Σαν σήμερα 25 Οκτωβρίου

79: Πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών ο Ρωμαίος ιστορικός, φυσιοδίφης και φιλόσοφος Πλίνιος ο Πρεσβύτερος. Ήταν αυτός που έδωσε την λάθος ημερομηνία για την έκρηξη του Βεζούβιου που είχε γίνει την προηγούμενη μέρα. Ήταν αυτόπτης μάρτυρας των συμβάντων της έκρηξης της 24ης Αυγούστου, όπως είχε γράψει. Η ακρίβεια των μέχρι τότε γεγονότων που είχε δώσει ήταν τέτοια που όλοι οι ιστορικοί έβλεπαν την αναντιστοιχία των ευρημάτων με την ημερομηνία αλλά δεν τολμούσαν να τον αμφισβητήσουν. Από την αφήγηση του Πλίνιου του Νεώτερου, ανιψιού του πρώτου, φάνηκε ότι ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος ήταν σε απόσταση ασφαλείας για να εισπνεύσει στάχτες ή δηλητηριώδη αέρια και από αυτό να επέλθει ο θάνατος. Άλλωστε κανείς από την συνοδεία του δεν έπαθε τίποτε, ούτε είχε ενοχλήσεις. Έτσι κατάλαβαν ότι ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος σαν εξαιρετικά παχύσαρκος πέθανε από εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή και ότι ο εγκέφαλος του είχε ανεπαρκή οξυγόνωση όταν έγραφε τις τελευταίες γραμμές της ιστορίας του και προφανώς βρισκόταν πλέον σε σύγχυση. Η ημερομηνία θανάτου του ήταν και αυτή λάθος αφού πέθανε την επομένη της έκρηξης, δηλαδή 25 Αυγούστου.


1647: Πεθαίνει, από τυφοειδή πυρετό σε ηλικία 39 χρονών, ο Evangelista Torricelli φυσικός και μαθηματικός. Έμεινε γνωστός από την εφεύρεση του βαρομέτρου για τη μέτρηση της βαρομετρικής πίεσης της ατμόσφαιρας. Εκτός από αυτό που πήρε το όνομά του, δημιούργησε τον νόμο του Τορικέλι στην υδροδυναμική, την επίλυση εμβαδού κυκλοειδούς περιοχής, την εύρεση του κέντρου βάρους των σωμάτων και πολλά άλλα μικρότερης σημασίας.


1822: Αρχίζει η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου. Οι Αλ. Μαυροκορδάτος, ο Μάρκος Μπότσαρης και ο Γεώργιος Κίτσος με τα υπολείμματα των στρατιωτών τους από την καταστροφική μάχη του Πέτα, καταδιωκόμενοι από τους Τούρκους μπαίνουν στο Μεσολόγγι. Σύνολο μάχιμων υπερασπιστών 350 έως 450 άνδρες (ανάλογα τον ιστορικό). Οι Τούρκοι κατά πόδας το έχουν ήδη περικυκλώσει με 11.000 άνδρες (8.000 του Ομέρ Βρυώνη και 3.000 του Κιουταχή) από την στεριά, ενώ ο Γιουσούφ Πασάς με τον στόλο του το είχε αποκλείσει από την θάλασσα. Ο Μαυροκορδάτος, έχοντας σπουδάσει οχυρωματική, επισκευάζει όπως όπως τα τείχη και καθαρίζει τις τάφρους. Σκαρφίζονται διάφορες κομπίνες για να φανούν περισσότεροι: Πυροβολούν όλοι ταυτόχρονα από την μια πλευρά του τείχους και τρέχουν σε άλλη πλευρά για να κάνουν το ίδιο. Δένουν ξιφολόγχες σε ξύλα και χτυπάνε τύμπανα για να φανούν ότι υπάρχουν και φράγκικα στρατεύματα μέσα στην πόλη. Από την άλλη παίζουν με την διαλλακτικότητα του Βρυώνη για συμβιβασμό (η διάθεση του αυτή προερχόταν από το ότι ήταν η μόνη πόλη στην Δυτική Ελλάδα που είχε διασωθεί και θα χρησίμευε σαν έδρα και ορμητήριο τους για την κατάληψη της Πελοποννήσου). Στέλνουν για διαπραγματεύσεις τον Μπότσαρη ο οποίος κατάφερε να κλέψει τόσο χρόνο, όσος χρειαζόταν, για να καταφθάσουν την 8η Νοεμβρίου σπάζοντας τον ναυτικό αποκλεισμό 7 ή 11 Υδραίικα πλοία με 700 άνδρες και εφόδια. Τα Ελληνικά πλοία με δεύτερο δρομολόγιο φέρνουν άλλους 1.000. Σχεδόν 500 άνδρες του Δημήτρη Μακρή και του Γιώργου Τσόγκα καταφέρνουν να μπουν από την στεριά ξεφεύγοντας από τον αποκλεισμό των Τούρκων. Έτσι η δύναμη των υπερασπιστών του Μεσολογγίου ξεπέρασε τους 2.500 άνδρες. Στο καπάκι ήλθε και ένα εμπορικό πλοίο από το Λιβόρνο γεμάτο τρόφιμα και πολεμοφόδια που είχε παραγγείλει σε ανύποπτο χρόνο (πολύ πριν την πολιορκία) ο Θανάσης Ρατζηκώστας. Τότε έστειλαν γράμμα στον Βρυώνη: “Αν θέλετε τον τόπο μας ελάτε να τον πάρετε”. Η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου έληξε την 31η Δεκεμβρίου μετά την πανωλεθρία που έπαθαν την 25η Δεκεμβρίου.


