Σαν σήμερα 28 Οκτωβρίου

312: Ο Μέγας Κωνσταντίνος νικάει στη μάχη της Μουλβίας γέφυρας του Τίβερη τον σφετεριστή του θρόνου Μαξέντιο. Ανήσυχος για την αριθμητική υπεροχή του αντιπάλου του, παρά την σαφή «ποιοτική» υπεροχή των εμπειροπόλεμων στρατευμάτων του, τους τονώνει το ηθικό και τους εμψυχώνει με το όραμα που λέγεται ότι είδε την προηγούμενη της μάχης. Είχε δει στον ουρανό ένα σταυρό που στην κεφαλή του σχηματιζόταν το γράμμα «Ρ» και άκουσε την Θεϊκή προσταγή «εν τούτω νίκα». Έβαλε του στρατιώτες του να γράψουν το σύμβολο στις ασπίδες τους. Ο Μαξέντιος έχοντας εμπιστοσύνη στα τείχη της Ρώμης και την σχεδόν απεριόριστη επάρκειά της σε τρόφιμα και νερό, αποφάσισε να αντιμετωπίσει επιθετικά των Κωνσταντίνο. Βγήκε από τα τείχη και πέρασε τον Τίβερη από την Μουλβία γέφυρα για να έχει απέναντί του το στρατόπεδο του αντιπάλου. Είχε την αυτοπεποίθηση ότι ακόμη κι αν έχανε την μάχη θα μπορούσε να κάνει λίγα μέτρα πίσω και να καταφύγει στην ασφάλεια των τειχών. Το Γερμανικό ιππικό του Κωνσταντίνου κατατρόπωσε το Γαλατικό του Μαξέντιου και επέπεσε κατά των πεζικάριων. Αυτοί πανικόβλητοι προσπάθησαν ανοργάνωτα και όλοι μαζί να περάσουν την γέφυρα, για να επιστρέψουν στην ασφάλεια των τειχών. Η γέφυρα δεν άντεξε το βάρος και έπεσε. Ο Μαξέντιος πανικόβλητος από την εξέλιξη της μάχης προσπάθησε να επιστρέψει κολυμπώντας στην Ρώμη. Δεν άντεξε το βάρος της πανοπλίας του και πνίγηκε στον Τίβερη. Ο Χριστιανισμός είχε νικήσει στην πρώτη μάχη που έδωσε.


1492: Ο Χριστόφορος Κολόμβος κατά την διάρκεια του πρώτου ταξιδιού του, φτάνει στην Κούβα. Το λιμανάκι που ρίχνει άγκυρα είναι η σημερινή Μπαρακόα. Αυτός νομίζει ότι έχει φτάσει στην Ιαπωνία.


1822: Η ναυμαχία της Τενέδου. Μετά την αποτυχία του να αποβιβάσει στρατεύματα στη Μύκονο, ο Οθωμανικός στόλος κατευθύνεται προς τον Ελλήσποντο. Αναγκάζεται από την κακοκαιρία να βρει καταφύγιο στην Τένεδο. Οι Ψαριανοί που είδαν τον στόλο να περνάει αποφασίζουν να τον χτυπήσουν με δυο μπουρλότα. Τα μασκαρεύουν σε σακολέβες τους υψώνουν Τουρκική Σημαία και με την συνοδεία από δυο μίστικα με Ελληνικές σημαίες πλησιάζουν την Τένεδο. Σε απόσταση που γίνονται ορατοί από τον Τουρκικό Στόλο τα μίστικα αρχίζουν να κανονιοβολούν τα πυρπολικά και δήθεν να τα καταδιώκουν. Ο Τουρκικός στόλος απαντά στα πυρά προς τα μίστικα ενώ οι Τουρκοσακολέβες μπαίνουν στο λιμάνι για να προστατευθούν από τους Γκιαούρηδες. Ο Κανάρης κατευθύνεται στο δίκροτο που είναι η υποναυαρχίδα του Οθωμανικού Στόλου το κολλάει βάζει φωτιά και μπαίνει στην πραγματική σακολέβα διαφεύγοντας προς τα μιστίκια που αρχίζουν να πλησιάζουν. Το δεύτερο μπουρλότο του Γεωργίου Βρατσάνου που μπήκε ποιο μέσα, κόλλησε στη ναυαρχίδα, του έβαλαν φωτιά, αλλά το πλήρωμα της κατάφερε να το ξεκολλήσει. Καιόμενο, ο άνεμος το έσπρωχνε από την ναυαρχίδα στην καιόμενη υποναυαρχίδα, από την αντίθετη πλευρά από εκείνη που είχε κολλήσει το δικό του ο Κανάρης. Από αυτή τη πλευρά, που δεν καιγόταν, οι Τούρκοι είχαν κατεβάσει βάρκες για να απομακρυνθούν από το καιόμενο σκάφος. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί σχεδόν το σύνολο του πληρώματος και των στρατευμάτων που μετέφερε (800 άτομα).


