Σαν σήμερα 29 Οκτωβρίου

1863: Η ιδέα του Ερυθρού Σταυρού του Eλβετού Ερρίκου Ντυνάν, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Ιδιώτες, επίσημα μέλη κυβερνήσεων και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων διακηρύσσουν τις θέσεις τους για μια επιτροπή που θα μεριμνούσε για τους τραυματίες πολέμου. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 22/08/1864 υπογράφεται η πρώτη συνθήκη της Γενεύης με την οποία δημιουργήθηκε ο σημερινός Ερυθρός Σταυρός.


1888: Υπογράφεται η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης με την οποία η διώρυγα του Σουέζ θα παρέμενε ελεύθερη για την ναυσιπλοΐα για όλες τις σημαίες, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου. Η σύμβαση υπογράφηκε από τις Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Ισπανία, Ολλανδία και Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Σύμβαση, όπως έμεινε ιστορικά, αν και στο τελευταίο άρθρο της αυτοπροσδιορίζεται σαν Συνθήκη, έγινε κάτω από πραγματικά περίεργες συνθήκες στην περιοχή του Σουέζ. Η Μ. Βρετανία είχε καταλάβει από το 1882 όλη την περιοχή του Κεδιβάτου της Αιγύπτου και φυσικά την περιοχή της διώρυγας τους Σουέζ. Παρ’ όλα αυτά το Κεδιβάτο παρέμενε σαν καθεστώς: Ημιαυτόνομη περιοχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με Κεδίβη που διόριζε η Πύλη. Η Γαλλία είχε χάσει το παιχνίδι ελέγχου της περιοχής, αλλά συνέχιζε να κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της εταιρείας που εκμεταλλευόταν την διώρυγα. Θέλοντας να εξασφαλίσει τόσο τις μετοχές της και τον έλεγχο της εταιρείας, αλλά πολύ περισσότερο την ελεύθερη ναυσιπλοΐα των σκαφών της, διεθνοποίησε το θέμα βάζοντας όλους του μεγάλους παίκτες της εποχής στο παιχνίδι. Άλλο που δεν ήθελαν οι Μεγάλες Δυνάμεις. Έτσι έφτασαν σ’ αυτό το κείμενο που ισχύει μέχρι σήμερα.


1911: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο Ιωσήφ Πούλιτζερ (Joseph Pulitzer), Ουγγροαμερικανός εκδότης. Μαζί με τον κύριο ανταγωνιστή του William Randolph Hearst, δημιούργησαν το φαινόμενο που σήμερα ονομάζεται κίτρινος τύπος. Αναμετέδιδαν ανεξακρίβωτες ειδήσεις αρκεί να τους εξασφάλιζαν εμπορικούς τίτλους, αυτοδιαφήμιση, με πρωτοσέλιδα, κατά προτίμηση σκάνδαλα, αθλητικά, μόδα, κουτσομπολιά και κυρίως να αποπνέουν μια δραματική συμπάθεια, υπέρ των αδυνάτων και εναντίον του συστήματος. Απώτερος στόχος η μερίδα των διαφημίσεων μέσω της αναγνωσιμότητας. Κάποτε όμως το παράκανε και αποκάλυψε παράνομη πληρωμή (δωροδοκία) των ΗΠΑ, ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων της εποχής, σημερινά 936$ εκατομμύρια, προς την Γαλλική εταιρεία της διώρυγας του Παναμά. Σύρθηκε στα δικαστήρια με την κατηγορία του λιβελογραφήματος εναντίον του Προέδρου Ρούσβελτ και της J. P. Morgan, προσκόμισε τα στοιχεία που είχε και το δικαστήριο έλυσε τη συνεδρίασή του. Μετά το θάνατό του έχουν καθιερωθεί, σε εκτέλεση της διαθήκης του, από την σχολή δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου Columbia τα βραβεία δημοσιογραφίας Πούλιτζερ. Μια φράση του έχει γίνει το γνωστότερο επίγραμμα της δημοσιογραφίας. Κάποτε ερωτήθηκε γιατί όταν αναφέρεται στους ρεπόρτερ είναι τόσο ευγενικός, ενώ όταν αναφέρεται στους εκδότες χρησιμοποιεί βαρύτατες φράσεις. Η απάντησή του ήταν «Επειδή κάθε ρεπόρτερ είναι πάντα μια ελπίδα, ενώ κάθε εκδότης μια απογοήτευση».


