Σαν σήμερα 7 Νοεμβρίου

680: Αρχίζει τις εργασίες της στην Κωνσταντινούπολη η ΣΤ΄ Οικουμενική Σύνοδος. Την έχει συγκαλέσει ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Δ΄ με σκοπό την καταδίκη του Μονοθελητισμού και Μονοενεργητισμού. Οι καταδίκες συνοδεύτηκαν με αφορισμούς παπών, πατριαρχών και επισκόπων που δίδασκαν την αίρεση.


1665: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της αγγλικής εφημερίδας «London Gazette» (είναι το αρχαιότερο σωζόμενο δημοσιογραφικό έντυπο).


1867: Γεννιέται στη Βαρσοβία η Μαρία Κιουρί (†4.7.1934, 66 ετών), (Maria Skłodowska-Curie) φυσικός και χημικός, γνωστή ως Μαντάμ Κιουρί. Με το σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της φυσικής ραδιενέργειας. Το ζεύγος μοιράστηκε το βραβείο Nobel φυσικής το 1903 με τον Henri Becquerel που είχαν στενή συνεργασία. Πήρε, δεύτερη φορά μόνη της, το Νόμπελ Χημείας το 1911 για την ανακάλυψη των στοιχείων ραδίου και πολωνίου. Ήταν η πρώτη φορά που επιστήμονας παίρνει δυο βραβεία Νόμπελ. Κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου δημιούργησε 20 κινητές στρατιωτικές νοσοκομειακές μονάδες εξοπλισμένες όλες με ακτινολογικά μηχανήματα που έκαναν εύκολο τον εντοπισμό των θραυσμάτων στους τραυματίες. Η κόρη της Ειρήνη, τηρώντας την οικογενειακή παράδοση, κέρδισε και αυτή μαζί με τον σύζυγό της  βραβείο Νόμπελ Χημείας για την δημιουργία τεχνητής ραδιενέργειας.  Μάνα και κόρη πέθαναν εξ αιτίας της μεγάλης αθροιστικά ακτινοβολίας στην οποία εκτέθηκαν κατά την διάρκεια της ζωής τους.


1879: Γεννιέται ο Λέων Τρότσκι († 21/08/1940, 60 ετών), από τους ηγέτες της Ρωσικής επανάστασης. Ήταν ο δημιουργός και πρώτος αρχηγός του Κόκκινου Στρατού. Μέλος του Politburo, μετά την άνοδο του Στάλιν και της γραφειοκρατίας, του αφαιρέθηκαν ένα ένα όλα τα αξιώματα, εκδιώχθηκε από το κομμουνιστικό κόμμα και τέλος απελάθηκε από την Σοβιετική Ένωση. Μετά από αρκετές περιπέτειες κατέληξε στην πόλη του Μεξικού, όπου δολοφονήθηκε από πράκτορα που έστειλε προσωπικά ο Στάλιν.


1898: Γεννιέται στην Θεσσαλονίκη ο Ελληνοεβραίος μαθηματικός Ραφαέλ Σάλεμ († 07.11.1963, 65 ετών). Πτυχιούχος Νομικής και Πολιτικός Μηχανικός του Πανεπιστημίου του Παρισιού. Το 1940 πρόλαβε να εγκαταλείψει την Γαλλία μαζί με την οικογένειά του πριν τον συλλάβουν οι ναζί και εγκαταστάθηκε στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. Η αδελφή του, ο γαμπρός του και ο γιος τους συνελήφθησαν, στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξοντώθηκαν.  Ανακάλυψε τους αριθμούς Σάλεμ, ενώ μετά το θάνατό του έχει θεσπισθεί βραβείο Σάλεμ σε νεαρούς μαθηματικούς που έχουν κάνει κάποια εξέχουσα μελέτη στις σειρές Φουριέ.


