Σαν σήμερα 4 Νοεμβρίου

1798: Αρχίζει η πολιορκία της Κέρκυρας από Ρωσοτουρκικές δυνάμεις. Σκοπός τους να καταλάβουν το νησί από τους Γάλλους που το κατέχουν με βάση την Συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο. Η συνθήκη τους παραχωρούσε όλες τις Ενετικές κτήσεις στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών και τα Ιόνια Νησιά. Τα υπόλοιπα τα είχαν καταλάβει με καθόλου ή σχεδόν καθόλου αντίσταση. Μετά από αλλεπάλληλες αποβάσεις στρατευμάτων στο νησί, που κράτησαν ένα τετράμηνο, καταλαμβάνουν το καλά οχυρωμένο φρούριο της Κέρκυρας την 3η Μαρτίου 1799. Οι βαθιά θρήσκοι Κερκυραίοι δέχονται με ανακούφιση την απελευθέρωση από τους άθεους Γάλλους που τους είχαν απαγορέψει κάθε θρησκευτική λειτουργία. Το 1800 θα γίνουν αυτόνομη περιοχή υπό την Ρωσοτουρκική ηγεμονία με την ονομασία Επτάνησος Πολιτεία. Το 1815 με την Βρετανορωσική Συνθήκη των Παρισίων θα γίνουν ημιαυτόνομο κράτος υπό την προστασία της Αγγλίας με την ονομασία «Ηνωμέναι Πολιτείαι των Ιονίων Νήσων». Έτσι θα παραμείνει το καθεστώς των Ιονίων Νήσων μέχρι την παραχώρησή τους στην Ελλάδα.


1847: Πεθαίνει σε ηλικία 38 ετών ο Felix Mendelssohn Γερμανός συνθέτης της πρώιμης ρομαντικής περιόδου. Παιδί θαύμα έδωσε το πρώτο κοντσέρτο σε ηλικία 9 ετών. Μεταξύ 12-14 ετών είχε γράψει 12 συμφωνίες για έγχορδα. Σε ηλικία 15 ετών είχε γράψει την πρώτη του συμφωνία για πλήρη ορχήστρα.
Το γαμήλιο εμβατήριο, που δεν φταίει για ότι το ακολουθεί.
Κοντσέρτο για βιολί.

Fingal’s Cave.

Συμφωνία Νο 4.


1879: Ένας ιδιοκτήτης saloon, ο James Ritty, για να μην τον κλέβουν οι υπάλληλοί του, κατασκευάζει και παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την πρώτη ταμειακή μηχανή. Ασχολήθηκε ο ίδιος με την κατασκευή αυτών των ταμειακών μηχανών, αλλά επειδή ήταν ευκολότερη και αποδοτικότερη η δουλειά στο saloon, πούλησε την πατέντα του, το 1884, στον John Henry Patterson που ίδρυσε την NCR.


1883: Γεννιέται στο χωριό Μορφοβούνι Αγράφων του νομού Καρδίτσας ο Νικόλαος Πλαστήρας, στρατιωτικός και πολιτικός. Τρεις φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας.


1912: Η μάχη της Σιάτιστας. Το τουρκικό επιτελείο αποφασίζει, μεταξύ άλλων, τον σχηματισμό μετώπου για την αντιμετώπιση των ελληνικών δυνάμεων που προελαύνουν. Κομβικό σημείο του μετώπου ήταν η Σιάτιστα στην οποία είχαν καταφύγει 45.000 πρόσφυγες περίπου, πιστεύοντας λόγω του ορεινού και δύσβατου της περιοχής ότι θα έμενε εκτός του θεάτρου των επιχειρήσεων. Στις 2 Νοεμβρίου ο Μεχμέτ Πασάς αποστέλλει τελεσίγραφο στους προκρίτους, να έχουν παραδοθεί μέχρι την επομένη αλλιώς θα την εβομβάρδιζε. Το ελληνικό επιτελείο βρέθηκε απροετοίμαστο σε αυτή την κίνηση και προσπάθησε να καλύψει την κίνηση των αντιπάλων όπως μπορούσε. Έστειλε τον Ηπίτη και τον Κλαδά με κάποια ανεπαρκή στρατεύματα και πυροβόλα και ταυτόχρονα απευθύνθηκε στους εθελοντές οι οποίοι όπως πάντα δήλωσαν παρόντες. Οι Αλέξανδρος Ρώμας και Λορέντζος Μαβίλης με τμήμα Γαριβαλδινών, ο λόχος δασκάλων της Κρήτης και άλλα τέσσερα Κρητικά σώματα και οι μαθητές της Σχολής Ευελπίδων ήταν οι υπερασπιστές της Σιάτιστας. Ο Μεχμέτ επιτέθηκε τις 4 Νοεμβρίου το μεσημέρι με 3.000 άνδρες κατά των πρόχειρα οχυρωμένων θέσεων και στην φονική μάχη που ακολούθησε, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα είχαν πέσει νεκροί 400 Τούρκοι και 70 Έλληνες. Η σφοδρότητα της μάχης αλλά και η αποφαστικότητα των αμυνομένων ανέτρεψαν τα σχέδια του Τουρκικού επιτελείου. Η Σιάτιστα παρέμεινε ελεύθερη και ο πληθυσμός και οι πρόσφυγες ανέπαφοι.


