Σαν σήμερα 31 Οκτωβρίου

Παγκόσμια ημέρα πόλεων.
Θέμα του 2019: Αλλάζοντας τον κόσμο: Καινοτομίες και καλύτερη ζωή για τις μελλοντικές γενιές


802: Μετά από συνωμοσία αξιωματούχων της αυλής ανατρέπεται η αυτοκράτειρα Ειρήνη. Στην θέση της τοποθετούν τον μέχρι τότε λογοθέτη (Σημερινό Υπουργό Οικονομικών), τον Νικηφόρο. Ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Α΄ Λογοθέτης δίνει το λόγο του στην Ειρήνη ότι θα παραμείνει στο ανάκτορο του λιμανιού του Ελευθερίου αρκεί να δώσει όλους τους προσωπικούς της θησαυρούς. Μόλις τους παρέδωσε την εξόρισε στην Λέσβο όπου πέθανε ένα χρόνο μετά. Σε αντίθεση με την Ειρήνη που ήταν δημοφιλέστατη χαρίζοντας χρέη και σκορπώντας χρήματα, ο Νικηφόρος έγινε αμέσως μισητός στον λαό, που είχε καταλάβει καλά ότι δεν θα ξανάβλεπε καλές μέρες αν χανόταν η αυτοκράτειρα. Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν όχι μόνο από τον λαό αλλά και από την άρχουσα τάξη. Όσοι είχαν πλουτίσει ξαφνικά τα τελευταία χρόνια υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν όλα τα λεφτά στο Δημόσιο. Η έρευνά του έφτασε σε βάθος 20ετίας. Αυτούς τους υποχρέωσε να επιστρέψουν τα μισά. Για την συντήρηση του στρατεύματος καθιέρωσε τον κανόνα του αλληλέγγυου. Όσοι ήταν πάρα πολύ πλούσιοι συντηρούσαν έναν στρατιώτη. Οι λιγότερο πλούσιοι μέρος του κόστους του και οι φτωχοί, έφταναν ένα χωριό να συντηρεί ένα στρατιώτη. Με το αλληλέγγυο, το μέρος συντήρησης που αντιστοιχούσε σε κάποιον που αδυνατούσε να το καταβάλει το συμπλήρωναν οι υπόλοιποι που είχαν αναλάβει την συντήρησή του. Έτσι υπήρχε μεγάλη κοινωνική πίεση στο άτομο που αδυνατούσε να πληρώσει. Επανέφερε αρκετούς φόρους (πχ κληρονομιάς) και τέλη (διέλευσης πλοίων σε Βόσπορο και Ελλήσποντο, αγοραπωλησίας δούλων κλπ). Μ’ αυτό το τρόπο και τα τείχη της Πόλης επισκεύασε και αξιόμαχο στρατό δημιούργησε. Με αυτά τα ατού αρνήθηκε την καταβολή φόρου υποτέλειας στους Άραβες που είχε συμφωνήσει η Ειρήνη. Κατέστειλε την στάση των Σλάβων στην Πελοπόννησο, ενώ ανακατέλαβε αρκετά εδάφη που είχαν καταλάβει οι Βούλγαροι επί Ειρήνης. Μεταξύ αυτών την Αδριανούπολη. Η εκστρατεία το 811 κατά των Βουλγάρων, μέσα στα εδάφη τους, υπήρξε μοιραία γι’ αυτόν. Κατέλαβε την πρωτεύουσά τους Πλίσκα αλλά στην επιστροφή ο βασιλιάς των Βουλγάρων Κρουμ του έστησε ενέδρα στο στενό της Βαρμπίτσας. Η καταστροφή τους στρατεύματός του ήταν ολοσχερής, ο ίδιος σκοτώθηκε και ο γιος του Σταυράκιος τραυματίστηκε θανάσιμα.