1906: Πεθαίνει σε ηλικία 108 ετών ο τελευταίος σημαντικός αγωνιστής του ’21 Απόστολος Μαυρογένης. Ήταν ο γιατρός του Θ. Κολοκοτρώνη και πρώτος Έλληνας στρατιωτικός γιατρός του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Σαλαμίνας. Εξαιρετικά μορφωμένος, πολύγλωσσος (Γαλλικά Ιταλικά, Αραβικά, Τουρκικά), γόνος της οικογένειας Μαυρογένη που έδωσε επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές (Μαντώ Μαυρογένους). Με το ξέσπασμα της επανάστασης ήλθε από την Ιταλία στην Ελλάδα και τέθηκε υπό τις διαταγές του Θ. Κολοκοτρώνη, έχοντας για προίκα εκτός από την μόρφωση και την επιστήμη του 7 Ιταλούς φίλους του, που ήλθαν σαν εθελοντές μαζί του. Δεν αρκούνταν να προσφέρει μόνο τις ιατρικές του υπηρεσίες. Πολέμησε επανειλημμένα, από την πρώτη γραμμή, στις μάχες Δερβενίων και Δραμπάλας κατά του Ιμπραήμ. Ο Καποδίστριας τον διόρισε στο πρώτο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Ελλάδας στη Σαλαμίνα, που είχε ιδρυθεί από το 1825 με διευθυντή τον φιλέλληνα Βαυαρό Ερρίκο Τράιμπερ. Ο μισθός του ήταν 70 Φοίνικες το μήνα και τρεις μερίδες ψωμί την ημέρα.


1912: Η Φλώρινα παραδίδεται από τους Τούρκους στους Έλληνες. Η πρόσκληση του Ελληνικού στρατού για απελευθέρωση της πόλης έγινε με πρωτοβουλία των Τούρκων δημογερόντων και αυτό αναφέρθηκε στην επιστολή του μητροπολίτη Φλώρινας Πολύκαρπου προς τον Στέφανο Γεννάδη διοικητή της 5ης Μεραρχίας που βρισκόταν στο Αμύνταιο. Στην επιστολή ο μητροπολίτης ζητούσε την είσοδο Ελληνικού στρατού στην πόλη γιατί φοβόταν όπως και οι Τούρκοι την είσοδο Σερβικού Στρατού που πλησίαζε από τα Βορειανατολικά.


1917: Θεωρείται η πρώτη ημέρα της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία (25/10 με το παλαιό ημερολόγιο). Στις 09:45 μια άσφαιρη βολή του καταδρομικού Aurora (Αυγή) δίνει το σύνθημα για την επίθεση μιας ομάδας Μπολσεβίκων με αρχηγό τον Λένιν, στα χειμερινά ανάκτορα της Αγίας Πετρούπολης. Μέχρι τις 14:00 τα ανάκτορα είχαν καταληφθεί. Από την προηγούμενη όλα τα άλλα επίκαιρα σημεία της Αγίας Πετρούπολης (επι Σοβιετικής Ένωσης Λένινγκραντ) είχαν καταληφθεί αναίμακτα από τους μπολσεβίκους.


Ζαΐμης1926: Εκλογές στην Ελλάδα με το αναλογικό εκλογικό σύστημα (που εφαρμόζεται για πρώτη φορά). Επίσης είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες ψηφίζουν με έντυπα ψηφοδέλτια και όχι με σφαιρίδια. Ο δικτάτορας Γ. Κονδύλης είχε τηρήσει την υπόσχεσή του μετά το πραξικόπημα με το οποίο ανέτρεψε την δικτατορία του Θ. Πάγκαλου για διενέργεια εκλογών. Κερδίζουν οι Βενιζελικοί χωρίς τον Βενιζέλο, με 31,63% και 102 έδρες έναντι 169 εδρών 14 αντίπαλων συνδυασμών και άλλων 8 από ανεξάρτητους υποψήφιους. Έτσι συγκροτείται Οικουμενική Κυβέρνηση, υπό τον Αλ. Ζαΐμη.  Ο Βενιζέλος βρίσκεται στο Παρίσι για σοβαρούς λόγους υγείας. Τις εκλογές διεξήγαγε η κυβέρνηση του Γ. Κονδύλη, που είχε ανατρέψει την δικτατορία του Θ. Πάγκαλου. Η στατιστική αυτών των εκλογών σε γενικές γραμμές ήταν: Υποψήφιοι για τις 279 έδρες ήταν 14 κόμματα και συνδυασμοί ενώ οι ανεξάρτητοι μεμονωμένοι ήταν 243. Από τον νόμιμο πληθυσμό των 6.004.431 οι εγγεγραμμένοι εκλογείς ήταν 1.567.378 (οι γυναίκες δεν είχαν τότε δικαίωμα ψήφου). Ψήφισαν οι 962.304 (αποχή 38,6%)