1863: Παραιτείται η κυβέρνηση του Μπενιζέλου Ρούφου. Σχηματίζεται η πρώτη κυβέρνηση που διορίζει ο νεοαφιχθείς βασιλιάς Γεώργιος Α’ με πρωθυπουργό τον Δ. Βούλγαρη. Θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι και την 5.3.1864 που θα παραιτηθεί γιατί δεν έχει την εμπιστοσύνη της βουλής. Θα την διαδεχθεί κυβέρνηση υπό τον Κ. Κανάρη. Είναι η πρώτη φορά που παραιτείται κυβέρνηση γιατί δεν την εγκρίνει το κοινοβούλιο. Από τότε καθιερώθηκε, όταν μια κυβέρνηση καταψηφίζεται από το κοινοβούλιο να παραιτείται.


1915: Παραιτείται η, μόλις ενός μηνός, κυβέρνηση Ζαΐμη, γιατί δεν παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο βασιλιάς αποφασισμένος να περάσει την δικιά του καταστροφική εξωτερική πολιτική με ουδετερότητα φιλική προς τον άξονα, στο πλευρό Τουρκίας και Βουλγαρίας, αναθέτει στον Στέφανο Σκουλούδη, γνωστό αυλικό – τραπεζικό – κομπιναδόρο, τον σχηματισμό Κυβέρνησης, και ταυτόχρονα προκηρύσσει εκλογές.


1920: Πεθαίνει σε ηλικία 27 ετών ο βασιλιάς Αλέξανδρος της Ελλάδας. Ο θάνατος του προήλθε μάλλον από σηψαιμικό σοκ, μετά από δάγκωμα ενός από τους δυο πιθήκους που είχε σαν κατοικίδια, ανάμεσα σε πολλά άλλα, στο Τατόι. Είχε αντικαταστήσει στο θρόνο τον πατέρα του Κωνσταντίνο Α’, που είχε υποπέσει στη δυσμένεια των συμμάχων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και είχε πλήρη ρήξη με τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Η σύντομη βασιλεία του (1917-1920) υπήρξε κάτι παραπάνω από υποδειγματική. Αγνόησε τα γράμματα του πατέρα του, που ήταν εξόριστος στην Ελβετία και συνεργάστηκε άψογα με τον τότε πολιτικό κόσμο. Ήταν ο μόνος βασιλιάς της Ελλάδας που παντρεύτηκε, με μοργανατικό γάμο, Ελληνίδα, την Ασπασία Μάνου. Με το τραγικό τέλος του οι «ορφανοί» αυλικοί πολιτικοί ξεκίνησαν την διαδικασία επιστροφής του πατέρα του στον θρόνο. Ήταν η πιο άτυχη συγκυρία για τον Ελληνισμό, που οδήγησε στη μεγαλύτερη καταστροφή του στα 4000 χρόνια της ιστορίας του. Την Μικρασιατική καταστροφή.


