Σαν σήμερα 31 Οκτωβρίου

Παγκόσμια ημέρα πόλεων.
Θέμα του 2018: Δημιουργία βιώσιμων και ανθεκτικών πόλεων.
Στα Αγγλικά είναι: Building Sustainable and Resilient Cities. Εμείς κρατήσαμε το Resilient με την Ελληνική του έννοια και το υλοποιήσαμε.


802: Μετά από συνωμοσία αξιωματούχων της αυλής ανατρέπεται η αυτοκράτειρα Ειρήνη. Στην θέση της τοποθετούν τον μέχρι τότε λογοθέτη (Σημερινό Υπουργό Οικονομικών), τον Νικηφόρο. Ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Α΄ Λογοθέτης δίνει το λόγο του στην Ειρήνη ότι θα παραμείνει στο ανάκτορο του λιμανιού του Ελευθερίου αρκεί να δώσει όλους τους προσωπικούς της θησαυρούς. Μόλις τους παρέδωσε την εξόρισε στην Λέσβο όπου πέθανε ένα χρόνο μετά. Σε αντίθεση με την Ειρήνη που ήταν δημοφιλέστατη χαρίζοντας χρέη και σκορπώντας χρήματα, ο Νικηφόρος έγινε αμέσως μισητός στον λαό, που είχε καταλάβει καλά ότι δεν θα ξανάβλεπε καλές μέρες αν χανόταν η αυτοκράτειρα. Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν όχι μόνο από τον λαό αλλά και από την άρχουσα τάξη. Όσοι είχαν πλουτίσει ξαφνικά τα τελευταία χρόνια υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν όλα τα λεφτά στο Δημόσιο. Η έρευνά του έφτασε σε βάθος 20ετίας. Αυτούς τους υποχρέωσε να επιστρέψουν τα μισά. Για την συντήρηση του στρατεύματος καθιέρωσε τον κανόνα του αλληλέγγυου. Όσοι ήταν πάρα πολύ πλούσιοι συντηρούσαν έναν στρατιώτη. Οι λιγότερο πλούσιοι μέρος του κόστους του και οι φτωχοί, έφταναν ένα χωριό να συντηρεί ένα στρατιώτη. Με το αλληλέγγυο, το μέρος συντήρησης που αντιστοιχούσε σε κάποιον που αδυνατούσε να το καταβάλει το συμπλήρωναν οι υπόλοιποι που είχαν αναλάβει την συντήρησή του. Έτσι υπήρχε μεγάλη κοινωνική πίεση στο άτομο που αδυνατούσε να πληρώσει. Επανέφερε αρκετούς φόρους (πχ κληρονομιάς) και τέλη (διέλευσης πλοίων σε Βόσπορο και Ελλήσποντο, αγοραπωλησίας δούλων κλπ). Μ’ αυτό το τρόπο και τα τείχη της Πόλης επισκεύασε και αξιόμαχο στρατό δημιούργησε. Με αυτά τα ατού αρνήθηκε την καταβολή φόρου υποτέλειας στους Άραβες που είχε συμφωνήσει η Ειρήνη. Κατέστειλε την στάση των Σλάβων στην Πελοπόννησο, ενώ ανακατέλαβε αρκετά εδάφη που είχαν καταλάβει οι Βούλγαροι επί Ειρήνης. Μεταξύ αυτών την Αδριανούπολη. Η εκστρατεία το 811 κατά των Βουλγάρων, μέσα στα εδάφη τους, υπήρξε μοιραία γι’ αυτόν. Κατέλαβε την πρωτεύουσά τους Πλίσκα αλλά στην επιστροφή ο βασιλιάς των Βουλγάρων Κρουμ του έστησε ενέδρα στο στενό της Βαρμπίτσας. Η καταστροφή τους στρατεύματός του ήταν ολοσχερής, ο ίδιος σκοτώθηκε και ο γιος του τραυματίστηκε θανάσιμα.