1915: Ο βασιλιάς αφού έχει διορίσει πρωθυπουργό δικό του άνθρωπο (τον Στέφανο Σκουλούδη), διαλύει την Βουλή και προκηρύσσει εκλογές για τις 6 Δεκεμβρίου, ώστε στην νέα Βουλή να μην υπάρχει κανείς Βενιζελικός βουλευτής, αφού ο Βενιζέλος μετά την διπλή παραίτηση που υποχρεώθηκε από τον βασιλιά μέσα στην ίδια χρονιά παρά τις δυο αλλεπάλληλες νίκες του στις εκλογές δεν συμμετέχει πλέον στις τρίτες εκλογές μέσα στο 1915. Θα δημιουργήσει την τριανδρία για να σχηματίσει το 1916 κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη. Η βουλή που διαλύθηκε ονομάστηκε “Βουλή των Λαζάρων” γιατί όταν ο Κωνσταντίνος Α΄ παραιτήθηκε το 1917 υπέρ του γιου του Αλέξανδρου Α΄,  ο τελευταίος ακύρωσε το διάταγμα διάλυσης αυτής της βουλής.


1923: Η Τουρκία γίνεται επίσημα κοινοβουλευτική προεδρική δημοκρατία με πρωτεύουσα την Άγκυρα. Το Τουρκικό κοινοβούλιο (η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση όπως ονομάστηκε) δίνει τέλος στην Οθωμανική Αυτοκρατορία που είχε ιδρύσει ο Οσμάν Α΄ το 1299. Καταργεί το σουλτανάτο και δημιουργεί χαλιφάτο. Ανακηρύσσει την χώρα σε Προεδρική Δημοκρατία με το όνομα Τουρκία. Πρώτος πρόεδρος ο Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ), που ήταν στην ουσία και ο θεμελιωτής της τουρκικής δημοκρατίας. Με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης ο τελευταίος Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Μωάμεθ ΣΤ΄ εξορίστηκε από τα όρια της νεοσύστατης Τουρκικής Δημοκρατίας.


1929: Η «μαύρη Τρίτη» του Αμερικανικού χρηματιστηρίου. Εκείνη την ημέρα ξεκινάει με πτώση 11%. Η περίοδος ύφεσης που σηματοδοτεί για την Αμερικανική αγορά είναι 12 χρόνια (μέχρι το 1941 που η Αμερική μπήκε στο πόλεμο) και παίρνει το όνομα «η μεγάλη ύφεση». Επηρέασε όλες τις Βιομηχανικές χώρες αλλά και την Ελλάδα που κήρυξε μια από τις πολλές πτωχεύσεις της. Το 1932 είχαμε χρέος 1.022 εκ. χρυσά φράγκα και το ποσοστό χρέους είχε φτάσει στο 150% του ΑΕΠ ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούσαμε το χρέος της χρεωκοπίας του 1897. Η πιο υπερχρεωμένη χώρα του κόσμου μετά από μας ήταν η Ουγγαρία με 48% του ΑΕΠ. Οι ομολογιούχοι είχαν ζητήσει το 50% της αξίας των ομολόγων τους, αλλά δεν έγινε δυνατό να τα πάρουν ποτέ, μια και μεσολάβησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μετά τον πόλεμο τους δόθηκαν ομόλογα που αντιπροσώπευαν ψίχουλα των ομολόγων που είχαν στα χέρια τους. Η συγκεκριμένη χρεωκοπία ήταν και χρεωκοπία του πολιτικού συστήματος που στην ουσία «άφησε» τον Μεταξά να κυβερνήσει την Ελλάδα με την χούντα της 4ης Αυγούστου.


