Σαν σήμερα 8 Νοεμβρίου

392: Ο Μέγας Θεοδόσιος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου, καταργεί την ειδωλολατρία, απαγορεύει την προσέλευση σε ειδωλολατρικούς ναούς, κάθε είδους τελετές και θυσίες της αρχαίας θρησκείας. Δείτε τον «Θεοδωσιανό Κώδικα», που καταργεί την ανεξιθρησκεία του διατάγματος των Μεδιολάνων, με την οποία ο Μέγας Κωνσταντίνος είχε δημιουργήσει κλίμα συνύπαρξης μεταξύ των υπηκόων της αυτοκρατορίας.


451: Αρχίζει τις εργασίες της η Δ’ Οικουμενική Σύνοδος της Χαλκηδόνος. Συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του αυτοκράτορα Μαρκιανού και της συζύγου του Πουλχερίας. Σε θέματα πίστεως καθιέρωσε τον δυοφυσητισμό (τις δυο φύσεις του Ιησού), καταδικάζοντας τον μονοφυσητισμό και καθαιρώντας τους Ευτυχή και Διόσκορο που τον δίδασκαν. Ταυτόχρονα καταδίκασε τον αιρετικό δυοφυσητισμό του Νεστόριου, ορίζοντας την τελειότητα και το ομοούσιον των δυο φύσεων. Κήρυξε ληστρική την Σύνοδο της Εφέσου. Ιστορικά αναγόρευσε την μέχρι τότε Αρχιεπισκοπή Κωνσταντινουπόλεως σε αυτό που ξέρουμε σήμερα σαν Οικουμενικό Πατριαρχείο (28ος κανών), ισότιμο με το της Ρώμης και ανώτερο των υπολοίπων ανατολικών Εκκλησιών, με πρώτο Πατριάρχη τον Ανατόλιο. Τέλος, οι 30 κανόνες της Συνόδου τακτοποίησαν αρκετά, διοικητικά, κατά κύριο λόγο, θέματα. Οι αποφάσεις και κανόνες αυτής της Συνόδου καταπατήθηκαν σε πολλούς τομείς και από νωρίς. Χοντροκομένα παραδείγματα: Το 519 η ανατολική εκκλησία αναγνώρισε την πρωτοκαθεδρία του πάπα. Σήμερα οι Ορθόδοξοι ιερωμένοι αποκαλούν ανεπίσημα τους κόπτες (μονοφυσίτες), προχαλκηδόνιους  Ορθόδοξους για να μην τους πάρει πελάτες η καθολική εκκλησία που άρχισε να τους “μπαίνει” στην Αίγυπτο όπου αριθμούν 12 εκατομμύρια.


1843: Ο Όθων συγκαλεί την Εθνοσυνέλευση για την κατάρτιση του Συντάγματος, τηρώντας τη συμφωνία που έκανε με το κίνημα της 3ης του Σεπτέμβρη.


1866: Μονή Αρκαδίου. 259 πολεμιστές και 705 γυναικόπαιδα είναι κλεισμένοι στο μοναστήρι και αμύνονται απέναντι σε 6.000 πεζούς και 200 ιππείς Τούρκους, 1200 Αλβανούς, και 30 κανόνια. Βλέποντας την έκβαση της μάχης ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης κλείνεται με τα γυναικόπαιδα στην πυριτιδαποθήκη και όταν μπαίνουν οι Τούρκοι μέσα, βάζει φωτιά στο μπαρούτι. Λέγεται ότι η έκρηξη ακούστηκε μέχρι το Ηράκλειο.1895: Ο Βίλχελμ Ρέντγκεν, Γερμανός φυσικός, ανακαλύπτει ηλεκτρομαγνητικές ακτίνες, τις οποίες ονομάζει «Ακτίνες Χ». Είναι οι σημερινές ακτίνες των ακτινογραφιών. Το πεδίο εφαρμογών τους σήμερα είναι τεράστιο. Από την ιατρική που ξεκίνησε πρώτη τη χρήση τους, την Αστρονομία, Κρυσταλογραφία, Βιομηχανική Τομογραφία και Ραδιογραφία, τον έλεγχο των τροφίμων,  κ.α. Για την ανακάλυψή του τιμήθηκε με βραβείο Nobel Φυσικής.


