Σαν σήμερα 3 Νοεμβρίου

361: Πεθαίνει σε ηλικία 44 ετών ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνστάντιος Β’ (Γέν. 7.8.317), γιος του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Παρά τις προσπάθειες, εκστρατείες και νίκες κατά των Σασανιδών Περσών δεν κατάφερε να εξαλείψει τον κίνδυνο. Σκότωσε σε μάχη στη Ναρασάρα τον γιό του αυτοκράτορα Σαπούρ, τον στρατηγό Ναρσή. Έφτιαξε νέα πανίσχυρα φρούρια στην στρατηγικής σημασίας Άμιδα (σημερινό Ντιαρμπακίρ), που είχαν καταλάβει οι Πέρσες, όπως και στην Nisibis (Αντιόχεια της Μυγδονίας, στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας). Είχε κτίσει την πρώτη Αγία του Θεού Σοφία (Αγιά Σοφιά). Πέθανε, από άγνωστη ασθένεια, στην Μοψουεστία (20km ανατολικά από τα Άδανα), κατά την διάρκεια της εκστρατείας, εναντίον του ανιψιού του Ιουλιανού, που είχε ορίσει ο ίδιος διάδοχό του. Μετά το θάνατό του τον διαδέχθηκε ο Ιουλιανός.


1254: Πεθαίνει σε ηλικία 61 ετών ο αυτοκράτορας της Νίκαιας Ιωάννης Δούκας Γ’ Βατάτζης (Γέν. 1193). Είχε διαδεχθεί τον πεθερό του Θεόδωρο Α΄ Λάσκαρη. Στα 32 χρόνια που ήταν στο θρόνο, επέκτεινε μέτρο το μέτρο, θα έλεγε κανείς, την επιφάνεια της αυτοκρατορίας της Νίκαιας. Συρρίκνωσε τελείως την Λατινοκρατούμενη Βυζαντινή αυτοκρατορία, ώστε να θεωρείται αυτός που θεμελίωσε την δημιουργία την Νέας Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η Εκκλησία τον αγιοποίησε λόγω των αγαθοεργιών του, ενώ αναφέρονται και θαύματα που έχει κάνει. Τον Ιωάννη, που ήταν επιληπτικός, διαδέχθηκε στο θρόνο ο γιος του Θεόδωρος Β’ Λάσκαρης, που κληρονόμησε και το πρόβλημα.


1500: Έρχεται στο κόσμο (†13.02.1571, 70 ετών) ο πολυτάλαντος Ιταλός Μπενβενούτο Τσελλίνι. Σχεδιαστής, γλύπτης, χρυσοχόος, μουσικός και συγγραφέας, που ξεκίνησε επαγγελματική καριέρα στα 16 του. Ταυτόχρονα γενναίος πολεμιστής και εμπνευσμένος διοικητής στρατευμάτων, ενεπλάκη σε όλες τις μάχες των εσωτερικών πολέμων μεταξύ των Ιταλικών πόλεων και φατριών.


1718: Γεννιέται Τζον Μόνταγκιου (†30.04.1792, 73 ετών), 4ος κόμης του Σάντουιτς. Βρετανός πολιτικός, εφευρέτης και εξερευνητής. Το 1762 έφτιαξε ένα πρόχειρο φαγητό που ονομάστηκε σάντουιτς, επειδή σαν μανιακός χαρτοπαίκτης δεν μπορούσε να χάνει χρόνο για φαγητό.


1865: Παραιτείται η 12ήμερη κυβέρνηση του Ε. Δεληγιώργη, γιατί δεν μπορεί να ανεχτεί τις παρεμβάσεις του συμβούλου του βασιλιά Γεωργίου Α’, Βίλχελμ (Γουλιέλμου) Σπόνεκ. Σχηματίζει κυβέρνηση ο Δ. Βούλγαρης και ζητάει αμέσως από τον Γεώργιο Α’ να διακόψει τις εργασίες της βουλής μέχρι τον Ιανουάριο γιατί δεν είχε την πλειοψηφία, που θα του εξασφάλιζε ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Γεώργιος αρνείται και ο Βούλγαρης μετά από 3 ολόκληρες μέρες παραιτείται. Τον διαδέχεται κυβέρνηση υπό τον Α. Κουμουνδούρο. Τα παιδία παίζει «Βασιλευομένη Δημοκρατία».