1949: Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών ο Γκεόργκι Γκρουτζίεφ. Πνευματικός δάσκαλος. Ακόμη και το Ελληνικό του site τον ονομάζει Γκρουτζίεφ. Ήταν ο Γεώργιος Γεωργιάδης γεννημένος στην Αλεξανδρούπολη της Αρμενίας (σημερινό Γκιουμρί) από Έλληνα πατέρα. Αφού μελέτησε με τον δικό του τρόπο διάφορες πίστεις και τρόπους ζωής, δημιούργησε την δικιά του θεώρηση για την υπόσταση του ανθρώπου και των αξιών. Βασική του αρχή ήταν ότι ο άνθρωπος κοιμάται, βρίσκεται σε ένα είδος ύπνωσης, σε όλες τις δραστηριότητές του και αν ξυπνήσει οι δυνατότητες του γίνονται απεριόριστες. Κατά την διάρκεια της ζωής του υπάρχουν μαρτυρίες για επαναφορά του ίδιου στη ζωή μετά από πολύ σοβαρά ατυχήματα χωρίς τη βοήθεια κανενός. Το σίγουρο είναι ότι άφησε πάρα πολλούς απογόνους σε όλο το κόσμο, τον καθένα με διαφορετική μητέρα. Μερικοί από αυτούς/ές, διατηρούν ιδρύματα η οργανισμούς σχετικούς με τις κοσμοθεωρίες του. Αν και οι οπαδοί του είναι πολύ λίγοι, η δυτική σύγχρονη κουλτούρα φαίνεται να έχει επηρεασθεί αρκετά από τις θεωρίες του.


