Σαν σήμερα 20 Οκτωβρίου

460: Πεθαίνει σε ηλικία 59 ετών η αυγούστα Ευδοκία, χήρα του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β’. Αθηναία με το εθνικό όνομα Αθηναΐς ήταν κόρη του καθηγητή της ρητορικής της φιλοσοφικής Σχολής των Αθηνών, Λεοντίου. Επιλέχτηκε από την αδελφή του ανήλικου τότε Θεοδοσίου Β΄, αυγούστα Πουλχερία, που ασκούσε την επιτροπεία του, σαν η καταλληλότερη νύφη λόγω της μόρφωσής της. Προώθησε την Ελληνική γλώσσα τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην Διοίκηση του Βυζαντινού κράτους. Λέγεται ότι δική της ιδέα ήταν η ίδρυση του Πανδιδακτηρίου, του πρώτου πανεπιστημίου στο κόσμο. Ένθερμη ζηλωτής του Χριστού η Ευδοκία επισκέφτηκε για προσκύνημα τα Ιεροσόλυμα όπου παρέμεινε για δυο χρόνια λόγω των νεφών που είχαν παρουσιαστεί στον γάμο της. Επανήλθε στην Κωνσταντινούπολη αλλά η φιλόδοξη Πουλχερία την διέβαλε συνεχώς στον αυτοκράτορα δημιουργώντας διαρκώς νέες τριβές. Αναγκάστηκε να εγκατασταθεί μόνιμα στα Ιεροσόλυμα όπου παρέμεινε για 17 χρόνια μέχρι και τον θάνατό της αναπτύσσοντας πλούσια χριστιανική δράση. Η Εκκλησία την αγιοποίησε. Η μνήμη της τιμάται την 13η Αυγούστου.1865: Παραιτείται η κυβἐρνηση μειοψηφίας του Αλ. Κουμουνδούρου. Θα σχηματίσει 12ήμερη κυβέρνηση ο Επ. Δεληγιώργης. Γίνεται πρωθυπουργός σε ηλικία 36 ετών. Είναι μέχρι σήμερα ο νεώτερος που έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας. Θα παραιτηθεί επειδή δεν ανεχόταν τις παρεμβάσεις του συμβούλου, του βασιλιά Γεώργιου Α’, Βίλχελμ Σπόνεκ. Θα ακολουθήσει τριήμερη κυβέρνηση από τον Δ. Βούλγαρη.


1888: Εγκαινιάζεται με κάθε επισημότητα το Ζάππειον Μέγαρο. Οι πρώτες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του κόσμου (μετά τις αρχαίες της Ολυμπίας). Ο Κωνσταντίνος Ζάππας ξάδελφος του Ευαγγέλη Ζάππα,που είχε αφήσει εκτελεστή της διαθήκης του για την τέλεση των Ολυμπίων Αγώνων, έχει εκτελέσει παραπάνω από πιστά και αυτόν τον όρο της διαθήκης. Μετά από αρκετές αλλαγές αρχιτεκτόνων και σχεδίων, περιπέτειες με καταχρήσεις, φάγωμα χρημάτων της διαθήκης από επιτήδειους, ο Κωνσταντίνος και με δικά του χρήματα, όπου απαιτήθηκε, αποπερατώνει το Ζάππειο. Προορισμός του ήταν, σύμφωνα με την επιθυμία του διαθέτη, η εξυπηρέτηση των Ολυμπιακών αναγκών, σαν κατάλυμα των παραγόντων και σαν χώρος έκθεσης. Φωτογραφίες όπως και ένα υποτυπώδες virtual tour υπάρχουν στο Site του Ζάππειου.


1912: Η μάχη της Νικόπολης Πρέβεζας. Στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, οι Τούρκοι θεωρούν καλύτερη αμυντική θέση για την υπεράσπιση της Πρέβεζας τη αρχαία Νικόπολη, λόγω των αρχαίων τάφρων που την διασχίζουν και είναι κατάλληλες για χαρακώματα. Η Ελληνική δύναμη παρατάσσεται απέναντί τους. Στην αριστερή πλευρά τοποθετήθηκαν Ηπειρώτες άτακτοι, στην δεξιά τα εθελοντικά τμήματα Κρητών των Κώστα Μάνου, Γιώργου Τσόντου και στο κέντρο ο τακτικός στρατός. Η μάχη αρχίζει τις 07:00 π.μ. και τις 14:00 οι Τούρκοι αρχίζουν να υποχωρούν προς την Πρέβεζα για να προφυλαχθούν από το κάστρο και τα πυροβολεία της πόλης. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των προξένων που έδρευαν στην Πρέβεζα, του Τούρκου Δημάρχου, του Δεσπότη και του στρατιωτικού της διοικητή. Οι Τούρκοι ήθελαν να ζητήσουν οι Έλληνες την παράδοση για να μην θεωρηθούν προδότες, ενώ οι Έλληνες δεν ήθελαν να παρακαλέσουν το δικό τους στρατό για παράδοση, γιατί οι Τούρκοι θα ζητούσαν ανταλλάγματα. Την κατάσταση έσωσαν οι πρόξενοι που τελικά ζήτησαν και συζήτησαν με τον Ελληνικό Στρατό την παράδοση της πόλης που έγινε την επομένη.


