Σαν σήμερα 5 Νοεμβρίου

columbus1492: Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει το καλαμπόκι από τους Ινδιάνους της Κούβας. Είχε φτάσει εκεί στις 28 Οκτωβρίου.


1815:  Στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης των Παρισίων του 1815 που κατέληξε στην Συνθήκη των Παρισίων, Αγγλία και η Ρωσία υπογράφουν χωριστή Συνθήκη που σύμφωνα με αυτή τα Επτάνησα γίνονται ημιαυτόνομο κράτος, υπό την προστασία της Αγγλίας με την ονομασία «Ηνωμέναι Πολιτείαι των Ιονίων Νήσων». Ηθικός αυτουργός αυτής της χωριστής Συνθήκης ο Ιωάννης Καποδίστριας. Είχαν ήδη ένα βαθμό αυτονομίας από το 1800 με την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Το 1807 είχε καταργηθεί το κρατίδιο που είχε περιέλθει πάλι στην κατοχή των Γάλλων. Με την νέα Συνθήκη γίνονται στην ουσία ανεξάρτητα υπό την προστασία της Μ. Βρετανίας. Έτσι παρέμειναν μέχρι την οριστική παραχώρησή τους στην Ελλάδα.


1879: Πεθαίνει σε ηλικία 48 ετών ο Σκωτσέζος μαθηματικός και φυσικός James Maxwell. Απέδειξε ότι ο μαγνητισμός, ο ηλεκτρισμός και το φως είναι μορφές του ίδιου πράγματος (εξισώσεις Maxwell) και ότι ταξιδεύουν στο διάστημα με την ταχύτητα του φωτός. Οι θεωρίες του έφεραν την δεύτερη μεγαλύτερη ενοποίηση της φυσικής μετά από αυτήν του Isaac Newton. Ο θάνατός του προήλθε από καρκίνο στο έντερο. Από την ίδια ακριβώς αιτία είχε πεθάνει και η μητέρα του.


1912*: Καταλαμβάνεται η Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου από Έλληνες εθελοντές με επικεφαλής τον Σπύρο Σπυρομήλιο. Ο Α’ Βαλκανικός πόλεμος είναι σε εξέλιξη, με τις πόλεις της Μακεδονίας να ελευθερώνονται από τον Ελληνικό Στρατό η μία μετά την άλλη. Στα δυτικά οι επιχειρήσεις έχουν «κολήσει» έξω από τα Γιάννενα, χάρη στα οχυρωματικά έργα του Μπιζανίου. Ο Βενιζέλος διαισθάνεται ότι σύντομα η Πύλη θα ζητήσει διαπραγματεύσεις. Θέλοντας να ισχυροποιήσει τις θέσεις της Ελλάδας διατάζει την κατάληψη της Χειμάρας και της Αυλώνας. Η τελευταία ήταν το βορειοδυτικό άκρο των Ελληνικών διεκδικήσεων. Αποστέλλονται στην Κέρκυρα ο Χειμαρριώτης αξιωματικός Χωροφυλακής Σπύρος Σπυρομήλιος και τα Κρητικά σώματα εθελοντών του Κώστα Μάνου και του Γιώργου Τσόντου που είχαν συμμετάσχει στη μάχη της Νικόπολης και την κατάληψη της Πρέβεζας. Ο Σπυρομήλιος συγκεντρώνει επίσης στην Κέρκυρα Χειμαρριώτες που τους εξοπλίζει. Πριν χαράξει η 5η Νοεμβρίου ξεκινούν με τον πολεμικό ατμομυοδρόμωνα «Αχελώος» και με άλλα βοηθητικά πλοία. Αποβιβάζονται 07:30 π.μ. στην παραλία Σπηλιά της Χειμάρρας. Μετά από αψιμαχίες με την Τουρκική φρουρά (επανδρωμένη αποκλειστικά με Αλβανούς), που έχει οχυρωθεί στο διοικητήριο για να έχει υποστήριξη από Τούρκους αξιωματούχους, απελευθερώνεται η Χειμάρα από τον Τουρκικό ζυγό. Το επόμενο βήμα, η απελευθέρωση της Αυλώνας απαγορεύτηκε από την Ιταλία και Αυστροουγγαρία. Οι Αλβανοί υποκινούμενοι από αυτά τα δυο κράτη (Ο Ισμαήλ Κεμάλ είχε επισκεφθεί την Βιέννη και είχε πάρει την σχετική έγκριση) θα αντιδράσουν κηρύσσοντας την ανεξαρτησία τους στην Αυλώνα την 28η Νοεμβρίου, θέτοντας το δικό τους κάτω όριο. Η απελευθέρωση μέρους της Βορείου Ηπείρου θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο από το Νότο, με προέλαση του Ελληνικού στρατού, μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Το 1914 θα υπογραφεί το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας με το οποίο αναγνωρίζεται η αυτονομία της Β. Ηπείρου μέσα στα όρια του νεοσύστατου Αλβανικού κράτους. Οι μεγάλες δυνάμεις δεν θα στέρξουν στην τριμερή (επίσημα διμερή) συμφωνία. Δεν ακυρώνουν το πρωτόκολλο, αφού δεν επιτρέπεται η παρέμβαση στα εσωτερικά ξένων χωρών. Δημιουργούν δικό τους, το πρωτόκολλο της Φλωρεντίας με το οποίο παραχωρούν την Β. Ήπειρο στην Αλβανία και υποχρεώνουν την Ελλάδα να αποσύρει τα στρατεύματά της.
* Η ημερομηνίες είναι με το παλιό ημερολόγιο (Ιουλιανό) που ίσχυε τότε στην Ελλάδα. Με το νέο (Γρηγοριανό) ήταν 18 Νοεμβρίου 1912.