1925: Μετά από διαταγή του δικτάτορα Θ. Πάγκαλου συλλαμβάνεται και εξορίζεται ο Ν. Πλαστήρας. Ο Πλαστήρας συνελήφθη σε φιλικό του σπίτι που είχε πάει επίσκεψη, μεταφέρθηκε στο αντιτορπιλικό Λέων το οποίο ανεχώρησε για το Μπρίντιζι της Ιταλίας, όπου τον αποβίβασαν. Ο δικτάτορας πίστεψε ότι με αυτή την κίνηση απέτρεψε τον κίνδυνο ανατροπής του. Λάθος εκτίμηση ότι ήταν δυσάρεστος και ανεπιθύμητος μόνο για την φιλελεύθερη παράταξη. Το διαπίστωσε αρκετά σύντομα από τις αντιδράσεις και άλλων. Όσους είχε πληροφορίες ή φοβόταν ότι θα προσπαθούσαν να τον ανατρέψουν τους συνελάμβανε και τους οδηγούσε σε ένα απαρχαιομένο βοηθητικό πλοίο του στόλου, το Αιγαίο, που το είχε μετατρέψει σε φυλακή, γιατί τόσοι που ήταν δεν συνέφερε να κάνουν ακτοπλοϊκές γραμμές Πειραιάς-Μπρίντιζι τα αντιτορπιλικά.  Ανάμεσα στους δεκάδες φυλακισμένους στο Αιγαίο ήταν οι: Γ. Καφαντάρης (16.08.1926), Αλ. Παπαναστασίου (17/08/1926), Ι. Μεταξάς (20/08/1926). Αφού τους μάντρωσε όλους στον σκυλοπνίχτη, θέλησε να απολαύσει τις διακοπές του στις Σπέτσες. Δυστυχώς γι΄ αυτόν ήταν πια ανεπιθύμητος απ΄ όλους. Και όταν λέμε όλους εννοούμε όλους. Είχε αποτύχει σε όλα και είχε βάλει την Ελλάδα σε περιπέτειες πολιτικές, διπλωματικές (διεθνείς σχέσεις) και οικονομικές. Ο φίλος και συνδαιτυμόνας του Γ. Κονδύλης τον ανέτρεψε την 22 Αυγούστου 1926 με κίνημα που υλοποίησε η Δημοκρατική Φρουρά την οποία είχε δημιουργήσει ο ίδιος ο Πάγκαλος για προστασία του.


1929: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης. Σκιαθίτης λογοτέχνης. Ξάδελφος του συνονόματου Παπαδιαμάντη, με πολλά κοινά, αλλά και μεγάλες διαφορές. Ο δεύτερος είχε ονομαστεί κοσμοκαλόγερος λόγω της ασκητικής κοσμικής ζωής του. Ο πρώτος ήταν πάντοτε θρησκευτικός ασκητής, έως ότου λίγο πριν τον θάνατό του πήρε το χρίσμα του μοναχού με το όνομα Ανδρόνικος. Και οι δυο κατ΄εξοχήν δεξιοτέχνες στα διηγήματα. Ο Παπαδιαμάντης γίνεται ένα με τα πρόσωπα των διηγημάτων του, ο Μωραϊτίδης τους περιέγραφε όπως κανείς άλλος. Το κοινό τους ένοχο μυστικό, σύμφωνα με τον Γ. Βλαχογιάννη, τα ταβερνάκια, όπου τιμούσαν ιδιαίτερα τις βαριές σκιαθίτικες λιχουδιές που χωρίς μπόλικο κατάβρεγμα με ρετσίνα δεν κατέβαιναν κάτω. Εκεί δεν έκαναν μόνο παρέα αλλά σχεδόν τελετουργικά αντάλλαζαν γνώμες και γνώσεις.


