Σαν σήμερα 27 Οκτωβρίου

Παγκόσμια ημέρα οπτικοακουστικής κληρονομιάς.
Θέμα του 2018: Η ιστορία σας κινείται.


1782: Γεννιέται ο Nicolò Paganini († 27.05.1840, 57 ετών). Ιταλός βιρτουόζος στη βιόλα, το βιολί, την κιθάρα και συνθέτης. Στην εποχή του είχε πάρει το παρατσούκλι «ο βιολιστής του διαβόλου». Το έργο του Caprice No. 24 σε A μινόρε, Op. 1, είναι η μακράν καλύτερη σύνθεσή του από κάθε άλλη, εμπνέοντας πολλούς μεταγενέστερους συνθέτες. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να περάσουν απαρατήρητα άλλα έργα του όπως το «La Campanela«, ή το καρναβάλι της Βενετίας. Πολύ καλή επίσης  η ρομαντικότατη σονάτα για βιολί Νο. 6.


1880: Πεθαίνει σε ηλικία 55 ετών ο Θρασύβουλος Ζαΐμης γόνος της γνωστής οικογένειας αγωνιστών του ΄21 και πολιτικών. Βουλευτής, υπουργός, πρόεδρος της βουλής και δυο φορές πρωθυπουργός*. Πειθήνιο όργανο της Αυλής. Γιος του Ανδρέα Ζαΐμη Πρωθυπουργού της Ελλάδας και πατέρας του Αλέξανδρου Ζαΐμη, έξι φορές πρωθυπουργού, προέδρου της Δημοκρατίας και Αντιβασιλέα.

* Περίοδος Επιλογή Διάρκεια
25.01.1869-09.07.1870 Ανάθεση 1 χρόνος 5 μήνες και 14 μέρες
28.10.1871-25.12.1871 Ανάθεση 1 μήνας και 26 μέρες
Σύνολο 1 χρόνος 7 μήνες και 10 μέρες

1904: Αρχίζει τα δρομολόγια η πρώτη γραμμή του Μετρό της Νέας Υόρκης. Σήμερα συγκατοικεί στην τρίτη θέση στο κόσμο σε κίνηση, με περίπου 4.650.000 επιβάτες μέση ημερήσια κίνηση, με το Μετρό του Παρισιού. Οι δυο πρώτοι, χωρίς σειρά γιατί εναλλάσσονται, είναι το Μετρό της Μόσχας και του Τόκυο. Το Μετρό της Νέας Υόρκης είναι το πρώτο στο κόσμο σε μήκος γραμμών (337km). Είναι ιδιοκτησίας του Δήμου που το μισθώνει σε Δημόσια υπηρεσία (New York City Transit Authority) για την εκμετάλευσή του. Το 2014 ο τζίρος του έφτασε τα $13,95 δισ.


1922: Ο Μουσολίνι, με τους μελανοχίτωνες, ολοκληρώνει την «Μεγάλη Πορεία» προς τη Ρώμη για την κατάληψη της εξουσίας που είχε αρχίσει την 22 Οκτωβρίου. Έχει δημιουργήσει από τον προηγούμενο χρόνο τον πολιτικό φορέα. Το Εθνικό Φασιστικό Κόμμα. Θα γίνει πρωθυπουργός, έπειτα από πρόσκληση του βασιλιά της Ιταλίας Βίκτορα Εμμανουήλ Γ’, την 31.10.1922. Θα ανακηρύξει την  Ιταλία σε Γ’ Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο Βίκτωρ την 25η Ιουλίου 1943, θα διατάξει την σύλληψη του Μουσολίνι και θα ορκίσει νέα κυβέρνηση.


1938: Η χημική βιομηχανία «Du Pont» ανακοινώνει τη δημιουργία ενός νέου συνθετικού νήματος, το οποίο ονομάζει νάιλον. Σήμερα είναι άγνωστος ο αριθμός των κάθε είδους εφαρμογών του.


1951: Η ΕΠΕΚ του Ν. Πλαστήρα, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του Σεπτεμβρίου, σχηματίζει κυβέρνηση συνασπισμού με το Κόμμα Φιλελευθέρων του Σοφοκλή Βενιζέλου. Είναι η συνέχεια πολλών συνεχόμενων συνεργασιών μεταξύ των δυο αυτών παρατάξεων. Ο Πλαστήρας βλέποντας το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και εν όψει του τερματισμού της αμερικανικής βοήθειας, θα ζητήσει από τον Κυριάκο Βαρβαρέσο να συντάξει έκθεση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και προτάσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων της. Σύμφωνα με τις προτάσεις θα παρθούν κάποια χρηματοοικονομικά μέτρα, (υποτίμηση δραχμής, κόψιμο μηδενικών) για την αποφυγή της χρεοκοπίας που θα αποδώσουν, αλλά οι προτάσεις για αναδιανομή του εθνικού πλούτου θα μείνουν στο συρτάρι για πάντα. Θα τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση και προκήρυξη εκλογών.


1960: Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο βασιλιάς Παύλος με την οικογένειά του εγκαινιάζουν το Καυταντζόγλειο Στάδιο. Το Στάδιο έγινε με τα λεφτά του κληροδοτήματος του Λυσίμαχου Καυταντζόγλου που προοριζόταν για την κατασκευή του «Πανελλήνιου Ηρώου». Το κληροδότημα έμεινε ανενεργό μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950, που οι διαχειριστές του πείσθηκαν να διατεθεί για την ανέγερση Εθνικού Σταδίου. Μέχρι το 1982 ήταν το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στάδιο της Ελλάδας με πάνω από 45.000 θέσεις. Με την τοποθέτηση πλαστικών καθισμάτων η χωρητικότητά του μειώθηκε στις 28.200 θέσεις.


