Σαν σήμερα 26 Οκτωβρίου

1346: Ο Ιωάννης ΣΤ΄ Καντακουζηνός χρίζεται στο Δυδιμότειχο, από τους οπαδούς και το στράτευμά του, αυτοκράτορας πυροδοτώντας τον δεύτερο Παλαιολόγιο Εμφύλιο Πόλεμο. Ο Ανδρόνικος Γ΄ Παλαιολόγος πεθαίνοντας άφησε τον πιστό του φίλο και Μέγα Δομέστικο (Στρατιωτικός τίτλος με αρμοδιότητες πρωθυπουργού και αρχιστράτηγου ταυτόχρονα, με δικά του στρατεύματα. Ένας βαθμός πιο κάτω από τον Καίσαρα.) Καντακουζηνό, επίτροπο του ανήλικου γιου του και διαδόχου του Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγου. Η μητέρα του ανήλικου, Άννα της Σαβοΐας, υποστηριζόμενη από τον φιλόδοξο Πατριάρχη Ιωάννη Δ’ Καλέκα και τον Μέγα Δούκα Αλέξιο Απόκαυκο πραξικοπηματικά, κατά την διάρκεια της απουσίας του Καντακουζηνού σε εκστρατεία, αυτοχρήσθηκαν αντιβασιλείς αναλαμβάνοντας αυτοί την επιτροπεία του παιδιού – αυτοκράτορα. Αυτό οδήγησε τους υποστηρικτές του Καντακουζηνού να τον χρίσουν συναυτοκράτορα. Η διαφορά αμέσως μετατράπηκε σε εμφύλιες συγκρούσεις που ξέφυγαν από τον έλεγχο των δυο πλευρών γιατί θέλησαν να εμπλέξουν ξένους στην επίλυση της διαφοράς τους. Η αντιβασιλεία χρησιμοποίησε τους Λατίνους (Γενουάτες και Βενετούς) ενώ ο Καντακουζηνός τους Σέρβους και τους Τούρκους. Μπήκε νικητής στην Πόλη με τον όρο να είναι συμβασιλέας με τον Παλαιολόγο, του οποίου θα είχε την επιτροπεία για δέκα χρόνια. Δηλαδή μέχρι την ενηλικίωση του θα ήταν ουσιαστικά ο μοναδικός αυτοκράτορας. Το πλήθος των προβλημάτων, για τα οποία δεν έφταιγε αυτός, ήταν καθαρά ενδογενής παθογένεια του ίδιου του Βυζαντίου τον απογοήτευσαν σε τέτοιο βαθμό που παραιτήθηκε το 1354 και φόρεσε το μοναχικό σχήμα. Μέχρι το τέλος της ζωής του (1383) συνέδραμε το Βυζάντιο, κάθε φορά που θα του το ζητούσαν. Γιος του ήταν ο πρώτος Δεσπότης του Μυστρά Μανουήλ Καντακουζηνός.


1795: Γεννιέται στην Κέρκυρα ο μουσουργός του «Εθνικού Ύμνου» Νικόλαος (Χαλικιόπουλος) Μάντζαρος (†12.4.1872, 76 ετών). Ιδρυτής της Επτανησιακής Μουσικής Σχολής και από τους «πατέρες» της ελληνικής μουσικής. Την πρώτη του όπερα (Don Crepuscolo) την έγραψε σε ηλικία 20 ετών. Δίδασκε δωρεάν μουσική τους συμπατριώτες του μέχρι το τέλος της ζωής, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις που είχε για διεθνή καριέρα (μέχρι και την διεύθυνση του ωδείου της Νάπολης του είχε ζητηθεί να αναλάβει). Τον Ύμνο στην Ελευθερία του Διονυσίου Σολωμού που ήταν το έργο ζωής του Μάντζαρου τον μελοποίησε σε 4 διαφορετικές μελοποιήσεις και άγνωστο αριθμό μικροτροποποιήσεων. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ ακούγοντάς τον το 1865 που επισκέφτηκε την νεοαποκτηθείσα Κέρκυρα ενθουσιάστηκε και διέταξε τον χαρακτηρισμό του σαν “Εθνικό Άσμα”. Από τις 158 στροφές του Ύμνου στην Ελευθερία χαρακτηρίστηκαν σαν Εθνικός Ύμνος οι 24 πρώτες, ενώ στις σημαίες ανακρούονται οι 2 πρώτες.