1448: Πεθαίνει σε ηλικία 55 ετών ο προτελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιωάννης Η’ Παλαιολόγος. Παρά τις προσπάθειές του να σωθεί η Πόλη και το Βυζάντιο από το οριστικό τέλος τους, δεν κατάφερε τίποτε ουσιαστικό. Η μοίρα τους είχε προδιαγραφεί. Διαδέχθηκε το πατέρα του Μανουήλ Β’ Παλαιολόγο. Συνεχίζοντας την πολιτική του, της μέσω της προσέγγισης, βοήθειας από την Δύση, κατάφερε να συγκληθεί συμβούλιο για την ένωση των Εκκλησιών το 1438 στη Φλωρεντία, στο οποίο από πλευράς Βυζαντίου μετείχαν μεταξύ των άλλων ο Πατριάρχης, ο Γεννάδιος και ο Πλήθων Γεμιστός. Οι καθολικοί περάσαν όλες τις θέσεις τους, οι ορθόδοξοι προσυπέγραψαν, αλλά κανείς από τον υπόλοιπο κλήρο και όλο τον λαό δεν αποδέχθηκε. Με την δήθεν Ένωση έπεισε τον πάπα να διοργανώσει Σταυροφορία, αλλά ούτε αυτή είχε καλή τύχη μετά από επανειλημμένες ήττες από τους Τούρκους. Μετά τον θάνατό του τον διαδέχθηκε ο αδελφός τους Κωνσταντίνος ΙΑ’  Παλαιολόγος. Ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου.


1517: Ο Λούθηρος τοιχοκολλεί τις 95 θέσεις του στην εκκλησία του Βίτενμπεργκ. Ήταν ο καταλύτης για την δημιουργία του Προτεσταντισμού. Ακολούθησε το σχίσμα με την καθολική εκκλησία.


1922: Η Μεγάλη Πορεία των φασιστών του Μπενίτο Μουσολίνι προς την Ρώμη ολοκληρώνεται και σχηματίζουν κυβέρνηση με εντολή του βασιλιά της Ιταλίας Βίκτωρα Εμμανουήλ Γ’. Η φασιστική διακυβέρνηση της χώρας θα διαρκέσει μέχρι και την 25η Ιουλίου 1943 που αντικαταστάθηκε, μετά από απόφαση του βασιλιά πάλι (Την προηγούμενη μέρα το Μεγάλο Φασιστικό Συμβούλιο της Ιταλίας είχε αποσύρει την εμπιστοσύνη του από τον Μουσολίνι και είχε προτείνει στην θέση του τον Μπατόλιο), από την κυβέρνηση του Πιέτρο Μπαντόλιο. Στο διάστημα της διακυβέρνησης της χώρας από τους φασίστες, η Ιταλία αρχικά επεκτάθηκε με επιθετική τακτική και πολέμους. Η εμπλοκή της με τον άξονα και η συμμετοχή της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν καταστροφική για την χώρα και σήμανε το τέλος για την φασιστική της διακυβέρνηση και το θάνατο του ηγέτη του κόμματος Μπενίτο Μουσολίνι.


1930: Δημοσιεύεται στο ΦΕΚ η επικύρωση της σύμβασης μεταξύ Ελληνικού Κράτους και Siemens & Halske για ανάληψη της εκμετάλλευσης των τηλεπικοινωνιών Αθηνών – Πειραιώς και προαστίων. Είναι σε (επί μέρους) εφαρμογή του συγκεκριμένου τμήματος της τηλεφωνικής σύμβασης που είχαν υπογράψει οι συμβαλλόμενοι την 8 Φεβρουαρίου. Μπροστά στην αρχική (κύρια) σύμβαση που ήταν εξώφθαλμα σκανδαλώδης, η νέα ξεπερνούσε κάθε χαρακτηρισμό (αποικιοκρατική, δουλεμπορική, δημιουργία κράτους εν κράτει). Συγκεκριμένα:
Το περιεχόμενο των συμβάσεων αφορούσε την ανάληψη εκμετάλλευσης των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας για 38 χρόνια (Άρθρο 2 κύριας σύμβασης) με αντάλλαγμα για την Ελλάδα την μετατροπή των μέχρι τότε χειροκίνητων κέντρων σε αυτόματα. Επίσης, αν η εταιρεία το θεωρούσε σκόπιμο και κερδοφόρο γι αυτή, την ίδρυση νέων κέντρων σε άλλες πόλεις της Ελλάδας εκτός από αυτές που ήδη λειτουργούσαν χειροκίνητα αστικά κέντρα (Αθήνα-Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα). Απαγορευόταν για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η ύπαρξη κάποιου ανταγωνιστή στην Ελλάδα (Άρθρο 3 κ.σ.). Με το άρθρο 16 της κ.σ. η εταιρεία απαλλασσόταν δασμών, τελών, δικαιωμάτων, φόρων και χαρτοσήμων. Μέχρι του φόρου μεταβίβασης ή και κτήσης ακινήτων. Με το άρθρο 25, έναντι των παραπάνω απαλλαγών, όφειλε να καταβάλει ετησίως (απολογιστικά) το 5% των εισπράξεών της.
Με τη νέα σύμβαση η εταιρεία έπρεπε να χρησιμοποιήσει το προσωπικό των κρατικών ΤΤΤ (Ταχυδρομεία, Τηλεγραφεία, Τηλεφωνεία. Ο προκάτοχος των ΕΛΤΑ και ΟΤΕ). Είχε το δικαίωμα να απολύει όσους δεν χρειαζόταν, με κάποιους περιορισμούς τους πρώτους 7 μήνες από την έναρξη της ισχύος της σύμβασης και χωρίς περιορισμούς μετά το διάστημα των 7 μηνών (άρθρο 5 της νέας σύμβασης). Επίσης εκτός από το 5% της κ.σ. έπρεπε να καταβάλει άλλο ένα 10% επί των εισπράξεων (άρθρο 7 ν.σ.), πάλι απολογιστικά, έναντι της δωρεάν παραχώρησης σε αυτήν των υπαρχόντων εγκαταστάσεων (μηχανημάτων, κτιρίων, οικοπέδων) και δικτύων. Αυτό (το +10%) ίσχυε μόνο για τους συνδρομητές των ΧΑΣ (χειροκίνητων αστικών συνδέσεων). Για τους συνδρομητές που υπαγόταν στα νέα αυτόματα αστικά κέντρα (που χρησιμοποιούσαν τα ίδια κτίρια, οικόπεδα και δίκτυα), η εταιρεία απαλλασσόταν της υποχρέωσης καταβολής αυτού του επιπλέον 10%.


