Σαν σήμερα 2 Νοεμβρίου

Διεθνής ημέρα για τον τερματισμό της ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων.

Κάθε χρόνο ένας δημοσιογράφος παίρνει βραβείο Πούλιτζερ και εκατό δολοφονούνται.


743: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος Ε’ μπαίνει θριαμβευτικά στην Κωνσταντινούπολη μετά από πολιορκία δυο μηνών. Αντίπαλός του ο σφετεριστής του θρόνου Αρτάβασδος. Στρατηγός του Βυζαντίου στο θέμα των Αρμενακίων, είχε επιτεθεί αναπάντεχα το 742 στον αυτοκράτορα και κουνιάδο του, ενώ περνούσε με τον στρατό του, από την περιοχή του, σε εκστρατεία κατά των Αράβων. Αιφνιδιασμένος ο στρατός του Κωνσταντίνου υποχώρησε άτακτα. Ο Αρτάβασδος προχώρησε προς την Κωνσταντινούπολη όπου μαζί με τους συμμάχους του εικονολάτρες διέδωσαν ότι σκοτώθηκε ο αυτοκράτορας. Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Αναστάσιος τον έχρησε αυτοκράτορα. Ο Κωνσταντίνος ανασυντάχθηκε, συγκέντρωσε και άλλο στρατό και βάδισε κατά της Κωνσταντινούπολης. Ο Αρτάβασδος προσπάθησε να τον αντιμετωπίσει μακριά από την Κωνσταντινούπολη, στις Σάρδεις (σημερινό Sart της Τουρκίας). Ηττήθηκε και κυνηγήθηκε από τον Κωνσταντίνο μέχρι την πόλη. Εκεί άντεξε δυο μήνες πολιορκίας υποστηριζόμενος από του φίλους του εικονολάτρες. Όταν μπήκε στην πόλη συνέλαβε τον ψευδοαυτοκράτορα, την «Αυγούστα» σύζυγό του, τους δυο γιούς του και τον πατριάρχη Αναστάσιο. Τους διαπόμπευσε, τους τύφλωσε και τους έκλεισε σε μοναστήρια.


Ελύτης1911: Γεννιέται ο Οδυσσέας Ελύτης (Αλεπουδέλης). Ποιητής από το Ηράκλειο της Κρήτης. Bραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία ιδιαίτερα στο εξωτερικό, συμβάλλοντας στην διάδοση της ελληνικής κουλτούρας. Αν θέλετε διαβάστε το «Άξιον Εστί». Αναφέρεται σε κάποιες ξεχασμένες αξίες που η σοβαρή έλλειψή τους είναι η αιτία της σημερινής κοινωνικής κατάντιας. Πέθανε το 1996 σε ηλικία 85 ετών. Αρκετά έργα του, μπορείτε να βρείτε εδώ.


Balfour1917: Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Άρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ, δηλώνει ότι «ήρθε η ώρα, οι Εβραίοι να αποκτήσουν κράτος στην Παλαιστίνη». Πάνω στη «Διακήρυξη Μπάλφουρ» βασίστηκε η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.


401940: 90 νεκροί και 209 τραυματίες, όλοι άμαχοι από βομβαρδισμό της Ιταλικής αεροπορίας σε Ιωάννινα, Μέτσοβο, Καστοριά, Καρδίτσα, Πύλο, Αιτωλικό, Πάτρα, Χανιά, Ρέθυμνο, Κέρκυρα και Θεσσαλονίκη (στην τελευταία οι τραυματίες ήταν πάνω από 500). Ήταν συνήθης τακτική του άξονα για δημιουργία πανικού στον άμαχο πληθυσμό, να ρίξουν το ηθικό του αντιπάλου ώστε να ζητήσει ανακωχή.  Αυτό επισημαίνεται από τον Βρετανό πρόξενο της Θεσσαλονίκης προς τον πρέσβη της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα Michael Palairet ζητώντας άμεση αποστολή Βρετανικών μαχητικών που θα αναχαίτιζαν αυτή την δραστηριότητα των Ιταλών. Οι Βρετανοί γνώριζαν αυτή την τακτική του άξονα με τους βομβαρδισμούς του Λονδίνου. Από την άλλη ο Γεώργιος Β΄, με όση διακριτικότητα μπορεί, αναφέρει στον Βρετανό Στρατηγό Gambier Parry ότι δεν αμφισβητεί τις καλές προθέσεις της Βρετανίας, αλλά «η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει μόνο με καλές προθέσεις» και ότι οι δέκα επόμενες μέρες κατά τις οποίες δεν θα έχει ολοκληρωθεί η επιστράτευση θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Τον παρακαλεί  και αυτός να παρασχεθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός Αγγλικών αεροσκαφών για βομβαρδισμούς Ιταλικών στρατιωτικών σχηματισμών. Ακόμη τα περιμένουν και οι δυο.


