Σαν σήμερα 6 Νοεμβρίου

Διεθνής ημέρα για Αποτροπή της Εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος στον Πόλεμο και τις Ένοπλες Συγκρούσεις.
Η σαφήνεια μιας έννοιας είναι το παν. Με αυτή την πρόταση οι κύριοι του ΟΗΕ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Μόνο στον πόλεμο και τις ένοπλες συγκρούσεις. Το υπόλοιπο διάστημα πρέπει να του γα τη μά. Το ανησυχητικό είναι μήπως αρχίσουν να επιβάλουν κυρώσεις σε όσους δεν το κάνουν. Σε ατομικό επίπεδο εννοώ. Γιατί η Ελλάδα σαν χώρα δεν έχει κανένα τέτοιον φόβο.


1835: Πεθαίνει σε ηλικία 53 ετών ο Marie Henri Daniel Gauthier, comte de Rigny. Το κανονικό του όνομα δεν σας λέει τίποτε. Είναι ο Δεριγνύ όπως τον λέγανε και τον λένε οι Έλληνες. Ο Γάλλος ναύαρχος που μαζί με τον Άγγλο Κόδριγκτον και τον Ρώσο Χέυδεν κράτησαν ζωντανή την Ελλάδα στη ναυμαχία του Ναυαρίνου. Ορίστηκε από τις τρεις χώρες να επιβλέψει την εκκένωση του Μωριά από τα Τουρκικά στρατεύματα. Επιστρέφοντας στην χώρα του έγινε υπουργός Εξωτερικών. Παραιτήθηκε λίγο πριν τον θάνατό του. Ο οργανισμός του σοβαρά καταπονημένος από τους κατ’ επανάληψη (πάνω από 5) πολύ σοβαρούς τραυματισμούς του σε διάφορες ναυμαχίες, δεν άντεξε άλλο.


1853: Γεννιέται ο Αμερικανός συνθέτης John Philip Sousa (†06/03/1932, 77 ετών), ο επονομαζόμενος βασιλιάς των εμβατηρίων. Το γνωστότερό του είναι το Washington Post.

Το Semper Fidelis είναι το επίσημο εμβατήριο των πεζοναυτών.

Stars and Stripes Forever.

The Thunderer.

El Capitan.


1865: Παραιτείται η κυβέρνηση που έχει σχηματίσει πριν τρεις μόλις μέρες ο Δ. Βούλγαρης γιατί ο βασιλιάς δεν ικανοποιεί το αίτημα του για διακοπή των εργασιών της βουλής. Ήταν κυβέρνηση μειοψηφίας και γνώριζε ότι δεν θα έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης από την βουλή. Ο Γεώργιος Α’ αναθέτει τον σχηματισμό κυβέρνησης στον Αλ. Κουμουνδούρο. Μετά από τρεις μέρες θέτει η κυβέρνηση στην βουλή πρόταση δυσπιστίας προς αυτήν, υπερψηφίζεται η πρόταση και παραιτείται την 13η Νοεμβρίου. Θα την διαδεχθεί κυβέρνηση υπό τον Επ. Δεληγιώργη, η τέταρτη μέσα στο Νοέμβριο, που θα παραιτηθεί και αυτή τον ίδιο μήνα. Δεν υπάρχει γλαφυρότερη περιγραφή από τα ίδια τα ΦΕΚ, των παύσεων και διορισμών κυβερνήσεων (τρία από αυτά συνεχόμενα: 51,52,53). Τόσο για την αναξιοπιστία, αστάθεια, ασυνέπεια των πολιτικών της εποχής, που έδιναν υποσχέσεις στήριξης ή ανοχής και τις έπαιρναν πίσω, την ίδια μέρα πάνω από μια φορά, όσο και για τον παρεμβατισμό του Γεωργίου Α᾿.


1893: Πεθαίνει σε ηλικία 53 ετών ο Ρώσος συνθέτης Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. Από τους μεγαλύτερους Ρώσους συνθέτες. Έχει γίνει περισσότερο γνωστός για τα μπαλέτα του.

Η λίμνη των κύκνων.
Αν σας τρόμαξε ο Κινέζικος μεταμοντερνισμός της ερμηνείας, εδώ είναι και η κλασσική του απόδοση από τα μπαλέτα Κίροφ.

Ο Καρυοθραύστης.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα.

Η ωραία κοιμωμένη.

Ουβερτούρα 1812.

Το εμβατήριο των σκλάβων.


1939: Οι Γερμανοί φέρνουν σε πέρας την επιχείρηση «Sonderaktion Krakau» (προσφορά στην Κρακοβία). Με αυτή συγκεντρώνουν όλους του καθηγητές του Πανεπιστημίου της Κρακοβίας αλλά και κάποιους από άλλα πανεπιστήμια και τους στέλνουν στο Νταχάου. Το πανεπιστήμιο της Κρακοβίας ήταν και είναι μέχρι σήμερα το κορυφαίο, σύμφωνα με τις διεθνείς βαθμολογίες, πανεπιστήμιο της Πολωνίας και ένα από τα αρχαιότερα του κόσμου (ίδρυση το 1346). Από αυτούς που αιχμαλώτισαν (101), τους μεγαλύτερους σε ηλικία τους απελευθέρωσαν. Αν και κανείς τους δεν πήγε σε θάλαμο αερίων πολλοί από αυτούς δεν επιβίωσαν από τις κακουχίες. Αυτοί που ελευθερώθηκαν επέστρεψαν στην Κρακοβία και δημιούργησαν το υπόγειο πανεπιστήμιο. Ένα κρυφό Πανεπιστήμιο που λειτούργησε σε όλη τη διάρκεια της κατοχής. Ανάμεσα στους 800 φοιτητές του ήταν και ο Karol Wojtyła, ή όπως έμεινε γνωστός ο Πάπας Παύλος ΙΙ.


1978: Στο χωριό Κωσταλέξι, εντοπίζεται μια γυναίκα που οι δικοί της την είχαν κλεισμένη για 29 χρόνια σε μια υπόγεια αποθήκη. Γυμνή, σε άθλια σωματική, πνευματική και ψυχολογική κατάσταση λόγω του παρατεταμένου εγκλεισμού. Το έγκλημά της ήταν ότι είχε αγαπήσει τον δάσκαλο του χωριού που τύχαινε να είναι και κομμουνιστής, ενώ η οικογένεια ήταν πατροπαράδοτα δεξιά. Γνώστες της κατάστασης σχεδόν όλο το χωριό. Οι άμεσοι συγγενείς της αθωώθηκαν από την δικαιοσύνη. Η ίδια μετά από λίγα χρόνια εξαφανίστηκε. Κωσταλέξια υπάρχουν παντού. Κοινωνικές ομάδες, ή μεγάλες πόλεις που μοιράζονται πολλά κακουργηματικά «μυστικά».


1989: Πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών η συγγραφέας Μαρία Ιορδανίδου. Τα πεζογραφήματά της χωρίς καμία τεχνική επεξεργασία και ομοιογένεια μια και δεν ήταν επαγγελματίας συγγραφέας, είχαν την αμεσότητα και την ζεστασιά της φυσικής αφηγηματικότητας της Ιορδανίδου. Ήταν όλα αφηγήματα της ίδιας της ζωής της. Το εμβληματικό της έργο, ήταν η ιστορία της γιαγιάς της που την έλεγαν “Λωξάντρα”.  Η μυθιστορηματική βιογραφία της Λωξάντρας έγινε το πιο επιτυχημένο σήριαλ της Ελληνικής τηλεόρασης.


←5 Νοεμβρίου

7 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.