1957: Έρχεται στην Βουλή το σκάνδαλο των ορυχείων της Βάβδου. Σερνόταν για ένα χρόνο από τις εφημερίδες, αλλά και στην βουλή με επερωτήσεις μέχρι που ο βουλευτής Σταύρος Κωστόπουλος έχοντας στα χέρια του ατράνταχτες αποδείξεις για προσωπική εμπλοκή στο σκάνδαλο του υπουργού εμπορίου και βιομηχανίας Π. Παπαληγούρα το έφερε πάλι στην βουλή με επερώτηση. Τα μεταλλεία λευκόλιθου Βάβδου είχαν δοθεί΄για έρευνα και εκμετάλευση σε ιδιώτη επιχειρηματία (τον Π. Βρυώνη) μετά από διαγωνισμό έναντι $1.500.000 ($14.114.000 σημερινά). Από αυτά ο Βρυώνης είχε δανειστεί τα $764.000 από τον ΟΧΟΑ (Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Οικονομικής Αναπτύξεως. Προκάτοχος της ΕΤΒΑ, από τον οποίο είχε δανειστεί τα $400.000) και από άλλες Τράπεζες τα $364.000. Οι έρευνες είχαν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό δείχνοντας επαρκή ποσότητα εκμεταλλεύσιμου λευκόλιθου αρίστης ποιότητας (η καλύτερη ποιότητα στον Ευρωπαϊκό χώρο), ενώ ταυτόχρονα είχε αρχίσει η εξόρυξή του. Οι τράπεζες όμως πίεζαν για εξόφλησή τους. Ο επιχειρηματίας υπεκμίσθωσε το ορυχείο στην Αυστροαμερικάνικη εταιρεία Ρότενχάιμ για 10 μήνες προκειμένου να εισπράττει χρήματα για να εξυπηρετεί τα δάνεια. Η εταιρεία εξέδωσε δελτία με ευνοϊκά πορίσματα για τον λευκόλιθο και ζήτησε 3μηνη παράταση της υπεκμίσθωσης προκειμένου να ολοκληρώσει τις έρευνές της. Πριν περάσει μήνας από την παράταση υπεκμίσθωσης το υπουργείο κηρύσσει έκπτωτο τον επιχειρηματία για παλιότερες παραβάσεις του. Δέκα ημέρες νωρίτερα έχει ήδη δεχθεί τις προτάσεις της εταιρείας για απ’ ευθείας συνεργασία με ανάθεση. Έτσι με την κήρυξη της έκπτωσης η εταιρεία:
1) Συστήνει θυγατρική, την Διλιάλε (Τα ονόματα των εταιρειών είναι αυτά που ανέφερε ο Υπουργός στην βουλή*), για την συνεργασία της με το Ελληνικό Δημόσιο.
2) Απαλλάσσεται όλων των χρεών και βαρών του έκπτωτου επιχειρηματία. Ταυτόχρονα παίρνει δώρο (ο έκπτωτος χάνει ότι έχει επενδύσει μέχρι την στιγμή της έκπτωσης) όλες τις εγκαταστάσεις του ορυχείου που είχαν κοστίσει $1,5 εκ.
3) Το νέο μίσθωμα του ορυχείου ορίζεται σε $401.000. Από αυτά η εταιρεία καταβάλει $100.000 και τα υπόλοιπα σε 8 άτοκες δόσεις κατά παράβαση της σύμβασης που είχε υπογράψει της οποίας το άρθρο 7 όριζε την εξόφληση σε μετρητά εντός 10 ημερών από την υπογραφή της. Έτσι χωρίς να δώσει στην Ελλάδα ούτε ένα δολάριο (τα 100.000 βγήκαν από το ήδη εξορυγμένο προϊόν, και οι δόσεις που ακολούθησαν εξοφλήθηκαν με τον ίδιο τρόπο) μόνο από την υπογραφή της σύμβασης είχε καθαρό κέρδος $1.100.000
Ο Παπαληγούρας ρίχνει την ευθύνη στον ΟΧΟΑ που ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του Γενικού Διευθυντού του λέγοντας ότι αφού είχε ασχοληθεί ο ΟΧΟΑ αυτός δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Αλλά η αντιπολίτευση είναι ενήμερη για ξεκαθάρισμα ενδοκυβερνητικών λογαριασμών. Άλλωστε τόσο η έκπτωση όσο και η νέα ανάθεση φέρνουν την υπογραφή του Υπουργού. Από την εισαγγελία ανακοινώνεται ότι από πλευράς ΟΧΟΑ δεν είχε υπογράψει το έγγραφο της εκμίσθωσης ο Γενικός Διευθυντής αλλά δυο κατώτεροι υπάλληλοι. Να σημειωθεί ότι όταν έγινε η συζήτηση  ο επιχειρηματίας Π. Βρυώνης είχε πεθάνει και είχε αφήσει τα πάντα όπως και κάθε δικαίωμα του στο Νοσοκομείο Αργοστολίου. Αυτό ήταν που ζημιώνονταν με την τροπή που είχε πάρει η υπόθεση. Η συζήτηση στην Βουλή κράτησε μέχρι και την 6η Νοεμβρίου όπου η κυβέρνηση δήλωσε ότι αρνείται την σύσταση εξεταστικής επιτροπής και εκεί έκλεισε το θέμα.
* Η εταιρεία που υπέγραψε στην πραγματικότητα την σύμβαση ήταν η Αυστρογερμανική Magnomin η οποία εκμεταλλεύονταν τα ορυχεία μέχρι και την 23η Ιουλίου 1997 που έληξε η σύμβασή της και από τότε εγκαταλείφθηκαν.