1448: Πεθαίνει σε ηλικία 55 ετών ο προτελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιωάννης Η’ Παλαιολόγος. Παρά τις προσπάθειές του να σωθεί η Πόλη και το Βυζάντιο από το οριστικό τέλος τους, δεν κατάφερε τίποτε ουσιαστικό. Η μοίρα τους είχε προδιαγραφεί. Διαδέχθηκε το πατέρα του Μανουήλ Β’ Παλαιολόγο. Συνεχίζοντας την πολιτική του, της μέσω της προσέγγισης, βοήθειας από την Δύση, κατάφερε να συγκληθεί συμβούλιο για την ένωση των Εκκλησιών (Σύνοδος της Φεράρα) το 1438 , στο οποίο από πλευράς Βυζαντίου μετείχαν μεταξύ των άλλων ο Πατριάρχης (Αρχικά ο Ιωσήφ Β΄ που πέθανε το 1439 πριν την υπογραφή του Ενωτικού όρου. Τον διαδέχθηκε ο Μητροφάνης Β΄ που υπέγραψε.), ο Γεννάδιος και ο Πλήθων Γεμιστός. Οι καθολικοί περάσαν όλες τις θέσεις τους, οι ορθόδοξοι προσυπέγραψαν, αλλά κανείς από τον υπόλοιπο κλήρο και όλο τον λαό δεν αποδέχθηκε. Με την δήθεν Ένωση έπεισε τον πάπα να διοργανώσει Σταυροφορία, αλλά ούτε αυτή είχε καλή τύχη μετά από την συντριπτική ήττα των σταυροφόρων από τους Τούρκους στην μάχη της Βάρνας. Μετά τον θάνατό του τον διαδέχθηκε ο αδελφός τους Κωνσταντίνος ΙΑ’  Παλαιολόγος. Ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου.


1517: Ο Λούθηρος τοιχοκολλεί τις 95 θέσεις του στην εκκλησία του Βίτενμπεργκ. Ήταν ο καταλύτης για την δημιουργία του Προτεσταντισμού. Ακολούθησε το σχίσμα με την καθολική εκκλησία.


1561*: Ο τυχοδιώκτης (όπως χαρακτηρίζεται από τους ιστορικούς) Ιωάννης Ιάκωβος Βασιλικός ή Ιάκωβος Ηρακλειδής όπως του άρεσε να αποκαλείται, νικάει τον ηγεμόνα (βοεβόδα) της Μολδαβίας Αλέξανδρο Λαποσνεάνου στην μάχη της Βέρμπια (χωριό στην Βόρεια Ρουμανία). Μετά την νίκη του απευθύνεται στην Πύλη ζητώντας την ηγεμονία της Μολδαβίας που του παραχωρείται, αφού βέβαια έχει ανεβάσει ο ίδιος την τιμή του τίτλου στα 50.000 σκούδα. Από τότε αποκτά και το όνομα Δεσπότ Βόδα. Ο Βασιλικός ήταν ή από την Σάμο ή από τον Χάντακα (Ηράκλειο Κρήτης). Έλεγε ότι καταγόταν από τον μυθικό Ηρακλή (γι’ αυτό του άρεσε το όνομα Ιάκωβος Ηρακλειδής). Ελληνολάτρης, μεγαλοϊδεάτης, είχε πάντα την φιλοδοξία να απελευθερώσει όλη την βαλκανική από τον Τουρκικό ζυγό. Εκσυγχρονιστής, μεταρρυθμιστής σε όλους του τομείς, έπεσε γρήγορα στην δυσμένεια των βογιάρων, του λαού και του κλήρου. Οι πρώτοι γιατί τους παραμέρισε για να προσλάβει Ευρωπαίους συμβούλους, οι δεύτεροι για την φορολογία που επέβαλε. Οι κληρικοί ήταν που τον μισούσαν ατελείωτα. Όντας ορθόδοξοι δεν τους άρεσε η προτεσταντική του πίστη. Το θανάσιμο αμάρτημά του όμως ήταν άλλο: Πήρε τον χρυσό των εκκλησιών για να κόψει χρυσά νομίσματα. Το 1563 ανατράπηκε με κίνημα του οποίου πρωταγωνιστής ήταν ο κύριος μέχρι τότε υποστηρικτής του Στέφαν Τόμτσα. Καταδιώχτηκε μέχρι την πόλη Σουτσεάβα. Μετά από πολιορκία τριών μηνών τον εγκατέλειψαν οι μισθοφόροι του. Η πόλη άνοιξε τις πύλες της στους πολιορκητές και ο Τόμτσα αφού βασάνισε προσωπικά με φρικτά βασανιστήρια τον Ηρακλειδή τον σκότωσε την 16η Οκτωβρίου 1563*, τον έγδαρε, γέμισε το δέρμα του με άχυρα και μαζί με το κεφάλι τα έστειλε στην Κωνσταντινούπολη ζητώντας την Βοεβοδία της Βλαχίας. Η πύλη αντί γι’ αυτόν προτίμησε τον Αλέξανδρο Λαποσνεάνου που αντί για φρικιαστικό θέαμα της προσέφερε γλυκά χρήματα (είχε πάρει το μάθημά του). Ο βογιάρος Τόμτσα κατέφυγε στην Πολωνία. Ο βασιλιάς της Πολωνίας Σίγκμουντ Β΄ για να ευχαριστήσει τους Τούρκους έκοψε το κεφάλι του και τους το έστειλε πεσκέσι.
Η ιστορία του Ηρακλειδή δραματοποιήθηκε από τον Βασίλι Αλεξάντρι.
* Η ημερομηνίες είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε για όλο τον κόσμο. Με το νέο ημερολόγιο,  που πρωτοεισήχθηκε το 1582, η ημερομηνία της μάχης ήταν 10 Νοεμβρίου 1561 και του θανάτου του Ηρακλειδή 5 Νοεμβρίου 1563


