Σαν σήμερα 22 Οκτωβρίου

1797: Ο André-Jacques Garnerin κάνει την πρώτη επιτυχημένη ρίψη ανθρώπου με αλεξίπτωτο από ύψος 1.000 μέτρων. Πραγματοποιήθηκε στο Parc Monceau στο Παρίσι, το αλεξίπτωτο ήταν από μετάξι και η ρίψη έγινε από αερόστατο.


1907: «Πανικός» όπως έμεινε στην ιστορία στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Έκλεισε 50 % κάτω από το αντίστοιχο κλείσιμο της περασμένης χρονιάς. Αιτία όπως αναφέρουν, κάποιες τράπεζες που έκαναν λάθος επενδύσεις με αποτέλεσμα οι καταθέτες να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στις Τράπεζες. Ακόμη μια χρηματοπιστωτική κρίση στην ατελείωτη αλυσίδα τέτοιων κρίσεων από την ίδρυση των ΗΠΑ και μετά.


1923: Τα μεσάνυχτα 21 προς 22 Οκτωβρίου, ξεσπάει κίνημα αξιωματικών του στρατού κατά της επαναστατικής επιτροπής. Υποκινητές ο Ιωάννης Μεταξάς και τα ανάκτορα. Αρχηγοί του κινήματος, οι στρατηγοί Γεώργιος Λεοναρδόπουλος, Παναγιώτης Γαργαλίδης στην Πελοπόννησο και στην Ανατ. Μακεδονία – Θράκη ο σ/χης Γ. Ζήρας. Έχουν ήδη προκηρυχθεί εκλογές, που λόγω της εισροής των μεταναστών της Μικράς Ασίας, θεωρείται δεδομένη η εκλογή του Ελ. Βενιζέλου. Στην Αθήνα δεν έγινε το παραμικρό γιατί ο εκτελών χρέη φρούραρχου Λεωνίδας Σπαής έχοντας πληροφορίες για ύποπτες κινήσεις αρκετό καιρό πριν, είχε φροντίσει να αντικατασταθούν 200 περίπου αξιωματικοί, πιθανοί ύποπτοι (βασιλόφρονες), με συναδέλφους τους από την επαρχία, που ήταν της απολύτου εμπιστοσύνης της επαναστατικής επιτροπής και να αναλάβουν τις διοικήσεις όλων των μονάδων. Η αντίδραση είναι άμεση. Οι περιοχές που εκδηλώθηκε το κίνημα αλλά και κάποιες άλλες «ευαίσθητες» τίθενται αυθημερόν σε κατάσταση πολιορκίας. Δίνεται διαταγή στον διοικητή της V Μεραρχίας (Κρήτης), που τότε βρισκόταν στον Έβρο, Γεώργιο Κονδύλη να εξουδετερώσει τους κινηματίες. Το κάνει σε χρόνο dt. (Από τότε του κόλλησε το παρατσούκλι Κεραυνός). Οι κινηματίες μετά από μικρή αντίσταση παραδόθηκαν, πέρασαν από στρατοδικείο, καταδικάστηκαν σε θάνατο οι πρωταίτιοι και σε βαρύτατες ποινές όσοι συμμετείχαν. Τρεις μήνες μετά τις εκλογές είχαν αφεθεί όλοι ελεύθεροι. Η πολλοστή φορά που η Δημοκρατία φέρεται με αδικαιολόγητη επιείκεια στους υποψήφιους δολοφόνους της. Αυτό το λάθος το  έχει πληρώσει πάντα πολύ ακριβά, όπως το πλήρωσε και αυτή τη φορά με τον Μεταξά και τα Ανάκτορα να κάνουν την δεύτερη επιτυχημένη αυτή τη φορά απόπειρα την 4η Αυγούστου 1936.


1938, 1948: Ο Chester Carlson βγάζει την πρώτη ηλεκτροφωτογραφία. Ήταν η πρώτη φωτοτυπία. Όπως φαίνεται και από την εικόνα η ποιότητα δεν ήταν και ότι καλύτερο ενώ για να δημιουργηθεί ήθελε πολύ χειρονακτική εργασία. Ακολουθούν αποτυχημένες απόπειρες να πουλήσει την ευρεσιτεχνία, αλλά δεν ενδιαφέρεται κανείς. Ακριβώς δέκα χρόνια μετά, την ίδια ημέρα και αφού έχει μετονομάσει την ηλεκτροφωτογραφία σε ξηρογραφία για λόγους μάρκετινγκ, η εταιρεία που έχει φτιάξει, η Xerox, παρουσιάζει το πρώτο εμπορικό μοντέλο, το «Model A». Το πρώτο φωτοτυπικό μηχάνημα του κόσμου.