1901: Συμπλοκές στο κέντρο της Αθήνας, με 11 νεκρούς και 80 τραυματίες για τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη (Ευαγγελιακά). Η έκταση των επεισοδίων ήταν τέτοια που η καταστολή έγινε με άνδρες του Ναυτικού και Ιππικό, λόγω ανεπάρκειας της αστυνομίας και της χωροφυλακής. Λόγω των επεισοδίων θα παραιτηθεί η κυβέρνηση Γ. Θεοτόκη και θα διαλυθεί η Βουλή στις 12 Νοεμβρίου. Ο ίδιος ο Θεοτόκης είχε κινδυνέψει  τόσο κατά την διάρκεια των επεισοδίων όσο και στην κηδεία των θυμάτων. Την ίδια μέρα εξαναγκάζονται σε παραίτηση, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου: Ο Αρχιεπίσκοπος Προκόπιος που υποστήριζε την μετάφραση του Ευαγγελίου στην Δημοτική. Ο αρχηγός της χωροφυλακής κ. Στάικος. Ο δ/ντής της αστυνομίας κ. Βούλτσος.
Η επίμαχη Καινή διαθήκη του λογοτέχνη Α. Πάλλη εδώ.
Αθήνα


1923: Εκδηλώνεται το κίνημα της μπυραρίας. Θα διαλυθεί την επόμενη μέρα. Ήταν μια πραξικοπηματική απόπειρα των ναζί να καταλάβουν την εξουσία. Ονομάστηκε έτσι γιατί ξεκίνησε από μια μπυραρία του Μονάχου (Bürgerbräukeller). Κατά την διάρκεια της απόπειρας οι ναζί συγκρούστηκαν με την αστυνομία με αποτέλεσμα τον θάνατο 16 ναζί και 4 αστυνομικών. Ο ίδιος ο Χίτλερ έπαθε εξάρθρωση του αριστερού του ώμου. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 5ετή φυλάκιση με την κατηγορία της προδοσίας. Αποφυλακίστηκε την 20ή Δεκεμβρίου 1924. Κατά την διάρκεια της φυλάκισής του έγραψε (στην ουσία υπαγόρευε σε συνεργάτες του, συγκρατούμενους) το «Ο αγών μου».


1963: Ορκίζεται η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου που προέκυψε από τις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου, αντικαθιστώντας την υπηρεσιακή κυβέρνηση Μαυρομιχάλη. Θα παραμείνει λιγότερο από δυο μήνες γιατί, λόγω απλής αναλογικής, είχε μόνο 138 έδρες και δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Γ. Παπανδρέου θα υποβάλει την παραίτησή του, την 31η Δεκεμβρίου 1963 για να σχηματισθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, με Πρωθυπουργό τον υποδιοικητή (και αργότερα διοικητή) της Εθνικής Τράπεζας Ιωάννη Παρασκευόπουλο, που θα προκηρύξει εκλογές για την  16η Φεβρουαρίου 1964.


1968: Ολοκληρώνεται, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, η διήμερη διάσκεψη στην Βιέννη με την υπογραφή της Σύμβασης για την Οδική Κυκλοφορία. Με αυτή επιβάλλονται κανονισμοί, για όσες χώρες συμμετέχουν, για τους τύπους και τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας των οχημάτων, τους κανόνες κυκλοφορίας, τα οδικά σήματα, τα διακριτικά διεθνή σήματα των οχημάτων και τις άδειες οδήγησης. Εκείνη την ημέρα υπέγραψαν την συνθήκη οι 36 χώρες που συμμετείχαν στην διάσκεψη. Μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει 73 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (1986). Ξεχωρίζουν με την απουσία τους οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η προηγούμενη Διεθνής Διάσκεψη για την Οδική Κυκλοφορία είχε γίνει στο Παρίσι το 1909. Οι κανόνες που είχαν τεθεί απ’ αυτήν ήταν αρκετά πρωτόλειοι μια και η αυτοκίνηση (και η εμπειρία που προέκυπτε από την κυκλοφορία) ήταν στα σπάργανα.