1922: Η Μεγάλη Πορεία των φασιστών του Μπενίτο Μουσολίνι προς την Ρώμη έχει ολοκληρωθεί από 27 Οκτωβρίου. Σχηματίζουν κυβέρνηση με εντολή του βασιλιά της Ιταλίας Βίκτωρα Εμμανουήλ Γ’. Το 1925 διαλύει την βουλή και γίνεται επίσημα δικτάτορας της χώρας του. Η φασιστική διακυβέρνηση της χώρας θα διαρκέσει μέχρι και την 25η Ιουλίου 1943 που αντικαταστάθηκε, μετά από απόφαση του βασιλιά πάλι (Την προηγούμενη μέρα το Μεγάλο Φασιστικό Συμβούλιο της Ιταλίας είχε αποσύρει την εμπιστοσύνη του από τον Μουσολίνι και είχε προτείνει στην θέση του τον Μπαντόλιο), από την κυβέρνηση του Πιέτρο Μπαντόλιο. Στο διάστημα της διακυβέρνησης της χώρας από τους φασίστες, η Ιταλία αρχικά επεκτάθηκε με επιθετική τακτική και πολέμους. Η εμπλοκή της με τον άξονα και η συμμετοχή της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν καταστροφική για την χώρα και σήμανε το τέλος για την φασιστική της διακυβέρνηση και το θάνατο του ηγέτη του κόμματος Μπενίτο Μουσολίνι.


