτες περιοχές λόγω κακών συνθηκών διαβίωσης και διατροφής, ενώ στις ανεπτυγμένες συνήθεις φορείς είναι οι ασθενείς με AIDS, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και οι οικονομικοί μετανάστες. Η νέα φυματίωση είναι αντοχική στα γνωστά αντιβιωτικά. Για την ιστορία την ανακάλυψη αρχικά καρπώθηκε ο προϊστάμενος των εργαστηρίων, Selman Abraham Waksman και πήρε βραβείο Nobel γι’ αυτό. Αργότερα μετά από προσκόμιση όλων των νόμιμων αποδείξεων αναγνωρίστηκε εξωδικαστικά η πατρότητα της στρεπτομυκίνης στον Schatz.


1948: Μετά από δυο χρόνια αφόρητων πιέσεων και διεθνούς παρασκηνίου «παραιτούν» τον πατριάρχη Μάξιμο Ε’ για να ανέλθει στον Πατριαρχικό Θρόνο ο Αθηναγόρας. Ο Μάξιμος κολλάει τη ρετσινιά του Ρωσόφιλου γιατί είχε φιλία με τον Ρώσσο Πατριάρχη Αλέξιο. Αποκορύφωμα του «κομμουνιστή» Πατριάρχη ήταν ότι τον «είδαν» με τον Ρώσο πρόξενο της Κωνσταντινούπολης στον κήπο του Πατριαρχικού Μεγάρου. Η σκευωρία είναι δεδομένη γιατί ο Μάξιμος ήταν δεδηλωμένος αντικομμουνιστής, όχι μόνο με λόγια, αλλά κατ’ επανάληψη με έργα. Αμέσως η Αμερική, η Μεγάλη Βρετανία, η Ελλάδα και η Τουρκία αρχίζουν να επεξεργάζονται σχέδιο αντικατάστασής του. Σκοπός και των τεσσάρων ήταν να θέσουν υπό άμεσο πολιτικό έλεγχο την εκκλησία. Συμπτωματικά την ίδια χρονιά (1947) προσβάλλεται από οξεία μορφή κατάθλιψης. Οι «εταίροι» της έξωσης του ζητούν αμέσως να παραιτηθεί για λόγους υγείας. Οι συνοδικοί αντιδρούν και αρχίζουν να τον κρύβουν σε διάφορα σημεία της σχολής της Χάλκης. Μέχρι και ο περιβόητος Δαμασκηνός προσπαθεί να αντιδράσει στην καταρράκωση του κύρους της Εκκλησίας. Αλλά σε αυτόν και σε όσους είχαν ράμματα για την γούνα τους απειλούν ότι θα τα αποκαλύψουν, ενώ στους υπόλοιπους τάζουν πακτωλούς χρημάτων τόσο στους ίδιους όσο και για το Πατριαρχείο. Τελικά και αφού έχει μεταβεί Αμερικανός «ειδικός» στην Κωνσταντινούπολη, ο πρέσβης Σκέφερης και ο πρόξενος Μελάς μετέβησαν στη Χάλκη, όπου απέσπασαν ιδιόχειρο σημείωμα παραίτησης του πατριάρχη. Ο δρόμος για τον «πιστό φίλο της Τουρκίας», Αθηναγόρα, σύμφωνα με τον Τουρκικό τύπο, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, που άλλωστε είχε υποδείξει η ίδια για διάδοχο, είχε ανοίξει.


1962: Ο Κ. Καραμανλής αναγγέλει ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το εξωτερικό χρέος της. Η Ελλάδα έχει σταματήσει, λόγω αδυναμίας, να εξυπηρετεί το εξωτερικό της χρέος από την 17η Νοεμβρίου 1949. Το αναγγέλει την ημέρα που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ ότι οι ομολογιούχοι εσωτερικού θα πληρώνονταν με αντικατάσταση των προπολεμικών ομολόγων τους, με νέα, σε αναλογία νέων ομολόγων 50 δραχ. για προπολεμικά ομόλογα αξίας 1000 δραχ. Η αδυναμία αποπληρωμής του εξωτερικού χρέους όμως συνεχίζεται μέχρι και το 1963. Τον Δεκέμβριο του 1962, παρατείνει μέχρι και 30.06.1963, την αναστολή εξυπηρέτησής του, για όλους εκτός από την Εθνική Τράπεζα. Η εξυπηρέτηση του προπολεμικού χρέους άρχισε, μετά την φυγή του Κ. Καραμανλή από την Ελλάδα, και ολοκληρώθηκε σταδιακά μέχρι το 2010.


1987: Η μαύρη Δευτέρα των χρηματιστηρίων. Ισχυρό κραχ σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου. Στη Νεα Ζηλανδία εκείνη τη μέρα η πτώση έφτασε το 60%, ενώ σε Αμερική και Καναδά η πτώση ήταν η μικρότερη με 22,68% και 22,5% αντίστοιχα. Τα άλλα χρηματιστήρια είχαν κινηθεί ενδιάμεσα. Ένα από τα πολλά κραχ των χρηματιστηρίων του κόσμου που κάθε φορά τα αποδίδουν και σε διαφορετικούς λόγους.


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s