1850: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών στην Αγία Πετρούπολη ο Εθνικός Ευεργέτης Ιωάννης Δομπόλης. Φίλος, ιδιαίτερος γραμματέας και μυστικοσύμβουλος του Ι. Καποδίστρια, τον είχε ακολουθήσει στην Ελλάδα όταν είχε αναλάβει κυβερνήτης. Είχε φροντίσει για την δημιουργία της πρώτης Τράπεζας, της Εθνικής Χρηματιστικής Τράπεζας, στην οποία είχε συνεισφέρει όλα τα κεφάλαιά του, ενώ ήταν ο πρώτος ταμίας της και γενικά για την τακτοποίηση και το συμμάζεμα των οικονομικών του κράτους. Μετά την δολοφονία του κυβερνήτη είχε καταφέρει να διαφύγει κακήν κακώς, αλλά ζωντανός, με όσα από τα λεφτά του είχαν απομείνει. Επαναδραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά και συγκέντρωσε πάλι μεγάλη περιουσία την οποία έδωσε με διαθήκη στην Ελλάδα με τον όρο ίδρυσης Πανεπιστημίου με το όνομα Καποδιστριακό. Επειδή οι προσπάθειες από κοράκια Έλληνες να του φάνε την περιουσία συνεχιζόταν και τον κυνηγούσαν ακόμη και στη Ρωσία, προσπαθώντας να τον βγάλουν τρελό, με «γνωματεύσεις» γιατρών, όρισε εκτελεστές της διαθήκης του δυο Ρώσους, όπως και συνδιαχειριστή του κληροδοτήματός του για το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο την Ρωσική κυβέρνηση εξ ίσου με την Ελληνική.


1854: Με εισήγηση του Δημήτριου Καλλέργη δημιουργείται λόχος πυροσβεστών. Αποτελείται από απλούς στρατιώτες που αποσπάσθηκαν και με διοικητές αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του στρατού. Ήταν οι πρώτοι πυροσβέστες της Ελλάδας. Η μέχρι τότε αρμοδιότητα που είχε δώσει στις Νομαρχίες ο Ι. Καποδίστριας για δημιουργία πυροσβεστικών ομάδων είχε μείνει στα χαρτιά. Ο λόχος πυροσβεστών παρέμεινε η μοναδική πυροσβεστική δύναμη της Ελλάδας μέχρι και το 1930 που ο Ελ. Βενιζέλος δημιούργησε με Νόμο το Πυροσβεστικό Σώμα, δίδοντας του αυτόνομη υπόσταση με δικό του οργανισμό.


1871: Παραιτείται η κυβέρνηση Αλ. Κουμουνδούρου λόγω καταψήφισης του δικού της υποψήφιου προέδρου της Βουλής. Κυβέρνηση σχηματίζει ο Θρ. Ζαΐμης του ο οποίου ο υποψήφιος είχε εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ εκφωνεί τον λόγο του θρόνου που δείχνει την δυσαρέσκειά του προς τις εξελίξεις και διακόπτει τις εργασίες της βουλής για ένα μήνα. Η εμπιστοσύνη των βουλευτών προς την κυβέρνηση θα φυλορροήσει σύντομα και σε δυο μήνες από τον σχηματισμό κυβέρνησης θα παραιτηθεί λόγω της ασθενέστατης πλειοψηφίας που πλέον διέθετε. Θα τον διαδεχθεί η «συντροφική» κυβέρνηση των Δ. ΒούλγαρηΑ. Κουμουνδούρου.


1886: Γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Αγάλματος της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη από τον πρόεδρο Κλίβελαντ. Είναι δώρο της Γαλλίας για τη 100η επέτειο της αμερικανικής ανεξαρτησίας. Είναι έργο του Φρεντερίκ Μπαρτολντί. Την στατικότητά του είχε αναλάβει ο Γουσταύος Άιφελ.


1918: Η Τσεχοσλοβακία διακηρύσσει την ανεξαρτησία της και αποσχίζεται από την Αυστροουγγρική αυτοκρατορία. Κατά την διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου δεκάδες χιλιάδες Τσεχοσλοβάκοι είχαν υπηρετήσει στις δυνάμεις της Αντάντ με την επιθυμία να δουν τον τόπο τους να γίνεται κάποια στιγμή ανεξάρτητη χώρα. Οι σύμμαχοι τηρώντας την υπόσχεσή τους έδωσαν αμέσως μετά το τέλος του πολέμου το πράσινο φως για την δημιουργία της. Οι Γερμανοί όμως δεν άλλαξαν τροπάριο. Ο Χίτλερ το 1939 με την απειλή πολεμικής εισβολής στην χώρα απαίτησε και πήρε την Σουδητία με την Συμφωνία του Μονάχου (ή Συμφωνία της προδοσίας όπως έμεινε ιστορικά). Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ξανασυστάθηκε σαν κράτος στα αρχικά του σύνορα. Αλλά οι Γερμανοί δεν αλλάζουν ποτέ: Την 1η Ιανουαρίου 1993 με την απειλή της Γιουγκοσλαβοποίησης την διέλυσαν πάλι ειρηνικά σε Τσεχία και Σλοβακία.