1869: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών στο Κέντιγκτον της Αγγλίας, ο Ζακυνθινός ρομαντικός ποιητής Ανδρέας Κάλβος. Η ποίησή του δεν ακολουθεί καμία σχολή και είναι γραμμένη σε δημοτική και καθαρεύουσα μαζί.
Αρκετά έργα του υπάρχουν στην Ανέμη.
Μπορείτε να διαβάσετε από τις Ωδές το σπουδαιότερο έργο του την Λύρα και τα Λυρικά εδώ.


1905: Ο Δήμος Αθηναίων συνάπτει σύμβαση με ελβετική εταιρεία για την ασφαλτόστρωση της Πλατείας Ομονοίας και των οδών Πανεπιστημίου και Αθηνάς. Είναι η πρώτη ασφαλτόστρωση στην Ελλάδα.


1918: Αρχίζει η δεύτερη και τελική φάση της Γερμανικής επανάστασης που ολοκληρώθηκε με την αλλαγή του πολιτεύματος την 11.8.1919 από την αυτοκρατορική Γερμανία στην Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν έχει τελειώσει επίσημα. Οι εχθροπραξίες Θα σταματήσουν επίσημα την 11.11.1918 με την ανακωχή που υπογράφηκε στο δάσος της Κομπιέν. Την ίδια ημέρα θα παραιτηθεί και ο τελευταίος αυτοκράτορας της Γερμανίας Γουλιέλμος Β’. Το τυπικά επίσημο τέλος του πολέμου είναι η Συνθήκη των Βερσαλιών που υπογράφηκε την 28.06.1919. Η Πρώτη φάση είχε αρχίσει με στάσεις πληρωμάτων σε πολεμικά πλοία από την 29.10.1918. Η δεύτερη φάση χαρακτηρίζεται από την κόντρα μεταξύ των κομμάτων αλλά και του Γερμανικού στρατού που υπερασπίζεται το αυτοκρατορικό καθεστώς. Κόντρα που φτάνει τα όρια της εμφύλιας σύρραξης, ενώ στην διακυβέρνηση της χώρας επικρατεί αναρχία χωρίς αυτοκράτορα και χωρίς διάδοχο κατάσταση μέχρι και την σύσταση της δημοκρατίας.


1935: «Δημοψήφισμα» για επαναφορά της Βασιλείας. Απέχουν οι Βενιζελικοί, αριστεροί, κομμουνιστές. Οι υπόλοιποι που αποτελούν το 15% του εκλογικού σώματος, επιλέγουν με ποσοστό 98% την επάνοδο του Βασιλιά. Ο στρατιωτικός νόμος άρθηκε τύποις μια εβδομάδα νωρίτερα, αφού πριν είχαν εκτοπιστεί στη Μύκονο οι Γεώργιος Παπανδρέου και Αλέξανδρος Παπαναστασίου. Δείγμα της ισχυρής διαίσθησης για την επάνοδο του Βασιλέως που είχαν οι κινηματίες του Κονδύλη, μια ημέρα πριν το δημοψήφισμα, είχαν δημοσιεύσει στο ΦΕΚ το νέο όρκο των Δημοσίων Υπαλλήλων που έπρεπε να ορκίζονται ότι θα «φυλάττω πίστην εις την Πατρίδα και τον Συνταγματικόν Βασιλέα των Ελλήνων». Την ίδια μέρα με Αναγκαστικό Νόμο, επειδή ήταν καλά παιδιά την εβδομάδα που μεσολάβησε μεταξύ άρσης του στρατιωτικού νόμου και εκλογών, ικανοποιεί το αίτημα της ΕΣΗΕΑ για υποχρεωτική εγγραφή στον Σύλλογο όσων ασχολούνταν με την δημοσιογραφία. Με τον ίδιο νόμο τους δίδει δωρεάν μετακινήσεις με όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς, την έκδοση κρατικών λαχείων (Λαχείο Συντακτών), ίδρυση πρατηρίου για πώληση ειδών, από τρόφιμα, ενδύματα, έως οικοδομικά υλικά, με φορολογική και δασμολογική ατέλεια, 50% έκπτωση στα τηλεπικοινωνιακά τέλη και απαλλαγή από τον φόρο δημοσίων θεαμάτων. Η παρωδία της Δημοκρατίας όπως δεν μπορεί να εκφραστεί από κανένα άλλο τόσο καλά, όσο από του «φορείς» της.