1822: Πεθαίνει στην Κόρινθο από την στενοχώρια του (ή από τύφο) σε ηλικία 42 ετών ο Μαχμούτ Πασάς. Γνωστός στους Έλληνες σαν Δράμαλης λόγω της Δραμινής καταγωγής του. Εκείνη την χρονιά μετά τις αλλεπάλληλες καταστροφικές ήττες του στα Δερβενάκια και στο Αγιονόρι, από το στρατηγικό μυαλό του Θ. Κολοκοτρώνη και την ομοψυχία των Ελλήνων αγωνιστών, είχε κλειστεί στην Κόρινθο όπου και εκεί δεχόταν επιθέσεις από τους Έλληνες.


1825: Σκοτώνεται σε μάχη με τους Τούρκους στο Μαυρομάτι Βοιωτίας ο αγωνιστής της επανάστασης Αθανάσιος Σκουρτανιώτης. Είχε οχυρωθεί με 70 άντρες σε μια ξερολιθιά που περιβάλλει το εκκλησάκι της Αγίας Σωτήρας. Απέκρουσε όλη την ημέρα τις επιθέσεις των Τούρκων που διαρκώς ενισχύονταν η δύναμή τους. Την επίθεση ξεκίνησαν 200, μέχρι το μεσημέρι είχαν έλθει άλλοι 700-800 και αργότερα ήλθε ιππικό. Περικυκλωμένος αναγκάστηκε προς το σούρουπο να κλειστεί μέσα στην Εκκλησία. Όταν τελείωσαν τα πολεμοφόδια οι Τούρκοι ανέβηκαν στην σκεπή, ξήλωσαν ένα τμήμα της και από κει έριχναν αναμμένα στουπιά ποτισμένα με θειάφι, πίσσα, ρετσίνι και άλλες εύφλεκτες ύλες. Κατά μια εκδοχή έτσι πέθαναν όλοι. Κατά μια άλλη ο 32χρονος Σκουρτανιώτης ήταν στην πόρτα για να παίρνει ανάσα. Εκεί τον βρήκε ένα βόλι που τον σκότωσε.


1878: Καταψηφίζεται από την βουλή και παραιτείται η μόλις έξι ημερών κυβέρνηση μειοψηφίας και συνεργασίας Χ. ΤρικούπηΘ. Ζαΐμη. Θα σχηματίσει κυβέρνηση πάλι ο Α. Κουμουνδούρος που είχαν αντικαταστήσει. Αυτός με τη σειρά του θα μείνει στην εξουσία μέχρι 10 Μαρτίου 1880, που θα παραιτηθεί για να αναλάβει πάλι ο Χ. Τρικούπης.


1912*: Ο Ελληνικός Στρατός υπογράφει τη συμφωνία παράδοσης της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους. Την συμφωνία υπογράφουν από τη πλευρά των Ελλήνων ο Βίκτωρ Δούσμανης και ο Ιωάννης Μεταξάς, από την πλευρά των Τούρκων ο διοικητής της Θεσσαλονίκης Ταχσίν Πασάς, απόγονος της οικογένειας Μεσσαρέ. Η Θεσσαλονίκη μετά τον τορπιλισμό και βύθιση του θωρηκτού Φετίχ Μπουλέ που της παρείχε προστασία με τα πυροβόλα του και την κατάρρευση του μετώπου αμύνης των Γιαννιτσών ήταν πλέον ανυπεράσπιστη πόλη. Η μοναδική λύση που απέμενε στον Ταχσίν Πασά ήταν να παραδοθεί. Αν και πολέμησε σκληρά όπου τον είχε καλέσει η πατρίδα του, σπιλώθηκε τόσο το όνομά του από τους Τούρκους και από τους Βούλγαρους που απείχαν την ημέρα της συμφωνίας 4,5 χλμ από την Θεσσαλονίκη, ώστε ούτε το άσυλο που του είχε προσφέρει ο Ελευθέριος Βενιζέλος στάθηκε ικανό να τον κρατήσει στην Ελλάδα. Την επόμενη μέρα ο ελληνικός στρατός μπήκε θριαμβευτικά στη πόλη.

* Οι ημερομηνίες είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα, όπως όλες οι ημερομηνίες μαχών και απελευθερώσεως πόλεων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Και αυτό γιατί όλες αυτές οι πόλεις γιόρταζαν με αυτό τις επετείους απελευθέρωσής τους από τότε που ίσχυε, έως και σήμερα. Με το νέο η παράδοση έγινε 8 Νοεμβρίου.