1944: Ιδρύεται στην Αθήνα ο ΙΔΕΑ (Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών). Έχοντας τις ρίζες του σε μικρές οργανώσεις ομάδων αξιωματικών, που με πρόσχημα τον κομμουνιστικό κίνδυνο, εκβίαζαν τις εξόριστες Ελληνικές κυβερνήσεις κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από τα πιο γνωστά μέλη του οι δυο αρχιπραξικοπηματίες της χούντας: Ο Γ. Παπαδόπουλος και ο Δ. Ιωαννίδης. Η δομή του ήταν παρόμοια με αυτή των φασιστικών οργανώσεων (χωριζόταν σε δέσμες, αναφερόταν στους στόχους του η «δικτατορία του ΙΔΕΑ» κλπ). Τελικός καταστατικός του στόχος όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη πρόταση η κατάληψη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας από τον στρατό. Την 30 Μαΐου 1951 έκανε κίνημα με αίτημα την ακύρωση της παραίτησης του Αλ. Παπάγου από την αρχηγεία των Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά την καταστολή του κινήματος, διαλύθηκε τυπικά, αν και όλα τα μέλη του παρέμειναν στο στράτευμα. Τον διαδέχθηκε ο ΕΕΝΑ.


1980: Η Ελλάδα επιστρέφει στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Είχε αποχωρήσει την 14η Αυγούστου 1974, την ημέρα έναρξης των επιχειρήσεων από τους Τούρκους του Αττίλα ΙΙ, με απόφαση της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Το θέμα έφερε στην βουλή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Γ. ΡάλληΚ. Καραμανλής ήδη είχε μετακομίσει στην προεδρία) με μορφή ψήφου εμπιστοσύνης. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την αποχώρηση μέχρι την επανένταξη δεν υπήρξε κάποιο γεγονός, ούτε καν κάποια πρόταση για το Κυπριακό, που θα έδινε αφορμή, όχι αιτία επανένταξης. Κατά την διάρκεια της συζήτησης στην βουλή έγιναν δύο επίσημες αποκαλύψεις. Ο υπουργός άμυνας επί κυβ. Εθν. Εν. Ευάγγλεος Αβέρωφ αποκάλυψε ότι ευθύς μετά την μεταπολίτευση με εντολή του Κ. Καραμανλή είχε συσταθεί στην Κρήτη μεραρχία βαριά εξοπλισμένη προκειμένου να μεταφερθεί στην Κύπρο. Ζητήθηκε από ΗΠΑ και Μ. Βρετανία (εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου) να δώσουν αεροπορική κάλυψη στην μεταφορά της μεραρχίας και αυτές αρνήθηκαν. Όταν ο Αβέρωφ είχε επιστήσει στον πρωθυπουργό ότι η μεραρχία δεν θα έφτανε στην Κύπρο γιατί δεν διέθετε αεροπορική κάλυψη, του απάντησε ότι θα επέβαιναν στα μεταγωγικά ο ίδιος ο Καραμανλής και αυτός (ο Αβέρωφ) δημοσιοποιώντας το ώστε οι Τούρκοι να μην τολμήσουν να επιτεθούν στην νηοπομπή. Την επομένη το πρωί  ο Ε. Αβέρωφ έστειλε γραπτή εκτεταμένη αναφορά στον πρωθυπουργό που του εξηγούσε ότι και σε περίπτωση που έφθανε η μεραρχία, λόγω των υπέρτερων Τουρκικών δυνάμεων και την έλλειψη ανεφοδιασμού της θα θυσιαζόταν άδικα. Ο Καραμανλής παρά τις διάφορες αντιρρήσεις του (ότι έστω ας άντεχε δυο τρεις μέρες ώστε να δημιουργηθεί διεθνής θόρυβος για το πρόβλημα) στο τέλος κάμφθηκε από επιχειρήματα ότι αυτό θα ήταν η χαρά της Σοβιετικής Ένωσης (που θα διαλυόταν η ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ), ότι οι Βούλγαροι ετοίμαζαν επίθεση κλπ. Έτσι ο τότε υπουργός άμυνας ανέλαβε εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την μη αποστολή βοήθειας στο νησί. Η δεύτερη αποκάλυψη ήταν από την αντιπολίτευση. Ο Γεώργιος Μαύρος υπουργός εξωτερικών στην κ. Εθν. Εν. αποκάλυψε ότι, τότε, σε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Χένρι Κίσινγκερ, όταν τον ρώτησε κατ΄ ιδίαν τι λύση θα υπάρξει στο Κυπριακό, αυτός του απάντησε: Αυτή που θέλει η Τουρκία. Αν διαφωνήσουμε αυτή θα πάει στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας.
Το μόνο σίγουρο είναι ο λόγος που επιλέχτηκε αυτή η χρονική στιγμή για επανένταξη της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ: Το ΠΑΣΟΚ που κέρδιζε συνεχώς έδαφος και διαφαινόταν ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Κύριο σύνθημα του ήταν “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο”. Είτε η άνοδος του ήταν συναινετική είτε με το σπαθί του, η επανένταξη έπρεπε να γίνει πριν ανέβει στην εξουσία ώστε να βρεθεί (ή να μπορεί να πει ότι βρέθηκε) προ τετελεσμένων γεγονότων. Έτσι όταν έγινε κυβέρνηση υλοποίησε το δεύτερο προεκλογικό σύνθημά του “έξω οι βάσεις του θανάτου” διώχνοντας την απαρχαιωμένη βάση της Νέας Μάκρης που λόγω εξέλιξης της τεχνολογίας ήταν πλέον τελείως άχρηστη και διατηρώντας τις άλλες ανέπαφες. Η απόφαση σηματοδότησε το επίσημο τέλος του αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα, από τα αστικά κόμματα, που είχε αναπτυχθεί τόσο για τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ στην επιβολή της χούντας όσο και στον ρόλο που έπαιξαν στην Κυπριακή τραγωδία. Για την ιστορία: 182 ψήφισαν υπέρ (εκτός από την ΝΔ και οι δυο από τους πέντε της Εθνικής Παράταξης του Σ. Στεφανόπουλου). 20 κατά (ΚΟΔΗΣΟ, ΚΚΕ, Γ. Μαύρος, Η. Ηλιού). 95 απείχαν της ψηφοφορίας (ΠΑΣΟΚ, Λ. Κύρκος). 3 ήταν απόντες.