1930: Δημοσιεύεται στο ΦΕΚ η επικύρωση της σύμβασης μεταξύ Ελληνικού Κράτους και Siemens & Halske για ανάληψη της εκμετάλλευσης των τηλεπικοινωνιών Αθηνών – Πειραιώς και προαστίων. Είναι σε (επί μέρους) εφαρμογή του συγκεκριμένου τμήματος της τηλεφωνικής σύμβασης που είχαν υπογράψει οι συμβαλλόμενοι την 8 Φεβρουαρίου. Μπροστά στην αρχική (κύρια) σύμβαση που ήταν εξώφθαλμα σκανδαλώδης, η νέα ξεπερνούσε κάθε χαρακτηρισμό (αποικιοκρατική, δουλεμπορική, δημιουργία κράτους εν κράτει). Συγκεκριμένα:
Το περιεχόμενο των συμβάσεων αφορούσε την ανάληψη εκμετάλλευσης των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας για 38 χρόνια (Άρθρο 2 κύριας σύμβασης) με αντάλλαγμα για την Ελλάδα την μετατροπή των μέχρι τότε χειροκίνητων κέντρων σε αυτόματα. Επίσης, αν η εταιρεία το θεωρούσε σκόπιμο και κερδοφόρο γι αυτή, την ίδρυση νέων κέντρων σε άλλες πόλεις της Ελλάδας εκτός από αυτές που ήδη λειτουργούσαν χειροκίνητα αστικά κέντρα (Αθήνα-Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα). Απαγορευόταν για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η ύπαρξη κάποιου ανταγωνιστή στην Ελλάδα (Άρθρο 3 κ.σ.). Με το άρθρο 16 της κ.σ. η εταιρεία απαλλασσόταν δασμών, τελών, δικαιωμάτων, φόρων και χαρτοσήμων. Μέχρι του φόρου μεταβίβασης ή και κτήσης ακινήτων. Με το άρθρο 25, έναντι των παραπάνω απαλλαγών, όφειλε να καταβάλει ετησίως (απολογιστικά) το 5% των εισπράξεών της.
Με τη νέα σύμβαση η εταιρεία έπρεπε να χρησιμοποιήσει το προσωπικό των κρατικών ΤΤΤ (Ταχυδρομεία, Τηλεγραφεία, Τηλεφωνεία. Ο προκάτοχος των ΕΛΤΑ και ΟΤΕ) που ασχολούνταν με την Τηλεγραφεία και Τηλεφωνία. Είχε το δικαίωμα να απολύει όσους δεν χρειαζόταν, με κάποιους περιορισμούς τους πρώτους 7 μήνες από την έναρξη της ισχύος της σύμβασης και χωρίς περιορισμούς μετά το διάστημα των 7 μηνών (άρθρο 5 της νέας σύμβασης). Επίσης εκτός από το 5% της κ.σ. έπρεπε να καταβάλει άλλο ένα 10% επί των εισπράξεων (άρθρο 7 ν.σ.), πάλι απολογιστικά, έναντι της δωρεάν παραχώρησης σε αυτήν των υπαρχόντων εγκαταστάσεων (μηχανημάτων, κτιρίων, οικοπέδων) και δικτύων. Αυτό (το +10%) ίσχυε μόνο για τους συνδρομητές των ΧΑΣ (χειροκίνητων αστικών συνδέσεων). Για τους συνδρομητές που υπαγόταν στα νέα αυτόματα αστικά κέντρα (που χρησιμοποιούσαν τα ίδια κτίρια, οικόπεδα και δίκτυα), η εταιρεία απαλλασσόταν της υποχρέωσης καταβολής αυτού του επιπλέον 10%.


1984: Δολοφονείται σε ηλικία 66 ετών η Ίντιρα Γκάντι. Πολιτικός, 4 φορές πρωθυπουργός της Ινδίας μέχρι και την ημέρα της δολοφονίας της. Δολοφονήθηκε από δυο προσωπικούς της φρουρούς. Οι φρουροί της ήταν Σιχ (θρησκεία). Τις μέρες που προηγήθηκαν της δολοφονίας της, εξτρεμιστές Σιχ είχαν καταλάβει τον ιερό Χρυσό Ναό στην επαρχία Παντζάμπ. Η Γκάντι έστειλε στρατό και στις συγκρούσεις  που ακολούθησαν σκοτώθηκαν εκατοντάδες Σιχ.
Σε δημοσκόπηση του BBC το 1999 αναδείχτηκε η σημαντικότερη γυναίκα της χιλιετίας νικώντας σημαντικότατες προσωπικότητες. Την διαδέχθηκε ο γιος της Ρατζίβ Γάντι, που δολοφονήθηκε και αυτός το 1991, ενώ ήταν πρωθυπουργός της χώρας.