1940: Οι Ιταλοί με την βοήθεια Αλβανών κάνουν την τελευταία απεγνωσμένη απόπειρα να διασπάσουν την άμυνα των Ελλήνων στο Καλπάκι. Ο υποστράτηγος Χαράλαμπος Κατσιμήτρος, διοικητής της VIII Μεραρχίας η οποία αντιμετώπισε την κύρια προσπάθεια της ιταλικής επίθεσης, γράφει για τη συμμετοχή Aλβανικών δυνάμεων στην επίθεση στο Καλπάκι: «Συμμετείχαν τρία τάγματα μελανοχιτώνων (Ι, II, III), δύο Αλβανικά τάγματα πεζικού («Γκράμος» και «Ντρίνος»), Αλβανική ορειβατική πυροβολαρχία («Νταϊτι»), τάγμα Αλβανών εθελοντών και σώματα άτακτων Αλβανών». Η επιχείρηση ήταν στα πλαίσια της προσχεδιασμένης άμυνας των Ελληνικών δυνάμεων στη γραμμή Καλαμάς (Ακτές Ιονίου), Ελαία, Γκραμπάλα, Ύψωμα Κλέφτης (Σμόλικας Πίνδου). Η Ελληνική αντεπίθεση που άρχισε την 14η Νοεμβρίου το Γ΄ Σώμα Στρατού από την άλλη πλευρά (τις Πρέσπες), θα ανατρέψει την εικόνα στο πεδίο των μαχών και θα χαρίσει χρυσές σελίδες δόξας στους Έλληνες.1950: Πεθαίνει σε ηλικία 94 ετών ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο. Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1925. Ασχολήθηκε με την πολιτική όχι σαν μέλος ή μέρος κάποιου κομματικού μηχανισμού. Το 1884 ίδρυσε με άλλους διανοούμενους την Φαβιανή Εταιρεία για να διαδώσει με κάθε μέσο τις αρχές του σοσιαλισμού.

Ελευθερία σημαίνει υπευθυνότητα, γι’ αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι τη φοβούνται.

Όταν ένας άντρας σκοτώνει μια τίγρη, λέμε ότι κάνει σπορ. Όταν μια τίγρη σκοτώσει έναν άντρα, το λέμε αγριότητα.


1960: Πεθαίνει, στο Μιλάνο επί σκηνής (στις πρόβες), ο συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και πιανίστας Δημήτρης Μητρόπουλος. Υπήρξε ο διασημότερος Έλληνας συνθέτης και μαέστρος κλασικής μουσικής. Σαν μαέστρος διηύθυνε πολλές ορχήστρες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Ο θάνατός του στα 64 οφείλεται σε καρδιολογικά προβλήματα που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Η σωρός του αποτεφρώθηκε σύμφωνα με επιθυμία του. Η τέφρα του ήλθε στην Ελλάδα την 6η Νοεμβρίου για να ταφεί στο Α΄ νεκροταφείο.
Ακούστε την Κασσιανή. Είναι το τροπάριο της Κασσιανής σε ελεύθερη απόδοση* από τον Κωστή Παλαμά και ενορχήστρωση από το ιερό τέρας της Ελληνικής κλασσικής μουσικής: Τον Νίκο Σκαλκώτα.
Η Ostinata σε δωδεκάφθογγο. Η ροπή στο ατονικό του Μητρόπουλου σε όλο της το μεγαλείο.
Τέσσερις Κυθηραϊκοί χοροί για πιάνο.
*Αν το λέγαμε μετάφραση θα πρέπει να έχουμε από πριν αποδεχθεί ολοκληρωτικά το: Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Οι πιστές είναι άσχημες και οι όμορφες είναι άπιστες. Δείτε τι εννοεί το ρητό, με τον Φώτη Κόντογλου να έχει ρίξει his best shot για να πετύχει τον καλύτερο συνδυασμό από τα δύο.


1975: Δολοφονείται με περίεργο τρόπο  από αγνώστους ο Ιταλός σκηνοθέτης, ποιητής, συγγραφέας και διανοούμενος Πιέρ Πάολο Παζολίνι σε ηλικία 53 ετών. Κομμουνιστής, ομοφυλόφιλος, με βασικούς του αντίπαλους το καταναλωτισμό και την παγκοσμιοποίηση που είχε «δει» από πολύ νωρίς, είχε θέσει το θέμα και είχε πάρει θέσεις υπέρ του υποπρολεταριάτου. Είναι το κομμάτι της κοινωνίας που κανένα κομμουνιστικό κόμμα αλλά και κανένα άλλο κόμμα δεν μπορεί να συμπεριλάβει όχι στις τάξεις του, αλλά ούτε στους θεωρητικούς στόχους του αφού δεν αποτελούν μέρος της παραγωγικής, ή κάποιας άλλης, διαδικασίας του συστήματος. Αυτά πρόβαλε με τον δικό του μοναδικό τρόπο μέσα από τις ταινίες του. Δολοφονήθηκε με το δικό του αυτοκίνητο, που το πέρασαν αρκετές φορές πάνω από το σώμα του. Ο αρχικά ένοχος, ο 17χρονος τότε Τζουζέπε Πελόζι, σεσημασμένος μικροκακοποιός, είχε καταδικασθεί σε 9 χρόνια και 7 μήνες φυλάκισης. Το 2005 αναίρεσε την ομολογία του η οποία όπως ισχυρίσθηκε ήταν προϊόν απειλών κατά του ίδιου και της οικογένειάς του, επιρρίπτοντας ευθύνες σε τρία άτομα με χαρακτηριστική Σικελική προφορά. Ο Παζολίνι λίγο πριν το θάνατό του είχε προαναγγείλει την δημοσιοποίηση στοιχείων για την δολοφονία του Ενρίκο Ματέι. Ακολούθησε την μοίρα όσων ασχολήθηκαν με την εύρεση στοιχείων αυτής της υπόθεσης. Ψήγματα του έργου του «El Decameron» του Βοκάκιου, «La Ricotta«, «Teorema«.