1961: Η ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή κερδίζει ξανά τις εκλογές, εν μέσω καταγγελιών της αντιπολίτευσης για βία και νοθεία. Υπηρεσιακός πρωθυπουργός είχε οριστεί ο αρχηγός του βασιλικού οίκου Κωνσταντίνος Δόβας. Παίρνει 50,81% εκλέγοντας 176 βουλ. και σχηματίζει κυβέρνηση. Η ΕΚ παίρνει 33.66% 86 βουλ.+14 του Κόμματος Προοδευτικών του Σπύρου Μαρκεζίνη με τον οποίον είχαν συνεργαστεί προεκλογικά. Η άλλη συνεργασία ΕΔΑ+ΕΑΚ παίρνει 14,63% και εκλέγει 22+2 βουλ.


1969: Το πρώτο σήμα μεταξύ δυο υπολογιστών μεταδίδεται στις 10:30 μμ. Η αποστολή του μηνύματος δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί, μόνο τα δυο πρώτα γράμματα (lο) μεταδόθηκαν από το login γιατί το σύστημα κατέρρευσε. Το πρώτο δίκτυο μεταξύ δυο υπολογιστών ήταν γεγονός. Το όνομα του ήταν ARPA (το σημερινό ARPANET). Αν και δεν έχει καμία άλλη σχέση με το Internet, εκτός από το ότι συνδέει δυο υπολογιστές μεταξύ τους, θεωρείται ο προγενήτοράς του. Συνδέει υπολογιστές κατά ζεύγη, πάντοτε τα ίδια μεγάλα συστήματα, Πανεπιστημιακά, ερευνητικά, ή στρατιωτικά. Η πλήρης λειτουργία του ανάμεσα στους πρώτους 4 κόμβους του επιτεύχθηκε την 5 Δεκεμβρίου. Η ανάπτυξή του έχει εγκαταλειφθεί μετά τις αρχές της δεκαετίας του 80, με σταθμό τον διαχωρισμό του στρατιωτικού κομματιού του σε ξεχωριστό δίκτυο DDN (MILNET που αργότερα μετονομάστηκε NIPRNET). Πολύ μετά την εμφάνιση του Internet αντικαταστάθηκε το αρχικό δικό του πρωτόκολλο επικοινωνίας NCP με το TCP, ώστε να μπορέσει να έχει διασύνδεση, σαν υποδίκτυο, με το Internet. Με αυτή την μορφή συνεχίζει να υπάρχει μέχρι σήμερα.


1981: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Στυλιανός Μαυρομιχάλης. Δικαστικός, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ελλάδας (28.09.1963-08.11.1963) για τις εκλογές που διεξήχθηκαν την 3η Νοεμβρίου 1963 και ανέδειξαν νικήτρια την Ένωση Κέντρου. Το 1968 απολύθηκε μαζί με άλλους 29 συναδέλφους του από την χούντα. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Συμβουλίου Επικρατείας. Η χούντα απάντησε απολύοντας τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας και επί μεταπολίτευσης μεταβατικό (προσωρινό μέχρι την επίσημη αλλαγή πολιτεύματος μέσα από το δημοψήφισμα της 08.12.1974) πρόεδρο δημοκρατίας Μιχάλη Στασινόπουλο. Αποκαταστάθηκε (επί τιμή λόγω γήρατος) από την μεταπολίτευση. Ο Στ. Μαυρομιχάλης ήταν γόνος της γνωστής γενιάς των Μαυρομιχαλέων, αγωνιστών του ’21, ανιψιός του πρωθυπουργού Κυριακούλη Π. Μαυρομιχάλη και μασόνος.