1949: Δυο απόφοιτοι Πανεπιστημίου κάνουν αίτηση για ευρεσιτεχνία συστήματος που θα αναγνώριζε μόνο του διαφορετικά προϊόντα. Ήταν η εφεύρεση του barcode. Το πρώτο barcode που έφτιαξαν ήταν εμπνευσμένο από τα σήματα morse, τα οποία επέκτειναν και στην δεύτερη διάσταση (ύψος). Όταν κατέθεσαν την πατέντα, πίστεψαν ότι άμα το έκαναν σε ομόκεντρους κύκλους, το μηχάνημα θα το διάβαζε από κάθε γωνία. Δεν έπεισαν κανένα να το υιοθετήσει τότε γιατί όλοι θεωρούσαν ότι ήταν τεχνολογία που απαιτούσε υψηλού κόστους μηχανήματα για την εφαρμογή της. Κάποια στιγμή η Philco έδωσε μια κάπως αξιοπρεπή τιμή και αγόρασε την πατέντα. Εξελίχθηκε και εφαρμόσθηκε σταδιακά μέχρι που ο ISO το έκανε υποχρεωτικό για κάθε τυποποιημένο προϊόν. Εφευρέτες του ήταν οι Bernard Silver και Joseph Woodland. Σήμερα (2013) σκανάρονται περίπου 5 δισεκατομμύρια barcodes την ημέρα. Φορέας διαχείρισης των barcodes είναι η GS1. Τα τρία πρώτα ψηφία των Ελληνικών προϊόντων είναι 520 ή 521. Ελεύθερο λογισμικό για δημιουργία ή ανάγνωση barcodes μπορείτε να βρείτε εδώ.


1962: Η Κίνα επιτίθεται στην Ινδία διεκδικώντας αμφισβητούμενη περιοχή του Θιβέτ στα Ιμαλάια. Οι πραγματικοί λόγοι ήταν ότι η Ινδία είχε δώσει άσυλο στον Δαλάι Λάμα και η κρίση των πυραύλων της Κούβας. Οι εχθροπραξίες διεξάγονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 4.250 μέτρων, με εμπλοκή μόνο μονάδων πεζικού. Η Κίνα πετυχαίνει όλους τους αντικειμενικούς της στόχους καταλαμβάνοντας περιοχές μεγαλύτερες από την Σκανδιναβική χερσόνησο, αλλά μηδαμινής αξίας (εκτεταμένες ερήμους αλατιού σε υψόμετρο 5.000 μέτρων, ή βουνά πάνω από τα 7.000 μέτρα). Στις 20 Νοεμβρίου παύει μονομερώς τις εχθροπραξίες και αποσύρεται από όλα τα κατακτηθέντα «εδάφη», αφού είχε τελειώσει η κρίση των πυραύλων. Αυτός ο πόλεμος έχει το μοναδικό ρεκόρ υψόμετρου στο οποίο διεξήχθη, χωρίς να μπορεί να τον πλησιάσει κανείς άλλος. Οι νεκροί και από τις δυο πλευρές ήταν πάνω από 3.900, οι περισσότεροι από τους οποίους πέθαναν, ή χάθηκαν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτές τις περιοχές.


1973: Γίνονται τα εγκαίνια της Όπερας του Σίδνεϋ. Του κτηρίου εμβλήματος της Αυστραλίας. Τα εγκαίνια κάνει η Βασίλισσα της Αγγλίας και της Αυστραλίας Ελισάβετ. Ο αρχιτέκτονας που το κατασκεύασε, Jørn Utzon, δεν προσκαλείται ούτε αναφέρεται το όνομά του στα εγκαίνια. Είναι γνωστός και από άλλες εμβληματικές κατασκευές στο κόσμο. Η μόνη σοβαρή πηγή για να απολαύσετε φωτογραφικά αυτό το αριστούργημα είναι το Google.


2010: Ο Άρειος Πάγος εκδίδει απόφαση με την οποία ακυρώνει την από 15/10/1922 απόφαση του Έκτακτου Επαναστατικού Στρατοδικείου Αθηνών με την οποία είχαν καταδικαστεί σε θάνατο οι έξι, κρίνοντας αυτούς αθώους.


2011: Δολοφονείται από επαναστάτες ο 69χρονος δικτάτορας της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι. Είχε καταλάβει την εξουσία το 1969 μετά από πραξικοπηματική ανατροπή του μονάρχη της Λιβύης βασιλιά Ιντρίς το 1969. Η διακυβέρνηση του είχε σαν χαρακτηριστικά, στο μεν εσωτερικό τον διαχωρισμό των φυλών σε ευνοούμενες και μη, στο δε εξωτερικό στις διαρκείς απειλές κατά της δύσης, ενώ ταυτόχρονα φρόντιζε να διατηρεί άριστες σχέσεις με τους ηγέτες των χωρών που «απειλούσε». Οι τελευταίοι ήταν που υποκίνησαν και στήριξαν ακόμη και στρατιωτικά την εξέγερση.


←19 Οκτωβρίου

21 Οκτωβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.