1984: Δολοφονείται σε ηλικία 66 ετών η Ίντιρα Γκάντι. Πολιτικός, 4 φορές πρωθυπουργός της Ινδίας μέχρι και την ημέρα της δολοφονίας της. Δολοφονήθηκε από δυο προσωπικούς της φρουρούς. Οι φρουροί της ήταν Σιχ (θρησκεία). Τις μέρες που προηγήθηκαν της δολοφονίας της εξτρεμιστές Σιχ είχαν καταλάβει τον ιερό Χρυσό Ναό στην επαρχία Παντζάμπ. Η Γκάντι έστειλε στρατό και στις συγκρούσεις  που ακολούθησαν σκοτώθηκαν εκατοντάδες Σιχ.
Σε δημοσκόπηση του BBC το 1999 αναδείχτηκε η σημαντικότερη γυναίκα της χιλιετίας νικώντας σημαντικότατες προσωπικότητες. Την διαδέχθηκε ο γιος της Ρατζίβ Γάντι, που δολοφονήθηκε και αυτός το 1991, ενώ ήταν πρωθυπουργός της χώρας.


1985: Έκρηξη βόμβας σε αστικό λεωφορείο, που εκτελούσε το δρομολόγιο Ακαδημία – Αργυρούπολη, και λόγω ώρας (Έφυγε από την αφετηρία 10:40) ήταν γεμάτο μαθητές που μόλις είχαν τελειώσει το φροντιστήριο. Η έκρηξη διέλυσε στην κυριολεξία το λεωφορείο, πολλά από τα θύματα εκτινάχτηκαν αρκετά μέτρα μακριά του, αλλά σαν από θαύμα δεν σκοτώθηκε κανείς. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη. Αντίθετα μια νεοεμφανιζόμενη τρομοκρατική οργάνωση (η ΕΜΑ, Επαναστατική Μαχητική Αριστερά) ανέλαβε την ευθύνη για βομβιστική ενέργεια στο σπίτι του μεγαλοβιομήχανου Τσάτσου στο Κολωνάκι. Μόνο που παρά το προειδοποιητικό τηλεφώνημα δεν βρέθηκε καμία βόμβα εκεί παρά μόνο δυο προκηρύξεις για την ανάληψη της ευθύνης. Αυτό που είχε συμβεί δεν έχει προηγούμενο και μάλλον δεν θα έχει ούτε επόμενο. Οι τρομοκράτες, στην προκειμένη περίπτωση η 17Ν ήταν το εκτελεστικό όργανο, μια και τα δυο άτομα που αποτελούσαν την ΕΜΑ δεν είχαν σχετική τεχνογνωσία και τους είχαν δώσει φασόν την δουλειά, για να μην ακούγεται το ρολόι του μηχανισμού, είχαν ντύσει το κουτί με ύφασμα σε συσκευασία δώρου. Ένας διερχόμενος είδε το παρατημένο δώρο το πήρε και επιβιβάστηκε στο λεωφορείο. Με αυτό το περιστατικό οι τρομοκράτες πέτυχαν την απόλυτη ταύτιση με τους αντιπάλους τους. Με αυτούς που εννοείται ότι πολεμούν. Χρησιμοποίησαν ωμή βία, έδωσαν την βρώμικη δουλειά σ΄αυτούς που ήταν ειδικοί και αυτό που πέτυχαν ήταν παράπλευρες απώλειες αθώων θυμάτων ενώ αυτοί θριαμβολογούσαν για το κτύπημα που πέτυχαν κατά του αντιπάλου. Άξια παιδιά του συστήματος που τα γαλούχησε και της παιδείας που τους έδωσε. Δίδυμοι αδελφοί των συστημικών συναδέλφων τους. Ναι αλλά έχουν ιδεολογία και το κάνουν για το καλό των πολλών, του