Σαν σήμερα 1 Νοεμβρίου

1870: Γίνεται έναρξη των Β Ολυμπίων Αγώνων στην Αθήνα. Οι πρώτοι είχαν γίνει το 1859 και έπρεπε να γίνονται ανά τετραετία. Το μόνο που ενδιέφερε τον βασιλιά Όθωνα, τον διάδοχο του στον θρόνο Γεώργιο Α΄ και τις κυβερνήσεις εκείνης της εποχής ήταν η αμύθητη περιουσία του εμπνευστή τους και χρηματοδότη τους Ευαγγέλη Ζάππα. Οι απόπειρες να φάνε τα λεφτά του είχαν αρχίσει από την εκδήλωση της ιδέας του και της πρόθεσής του. Είχαν εκφραστεί από τον υπουργό εξωτερικών Αλέξανδρο Ρίζο – Ραγκαβή που είχε πει: «Οι καιροί έχουν αλλάξει από την αρχαιότητα. Σήμερα, τα έθνη δεν διακρίνονται, έχοντας τους καλύτερους αθλητές και δρομείς, αλλά από τους πρωτοπόρους τους βιομηχανίας και της γεωργίας.» Με την διακοπή των σχέσεών του με την επίσημη Ελλάδα έβαλαν μεσάζοντες (τον ποιητή Παναγιώτη Σούτσο αδελφό του Αλέξανδρου) να τον πλησιάσουν και να του προτείνουν συμβιβασμό. Να μοιράσουν στην μέση τους αγώνες. Θα γινόταν ταυτόχρονα χρηματίτες (τις μίζας) και οι άλλοι (οι ανεπιθύμητοι αθλητικοί) στεφανίτες. Ο Ευαγγέλης κατανοώντας τι χώρα ελευθέρωσε και κατασκεύασε με τους άλλους αγωνιστές του ’21 συμβιβάστηκε. Η διοργάνωση των διπλών αυτών αγώνων έγινε Διάταγμα και διοργανώθηκαν κακήν κακώς οι πρώτοι Ολύμπιοι αγώνες. Πεθαίνοντας ο Ευ. Ζάππας το 1865 αναπτερώθηκαν οι ελπίδες των αετών τις αρπαχτής και με το νέο αητόπουλο επικεφαλής, τον Γεώργιο Α΄, ξανάρχισαν τις γνωστές ιστορίες. Ο διάδοχος του Ευαγγέλη,  γενικός κληρονόμος του, ο εν ζωή συνεταίρος του και πρώτος ξάδελφος του Κωνσταντίνος Ζάππας, αποδείχτηκε πολύ πιο σκληρό καρύδι από τον ξάδελφό του. Όταν απογοητευμένοι συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να ξεγελάσουν βλάχο συγκατένευσαν με βαριά καρδιά για την τέλεση των δεύτερων αυτών Ολυμπίων αγώνων. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Έτσι, με διάταγμα, αφού διαπιστώνει τον Ιούλιο του 1869 ότι εξέλειπαν οι λόγοι μη τακτικής τελέσεώς τους, ορίζει την διοργάνωσή τους για την 1η έως και την τρίτη Κυριακή του Οκτωβρίου του 1870!!! «…όπως δι’ αυτής εκδηλωθώσιν αι από της προηγουμένης γενόμεναι πρόοδοι της βιομηχανίας εν γένει.». Τον χαβά του. Καμία αναφορά για την αθλητική διοργάνωση. Γιατί Οκτώβριο; Για να εκδηλωθεί τέτοια κακοκαιρία που κράτησε ένα μήνα στην Αθήνα!!! ώστε να αναβληθούν για την 1η Νοεμβρίου πιστεύοντας βάσιμα ότι ο καιρός θα ήταν χειρότερος τότε.  Έτσι νόμιζαν ότι θα σκοτώσουν το ενδιαφέρον του κόσμου για αθλητικά γεγονότα που τότε δεν υπήρχε κανένα άλλο. Όσο για τους χρηματίτες αγώνες κανείς δεν ενδιαφερόταν, εκτός από τους υποψήφιους, σε ποιον θα χάριζε τα χρήματα του Ζάππα ο βασιλιάς.
Για την ιστορία: Συμμετείχαν 31 αθλητές. Κριτές ήταν ο βασιλιάς και κάποιοι πανεπιστημιακοί. Τα μετάλλια ήταν Α΄ (χρυσό), Β΄ (ασημένιο) και Γ΄ (χάλκινο) τάξεως. Τους αγώνες παρακολούθησαν 20.000 – 25.000 θεατές (Η Αθήνα είχε τότε 59.000 κατοίκους).