1925: Εκτελείται από τους Σοβιετικούς σε ηλικία 52 ετών ο υπερκατάσκοπος όλων των εποχών Sidney Reilly. Δούλευε για λογαριασμό της Scotland Yard, της SIS και πούλαγε πληροφορίες σε άλλα τρία κράτη. Από αυτόν εμπνεύστηκε ο Ian Fleming τον James Bond.


1940: Δύο τάγματα πεζικού και μία ορεινή πυροβολαρχία του Γ΄Σώματος Στρατού καταλαμβάνουν τα οχυρωμένα υψώματα της Βίγλιστας. Η τελευταία είναι ένα χωριό της Αλβανίας απέναντι στην Κρυσταλοπηγή. Την υπεράσπισή τους είχαν αναλάβει δύο Ιταλικά τάγματα και ένα Αλβανικό. Το Αλβανικό διοικούσε ο Σπύρος Μωυσή, αρχηγός το 1948 του Επιτελείου Στρατού της Αλβανίας. Η επιχείρηση αυτή, που ήταν η δεύτερη κατά σειρά κατά της περιοχής, έγινε με πρωτοβουλία του διοικητού του Γ΄Σώματος Γ. Τσολάκογλου προκειμένου να εξακριβώσει τις προθέσεις του αντιπάλου για τον συγκεκριμένο τομέα. Αποδείχτηκε ότι ήταν καθαρά αμυντικές και αποσκοπούσαν στην αποφυγή πλευροκόπησης των Ιταλικών και Αλβανικών μονάδων, από την πλευρά της Μακεδονίας, που είχαν εισβάλει στην Ήπειρο. Ταυτόχρονα ήταν και προπαρασκευαστική ενέργεια της πρώτης γενικευμένης αντεπίθεσης του Ελληνικού Στρατού την 14η Νοεμβρίου, από την Μακεδονία, για να ανακουφίσουν την αφόρητα πιεζόμενη σε όλο το μέτωπο της Ηπείρου VIII Μεραρχία και τον ηρωικό Δαβάκη στην Πίνδο.


1943: Ένα αεροπλάνο χωρίς διακριτικά ρίχνει τέσσερις βόμβες κατά του Βατικανού χωρίς ανθρώπινα θύματα. Η πατρότητα του βομβαρδισμού, συμβολικού ή σκοπιμότητας, θα παραμείνει άγνωστη με τις μαρτυρίες να αλληλοσυγκρούονται, πότε ρίχνοντας το βάρος στους ρεπουμπλικάνους φασίστες και πότε στη RAF. Το περιστατικό επαναλήφθηκε την 1η Μαρτίου. Αυτή τη φορά δεν υπήρξαν αμφισβητήσεις, υπήρξε όμως ένας νεκρός. Ήταν Ιταλικό και κατέπεσε εκεί κοντά από πρόσκρουση σε δέντρο.
Το Βατικανό στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τήρησε επίσημα στάση ουδετερότητας. Υπήρξαν οδηγίες προς τους πιλότους όλων των εμπλεκομένων μερών να μην το κτυπήσουν. Οι κληρικοί του όμως ήταν άνθρωποι. Είχαν εμπλακεί επανειλημμένα σε διασώσεις αντιφασιστών αρχικά και όταν τα πράγματα άλλαξαν σε διασώσεις φασιστών. Κάθε φανατισμένος της μιας πλευράς ή της άλλης δεν συγχωρεί τέτοιες ενέργειες.