1985: Έκρηξη βόμβας σε αστικό λεωφορείο, που εκτελούσε το δρομολόγιο Ακαδημία – Αργυρούπολη, και λόγω ώρας (Έφυγε από την αφετηρία 10:40) ήταν γεμάτο μαθητές που μόλις είχαν τελειώσει το φροντιστήριο. Η έκρηξη διέλυσε στην κυριολεξία το λεωφορείο, πολλά από τα θύματα εκτινάχτηκαν αρκετά μέτρα μακριά του, αλλά σαν από θαύμα δεν σκοτώθηκε κανείς. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη. Αντίθετα μια νεοεμφανιζόμενη τρομοκρατική οργάνωση (η ΕΜΑ, Επαναστατική Μαχητική Αριστερά) ανέλαβε την ευθύνη για βομβιστική ενέργεια στο σπίτι του μεγαλοβιομήχανου Τσάτσου στο Κολωνάκι. Μόνο που παρά το προειδοποιητικό τηλεφώνημα δεν βρέθηκε καμία βόμβα εκεί παρά μόνο δυο προκηρύξεις για την ανάληψη της ευθύνης. Αυτό που είχε συμβεί δεν έχει προηγούμενο και μάλλον δεν θα έχει ούτε επόμενο. Οι τρομοκράτες, στην προκειμένη περίπτωση η 17Ν ήταν το εκτελεστικό όργανο, μια και τα δυο άτομα που αποτελούσαν την ΕΜΑ δεν είχαν σχετική τεχνογνωσία και τους είχαν δώσει φασόν την δουλειά, για να μην ακούγεται το ρολόι του μηχανισμού, είχαν ντύσει το κουτί με ύφασμα σε συσκευασία δώρου. Ένας διερχόμενος είδε το παρατημένο δώρο το πήρε και επιβιβάστηκε στο λεωφορείο. Με αυτό το περιστατικό οι τρομοκράτες πέτυχαν την απόλυτη ταύτιση με τους αντιπάλους τους. Με αυτούς που εννοείται ότι πολεμούν. Χρησιμοποίησαν ωμή βία, έδωσαν την βρώμικη δουλειά σ΄αυτούς που ήταν ειδικοί και αυτό που πέτυχαν ήταν παράπλευρες απώλειες αθώων θυμάτων ενώ αυτοί θριαμβολογούσαν για το κτύπημα που πέτυχαν κατά του αντιπάλου. Άξια παιδιά του συστήματος που τα γαλούχησε και της παιδείας που τους έδωσε. Δίδυμοι αδελφοί των συστημικών συναδέλφων τους. Ναι αλλά έχουν ιδεολογία και το κάνουν για το καλό των πολλών, του λαού. Το ίδιο λένε κι άλλοι. Βρείτε και σεις μια δικιά σας φιλολαϊκή (όπως είναι όλες) ιδεολογία για να μπορείτε να σκοτώνετε τους αντιπάλους της. Αν δεν το πετύχετε μπείτε σε κάποιο σχολείο και αρχίστε να σκοτώνετε όποιον βρεθεί μπροστά σας. Στην Αμερική είναι πολύ της μοδός εδώ και χρόνια. Μέχρι και ο πρόεδρος της έφτασε να αναρωτηθεί πως έφτασαν σ΄αυτό το σημείο. Αυτό το σύστημα γεννά αυτά τα φαινόμενα. Δεν είναι παρά ένα από τα ανεπιθύμητα μεν αλλά πάντα παραγόμενα αποτελέσματά του. Η τρομοκρατία είναι παραπροϊόν μεν αλλά γνήσιο τέκνο της σύγχρονης δημοκρατίας, όπως έχει ονομαστεί ο σημερινός τρόπος διακυβέρνησης.