1956: Μετά από διακoίνωση του ΟΗΕ, με ταυτόχρονη δημιουργία της UNEF για επιβολή των αποφάσεών του αρχίζει να διαφαίνεται λύση στην κρίση του Σουέζ. Έτσι ονομάστηκε η εισβολή, την 29η Οκτωβρίου, Άγγλων, Γάλλων και Ισραηλινών στην Αίγυπτο, με σκοπό να καταλάβουν την Διώρυγα τους Σουέζ που μόλις είχε εθνικοποιήσει ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Νάσσερ και να τον εκδιώξουν από την εξουσία. Για το σκοπό αυτό είχαν υπογράψει το μυστικό πρωτόκολλο των Σεβρών την 24η Οκτωβρίου, με το οποίο δεσμευόταν για πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με σκοπό την ανατροπή του Νάσσερ. Η απόφαση για εθνικοποίηση, ήταν απόρροια της απόσυρσης της προσφοράς των ΗΠΑ και της Αγγλίας για χορήγηση κεφαλαίων που θα τα διέθετε η Αιγυπτιακή κυβέρνηση για την κατασκευή του φράγματος του Ασουάν. Ο λόγος που απέσυραν την προσφορά τους είναι ότι ο Νάσερ είχε δημιουργήσει φιλικές σχέσεις με την Σοβιετική Ένωση και με την Κίνα. Η επιχείρηση είχε ονομαστεί «Σωματοφύλακας». Μάλλον επειδή ήταν τρεις. Η όλη επιχείρηση ήταν εμπνευσμένη από τον πρωθυπουργό της Αγγλίας Α. Ήντεν, που ήταν η κατά κύριο λόγο θιγόμενη χώρα και η αποτυχία της οδήγησε σε παραίτηση/ανατροπή του για λόγους υγείας.


1966: Στην δίκη για την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη αποκαλύπτεται, από τους μάρτυρες, ότι ήταν προσχεδιασμένη και εκτελεσμένη από το παρακράτος. Επίσης αποκαλύπτεται ότι υπάρχει οργανωμένο παρακράτος και μάλιστα ο κατηγορούμενος υπομοίραρχος Εμμανουήλ Καπελώνης ήταν ο διοργανωτής της επιχείρησης “Καρφίτσα” ή πιο σωστά Καρφίτσα Νο2. Ναι η Καρφίτσα δεν ήταν οργάνωση, ήταν επιχείρηση που οργάνωσε η αστυνομία. Η οργάνωση κρυβόταν πίσω από τον μανδύα του τυπικά καθ΄ όλα νόμιμου σωματείου με την επωνυμία «Σύνδεσμος Αγωνιστών και Θυμάτων Εθνικής Αντιστάσεως Βορείου Ελλάδος» με πρόεδρο τον Ξενοφώντα (φον) Γιοσμά. Συνεργάτη των Γερμανικών κατοχικών στρατευμάτων. Ο φον Γιοσμάς είχε καταδικαστεί ερήμην σε θάνατο για τα έργα και ημέρες του κατά την διάρκεια της κατοχής, αλλά είχε εξαγοράσει την θανατική του καταδίκη με τον ενεργό αντικομουνισμό του. Η ομάδα του Γιοσμά είχε επιφορτιστεί με την επιχείρηση καρφίτσα να συνδράμει στην φύλαξη του Γάλλου προέδρου Σαρλ Ντε Γκωλ που είχε επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη λίγο πριν πάει ο Λαμπράκης. Η πρόσκληση ήταν επίσημη και έγγραφη από την Αστυνομία. Κατατέθηκε σαν πειστήριο στο δικαστήριο. Ονομάστηκε έτσι (καρφίτσα) γιατί τους έδωσαν για να γνωρίζονται μεταξύ τους και να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους αλλά και για να τους ξεχωρίζουν οι αστυνομικοί μια έγχρωμη καρφίτσα που φορούσαν στο πέτο. Κάποιους απ΄αυτούς κάλεσε ο Καπελώνης και τους έδωσε την εντολή να διαλύσουν την συγκέντρωση των αριστερών που επρόκειτο να γίνει την 22 Μαΐου 1963. Όλοι τους ανήκαν στον υπόκοσμο με σωρεία καταδικών για κάθε είδους αδίκημα. Με τέτοιους ανθρώπους ήταν στελεχωμένο το παρακράτος, η απόδειξη σύνδεσης αστυνομίας – παρακράτους υπήρχε ακόμη και έγγραφα, αλλά το δικαστήριο αποφαίνεται (με ενόρκους επιλεγμένους ένα προς έναν) την 30η Δεκεμβρίου 1966, ότι οι φυσικοί αυτουργοί ήταν οι μόνοι ένοχοι. Επί χούντας και αυτοί αποδείχθηκαν αθώοι και απελευθερώθηκαν.