ΣΕΚΕ1918:  Στις 4-10 Νοεμβρίου (17-23 με το νέο ημερολόγιο) το 1ο Σοσιαλιστικό Συνέδριο ιδρύει το ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας). Τον Απρίλιο του 1920 μετονομάζεται σε ΣΕΚΚΕ και το 1924 σε ΚΚΕ-ΕΤΚΔ (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας – Ελληνικό Τμήμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς). Το σημερινό ΚΚΕ.


1920: Μετά την νίκη της «Ηνωμένης Αντιπολίτευσης» στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Δημήτριο Ράλλη. Με την κυβέρνηση του Ελ. Βενιζέλου, παραιτείται της αντιβασιλείας και 0 Παύλος Κουντουρίωτης.  Η κυβέρνηση ορίζει αντιβασιλέα την βασιλομήτορα Όλγα. Αυτή απευθύνει διάγγελμα προς τον Ελληνικό λαό. Βασιλομήτωρ και κυβέρνηση προκηρύσσουν δημοψήφισμα για την επαναφορά του «λατρευτού της υιού» Κωνσταντίνου στο θρόνο.


1932: Από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία εδρών. Οι φιλελεύθεροι του Ε. Βενιζέλου και τα άλλα βενιζελογενή κόμματα δεν τα βρίσκουν για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχρεώνει τον Π. Τσαλδάρη να του στείλει επίσημη επιστολή με την οποία να αναγωρίζει το πολίτευμα της Ελλάδας που μέχρι τότε δεν το αποδεχόταν. Μετά την επίσημη παραδοχή της Προεδρευομένης Δημοκρατίας, στην πράξη του Συντάγματος, παραιτείται η κυβέρνηση Βενιζέλου και σχηματίζει κυβέρνηση συνασπισμού όλων των αντιβενιζελικών κομμάτων ο Π. Τσαλδάρης. Παρά τον συνασπισμό είναι κυβέρνηση μειοψηφίας (106 έδρες από τις 250) και βασίζεται στην ανοχή των Βενιζελικών. Οι φιλελεύθεροι θα αποσύρουν την ανοχή τους, ρίχνοντας την κυβέρνηση Τσαλδάρη, μετά από 2,5 μήνες. Θα σχηματίσει την τελευταία του κυβέρνηση ο Ελ. Βενιζέλος.


1952: Ιδρύεται η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ NSA. Σε αντίθεση με τις δυο άλλες υπηρεσίες πληροφοριών της Χώρας CIA και DIA δεν συλλέγει πληροφορίες από ανθρώπινες πηγές. Ειδικότητά της είναι η ηλεκτρονική παρακολούθηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας που έδωσε στην δημοσιότητα ο Έντουαρντ Σνόουντεν, παρακολουθεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο πολίτες στον πλανήτη και παρακολουθεί τις μετακινήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, μέσω των κινητών τηλεφώνων σε καθημερινή βάση. Οι καλύτεροι πελάτες της ηγετικά στελέχη του ΟΗΕ και οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ με πρώτη προτίμηση την καγκελαρία της Γερμανίας. Μέσω του προγράματος PRISM παρακολουθεί τις κινήσεις στο internet των πολιτών της Αμερικής. Επίσης ανέπτυξε ειδικό ιό τύπου worm, τον stuxnet, ο οποίος “χτυπάει” τα PLC (Programmable logic controller) των γραμών παραγωγής των βιομηχανιών, επαναπρογραματίζοντάς τα. Πρώτο θύμα του τα φυγοκεντρικά μηχανήματα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν που επιταχύνονταν μέχρι να αποκοληθούν από τους άξονές τους. Επίσης, σύμφωνα με γνωστή εταιρεία αντιβιοτικών, το stuxnet είχε προσβάλει και ένα Ρωσικό πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας, αλλά χωρίς συνέχεια. Το πρόβλημα είναι ότι κάποια τζιμάνια κατάφεραν να απομονώσουν τον ιό και τον πουλάνε στην μαύρη αγορά με απρόβλεπτες συνέπειες.