1986: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο Μίμης Φωτόπουλος (♥ 20.04.1913). Ζωγράφος, εικαστικός, συγγραφέας, ποιητής, σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Πάνω απ’ όλα ήταν αυτό με το οποίο έμεινε γνωστός σε όλους τους Έλληνες: Ηθοποιός. Άφησε το αποτύπωμα του ορίτζιναλ μάγκα του Ελληνικού κινηματογράφου σε πάνω από 130 ταινίες. Σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ηθοποιών αναδείχθηκε με την «μαγκιά του». Αντιστασιακός (μέλος του ΕΑΜ) στην κατοχή, τον συνέλαβαν κατά την διάρκεια των Δεκεμβριανών και τον εξόρισαν στο στρατόπεδο Ελ Ντάμπα στην έρημο της Αιγύπτου. Επέστρεψε στην Ελλάδα την 25η Μαρτίου 1945. Δημιούργησε τον δικό του θίασο, με τον οποίο περιόδευσε σε Αμερική, Δυτική Γερμανία, Τουρκία, Αίγυπτο και Κύπρο. Συνέχισε την θεατρική και κινηματογραφική του καριέρα μέχρι το 1984 που συνταξιοδοτήθηκε. Ήταν η μοναδική πηγή εσόδων του μια και με όλη του τη καριέρα, λόγω των «φοβερών» αμοιβών της εποχής δεν είχε μια.


2004: Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν παραδέχεται, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, που αναμεταδίδει το Αλ Τζαζίρα, ότι η Αλ Κάιντα πραγματοποίησε το κτύπημα των δίδυμων πύργων. Λίγες μέρες μετά το κτύπημα του 2001, είχε αρνηθεί κάθε σχέση με το γεγονός. Μετά την εισβολή των Αμερικανών στο Αφγανιστάν και τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου για ανάδειξη Προέδρου στις ΗΠΑ, κάνει δώρο αυτή την παραδοχή στον George Bush Junior, δικαιολογώντας την απόφασή του για εισβολή στο Αφγανιστάν.


2015: Η Κίνα αναγγέλλει την αντικατάσταση του Νόμου του ενός παιδιού με το Νόμο των δυο παιδιών. Ο νέος Νόμος τέθηκε τελικά σε ισχύ την 01.01.2016. Ο Μάο Τσε Τουνγκ με το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας είχε επιτύχει τρεις μεγάλους στόχους: Την επάρκεια τροφής για όλους, ανεξάρτητα από την κατά τόπους εξέλιξη της σοδειάς, την μείωση της παιδικής θνησιμότητας από 227 ανά χίλιες γεννήσεις σε 53/1000. Βελτιώνοντας και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αύξησε από την ώρα που ανέλαβε την εξουσία (1948) μέχρι την ημέρα του θανάτου του (1976) το προσδοκώμενο ζωής από τα 35 στα 66 χρόνια. Αυτές οι πραγματικά μεγάλες επιτυχίες δημιούργησαν μια χωρίς προηγούμενο πληθυσμιακή έκρηξη που οδήγησε σε διπλασιασμό του πληθυσμού. Κανείς όμως δεν τολμούσε να αναφέρει στον Μάο το παραμικρό για έλεγχο των γεννήσεων μια και σχεδόν όλα τα παιδιά του (10) αφέθηκαν σε χέρια τρίτων, πέθαναν, χάθηκαν, ή σκοτώθηκαν σε πολέμους. Αμέσως μετά τον θάνατό του το 1976 ψηφίστηκε ο Νόμος του ενός παιδιού που επέτρεπε σε κάθε οικογένεια την γέννηση μόνο ενός παιδιού. Εξαιρέσεις υπήρχαν για αρκετές μειονότητες όπως και για όσους το πρώτο παιδί ήταν κορίτσι. Επίσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Νόμος θα έπαυε να ισχύει το 2015. Ήδη από το 2007 είχε αρχίσει να χαλαρώνει με διαρκή προσθήκη εξαιρέσεων μια και η εφαρμογή του είχε γεράσει τη χώρα και ο πληθυσμός ήταν ανισοκατανεμημένος ως προς το φύλο (πάρα πολλοί άντρες σε σχέση με τις γυναίκες).


←28 Οκτωβρίου

30 Οκτωβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.