Βεργίνα1977: Ο Μανόλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει, όπως πιστεύει τότε, τον τάφο του Mακεδόνα βασιλιά Φίλιππου Β’ στη Βεργίνα τελείως ασύλητο. Αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν ο τάφος του Φιλίππου Γ’. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα.


1992: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Τσεχοσλοβάκος Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ. Τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο περιστατικό (σύγκρουση αυτοκινήτων). Γενικός Γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας (1968-69). Αντικατέστησε τον μέχρι τότε σκληροπυρηνικό σταλινικό πρόεδρο της χώρας Αντονίν Νοβότνι με τον αντισταλινικό Λούντβικ Σβόμποντα. Έκανε μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, δίνοντας μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης, επιτρέποντας σε πολιτικούς και κρατικούς οργανισμούς να μην είναι υπό τον έλεγχο του κόμματος. Από την άλλη προσπαθούσε να πείσει του Σοβιετικούς και τα υπόλοιπα μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ότι οι μεταρρυθμίσεις που έκανε ήταν εσωτερικό θέμα της χώρας. Δεν επηρέαζαν σε τίποτε την εξωτερική πολιτική της και ειδικότερα τις σχέσεις της με την Μόσχα και τα κράτη μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Δεν τους έπεισε* με αποτέλεσμα την 20ή Αυγούστου 1968 τα τεθωρακισμένα του Συμφώνου της Βαρσοβίας με 800.000 στρατιώτες να εισβάλουν στην Τσεχοσλοβακία, τερματίζοντας την Άνοιξη της Πράγας, όπως είχε ονομαστεί η προσπάθεια του Ντούμπτσεκ. Η ίδιος με διάγγελμα του κάλεσε τον λαό να μην αντισταθεί, ενώ ο Σβόμποντα εξέδωσε διαταγή προς τον Στρατό να μην συγκρουσθούν με τις δυνάμεις του Συμφώνου. Οι πολιτικοί αρχηγοί της Άνοιξης της Πράγας μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στη Μόσχα, όπου ο Ντούμπτσεκ κατηγόρησε ευθέως την εισβολή στη χώρα του, λέγοντας ότι ήταν σοβαρό λάθος που θα έβλαπτε το διεθνές κομουνιστικό κίνημα. Ο Γ.Γ. τους Κ.Κ.Σ.Ε Μπρέζνιεφ με τους υπόλοιπους Σοβιετικούς ηγέτες τους πρότειναν ένα χαρτί που ονομάστηκε Πρωτόκολλο της Μόσχας, ζητώντας να το υπογράψουν. Η πρόταση ήταν: Αν δεν το υπογράψετε τώρα, θα το υπογράψετε αύριο, αν δεν το υπογράψετε αύριο, θα το υπογράψετε σε μια βδομάδα, σε δυο βδομάδες, σε ένα μήνα… Αναγκάστηκαν να το υπογράψουν την 26η Αυγούστου 1968. Εφαρμόζοντας ένα από τα άρθρα του πρωτοκόλλου, ο Ντούμπτσεκ απομακρύνθηκε από Γ.Γ. του ΚΚΤ. Διορίστηκε πρέσβης στην Τουρκία με την ελπίδα ότι θα αυτομολούσε στη Δύση για να κατηγορηθεί σαν προδότης. Δεν το έκανε, οπότε αναγκάστηκαν να τον διαγράψουν από μέλος του ΚΚΤ, στέλνοντάς τον να εργαστεί στην Υπηρεσία Δασών. Με την βελούδινη επανάσταση πήρε το μέρος του Βάτσλαβ Χάβελ, που τον είχε στηρίξει στην Άνοιξη της Πράγας, αρνούμενος την θέση της προεδρίας. Εκλέχτηκε τρεις φορές πρόεδρος του κοινοβουλίου (1989, 90, 91). Ο Αλ. Ντούμπτσεκ ήταν μέλος της αντίστασης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε τραυματιστεί το 1944 κατά την διάρκεια της Εθνικής Επανάστασης της Σλοβακίας κατά των ναζί και της συνεργαζόμενης κυβέρνησης του Ιωσήφ Τίζο.
*’Oχι από δική του υπαιτιότητα, αλλά με μεθόδευση του τότε αρχηγού της KGB και μετέπειτα ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Γιούρι Αντρόπωφ που χάλκευσε στοιχεία ότι η Άνοιξη της Πράγας ήταν υποκινούμενη από την CIA.


←6 Νοεμβρίου

8 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.