1984: Εκδημεί σε ηλικία 89 ετών ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιάκωβος. Παρέμεινε στο θρόνο της αρχιεπισκοπής 12 ημέρες (13 έως 25 Ιανουαρίου 1962). Μορφωμένος με άξια ποιμαντορική δράση τόσο προς το ποίμνιο όσο και προς την εξουσία, με την οποία ήλθε αρκετές φορές σε σύγκρουση, ιδιαίτερα όταν επρόκειτο για χούντα. Είχε προστριβές με την χούντα της 4ης Αυγούστου υποστηρίζοντας τον αντίπαλο του ευνοούμενου του Ι. Μεταξά για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο αλλά και με την χούντα των Συνταγματαρχών που όχι μόνο του αφαίρεσε την καθέδρα της Μητρόπολης Αττικής αλλά με ειδική πράξη αποφάσισε την φυλάκισή του σε μοναστήρι. Επί κατοχής είχε κρύψει και περιθάλψει πλήθος αντιστασιακών, δημιούργησε συσσίτια για να αντιμετωπισθεί ο λιμός, ενώ οι παρεμβάσεις του προς τους κατακτητές για την τύχη συλληφθέντων ή μελλοθανάτων ήταν συνεχείς. Στον εμφύλιο είχε αρθεί πάνω από τον διχασμό και περιέθαλπτε όσους είχαν ανάγκη. Όταν ήλθε η ώρα της εκλογής η δράση του, η θεολογική και γενική κατάρτισή του τον έκαναν αδιαμφισβήτητο φαβορί. Αυτό ήταν το θανάσιμο ελάττωμα του για το σύνολο του τότε πολιτικού κόσμου. Η κυβέρνηση της ΕΡΕ δεν τον ήθελε και η Ε.Κ. την κατηγορούσε ότι δεν έκανε τίποτε για να τον διώξει. Εμφάνισαν από το πουθενά και ενώ μέχρι τότε δεν είχε ακουστεί, γραφεί τίποτα για το θέμα, ότι είχε το “κουσούρι”. Ειδικά οι παραεκκλησιαστικές οργανώσεις με την τότε πανίσχυρη “Ζωή” να πρωτοστατεί, έγραφαν λίβελους εναντίον του με ρεφρέν το “θέλουμε Αρχιεπίσκοπο Άντρα”. Σταδιακά άρχισαν να στρέφονται και Μητροπολίτες εναντίον του. Τελικό χτύπημα ήταν η εξαγγελία της κυβέρνησης ότι θα αλλάξει τον κανονισμό της Εκκλησίας, ώστε ο Αρχιεπίσκοπος να εκλέγεται από μικτή επιτροπή κληρικών και πολιτικών. Μπροστά στο κίνδυνο να χάσει η Εκκλησία το αυτοδιοίκητο ο Ιάκωβος παραιτήθηκε. Κατά την διάρκεια της χούντας των συνταγματαρχών συμπαραστάθηκε ενεργά σε αντιστασιακούς ανώνυμους και επώνυμους, στα μέλη της οργάνωσης “Ρήγας Φεραίος” ακόμη και σε πρώην διώκτες του. Ούτε ο Σεραφείμ τον οποίο στήριξε, μετά από θερμή παράκλησή του, για την εκλογή του στο Αρχιεπισκοπικό αξίωμα ούτε η μεταπολίτευση που ακολούθησε αποκατέστησαν τον ιεράρχη.