1943: Εκτελούνται από τους Ναζί 18.000 άνδρες και γυναίκες Ιουδαίοι στο στρατόπεδο Majdanek, σε μια επιχείρηση που της έδωσαν το όνομα «Εορτή της Συγκομιδής» (Aktion Erntefest). Το στρατόπεδο βρισκόταν στα περίχωρα του Λούμπλιν της Πολωνίας. Κατά την διάρκεια των εκτελέσεων έπαιζε δυνατά μουσική στα στρατόπεδα για να μην ακούγονται οι πυροβολισμοί. Η επιχείρηση θα είχε ολοκληρωθεί  σε μια μέρα αλλά σε κάποιους καταυλισμούς στασίασαν έχοντας καταλάβει που πήγαιναν τους συγκρατούμενούς τους. Οι Γερμανοί έβαλαν φωτιά σ’ αυτά τα οικήματα και συνέχισαν με τα άλλα κανονικά. Ο εμπρησμός τους κόστισε μια μέρα παραπάνω.


1944: Κυκλοφορεί το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα που εξέδωσε ποτέ η Ελλάδα. Είναι ονομαστικής αξίας 100 δισεκατομμυρίων δραχμών και δεν αγοράζεις τίποτε με αυτό. Τα πληθωριστικά χαρτονομίσματα της κατοχής και λίγο μετά από αυτήν, τα είχαν, για τις καθημερινές συναλλαγές τους σε κασέλες. Η κόρη στο χαρτονόμισμα σαν να κλαίει.


1950: Ο Σοφοκλής Βενιζέλος μετά από δύο καίρια πλήγματα που δέχεται η κυβέρνησή του αναγκάζεται να υποβάλει την παραίτησή του. Το πρώτο ήταν η ανακοίνωση της Αμερικής ότι περικόπτει κατά 30% (67,2 εκ. δολάρια εποχής, $715 εκ. σημερινά) την βοήθεια προς την Ελλάδα λόγω αδυναμίας της χώρας να αξιοποιήσει την βοήθεια. Το δεύτερο ήταν το σκάνδαλο του ΟΛΠ. Προσωπικός φίλος του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη αποσπασμένος στο ιδιαίτερο γραφείο του, είχε καταχραστεί 7,5 δισεκατομμύρια δραχμές του ΟΛΠ. Ο Τσαλδάρης που με το Λαϊκό Κόμμα, ήταν ένα από τα τρία κόμματα που στήριζε την κυβέρνηση, αρνείται να παραιτηθεί. Ο Βενιζέλος βγαίνει από τα ανάκτορα με νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης δεν συμπεριλαμβάνει το Λαϊκό Κόμμα. Η νέα κυβέρνηση που σχηματίζουν τα κόμματα των Βενιζέλου – Παπανδρέου έχει την στήριξη του Λαϊκού Κόμματος, γιατί αν γινόταν εκλογές θα έπαυε να υπάρχει.


Laika1957: Εκτοξεύεται το Σοβιετικό «Σπούτνικ 2». Μέσα σε αυτό βρίσκεται ο πρώτος ζωντανός  οργανισμός που τέθηκε σε τροχιά στο Διάστημα: η σκυλίτσα Λάικα. Επιβίωσε της εκτόξευσης όπως και στις 4 πρώτες περιστροφές γύρω από την γη στην τροχιά που τέθηκε ο δορυφόρος. Όταν το σύστημα θέρμανσης έπαθε βλάβη η θερμοκρασία ανέβηκε πάνω από 400 και η Λάικα πέθανε από θερμοπληξία. Το Σπούτνικ επέστρεψε στην γήινη ατμόσφαιρα όπου εξαερώθηκε, την 14η Απριλίου 1958 έχοντας συμπληρώσει 2570 περιστροφές (στην τροχιά που τέθηκε “έτρεχε” με 8km/sec ή 28.800km/h). Η Λάικα σύμφωνα με το πρόγραμμα θα έμενε ζωντανή μέχρι και την 10η μέρα, όπου θα της δινόταν θανατηφόρα δόση δηλητηρίου μέσω της τροφής. Ήταν το πρώτο και μοναδικό προγραμματισμένο θύμα της εξερεύνησης του διαστήματος.