1947: Εκτελείται στην Θεσσαλονίκη ο λοχίας του Γ’ Ράιχ Φριτς Σούμπερτ. Έχει καταδικαστεί 271 φορές σε θάνατο, όσα τα αποδεδειγμένα δολοφονημένα θύματά του και σε αρκετές χιλιάδες χρόνια φυλάκισης για εμπρησμούς, βιασμούς, κλοπές, αρπαγές, κακοποιήσεις. Η δράση του εκτείνεται από την Κρήτη ως την Μακεδονία (Χορτιάτης, Γιαννιτσά, Πύργοι Εορδαίας, Μεσόβουνο Κοζάνης). Είχε δημιουργήσει ειδική μονάδα από επιλεγμένους κακοποιούς που είχαν αποφυλακιστεί γι’ αυτόν τον σκοπό. Υπάρχει σχετικό άρθρο από τα αρχεία της Ελευθεροτυπίας.


1977: Ο Κ. Καραμανλής διαλύει τη Βουλή και προκηρύσσει εκλογές για την 20.11.1977. Από την προηγουμένη έχει παραιτηθεί η κυβέρνηση και έχει δημιουργηθεί υπηρεσιακή προεκλογική κυβέρνηση, με πρόεδρο τον ίδιο. Ταυτόχρονα δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για την επίσημη ρουσφετολογία, παροχολογία και ευνοιοκρατία της μεταπολίτευσης. Στο ίδιο ΦΕΚ της 21.10.1977 δημοσιεύονται:
1) Η κάλυψη του σκανδάλου του Ανδρεάδη με τα διυλιστήρια επί χούντας.
2)Η επικύρωση της τροποποίησης της κάλυψης της επένδυσης της «Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ» με εισαγωγή κεφαλαίων $40.000.000 από το εξωτερικό, σε $30.000.000 από το εξωτερικό και τα υπόλοιπα με δανεισμό από Ελληνικές Τράπεζες, με άλλα $10.000.000 bonus σε περίπτωση που η επένδυση υπερέβαινε τα $50.000.000.
3) Τέλος σε αυτό το ΦΕΚ τροποποιείται η Σύμβαση με την ΑΓΕΤ, νομιμοποιώντας την υπερτιμολόγηση κατά 53.5% επένδυσης ύψους 2,15 δισ. δρχ. σε 3,3 δισ. δρχ. μόλις δυο χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης «λόγω αυξήσεως των τιμών των υλικών και συναλλαγματικών διαφορών». Η ΑΓΕΤ ανήκε στην οικογένεια του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Τσάτσου. Το σκάνδαλο της ΑΓΕΤ θεώρησε λόγο δολοφονίας η 17Ν του Κ. Ανδρουλιδάκη. Επίσης ξεκίνησε δικαστική έρευνα επί Γεράσιμου Αρσένη το 1983, με απαγόρευση εξόδου από την χώρα των Τσάτσων, οι οποίοι ειδοποιημένοι είχαν ήδη διαφύγει. Αυτή την υπόθεση της ΑΓΕΤ είχε «κλείσει» ο Κ. Σημίτης το 1985.
Τις επόμενες μέρες μέχρι τις εκλογές ακολούθησε ορυμαγδός νομοθετημένων ρουσφετιών και παροχών, από την ίδρυση της Τράπεζας Μακεδονίας Θράκης με μετοχικό κεφάλαιο 700 εκ. δρχ., μέχρι την αναδρομική αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 25%, γιατί διαπίστωσαν «…την άμεσον εξαιρετικήν και εκ των πραγμάτων προκύψασαν ανάγκην της αυξήσεως των συντάξεων από 1ης Οκτωβρίου 1977…», ίδρυση κοινωφελών ιδρυμάτων και γενικά ότι ζητούνταν από ισχυρούς πολιτικούς παράγοντες, ή μεγάλες ομάδες ψηφοφόρων.


1986: Πεθαίνει σε ηλικία 93 ετών ο Ούγγρος γιατρός Νοζραπόλτι (Αλβέρτος, Άλμπερτ) Ζεν Γκιόργκι. Ανακάλυψε την βιταμίνη C, αλλά εξίσου σημαντικές ήταν οι μελέτες του στις διαδικασίες καύσης του οργανισμού, στην αναπαραγωγή των κυττάρων, όπως και η ανακάλυψη του φουμαρικού οξέος που τώρα αρχίζουν η ιατρική και η φαρμακολογία να «ανακαλύπτουν» αρκετές από τις φαρμακευτικές του δράσεις στον οργανισμό. Ήρωας και τραυματίας του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, επιστρέφοντας στο εργαστήριό του ανακάλυψε επίσης την αντισκορβουτική δράση του ασκορβικού οξέως. Τα χρήματα του βραβείου Nobel που πήρε το 1937 τα έδωσε το 1939 για τον αγώνα της Φινλανδίας ενάντια στην εισβολή των Ρώσων. Με την προσχώρηση της Ουγγαρίας στον Άξονα, ο Γκιόργκι έγινε μέλος της αντίστασης, φυγαδεύοντας αρκετούς Εβραίους. Όταν η Ουγγαρία θέλησε το 1944 να απεμπλακεί από τον Άξονα, ο πρωθυπουργός της, Μίκλος Κάλαϊ, έστειλε τον Γκιόργκι με το πρόσχημα επιστημονικής διάλεξης στο Κάιρο για διαπραγματεύσεις με τους συμμάχους. Ο Χίτλερ το έμαθε από την αντικατασκοπεία και εκτός από τις συνέπειες για την Ουγγαρία, ο Γκιόργκι ήταν, με προσωπική διαταγή του Χίτλερ, ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος της Γκεστάπο. Μετά τον πόλεμο δυσαρεστημένος από τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του μετανάστευσε το 1947 στην Αμερική. Το 1967 με δημόσια επιστολή του αρνήθηκε να πληρώσει φόρους παρακινώντας και τους άλλους πολίτες της χώρας να κάνουν το ίδιο διαμαρτυρόμενος για την επέμβαση στο Βιετνάμ των Αμερικανών. Το 1973 ίδρυσε το Εθνικό Ίδρυμα Έρευνας για τον Καρκίνο των ΗΠΑ.