1959: Απελευθερώνεται ο τελευταίος εγκληματίας πολέμου στην Ελλάδα. Είναι ο Μαξ Μέρτεν. Για χατίρι του είχε ψηφισθεί Νομοθετικό Διάταγμα (4016/3.11.59), με το οποίο τροποποιούνταν ο Νόμος 3933 που καταργούσε κάθε δίωξη εγκληματιών πολέμου στην Ελλάδα, αλλά δεν συμπεριλάμβανε τις υποθέσεις για τις οποίες είχαν εκδοθεί παραπεμπτικά βουλεύματα. Η απελευθέρωση Μέρτεν ήταν η δεύτερη απαίτηση της Δυτικής Γερμανίας. Η πρώτη ήταν η παύση των ερευνών για εγκλήματα πολέμου εναντίον της Ελλάδας (που προϋπόθετε την κατάργηση του Ελληνικού Γραφείου Εγκληματιών Πολέμου) και τις δίωξης των εγκληματιών. Τα είχε θέσει σαν προαπαιτούμενα για την χορήγηση δανείου στη χώρα μας, αλλά και για την απορρόφηση Ελλήνων εργατών σε Γερμανικές επιχειρήσεις. Η Ελληνική κυβέρνηση τα είχε υλοποιήσει όλα με τον 3933, εκτός από την απελευθέρωση του Μέρτεν. Ο Μέρτεν ευγνωμονώντας την Ελληνική κυβέρνηση, άρχισε μετά την απελευθέρωσή του πόλεμο κατά Ελλήνων πολιτικών (από τα πυρά του οποίου δεν γλύτωσε ούτε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής), και επώνυμων πολιτών. Άλλες από τις αποκαλύψεις του αποδείχθηκαν ψευδείς, αλλά αρκετές από αυτές ήταν πέρα για πέρα αληθινές. Ο εξευτελισμός του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και της Ελλάδας ήταν εντολή του Γερμανικού κράτους. Τα Γερμανικά δικαστήρια αρνούνταν να παραλάβουν μηνύσεις από τους συκοφαντηθέντες, κρατώντας ετσιθελικά τον Μέρτεν στο απυρόβλητο για τις «αποκαλύψεις» του. Ο λόγος του εξευτελισμού ήταν ότι το Ελληνικό κοινοβούλιο είχε αντιδράσει έντονα στους δυο αυτούς νόμους και η κυβέρνηση είχε αργήσει απαράδεκτα να εφαρμόσει τις απαιτήσεις της Γερμανίας.


1961: Μετά από έντονη βροχόπτωση, που οι δημοσιογράφοι την ονομάζουν θεομηνία όταν υπάρχουν θύματα, πλημμυρίζουν το Μπουρνάζι, το Περιστέρι, τα Σφαγεία, το Αιγάλεω, το Θησείο, το Μοσχάτο, το Νέο Φάληρο, η Κοκκινιά, ο Αγ. Ιωάννης Ρέντης, οι Τζιτζιφιές και τα Νέα Λιόσια. Πολλοί δρόμοι τις Αθήνας έγιναν ορμητικοί χείμαρροι, με πρωταγωνιστή την Πειραιώς που το νερό έφτασε το 2 μέτρα.  Ο απολογισμός: 43 νεκροί, 160 τραυματίες και 3790 άστεγοι. Οι άστεγοι διανέμονται σε σχολεία και εκκλησίες. Ο υπουργός Δημοσίων Έργων Σόλων Γκίκας τόνισε ότι δεν φταίει η κυβέρνηση της ΕΡΕ που έχει κάνει τόσα έργα όσα δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις που αυτές φταίνε. Η ΕΡΕ ήταν πάλι, αλλά στην γλώσσα των πολιτικών σημαίνει δεν αναλαμβάνω την ευθύνη παρά το ότι είμαι ο αρμόδιος υπουργός. Όπως και να έχει, οι πλημμύρες αστικών περιοχών* ήταν είναι και θα είναι μια από τις πιο πολύνεκρες φυσικές καταστροφές και σίγουρα έχουν τις μεγαλύτερες υλικές ζημιές. Οι υπεύθυνοι πάντα γνωστοί: Τότε ήταν οι αρμόδιοι υπουργοί τώρα οι Δήμοι και Περιφέρειες.
* Πλημμύρες 1896, 1977, 1994, 2017.