Εκλογές1963: Η Ένωση Κέντρου, του Γεώργιου Παπανδρέου, κερδίζει τις εκλογές εκείνης της μέρας με 42%, παίρνει 138 έδρες και σχηματίζει κυβέρνηση.  Η ΕΡΕ 39,7% και 132 έδρες , 14,5% και 30 έδρες για την ΕΔΑ και 3,7% και 2 έδρες για τον Σπ. Μαρκεζίνη. Τις εκλογές είχε προκηρύξει η προεκλογική υπηρεσιακή κυβέρνηση Στυλ. Μαυρομιχάλη. Η κυβέρνηση μη έχοντας την στήριξη κάποιας άλλης παράταξης, δεν μπορούσε να περάσει κανένα νομοσχέδιο και αναγκάστηκε σε παραίτηση την 31.12.1963. Την διαδέχθηκε η υπηρεσιακή προεκλογική κυβέρνηση του Ιωάννη Παρασκευόπουλου.


1996: Θωρακισμένη Mercedes που έτρεχε με 200 χλμ. την ώρα καρφώνεται σε νταλίκα κοντά στην Κωμόπολη Σουσουρλούκ της Τουρκίας. Μέσα στο αυτοκίνητο βρίσκουν ναρκωτικά, όπλα, εξοπλισμό υποκλοπών, πλαστά διαβατήρια και έγγραφα “φωτιά”. Το σκάνδαλο όμως είναι οι επιβάτες της. Αυτοί είναι οι:
1) Ο οδηγός (νεκρός) Χουσεΐν Κοτσαντάγκ αστυνομικός, υποδιευθυντής ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης. Πρώην διοικητής των Ειδικών Επιχειρήσεων στις Κουρδικές περιοχές της Τουρκίας. Νεκρή και η φίλη του αεροσυνοδός; χορεύτρια; Γκόντσα Ους.
2) Ο βουλευτής του τότε κυβερνώντος κόμματος (Κόμμα του Ορθού Δρόμου), Εντίπ Σεντάτ Μπουτσάκ που ανασύρθηκε τραυματισμένος. Θεωρούνταν αρχηγός παρακρατικής ομάδας που δρούσε στις Κουρδικές περιοχές και είχε στην πλάτη της αρκετές δολοφονίες.
3) Ο Αμπντουλάχ Τσατλί (νεκρός). Αρχηγός των Γκρίζων Λύκων καταζητούμενος από την Ιντερπόλ σαν επαγγελματίας δολοφόνος. Είχε χρησιμοποιηθεί και από την MIT (η Τουρκική ΕΥΠ) σε επιχειρήσεις κατά του “Αρμενικού Μυστικού Στρατού για την Απελευθέρωση της Αρμενίας”. Είχε συλληφθεί στην Ελβετία για κατοχή μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών αλλά είχε αποδράσει με την βοήθεια Τούρκων πρακτόρων.
Να σημειωθεί ότι υπήρχε υπηρεσιακό συνοδό αυτοκίνητο με τρεις αστυνομικούς. Αρκετά σύντομα αποκαλύφθηκαν επίσης άλλα δυο στοιχεία:
1) Λίγο πριν είχαν συναντηθεί με τον υπουργό εσωτερικών Μεχμέτ Αγκάρ σε κοντινό ξενοδοχείο.
2) Δεν ήταν ατύχημα αλλά δολιοφθορά (στα φρένα), πιθανόν από αντίπαλη ομάδα αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Το αποτέλεσμα του σκανδάλου Σουσουρλούκ όπως ονομάστηκε, ήταν να παραιτηθεί τότε ο υπουργός εσωτερικών και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χωρίς κάποιος άλλος να υποστεί το παραμικρό. Ο Μεχμέτ Αγκάρ επανεξελέγη. Αντίθετα, στην κηδεία του Τσατλί, το φέρετρό του ήταν καλυμμένο με την Τουρκική σημαία και εκτός των άλλων παρέστη και η τότε αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης Τανσού Τσιλέρ η οποία δήλωσε: “Εμείς τιμούμε με σεβασμό αυτούς που πυροβολούν εν ονόματι του κράτους”.


←2 Νοεμβρίου

4 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.