2002: Πεθαίνει σε ηλικία 99 ετών ο νομικός, συγγραφέας, ακαδημαϊκός και πολιτικός Μιχαήλ Στασινόπουλος. Προσωρινός πρόεδρος Δημοκρατίας στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. Είχε διαδεχθεί τον χουντικό πρόεδρο Δημοκρατίας Φαίδωνα Γκιζίκη. Τον διαδέχθηκε ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος. Είχε διατελέσει σε διάφορες υπουργικές θέσεις πριν την χούντα του 67. Ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας την περίοδο 1966-69, μέχρι την ημέρα που εξέδωσε απορριπτική απόφαση για τη νομιμότητα αποφάσεων του καθεστώτος κατά συναδέλφων του δικαστικών, επειδή τους στερήθηκε το δικαίωμα της απολογίας και εξαφανίσθηκε γι’ αυτούς το δικαίωμα της υπεράσπισης. Η χούντα εξαναγκάστηκε να «αποδεχθεί» ανύπαρκτη παραίτησή του, οδηγώντας σε πραγματικές παραιτήσεις άλλα οκτώ μέλη του δικαστηρίου. Για αυτή την ενέργειά του, είχε προταθεί για Νόμπελ Ειρήνης. Αποκαταστάθηκε με Συντακτική Πράξη από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας το 1974. Είχε εκλεγεί δικαστής του Δικαστηρίου της Χάγης το διάστημα 1976-78 και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών το 1978. Το μεγαλύτερο μέρος  της χορηγίας που πήρε σαν πρόεδρος Δημοκρατίας το διέθεσε για να συσταθεί το «Ίδρυμα Διοικητικού Δικαίου Μ. Στασινοπούλου» που καθιερώθηκε σαν κέντρο ερευνών στο χώρο του δημοσίου δικαίου, παρέχοντας τις υπηρεσίες του από το 1976 χωρίς διακοπή. Ένα μικρό οδοιπορικό της ζωής του είχε κάνει η ΕΡΤ.


2011: Ο πληθυσμός της γης έγινε στις 19:50 ώρα Ελλάδας 7 δισεκατομμύρια. Στις 12.10.1999 είχε γίνει 6 δις και θα γίνει 8 δις προς το τέλος του 2023. Δείτε εδώ την εξέλιξη του και όχι μόνο, σε real time.
Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού τη γης βρίσκεται σε διαρκή πτώση μετά το 1967, με ότι καλά και κακά συνεπάγεται αυτό. Από 2.09% ετήσια αύξηση την διετία 1967-68, σήμερα βρίσκεται στο 1.08% και το 2020 προβλέπεται να πέσει στο 1.05%. Επειδή ο ρυθμός πτώσης δεν είναι σταθερός πιθανόν τα 8 δις να είναι γεγονός έως και το 2026. Στην δεκαετία του 2050 θα υπάρξει αναστροφή (θα αρχίσει η μείωση) του πληθυσμού. Αν κάνετε λίγη υπομονή τον 22ο αιώνα ο πληθυσμός θα έχει ξαναπέσει στα 6 δισ. Μην γελάτε με την τελευταία πρόταση. Για γέλιο είναι όλες οι βαρύγδουπες προβλέψεις εξέλιξης του ανθρώπινου πληθυσμού. Παράδειγμα; Οι κλιματικές αλλαγές θα επιτρέψουν την επιβίωση του ανθρώπινου είδους; Σε ποιο χρονικό ορίζοντα και για πόσους; Σε ποια σημεία του πλανήτη;
Στην γερασμένη Ελλάδα η μείωση του πληθυσμού άρχισε από το 2005 και όσες ενισχύσεις και αν μας στείλει ο φίλος μας Ταγίπ Ερντογάν μέχρι το 2100 δεν θα ζουν, σύνολο κατοίκων, ούτε 4.5 εκατομμύρια.
Απογραφή 2011: Σύνολο κατοίκων 10.815.197. Νόμιμοι κάτοικοι 9.903.268.
Απογραφή 2001: Σύνολο κατοίκων 10.947.097. Έλληνες υπήκοοι 10.172.284


←30 Οκτωβρίου

1 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.