λαού. Το ίδιο λένε κι άλλοι. Βρείτε και σεις μια δικιά σας φιλολαϊκή (όπως είναι όλες) ιδεολογία για να μπορείτε να σκοτώνετε τους αντιπάλους της. Αν δεν το πετύχετε μπείτε σε κάποιο σχολείο και αρχίστε να σκοτώνετε όποιον βρεθεί μπροστά σας. Στην Αμερική είναι πολύ της μοδός εδώ και χρόνια. Μέχρι και ο πρόεδρος της έφτασε να αναρωτηθεί πως έφτασαν σ΄αυτό το σημείο. Αυτό το σύστημα γεννά αυτά τα φαινόμενα. Δεν είναι παρά ένα από τα ανεπιθύμητα μεν αλλά πάντα παραγόμενα αποτελέσματά του. Η τρομοκρατία είναι παραπροϊόν μεν αλλά γνήσιο τέκνο της σύγχρονης δημοκρατίας, όπως έχει ονομαστεί ο σημερινός τρόπος διακυβέρνησης.


2002: Πεθαίνει σε ηλικία 99 ετών ο νομικός, συγγραφέας, ακαδημαϊκός και πολιτικός Μιχαήλ Στασινόπουλος. Προσωρινός πρόεδρος Δημοκρατίας στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. Είχε διαδεχθεί τον χουντικό πρόεδρο Δημοκρατίας Φαίδωνα Γκιζίκη. Τον διαδέχθηκε ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος. Είχε διατελέσει σε διάφορες υπουργικές θέσεις πριν την χούντα του 67. Ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας την περίοδο 1966-69, μέχρι την ημέρα που εξέδωσε απορριπτική απόφαση για τη νομιμότητα αποφάσεων του καθεστώτος κατά συναδέλφων του δικαστικών, επειδή τους στερήθηκε το δικαίωμα της απολογίας και εξαφανίσθηκε γι’ αυτούς το δικαίωμα της υπεράσπισης. Η χούντα εξαναγκάστηκε να «αποδεχθεί» ανύπαρκτη παραίτησή του, οδηγώντας σε πραγματικές παραιτήσεις άλλα οκτώ μέλη του δικαστηρίου. Για αυτή την ενέργειά του, είχε προταθεί για Νόμπελ Ειρήνης. Αποκαταστάθηκε με Συντακτική Πράξη από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας το 1974. Είχε εκλεγεί δικαστής του Δικαστηρίου της Χάγης το διάστημα 1976-78 και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών το 1978. Το μεγαλύτερο μέρος  της χορηγίας που πήρε σαν πρόεδρος Δημοκρατίας το διέθεσε για να συσταθεί το «Ίδρυμα Διοικητικού Δικαίου Μ. Στασινοπούλου» που καθιερώθηκε σαν κέντρο ερευνών στο χώρο του δημοσίου δικαίου, παρέχοντας τις υπηρεσίες του από το 1976 χωρίς διακοπή. Ένα μικρό οδοιπορικό της ζωής του είχε κάνει η ΕΡΤ.


2011: Ο πληθυσμός της γης έγινε στις 19:50 ώρα Ελλάδας 7 δισεκατομμύρια. Στις 12.10.1999 είχε γίνει 6 δις και θα γίνει 8 δις στις 08/07/2019. Δείτε εδώ την εξέλιξη του και όχι μόνο, σε real time.


←30 Οκτωβρίου

1 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.