1962: Σκοτώνεται από έκρηξη βόμβας στο αεροπλάνο του, ο 56χρονος διοικητής της Ιταλικής εταιρείας υδρογονανθράκων ΕΝΙ, Ενρίκο Ματέι. Το ατύχημα είχε προκληθεί με εκρηκτικό μηχανισμό που ενεργοποιήθηκε από το σύστημα ελέγχου των τροχών κατά την διαδικασία προσγείωσης. Αρχικά η κυβέρνηση της Ιταλίας δια στόματος του τότε υπουργού άμυνας και μετέπειτα πρωθυπουργού Τζούλιο Αντρεότι είχε χαρακτηρίσει το συμβάν ατύχημα. Όλα τα στοιχεία της τραγωδίας είχαν καταστραφεί στο σημείο πτώσης του αεροσκάφους. Όλα τα όργανα του σκάφους είχαν βαπτιστεί σε ισχυρό οξύ. Οι απόπειρες δολοφονίας του διαδέχονταν η μια την άλλη. Τα ιατροδικαστικά ευρήματα όμως βρωμούσαν. Σε όλα τα πτώματα είχαν βρεθεί μέσα στα κόκαλα μεταλλικά θραύσματα. Το 1970 εξαφανίστηκε ο δημοσιογράφος που ερεύνησε την υπόθεση Μάουρο ντε Μάουρο, χωρίς να βρεθούν ποτέ ίχνη του. Το 1975 δολοφονήθηκε ο σκηνοθέτης Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Μετά τον θάνατο του Παζολίνι, που είχε δηλώσει δημόσια ότι θα έφερνε στην δημοσιότητα στοιχεία της υπόθεσης, κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του «πετρέλαιο» από τα χειρόγραφα του οποίου   έλειπαν τα σημαντικότερα. Το σοβαρότερο όμως επιβαρυντικό στοιχείο για την υπόθεση ήταν άλλο: Όλοι ανεξαιρέτως οι αστυνομικοί που ασχολήθηκαν με την υπόθεση εξαφάνισης του Μάουρο από τον τελευταίο έως και του υπεύθυνους της υπόθεσης στρατηγούς Κάρλο Αλμπέρο Ντάλα Τσιέζα και Μπόρις Τζουλιάνο δολοφονήθηκαν. Κάτω από το βάρος των ευρημάτων αλλά περισσότερο της κατακραυγής, η Ιταλική Δικαιοσύνη ξανάνοιξε την υπόθεση το 1994 και την ξανάκλεισε το 1997 χαρακτηρίζοντας την από ατύχημα σε δολοφονία αλλά από άγνωστους δράστες. Το έγκλημα του παρτιζάνου της αντίστασης κατά των φασιστών Ενρίκο Ματέι ήταν τεράστιο. Είχε διορισθεί υπεύθυνος της Ιταλικής εθνικής εταιρείας υδρογονανθράκων Agip, που είχε δημιουργηθεί επί των ημερών του Μουσολίνι, με εντολή να την διαλύσει. Δεν την διέλυσε. Την υπήγαγε στην πανίσχυρη ENI που δημιούργησε. Στην Ιταλία η ΕΝΙ είχε πάρει τον τίτλο «κράτος εν κράτει». Είχε ανακαλύψει μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων στην Σικελία και μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου στην Βόρεια Ιταλία. Ταυτόχρονα είχε υπογράψει συμφωνία με την Σοβιετική Ένωση για την κάλυψη του υπολοίπου των ενεργειακών αναγκών της χώρας με Ρωσικό πετρέλαιο. Από το Μάρτιο του 62 έως την ημέρα της δολοφονίας του είχε υπογράψει άλλες 6 διακρατικές συμφωνίες για έρευνες ή συνεκμετάλλευση πετρελαίων σε χώρες που δεν ήταν τόσο πολύ «δεμένες» με την Δύση. Αυτές οι κινήσεις, πέρα από το καθημερινό γιγάντωμα της ΕΝΙ, είχαν οδηγήσει την παραγωγή στην  Ιταλία σε μεγάλους αριθμούς ανάπτυξης. Οι ιστορίες συνωμοσίας  ρίχνουν, η κάθε μια, τις ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση. Έτσι κι αλλιώς όλος ο Δυτικός πολιτισμένος κόσμος τον ήθελε νεκρό και κανείς ζωντανό εκτός από τα μέλη της οικογένειάς του.


1995: Δικαστήριο του Μιλάνου καταδικάζει σε φυλάκιση, με την κατηγορία της διαφθοράς, για παράνομη χρηματοδότηση του κόμματός τους, δύο πρώην Πρωθυπουργούς της Ιταλίας, τον Μπετίνο Κράξι και τον Αρνάλντο Φορλάνι. Ο Μπετίνο Κράξι ήταν αυτός που είχε ορθώσει το ανάστημα του απέναντι στην Αμερική στην υπόθεση του Ακίλε Λάουρο.


←26 Οκτωβρίου

28 Οκτωβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.