1977: 35 άτομα χάνουν την ζωή τους, χιλιάδες μένουν άστεγοι και δεκάδες χιλιάδες αποκλεισμένοι από νεροποντή στην Αθήνα. Η καταστροφή ήλθε από τον Κηφισό που πλημμύρισε. Είχε αποφραχθεί από μπάζα που είχαν συγκεντρωθεί για εργασίες καθαρισμού και διάνοιξής του!!! Ο αρχικός αριθμός των νεκρών και των ζημιών ανέβαινε κάθε μέρα που πέρναγε ανακαλύπτοντας πτώματα μέχρι και στην θάλασσα. Καταστράφηκε, στο λεκανοπέδιο, το 80% του δικτύου της ΔΕΗ και το 50% του δικτύου του ΟΤΕ. Κλήθηκε ο στρατός για βοήθεια ειδικά σε απεγκλωβισμούς μεγάλων ομάδων εγκλωβισμένων. Μόνο από την οδό Κουμουνδούρου μετέφερε 2.000 άτομα σε ασφαλείς περιοχές. Στις περιοχές Αγίου Σπυρίδωνα, Αιγάλεω, Μοσχάτου, Τζιτζιφιών στάθηκε αδύνατη η παροχή βοήθειας για αρκετές μέρες, που λόγω του ύψους του νερού δεν μπορούσε να περάσει κανένα είδους όχημα. Το θέμα έκλεισε χωρίς ούτε μια ΕΔΕ για τους υπεύθυνους της συμφοράς και πολύ πιθανόν ο αριθμός των νεκρών να είναι υποβιβασμένος. Αιτία οι εκλογές που θα διεξάγονταν την 20η Νοεμβρίου, όπου τα κόμματα έπρεπε απερίσπαστα να αναπτύξουν τα προγράμματά τους για την αναδημιουργία της νέας Ελλάδας που απολαμβάνουμε όλοι σήμερα.


1982: Αρχίζει για πρώτη φορά στην Αθήνα η εκ περιτροπής κυκλοφορία των οχημάτων, τις εργάσιμες μέρες, μέσα στον δακτύλιο, για περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η ισχύς του δακτυλίου είναι από 2 Νοεμβρίου μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου. Η κυκλοφορία δεν χωρίζεται σε μονά-ζυγά αλλά την μια μέρα θα κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα που ο αριθμός τους λήγει σε 1,2,3,4,5 και την επόμενη αυτά που ο αριθμός τους λήγει σε 6,7,8,9,0. Αργότερα τους έκοψε να τα χωρίσουν σε μονά ζυγά ανάλογα την μέρα, αφού είχαν δημιουργηθεί τα χίλια μύρια προβλήματα γιατί ο κόσμος δεν θυμόταν,ή δεν μπορούσε να υπολογίσει με την παρεμβολή των αργιών πια κυκλοφορούν πότε.


1991: Επίθεση της 17Ν σε λεωφορείο των ΜΑΤ που ήταν σταθμευμένο έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χ. Τρικούπη με ρουκέτα και χειροβομβίδα. Νεκρός ο 26χρονος αστυφύλακας Γιάννης Βαρής και επτά συνάδελφοί του τραυματίες. Όπως πάντα υπήρξε και η σχετική ανακοίνωση ανάληψης της ευθύνης. Σωστά και άγια όσα αναφέρονται σ’ αυτήν. Η επαγγελματική ασθένεια του “μπάτσου” δεδομένη, όπως τόσες άλλες επαγγελματικές ασθένειες πολύ πιο επικίνδυνες για το κοινωνικό σύνολο (χοντροκομμένο παράδειγμα η βουλευτική ασυδοσία). Για άλλη μια φορά: Η δολοφονία, απ’ όπου κι αν προέρχεται με όποιο κίνητρο, με όποια και όσο σοβαρή αιτία καταδικαστέα. Εκτός αν είστε (που στην πράξη είστε) υπέρ της επαναφοράς την θανατικής ποινής και όχι μόνο.


←1 Νοεμβρίου

3 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.