1946: Πεθαίνει στις φυλακές Αβέρωφ σε ηλικία 68 ετών ο Ιωάννης Ράλλης, καταδικασμένος σε ισόβια. Πολιτικός, Μακεδονομάχος και πρωθυπουργός της φιλοναζιστικής δοσιλογικής κατοχικής Κυβέρνησης 1943 έως και 12/10/1944 που απελευθερώθηκε η Ελλάδα. Το μεγαλύτερο  “επίτευγμά” του, μεταξύ των άλλων, ήταν η δημιουργία Ελληνικού κατοχικού στρατού με τα Ευζωνικά Τάγματα όπως τα είχε ονομάσει (ή Γερμανοτσολιάδες όπως έμειναν στην ιστορία).  Ήταν επίσης ο ένας, τουλάχιστον, από τους ηθικούς αυτουργούς της απόπειρας δολοφονίας κατά του Βενιζέλου το 1933. Πατέρας του ήταν ο Δημήτριος Ράλλης πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, πάντα διορισμένος. Σύζυγός του ήταν η Ζαΐρα κόρη του Γεωργίου Θεοτόκη. Ο γιος του Γεώργιος Ράλλης ήταν και αυτός πολιτικός και έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1980-81.


1950: Αρχίζει η αναχώρηση του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας (ΕΚ.Σ.Ε.) που συστήθηκε για να συμμετάσχει με τις υπόλοιπες δυνάμεις του ΟΗΕ για τις ανάγκες του πολέμου μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας που έχει αρχίσει την 25η Ιουνίου 1950. Εκείνη την μέρα αναχώρησε το 13O Σμήνος Μεταφορών που αποτελούνταν από 9 αεροσκάφη Douglas C-47D Dakota με 25 ιπτάμενους και 42 άτομα προσωπικό υποστήριξης. Την 15η Νοεμβρίου αναχώρησε δια θαλάσσης το ενισχυμένο τάγμα πεζικού που είχε συσταθεί, όπως και η μοίρα, ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Η δύναμη του τελευταίου αυξανόταν συνέχεια φτάνοντας το 1953 την δύναμη Συντάγματος. Συμμετείχε σε αρκετές μάχες που διακρίθηκε σε όλες. Είχε το θλιβερό προνόμιο, λόγω εμφυλίου, να είναι η πιο εμπειροπόλεμη μονάδα του ΟΗΕ. Επέστρεψε στην Ελλάδα την 18/2/1954 αρκετά μετά την λήξη του πολέμου (27/7/1953). Οι απώλειες του ΕΚ.Σ.Ε. ήταν 186 νεκροί και 566 τραυματίες. Από τα 9 αεροσκάφη επέστρεψαν τα 5. Τα 4 καταστράφηκαν κατά την διάρκεια επιχειρήσεων.


1957: Πεθαίνει ο συγγραφέας και φιλόσοφος Νίκος Καζαντζάκης σε ηλικία 74 ετών (♥ 18/02/1883). Τα έργα του είναι τα πιο πολυμεταφρασμένα ελληνικά κείμενα. Πνεύμα ανήσυχο, ανυπότακτο, άθεος, κομμουνιστής, δεν έπαψε να δημιουργεί και να προσφέρει κάθε μέρα της ζωής του. Προστατευόμενος του Ελευθέριου Βενιζέλου παρά τις διαφορετικές τους πεποιθήσεις υπέστη σειρά διώξεων, που λόγω της διεθνούς φήμης του τις περισσότερες τις πέρασε «απαλά». Η Εκκλησία επανειλημμένα είχε εκτοξεύσει μύδρους εναντίον του αλλά αφορισμός δεν υπήρξε ποτέ.
Τα γνωστότερα έργα του είναι: Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά (Zorba the Greek το αντίστοιχο φιλμ), ο Χριστός ξανασταυρώνεται, ο τελευταίος πειρασμός.

Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος.


1972: Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών ο Ιγκόρ Σικόρσκι, Ρώσος εφευρέτης δοκιμαστής και κατασκευαστής μέσων αερομετοφοράς. Ο πρώτος που κατασκεύασε ένα αξιόπιστο ελικόπτερο, όπως και αεροπλάνα ή υδροπλάνα με περισσότερο από ένα κινητήρες. Πρωτού «μετακομίσει» από την Ρωσία στην Αμερική είχε κατασκευάσει το πρώτο τετρακινητήριο αεροσκάφος. Η εταιρία που δημιούργησε στην Αμερική είναι σήμερα μια ηγετική παρουσία στο χώρο των ελικοπτέρων.


←25 Οκτωβρίου

27 Οκτωβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.