1966: Γίνονται τα εγκαίνια των νέων φυλακών Κορυδαλλού. Μέχρι τότε στην έκταση που είναι οι σημερινές φυλακές υπήρχαν κτίρια σχολών επαγγελματικής κατεύθυνσης, όπως και το “Άσυλο Αλητοπαίδων”. Στο τελευταίο φιλοξενούνταν παιδιά ορφανά, η παρατημένα από τους γονείς τους που περιφερόταν στους δρόμους της Αθήνας. Οι νέες εγκαταστάσεις ήταν ότι πιο σύγχρονο και πολιτισμένο υπήρχε την εποχή εκείνη για σωφρονιστικό ίδρυμα. Περιλάμβαναν δικαστικές φυλακές, νοσοκομείο, εκκλησία, σωφρονιστήριο ανηλίκων, κέντρο επιστημονικής εξετάσεως κρατουμένων, εργαστήριο, αποθήκες. Τα  489 κελιά στα 4 περίπτερα του ήταν άνετα, με όλα τα απαραίτητα για την υγιεινή διαβίωση των κρατουμένων όπως φαίνεται και στο σχετικό φιλμ των εγκαινίων. Οι φυλακές Αβέρωφ που ήταν μέχρι τότε οι κύριες φυλακές της Αθήνας εκκενώθηκαν σταδιακά και έκλεισαν οριστικά το 1971.


Συγκυβέρνηση1989: To ‘βρώμικο 89’. Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.  Είναι οι δεύτερες εκλογές στην ίδια χρονιά. Οι πρώτες είχαν γίνει την 18η Ιουνίου μαζί με τις Ευρωεκλογές αλλά δεν είχαν αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, οδηγώντας σε κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας – Συνασπισμού. Οι δεύτερες γίνονται στο ίδιο μοτίβο με τι πρώτες. Κυρίαρχο σύνθημα όλου του ημερήσιου τύπου η κάθαρση από το βρώμικο ΠΑΣΟΚ που από το ’88 κατηγορείται για διάφορα σκάνδαλα με κυρίαρχο το σκάνδαλο Κοσκωτά. Η βουλή έχει αποφασίσει από τον Σεπτέμβριο την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου και τεσσάρων υπουργών  του ΠΑΣΟΚ στο Ειδικό Δικαστήριο. Νικήτρια αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία αλλά πάλι δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό (51%) και ορίζονται νέες εκλογές, οι τρίτες σε λιγότερο από ένα χρόνο για την 8η Απριλίου 1990. Συγκεκριμένα σε αυτές τις εκλογές, η ΝΔ έλαβε 46,19% και 148 έδρες έναντι 40,68% του ΠΑΣΟΚ και 128 έδρες, 10,97% και 21 έδρες για το Συνασπισμό και 0,58% (1 έδρα) για το Κόμμα των Οικολόγων Εναλλακτικών. Ανεξάρτητοι – μεμονωμένοι 1,58% και 2 έδρες. Σχηματίζεται Οικουμενική Κυβέρνηση από όλα τα κόμματα, η οποία στην ουσία ήταν υπηρεσιακή με εκτεταμένα δικαιώματα, με Πρωθυπουργό τον εξωκοινοβουλευτικό Ξενοφώντα Ζολώτα.


Kioto2004: Υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, το Πρωτόκολλο του Κιότο, φτάνοντας σε 126 τις χώρες που δεσμεύονται από αυτό. Έτσι, το Πρωτόκολλο τίθεται σε ισχύ.


Ecevit2006 – Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο Μπουλέντ Ετζεβίτ, Τούρκος συγγραφέας, δημοσιογράφος και πολιτικός (Πρωθυπουργός της Τουρκίας το 1974, 1977, 1978-80, 1998-2002). Ο πρωταγωνιστής της εισβολής στη Κύπρο.


←4 Νοεμβρίου

6 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.