Σαν σήμερα 21 Οκτωβρίου

1824: Ο Ιωσήφ Άσπντιν παίρνει το 5022 δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τσιμέντο Πόρτλαντ. Σαν μείγμα, είναι το σημερινό τσιμέντο, με αρκετή εξέλιξη στην επεξεργασία, ως προς την λεπτότητα του κόκκου, που χρησιμοποιείται για όλες τις τσιμεντένιες οικοδομές σ’ όλο το κόσμο. Αυτό το είδος τσιμέντου αντικατέστησε το Ρωμαϊκό σαν πιο ευκολοκατέργαστο και πιο ανθεκτικό. Είναι από τις πιο άγνωστες εφευρέσεις που όμως «έκτισε» τον κόσμο.


1825: Γίνεται η πρώτη προσπάθεια οργάνωσης της απονομής Δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Η Εθνοσυνέλευση του Άστρους δημιουργεί τον πρώτο οργανισμό των δικαστηρίων, που θα θέσει σε εφαρμογή το Βουλευτικόν το 1825. Πρόκειται για λαϊκά δικαστήρια με αιρετούς δικαστές και στις τρεις βαθμίδες τους, χωρίς γραπτό εφαρμοστέο δίκαιο. Η πρώτη ολοκληρωμένη οργάνωση δικαστικού συστήματος και νομοθεσίας έγινε από τον Καποδίστρια το 1828.


1878: Οι Χ. Τρικούπης και Α. Ζαΐμης αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση μειοψηφίας του Α. Κουμουνδούρου που παραιτείται. Σχηματίζουν κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ τους  με πρωθυπουργό τον Τρικούπη, αλλά και μειοψηφίας που θα καταψηφιστεί στη βουλή έξι μέρες αργότερα. Αιτία της απόσυρσης της στήριξης του Κουμουνδούρου ήταν η εμμονή του βασιλιά Γεώργιου Α’ και του Κουμουνδούρου να επιτεθούν στην Τουρκία με έναν στρατό που δεν επαρκούσε ούτε για παρέλαση σε εθνικές γιορτές (με 14.271 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, μουσικούς και στρατιώτας, όπως είχε αναγραφεί στο ίδιο ΦΕΚ του διορισμού της κυβέρνησης του Κουμουνδούρου). Μετά την καταψήφιση και της κυβέρνησης συνεργασίας θα αναλάβει πάλι την δημιουργία κυβέρνησης ο Α. Κουμουνδούρος


1907: Γεννιέται ο Νίκος Εγγονόπουλος σουρεαλιστής ζωγράφος, ποιητής και σκηνογράφος. Τιμήθηκε κατ’ επανάληψη από την πολιτεία για το έργο του.  Πέθανε 31.10.1985 σε ηλικία 78 ετών.


1915: Η Aγγλία προσφέρει δημόσια, μέσω του τύπου, την Κύπρο  στην Ελλάδα, αρκεί να έμπαινε στο πλευρό των συμμάχων στο πόλεμο. Τα γνωστά καλόπαιδα Κωνσταντίνος, Ζαΐμης, Γούναρης, Μεταξάς, διαλύουν τη Κυβέρνηση για να μην χρεωθούν την απόρριψη της προσφοράς,  ενώ ‘λύνονται τα χέρια’ του βασιλιά να παραδώσει το Δ’ Σώμα Στρατού στους Γερμανούς και να αφήσει τους Βούλγαρους να καταλάβουν τα οχυρά Ρούπελ. Το 1916 μάλιστα εκδίδει Νομοθετικό Διάταγμα με το οποίο όλοι οι «εις Γερμανία μετενεχθέντες», όπως χαρακτηρίζει, το προσωπικό του Δ’ Σώματος Στρατού, θεωρούνται εν ενεργεία υπηρετούντες στην Ελλάδα και πρέπει οι οικογένειές τους, λόγω αδυναμίας φυσικής παρουσίας τους, να παίρνουν το μισθό τους. Δείτε το δημοσίευμα των New York Times που αναδημοσιεύει την ίδια μέρα τη προσφορά.


1917: Γεννιέται ο John Birks «Dizzy» Gillespie (†06.01.1993, 75 ετών), ο πρεσβευτής της jazz, ή φουσκομάγουλος. Σαν βιρτουόζος της τρομπέτας εισήγαγε στη jazz ήχους πρωτόγνορους και ενέπνευσε όλους όσους ασχολήθηκαν με αυτή αργότερα. Απολαύστε τον στο κονσέρτο που έδωσε με την ορχήστρα των Ηνωμένων Εθνών. Ή με τον Louis Armstrong στο Umbrella Man. Στο Αφροκουβανικό θέμα Manteca. Ή απλά «Μια νύχτα στην Τυνησία«.