1921: Η Αλβανία γίνεται ανεξάρτητη και μέλος της ΚΤΕ (Κοινωνίας των Εθνών). Της παραχωρείται από τις μεγάλες δυνάμεις η Βόρεια Ήπειρος στις 09/11, μετά από γραπτή δήλωσή της ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να σεβασθεί τα δικαιώματα του Ελληνικού πληθυσμού της Βορείου Ηπείρου σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας. Κοιτάξτε πως την οραματίζονται οι έξι στους δέκα σημερινούς κατοίκους της, σύμφωνα με το Balkan monitor.


1940: Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ελλάδα. Η ηρωική αντίσταση στον Ιταλογερμανικό άξονα μένει στην Ιστορία σαν το «Έπος του 40». Είναι η πρώτη νίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εναντίον του άξονα, που προκαλεί τον θαυμασμό συμμάχων και αντιπάλων. Αυθημερόν κηρύσσεται γενική επιστράτευση, η χώρα τίθεται σε κατάσταση πολιορκίας, ο βασιλιάς Γεώργιος γίνεται αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ενώ στο ίδιο ΦΕΚ ο στρατηγός Παπάγος αρχηγός του κατά ξηρά στρατού. 2 ώρες πριν την επίδοση του τελεσιγράφου, της κήρυξης του πολέμου, από τον Ιταλό πρεσβευτή Γκράτσι στον Ιωάννη Μεταξά είχε αρχίσει η επίθεση την Ιταλών στην Ήπειρο. Οι Ιταλοί χρησιμοποίησαν σαν βάση την Αλβανία που είχαν καταλάβει αμαχητί με την υπόσχεση επέκτασης της σε Θεσπρωτία και Κόσοβο. Οι νικηφόρες μάχες του Ελληνικού Στρατού θα οδηγήσουν στην κατάληψη της Βορείου Ηπείρου από την Ελλάδα. Ο Χίτλερ θα αναγκασθεί να συνδράμει τον ατυχήσαντα σύντροφό του Μουσολίνι και θα επιτεθεί στην Ελλάδα την 6η Απριλίου 1941. Η σύγχρονη Ελλάδα κάθε χρόνο αποδίδει τιμές σ΄αυτούς που έδωσαν νικηφόρα αυτόν τον άνισο αγώνα τους με παρελάσεις, δοξολογίες, ομιλίες κλπ. Επίσης αποτίωντας ελάχιστο φόρο τιμής στους πεσόντες του Έπους έχει αρχίσει έρευνες για τον εντοπισμό, ταυτοποίηση και ταφή των σορών τους σε Ελληνικά νεκροταφεία στην Αλβανία, μετά από διακρατική συμφωνία το 2009 με την γείτονα χώρα.


1948: Απονέμεται το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 1948 στον Σουηδό χημικό Paul Hermann Muller. Πήρε το βραβείο Νόμπελ γιατί ανακάλυψε ότι μια χημική ουσία που είχε δημιουργηθεί το 1874 ήταν η αποτελεσματικότερη για εξόντωση των αρθρόποδων. Η ουσία λεγόταν DDT. Όντως δεν υπήρξε αποτελεσματικότερο χημικό μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση όλων των αρθρόποδων. Αυτό σήμαινε ότι τα αρθρόποδα φορείς της ελονοσίας (κουνούπια) του τύφου (ψύλλοι, ψείρες, κρότωνες, ακάρεα) εξαφανιζόταν με ένα ψέκασμα. Άρχισε να χρησιμοποιείται από τα μέσα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε περιοχές που γινόταν στρατιωτικές επιχειρήσεις. Γενικεύτηκε η χρήση του μετά το τέλος του πολέμου, όπου χρησιμοποιήθηκε για την εξάλειψη της ελονοσίας και του τύφου, αλλά και την αντιμετώπιση όλων των αρθρόποδων που έκαναν ζημιές στις καλλιέργειες. Με το DDT σώθηκαν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι μέχρι σήμερα και συνεχίζουν να σώζονται. Μετά το 1962 άρχισαν να συνειδητοποιούν τις ζημιές που προκαλούσε. Εξαφανίζοντας τα αρθρόποδα από τους αγρούς, εξαφάνισε έναν ολόκληρο κύκλο ζωής που εξαρτιόταν από αυτά (πουλιά κλπ). Επίσης συσχετίστηκε με διάφορες μορφές καρκινογένεσης. Το 1972 απαγορεύτηκε για αγροτική χρήση σε όλο το κόσμο, αλλά δεν υπάρχει υποκατάστατό του σε περιοχές που εμφανίζονται κρούσματα ελονοσίας ή τύφου. Το DDT σαν χημική ουσία δεν αποσυντίθεται ποτέ.


1955: Γεννιέται ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της «Microsoft» και από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Σύμφωνα με το Φορμπς είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου για 18η φορά τα τελευταία 23 χρόνια. Το 2018 φτώχυνε και ήλθε δεύτερος πλουσιότερος στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ είναι ο 7ος ισχυρότερος άνθρωπος του πλανήτη.


←27 Οκτωβρίου

29 Οκτωβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.