1986: Πεθαίνει σε ηλικία 96 ετών ο Βιατσεσλάβ Μολότοφ. Υψηλόβαθμος πολιτικός σε διάφορες κατά καιρούς θέσεις της Σοβιετικής Ένωσης. Οπαδός και ευνοούμενος, συνήθως, του Στάλιν έμεινε περισσότερο γνωστός από την θητεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η γνωστότερη Συνθήκη που υπέγραψε ήταν το 1939, αυτή της μη επίθεσης μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της χώρας του. Ονομάστηκε «Συμφωνία Μολότοφ-Ρίμπεντροπ» από τα επώνυμα των υπουργών εξωτερικών των δυο χωρών που την υπέγραψαν. Το σοβαρότερο μέρος της ήταν το μυστικό πρωτόκολλο που στην ουσία μοίραζε στους δυο συμβαλλόμενους τις χώρες: Ρουμανία, Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία και Φινλανδία. Η εφαρμογή του ήταν αυτή που προκάλεσε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά την εισβολή της Σ.Ε. στην Φινλανδία ο Μολότοφ σε μια προπαγανδιστική του ανακοίνωση είχε αναφέρει ότι μια Σοβιετική πατέντα βόμβας που ριχνόταν από αεροπλάνο και διέσπειρε μικρές εμπρηστικές βόμβες, δεν ήταν βόμβες αλλά ψωμιά για τον Φινλανδικό λαό που λιμοκτονούσε. Έτσι όταν οι Φινλανδοί που στερούνταν τεθωρακισμένων και αντιαρματικών, κατασκεύασαν μια, πρόχειρη και εύκολη στην κατασκευή της, εμπρηστική αντιαρματική βόμβα την ονόμασαν κοκτέιλ Μολότοφ για να ταιριάζει με τα ψωμιά που τους έριχνε ο Μολότοφ. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ο ρόλος του κατά την διάρκεια της Μεγάλης Τρομοκρατίας (1934-38). Είναι ο άνθρωπος που υπέγραψε τις περισσότερες λίστες εκτελέσεων από κάθε άλλον (372 εξακριβωμένες λίστες εκτελεστέων). Μεταξύ αυτών και των είκοσι από τα εικοσιοκτώ μέλη του Πολιτικού Γραφείου (Politburo το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της Σ.Ε.). Ξηλώθηκε απ΄ όλα του τα αξιώματα από τον Χρούτσεφ κατά την διάρκεια αποσταλινοποίησης της χώρας. Ο Τσώρτσιλ στα απομνημονεύματά του είχε γράψει γι΄ αυτόν: «…ο Μαζαρίν, ο Ταλεϋράνδος και ο Μέτερνιχ θα τον καλωσόριζαν στην παρέα τους…».


2012: Με συνοπτικές διαδικασίες και με την διαδικασία του κατεπείγοντος, η βουλή, μετά από μια και μόνη συνεδρία συζήτησης, της 7ης Νοεμβρίου, ψηφίζει λίγο μετά τα μεσάνυχτα το Γ’ Μνημόνιο. Είναι οι όροι των δανειστών που επιβλήθηκαν προκειμένου να γίνει το «κούρεμα» των χρεών του Δημοσίου την 09.03.2012. Επίσημα ονομάζεται «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016 – Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016″. Το υπερψηφίζουν 153 βουλευτές της κυβέρνησης συνεργασίας των κομμάτων της ΝΔΠΑΣΟΚ ενώ η 14μελής κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχει στην κυβέρνηση, είναι οι 14 από τους 18 που δηλώνουν παρών. Το καταψηφίζουν 128 του ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χ.Α. και ΚΚΕ. Πέρα από τα διάφορα αυθαίρετα οικονομικά και λογιστικά μεγέθη του παραρτήματος Ι(Ι), περιλαμβάνονται μειώσεις δαπανών: με απολύσεις, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των μισθών και συντάξεων. Τέλος αποκρατικοποιήσεις, ή παραχωρήσεις Ι(ΙΙ), του συνόλου των κρατικών επιχειρήσεων. Το Γ’ μνημόνιο είναι συνέχεια του Β’ μνημονίου που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου, το οποίο με την σιερά του είναι η συνέχεια του Α’ μνημονίου, με τα οποία η Ελλάδα έχει μπει σ’ ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και λιτότητας χωρίς έξοδο στον ορίζοντα.


←7 Νοεμβρίου

9 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.