1918: Αρχίζει το πρώτο Πανελλήνιο Εργατικό Συνέδριο που ολοκληρώνεται στις 28 του μηνός με την ίδρυση της ΓΣΕΕ. Σύνεδροι ήταν 252 αντιπρόσωποι ∼60.000 εργατών, από 20 πόλεις της Ελλάδας. Την πρωτοβουλία για την σύγκλιση του Συνεδρίου  την πήραν τα τρία μεγαλύτερα εργατικά κέντρα της Ελλάδας: Πειραιώς, Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Οι κύριες πολιτικές τάσεις – πεποιθήσεις που υπήρχαν στον συνέδριο ήταν πέντε: Το «κόμμα των Πειραιωτών», όπως τους είχαν ονομάσει αποτελούμενο από ανομοιογενείς δεξιούς αντιπροσώπους του Πειραιά και των νησιών. Οι «Κεντριστές» αντιπρόσωποι κατά κύριο λόγο από Αθήνα και Πελοπόννησο. Οι σοσιαλιστές (κομουνιστές) που ήταν αντιπρόσωποι επαρχιακών πόλεων ιδίως από κεντρική και Βόρεια Ελλάδα με σοβαρότερο φορέα την Φεντερασιόν και τον ιδρυτή της Αβραάμ Μπεναρόγια. Πρέπει να αναφερθεί ότι η Φεντερασιόν είχε παίξει αποφασιστικό ρόλο στην διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου. Τέταρτη ήταν η λεγόμενη ομάδα του Γιαννιού που βρίσκονταν στις δεξιές παρυφές των σοσιαλιστών. Τέλος υπήρχε η ομάδα των αναρχικών. Το Συνέδριο εξέλεξε 11μελή διοίκηση από την οποία τα έξι μέλη ( Εμμ.
Μαχαίρας, Ευθ. Ζωγράφος, Εμμ. Ξανθάκης, Ν. Ιωαννίδης, Κ. Λάσκαρης, Γ. Στάμου ή Κόρκμαν) ήταν από τους φιλελεύθερους του Ελ. Βενιζέλου. Τα τέσσερα ( Αβρ. Μπεναρόγια, Γ. Παπανικολάου, Αχ. Χατζημιχάλης, Ηλ. Δελαζάνος) ήταν από τους σοσιαλιστές. Εκλέχτηκε και ένας ανεξάρτητος ο Ευ. Ευαγγέλου. Ανώτατο όργανο όμως της ΓΣΕΕ ήταν το Παγκρατικό Συμβούλιο. Ένα πολυμελές και δυσκίνητο όργανο.


1977: Ιδρύεται το European Patent Institute. Είναι πανευρωπαϊκό και δεν έχει καμία σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ευρεσιτεχνίες είναι έγκυρες εφ’ όσον υποβληθούν σε κάποια Ευρωπαϊκή χώρα σε μια από τις αποδεκτές γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά) και εγκριθούν από το EPI. Η ημερομηνία που πρωτοκολείται σε κάποιο εθνικό γραφείο μια ευρεσιτεχνία, παγώνει κάθε μεταγενέστερη καταχώρηση με το ίδιο αντικείμενο.


1980: Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο Αυστριακός παιδίατρος Χανς Άσπεργκερ. Είναι αυτός που βρήκε την μέθοδο διάγνωσης της ομώνυμης ασθένειας (σύνδρομο Άσπεργκερ). Το όνομα στην ασθένεια δόθηκε μετά τον θάνατό του. Η ψυχιατρική τον αγνόησε, όσο οι εργασίες του γραμμένες στα Γερμανικά και δεν είχαν μεταφραστεί στα Αγγλικά (μέχρι το 1981), ενώ πρόσφατα την κατάργησε από ξεχωριστή ασθένεια και την ενέταξε σαν ταξινόμηση (υποκατηγορία) του αυτισμού. Άσχετα από το σωστό ή λάθος της ενέργειας ο Άσπεργκερ έθεσε τις βάσεις για την διάγνωση και αντιμετώπιση των περιπτώσεων που παρουσιάζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.


1996: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Γεώργιος Ζωιτάκης. Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην πρώτη κυβέρνηση της χούντας και με την εκδήλωση του αντικινήματος του βασιλιά, «Αντιβασιλέας» των Ελλήνων. Απομακρύνθηκε, μετά από 4 χρόνια λόγω διαφωνιών με τον Παπαδόπουλο, λίγο πριν την τροποποίηση τους Συντάγματος, από Βασιλευομένη σε Προεδρική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και προεδροποίηση του Γεώργιου Παπαδόπουλου.


←20 Οκτωβρίου

22 Οκτωβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.