1988: Ο πρωθυπουργός της χώρας Α. Παπανδρέου επιστρέφει από το Χέρφιλντ (βρισκόταν εκεί από 25 Αυγούστου), όπου υποβλήθηκε σε μια πολύ σοβαρή επέμβαση στην καρδιά. Σύμφωνα με τα πολιτικά έθιμα της εποχής δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του ΠΑΣΟΚ τον περιμένουν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, μαζί με όλα τα στελέχη του κόμματος. Ο πρωθυπουργός αφού χαιρέτησε τα πλήθη κατέβηκε τα σκαλιά του αεροπλάνου με τη νέα του σύντροφο και μετέπειτα τρίτη σύζυγό του Δ. Λιάνη. Η επισημοποίηση της σχέσης έγινε στα σκαλιά του αεροπλάνου με το περιβόητο «νεύμα«. Το νεύμα θα είναι η απαρχή της δημιουργίας μιας νέας αυλής από την καινούργια σύντροφο του σοβαρά εξασθενημένου πρωθυπουργού. Ο τελευταίος με πολύ μειωμένη την ικανότητα άσκησης των καθηκόντων του, λόγω των συνεχών επιπλοκών και επιδείνωσης της υγείας του μέχρι και το θάνατό του θα γίνει έρμαιο του νέου περιβάλλοντος. Του δημιουργούν ενορχηστρωμένα τέτοιες ψευδαισθήσεις που χάνει τελείως την επαφή με την πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τον βάζουν να εγκαινιάσει την παράδοση στην κυκλοφορία της Εθνικής Οδού Άρτας-Τρικάλων (Τον κατέβασαν με ελικόπτερο σε τμήμα 4 χλμ που είχε κατασκευαστεί στην μέση του πουθενά. Η ΕΟ δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.), ενώ τα κρατικά κανάλια μέχρι τον θάνατό του ανάφεραν συχνά πυκνά ότι διεκόπη λόγω κακοκαιρίας η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Άρτας Τρικάλων. Ο τύπος κατακλύζεται με δεκάδες γυμνές και σε άσεμνες στάσεις φωτογραφίες, της νέας συντρόφου, ενώ οι πολιτικές σάτιρες γνωρίζουν μεγάλες δόξες, διακωμωδώντας την κατάντια του πρωθυπουργού. Η πλήρης απαξίωση της δημοκρατίας, στο λειτουργικό τμήμα της ήταν γεγονός, ενώ οι θεσμοί υπέστησαν ανεπανόρθωτο πλήγμα.


2009: Κυκλοφορούν τα Windows 7 της Microsoft. Ήταν η σημαντικότερη έκδοση που ακολούθησε μετά τα Windows XP. Τα Windows Vista που είχαν κυκλοφορήσει μετά τα XP, θεωρήθηκαν γενικά αποτυχημένα, ενώ τα Windows 8, που κυκλοφόρησαν μετά τα Windows 7, μπορεί να άνοιξαν τον δρόμο για χρήση σε πολλές συσκευές εκτός από τα κλασσικά PC (desktop και notebook), αλλά για να το κάνουν πλάτιασαν αρκετά, ώστε να μην είναι τόσο ευκολοδιαχείριστα για την κλασσική τους χρήση. Έτσι με δεδομένα Σεπτεμβρίου 2015 τα Windows 7 προβάλουν σαν το αδιαμφiσβήτητα δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα απέναντι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς αντιπάλους, κατέχοντας το 49.05% του συνόλου των εγκατεστημένων λειτουργικών συστημάτων. Το νέο λειτουργικό της Microsoft, τα Windows 10, είναι το μόνο που ροκανίζει καθημερινά τα ποσοστά των 7.  Το 2019 έγινε η ανατροπή. Τα Windows 10 πέρασαν μπροστά από την αρχή της χρονιάς και έφτασαν τον Σεπτέμβριο να είναι εγκατεστημένα στο 61% των PC με Windows, ενώ τα 7 συρρικνώθηκαν στο 32,8%.


←21 Οκτωβρίου

23 Οκτωβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.