Βουδαπέστη1956: Καταστέλλεται από Σοβιετικά άρματα μάχης η επανάσταση των Ούγγρων. 2.500 οι νεκροί Ούγγροι και 700 οι Σοβιετικές απώλειες. 250.000 περίπου εγκαταλείπουν την χώρα. Ο ηγέτης της επανάστασης και πρωθυπουργός της χώρας Ίμρε Νάγκι θα δικαστεί και θα εκτελεστεί το 1958.


1961: Η ΕΡΕ μετά τη νίκη της στις εκλογές βίας και νοθείας της 29ης Οκτωβρίου, σχηματίζει κυβέρνηση. Είναι η τρίτη, συνεχόμενη, και τελευταία, κυβέρνηση του κόμματος της ΕΡΕ. Η θητεία της θα λήξει με παραίτηση του Κ. Καραμανλή το 1963 και την πρώτη φυγή του από την Ελλάδα για την Ελβετία. Αφήνει μια χώρα που βράζει από θυμό κατά του παρακράτους που είχε γιγαντωθεί και ξεφύγει από κάθε έλεγχο με αποκορύφωμα την δολοφονία Λαμπράκη. Η ανάπτυξη της χώρας βασιζόταν σε αποικιοκρατικές συμβάσεις (ΠΕΣΙΝΕ, ΕΣΣΟ ΠΑΠΠΑΣ) και οι σχέσεις του με τα ανάκτορα (πολιτικές και προσωπικές) στο ναδίρ. Οικονομικά η Ελλάδα βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση, λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης του εξωτερικού της χρέους. Οι ομολογιούχοι εξωτερικού πνέουν μένεα κατά της απόπειρας εξαπάτησής τους και παραπλάνησης των διεθνών οικονομικών οίκων από την εξαγγελία του πρωθυπουργού το 1962 για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους. Οι ομολογιούχοι εσωτερικού νιώθουν στο πετσί τους αυτή την απάτη. Τους εξαργυρώνει τα προπολεμικά ομόλογα που έχουν στα χέρια τους με 50 δρχ. για κάθε 1.000 προπολεμικές δραχμές.  Την διαδέχεται παράτυπη υπηρεσιακή προεκλογική κυβέρνηση  με πρωθυπουργό τον Παναγιώτη Πιπινέλη, βγαλμένη από τα «σπλάχνα» της ΕΡΕ.


1995: Δολοφονείται ο εν ενεργεία πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν. Δολοφόνος του ένας 27χρονος ακροδεξιός, ο Γιγκάλ Αμίρ που θεωρούσε τον 73χρονο Ράμπιν προδότη. Όπως δήλωσε αμέσως μετά την δημόσια δολοφονία, τον σκότωσε για να μην δώσει την χώρα στους Άραβες. Ο Ράμπιν ήταν ο συνομιλητής με τους Παλαιστίνιους και είχε υπογράψει τις Συμφωνίες του Όσλο. Με αυτές αναγνωριζόταν από το Ισραήλ η Παλαιστινιακή Αρχή και δίνονταν ο μερικός έλεγχος. Είχε προηγηθεί η αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από τον Γιασέρ Αραφάτ. Για τις Συμφωνίες είχε μοιραστεί με τον Γιασέρ Αραφάτ και Σίμον Πέρες το Νόμπελ Ειρήνης τους 1994. Στην πρώτη θητεία του σαν πρωθυπουργός είχε διατάξει το 1976 την Μοσάντ με την επιχείρηση Έντεμπε να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνταν μετά από αεροπειρατεία στο αεροδρόμιο Έντεμπε της πρωτεύουσας της Ουγκάντα, Καμπάλα.


←3 Νοεμβρίου

5 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s