1920: Εκλογική ήττα του Ελευθέριου Βενιζέλου, που δεν εκλέγεται ούτε βουλευτής. Το κόμμα των φιλελευθέρων του Βενιζέλου παίρνει 50,31% και εκλέγει 110 βουλ, ενώ η ‘Ηνωμένη Αντιπολίτευσις’ 49,36% και εκλέγει 260 βουλ, ελέω εκλογικού νόμου. Η νίκη των πατριδοκάπηλων που θα έφταναν την Ελλάδα στην «κόκκινη μηλιά» και μετά θα σταματούσαν τον πόλεμο ήταν μοιραία για την Ελλάδα. Παραιτείται την 4/11,  απευθύνει δημόσιο χαιρετισμό προς τον Ελληνικό λαό και τα στελέχη του κόμματός του και φεύγει στο Παρίσι απογοητευμένος απ’ την Ελλάδα. Η νέα Κυβέρνηση διενεργεί δημοψήφισμα και επαναφέρει τoν βασιλιά Κωνσταντίνο Α’ στην Ελλάδα.


1945: Παραιτείται η δυο εβδομάδων, παράτυπη σε όλα, κυβέρνηση Δαμασκηνού. Δίδεται εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Π. Κανελλόπουλο, που με την σειρά του θα παραιτηθεί σε τρεις βδομάδες (22.11). Δεν έχει βρεθεί ο κατάλληλος που θα  δεχόταν να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, σύμφωνες με τις αγγλοαμερικανικές προδιαγραφές. Την διαδέχεται η προεκλογική κυβέρνηση του Θ. Σοφούλη.


1948: Μετά από αφόρητες πιέσεις, που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων απειλές, εκβιασμούς προς κάθε κατεύθυνση, κυνηγητό, κρυφτό σε χώρους του πατριαρχείου, και αφού έχει παραιτηθεί δια της βίας ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μάξιμος Ε’, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου εξαναγκάζεται (με επτά λευκές ψήφους από τους 12 ιεράρχες) να εκλέξει πατριάρχη αυτόν που ΗΠΑ, Αγγλία, Ελλάδα, Τουρκία της επιβάλουν. Τον Αθηναγόρα. Ο Αμερικανός υπήκοος Αθηναγόρας έχει επιτελέσει το έργο του στην Αμερική συρρικνώνοντας την Εκκλησία (κατήργησε και τις τρεις επισκοπές Σικάγου, Βοστώνης και Σαν Φρανσίσκο. Ο διάδοχός του Μιχαήλ επανίδρυσε την εκκλησία της Αμερικής χειροτονώντας εξ αρχής επισκόπους) και γιγαντώνοντας τα παραχριστιανικά κυκλώματα, καλείται να συρρικνώσει τον χριστιανισμό της Κωνσταντινούπολης. Θα φτάσει στην Πόλη, μετά την ερήμην εκλογή του, την 25η Ιανουαρίου 1949 με το Air Force One, το προεδρικό αεροπλάνο των ΗΠΑ. Ήταν το Independence του Harry Truman. Στο αεροπλάνο που έφυγε από την Αμερική την 23η Ιανουαρίου συνοδευόταν από ανθρώπους της ομογένειας με επικεφαλής τον επιχειρηματία κ. Σκούρα. Είχε ενδιάμεσο σταθμό το Παρίσι. Μόλις έφτασε στην Κωνσταντινούπολη φρόντισε αμέσως η Ιερά Σύνοδος να γίνει ομάδα χειροκροτητών. Κατήργησε την ανά εξάμηνο εκλογή, με κλήρωση, των μελών της και έχριζε αριστίνδην μέλη ή έπαυε, με ένα πρόχειρο χαρτί (πιττάκιον) και βέβαια δεν θεωρούσε απαραίτητη την παρουσία των 12 μελών της για να βαφτίζει τις αποφάσεις του «συνοδικές». Επί ημερών του συντελέσθηκε ο εξανδραποδισμός του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης (1955) και έκλεισε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης (1971), χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από πουθενά και χωρίς να ακουστεί μια λέξη από τα χείλη του «Πατριάρχη». Σαν αντιπαροχή έδινε πάντα πλούσια κοσμική «δράση», ασχολούμενος είτε με την άρση του αναθέματος μεταξύ της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας, ή με τις προσφιλείς σε αυτόν ανταλλαγές επισκέψεων με αρχηγούς κρατών. Το πιο αγαπημένο του απ’ όλα ήταν να μοιράζει εκκλησιαστικά οφίκια σε λαϊκούς, σε εκτός Τουρκίας χώρες. Ήταν ιερωμένος, αλλά πάνω απ’ όλα, όπως το απαιτεί η Στοά, ήταν Μασόνος.