2001: Η Microsoft κυκλοφορεί τα Windows XP. Ήταν το σημαντικότερο βήμα που έγινε στα παραθυρικά λειτουργικά συστήματα. Για πρώτη φορά υπήρχε πλήρης υποστήριξη του Universal Serial Buss (USB), plug and play συσκευών, ενώ καθιέρωσε οριστικά το NTFS σαν σύστημα διαχείρισης των αρχείων στους σκληρούς δίσκους. Η σταθερότητα αυτού του λειτουργικού σε σχέση με τα Windows 98 ήταν επίσης κλάσεις ανώτερη, όντας κτισμένη πάνω στον πυρήνα των NT. Ταυτόχρονα εξάλειψε εμπορικά τις κακές εντυπώσεις από τα Windows Me και Windows 2000 professional, πουλώντας πάνω από 400 εκατομμύρια αντίτυπα. Ο διάδοχός τους, τα Windows Vista, ήταν μια αποτυχία. Τα μόνα Windows που ξεπέρασαν τις εγκαταστάσεις των XP ήταν τα Windows 7.


2010: Ο πρωθυπουργός της χώρας Γεώργιος Παπανδρέου, δίδει διακαναλική συνέντευξη, όπου ισχυρίζεται ότι έσωσε την χώρα με το δάνειο των 110 δις που πήρε από τον μηχανισμό στήριξης. Θέτει ορόσημα το 2012, σαν έτος ανάπτυξης και το 2013 εξόδου από την επιτήρηση. Συνειδητά εξαπατά τους πάντες, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι οι όροι που μπήκαν για εξόφληση του δανείου αλλά και τα μέτρα που προέβλεπε, οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια, στις χρονιές ορόσημα που ανέφερε, σε κατάρρευση της Ελληνικής οικονομίας, την επιδείνωση του Δημόσιου χρέους, ενώ οι θυσίες του ελληνικού λαού που «έπιασαν τόπο» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δεν θα ήταν παρά η απαρχή ενός φαύλου κύκλου, νέων δανείων και νέων «(ανθρωπο)θυσιών», θέτοντας την χώρα υπό καθεστώς μακρόχρονης πλήρους οικονομικής ομηρίας και υποτέλειας. Συνηθισμένος σε τέτοιου είδους τερατολογίες (είχε γίνει κυβέρνηση με το σύνθημα “λεφτά υπάρχουν”), πίστευε ότι οι εθισμένοι σε πολλά άλλα Έλληνες θα το πέρναγαν ντούκου κι αυτό. Δείτε την συνέντευξη απομαγνητοφωνημένη ή σε video από το site του πρωθυπουργού*.
*Επειδή το site του πρωθυπουργού με την αλλαγή πρωθυπουργού διέγραψε κάθε ιστορικό αρχείο δείτε την από εδώ.


←24 Οκτωβρίου

26 Οκτωβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.