1968: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο «Γέρος της Δημοκρατίας». Ιδρυτής της Ένωσης Κέντρου. Τρεις φορές πρωθυπουργός*, πατέρας και παππούς πρωθυπουργών της Ελλάδας. Πάρα πολλές φορές βουλευτής και υπουργός. Ήταν ο δ/ντής του πολιτικού γραφείου του Ελ. Βενιζέλου. Η προσπάθειά του για εκδημοκρατισμό της Ελλάδας στο εσωτερικό βρήκε στο τείχος του κατεστημένου και του παλατιού. Οι απόπειρές του για χάραξη Ελληνοστρεφούς εξωτερικής πολιτικής ήλθαν σε σύγκρουση με τα ξένα κέντρα αποφάσεων. Λαοφιλής και λαοπρόβλητος μέχρι το θάνατό του. Η κηδεία του έγινε αφορμή για την πρώτη αντιδικτατορική διαδήλωση. Η Αθήνα σύσσωμη αποχαιρέτησε τον «Γέρο». Τα όργανα της χούντας αρκέστηκαν να διαστρεβλώσουν την μαζικότητα της κηδείας χωρίς άλλη αντίδραση.

* Περίοδος Επιλογή  Διάρκεια
26.04.1944 -03.01.1945 Ανάθεση 8 μήνες και 9 μέρες
08.11.1963 -31.12.1963 Εκλογές 1 μήνας και 23 μέρες
19.02.1964-15.07.1965 Εκλογές 16 μήνες και 26 μέρες
Σύνολο 2 χρόνια 2μήνες και 28 μέρες

1972: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο Έζρα Πάουντ (Ezra Pound) ποιητής του μοντερνιστικού κινήματος. Αμερικάνος μετανάστης με κύρια χώρα διαμονής την Αγγλία και δεύτερη την Ιταλία. Θαυμαστής του Μουσολίνι, διπλός πράκτορας και για λογαριασμό των Αμερικανών. Αντισημιτικός φασίστας, μέχρι την επίθεση της Ιταλίας στην Αιθιοπία με χημικά όπλα είχε υποστηρίξει, που τα ποιήματα του ξεχείλιζαν από ουμανισμό. Πέρασε πολλά χρόνια σε ψυχιατρικά ιδρύματα, αντί για φυλακές, μετά τον πόλεμο. Με πλήρη επίγνωση ότι το λογοτεχνικό του έργο ανέτρεπε το κατεστημένο, το υπηρέτησε επί μισθό και από τις δυο πλευρές. Είχε αποφασίσει να ζήσει καλά από αυτό και με αυτό, για να ικανοποιήσει τις λογοτεχνικές του φιλοδοξίες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βίωσε και τις δυο καταστάσεις: την τέχνη στην υπηρεσία του χρήματος και το χρήμα στην υπηρεσία της τέχνης και ταυτόχρονα τις σάρκασε, όσο λίγοι. Ήταν από τους μεγαλύτερους ασυνείδητους και λογοτέχνες. Κάποια έργα του υπάρχουν στο project Gutenberg.


1974: η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εκδίδει ψήφισμα για το Κυπριακό. Ζητά την επιστροφή των προσφύγων και την διασφάλιση του βασικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα.


2013: Δολοφονούνται από άγνωστο έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο δυο μέλη της. Οι νεκροί ήταν ο 27χρονος Γεώργιος Φουντούλης και ο 22χρονος Μανώλης Καπελώνης. Της επίθεσης επέζησε με σοβαρό τραυματισμό ο 29χρονος Αλέξανδρος Γέροντας. Τα θύματα πυροβολήθηκαν με πιστόλι (Zastava) από κάποιον που κατέβηκε από μια μηχανή άδειασε το πιστόλι του στους κοντινότερούς του που βρέθηκαν έξω από τα γραφεία του κόμματος και ξαναεπιβιβάσθηκε (σαν συνεπιβάτης) στη μηχανή με την οποία διέφυγε. Οι δράστες έχουν επικηρυχθεί από το Ελληνικό κράτος με ένα εκατομμύριο ευρώ. Την ευθύνη ανέλαβε, με ηλεκτρονικής μορφής προκήρυξη (USB stick σε φάκελο), η πρωτοεμφανισθείσα τρομοκρατική οργάνωση «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις». Σε αυτή αναφέρει ότι η πράξη της ήταν αντίποινα για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από χρυσαυγίτη. Αυτή τη φορά σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε όχι μόνο φραστικά αλλά και έμπρακτα (με την επικήρυξη των δραστών και όχι μόνο) την πράξη καταλαβαίνοντας ότι το πράγμα δεν έπρεπε να τραβήξει ούτε χιλιοστό παραπέρα. Ιστορίες συνωμοσίας λένε ότι κάποιοι που γνώριζαν ή συμμετείχαν (στην δολοφονική επίθεση) είναι νεκροί. Είναι αδύνατη η εξακρίβωση αυτών των ιστοριών όπως και οι σκοπιμότητα/ες που εξυπηρετούν.


←31 Οκτωβρίου

2 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.