Σαν σήμερα 9 Νοεμβρίου

959: Πεθαίνει σε ηλικία 54 ετών ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος Ζ’ Πορφυρογέννητος. Γιος του Λέοντα ΣΤ’ του Σοφού, είχε διαδεχθεί τον θείο του Αλέξανδρο Γ’ στο θρόνο, σε ηλικία 15 ετών. Επίσης από τριών χρονών ο πατέρας του τον είχε ανακηρύξει συμβασιλέα. Την εξουσία μέχρι την ενηλικίωση του εξασκούσε η μητέρα του Ζωή και ο συναυτοκράτορας προστάτης του και πεθερός του, Ρωμανός Α’ Λεκαπηνός. Κατά την διάρκεια της κηδεμονίας του, το Βυζάντιο δέχθηκε καίριο πλήγμα στη μάχη του Αχελώου από τους Βούλγαρους το 917. Η συμβασιλεία με τον Ρωμανό και τους γιούς του συνεχίστηκε μέχρι το 944. Κατά την διάρκειά της είχε διακοσμητικό ρόλο στη διοίκηση της αυτοκρατορίας. Από τους πιο μορφωμένους αυτοκράτορες του Βυζαντίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο «πατέρας» του εγκυκλοπαιδισμού. Σαν αυτοκράτορας μπορεί να μην έκανε σχεδόν τίποτε. Το συγγραφικό και ιστορικό του έργο είναι το μεγαλύτερο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Μάλλον δηλητηριάστηκε ή από τον γιο του Ρωμανό Β’ που τον διαδέχθηκε, ή από τη νύφη του Θεοφανώ (την επονομαζόμενη φόνισσα, λόγω επανειλημμένων τέτοιων περιστατικών).


1790: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης καταλαμβάνει την εξουσία στην Γαλλία. Διαλύει το Γαλλικό Διευθυντήριο και την επόμενη ημέρα σχηματίζει το Γαλλικό Συμβούλιο.


1921: Η Διάσκεψη των Πρέσβεων οριοθετεί τα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Με εντολή της ΚτΕ η Διάσκεψη των Πρέσβεων από τις Κύριες και Συνεργαζόμενες Δυνάμεις, όπως ήταν το πλήρες όνομα του εσωτερικού οργανισμού που είχε διαδεχθεί το Ανώτατο Πολεμικό Συμβούλιο της Αντάντ του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανέλαβε να λύσει την Ελληνοαλβανική διένεξη για τα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών. Ο καθορισμός των συνόρων έγινε μεροληπτικά, ολοκληρωτικά εις βάρος της Ελλάδας, λόγω της απροκάλυπτης θέσης υπέρ της Αλβανίας του προέδρου της Διάσκεψης, στρατηγού Ενρίκο Τελλίνι. Αγνόησε το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας που είχε υπογραφεί από τα δυο κράτη και όριζε τα Ελληνοαλβανικά σύνορα όπως φαίνονται στο χάρτη της φωτογραφίας. Ο Τελίνι δολοφονήθηκε την 27η Αυγούστου 1923, μαζί με τους δυο βοηθούς του και τον Αλβανό διερμηνέα του, στα Ελληνοαλβανικά σύνορα (στην Κακαβιά), από αγνώστους. Οι Αλβανοί θεωρούν την οριοθέτηση της 9ης Νοεμβρίου σαν ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση αλλά μέχρι σήμερα δεν είναι ικανοποιημένοι από την ρύθμιση ισχυριζόμενοι ότι τους αδικεί.1921: Ιδρύεται το Εθνικό Φασιστικό Κόμμα (PNF). Ο Μουσολίνι μετασχηματίζει την παραστρατιωτική οργάνωσή του Fascio (Δέσμη), σε πολιτικό σχήμα. To 1922 με την «Μεγάλη Πορεία» θα καταλάβει την εξουσία στην Ιταλία κηρύσσοντας την Γ’ Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.


1938: Η νύχτα των κρυστάλλων (Kristallnacht), είναι το πρώτο μαζικό πογκρόμ κατά των Εβραίων της Αυστρίας και Γερμανίας από τους Ναζί. Κράτησε 2 ημέρες (9 και 10 Νοεμβρίου) και κατά την διάρκειά του σκοτώθηκαν τουλάχιστον 91 Εβραίοι, ενώ οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης 30.000 περίπου. Κάηκαν πάνω από 1.000 συναγωγές και καταστράφηκαν, συνήθως με βαριοπούλες, πάνω από 7.000 εβραϊκές επιχειρήσεις. Πήρε το όνομά της από τα σπασμένα γυαλιά στους δρόμους μετά τις επιθέσεις με βαριοπούλες εναντίων των επιχειρήσεων. Αφορμή ήταν το τυφλό κτύπημα του Πολωνοεβραίου Herschel Grynszpan, στις 7 Νοεμβρίου, που πυροβόλησε και τραυμάτησε θανάσιμα τον Γερμανό διπλωμάτη στο Παρίσι Ernst vom Rath, ο οποίος πέθανε στις 9 Νοεμβρίου. Το είχε κάνει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απελάσεις 12.000 Πολωνοεβραίων, από την Γερμανία, την 28η Οκτωβρίου με διαταγή του Χίτλερ.


1940: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών, από καρκίνο του παχέος εντέρου, ο πρωθυπουργός της Αγγλίας για το διάστημα 28.5.1937-15.5.1940 Άρθουρ Νέβιλ Τσάμπερλεν. Τον είχαν εξαναγκάσει σε παραίτηση συμπολίτευση και αντιπολίτευση για την καταστροφικά αποτυχημένη εξωτερική πολιτική του “κατευνασμού”. Έτσι είχε ονομάσει τις διαρκείς μικροϋποχωρήσεις της Μ. Βρετανίας στις απαιτήσεις της ναζιστικής Γερμανίας και του Χίτλερ, στο όνομα της παγκόσμιας ειρήνης. Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής ήταν η παραχώρηση της Σουδητίας (περιοχή της Τσεχοσλοβακίας) στην Γερμανία. Επέστρεψε στην Αγγλία περήφανος κραδαίνοντας το χαρτί της συμφωνίας σαν εγγύηση της ειρήνης. Όταν μετά την εισβολή της Γερμανίας στην υπόλοιπη Τσεχοσλοβακία και αμέσως μετά στην Πολωνία έγινε ολοφάνερο ότι αυτή η πολιτική έφερε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα τότε τον είχαν εξαναγκάσει σε παραίτηση (τον είχε διαδεχθεί ο Ουίνστον Τσώρτσιλ), αλλά ήταν πολύ αργά γιατί ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ήδη γεγονός.


De Gaul1970: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο Σαρλ ντε Γκολ, στρατηγός και πρόεδρος της Γαλλίας επί 11 χρόνια (1958-1969).


The Wall1989: Πέφτει το Τείχος του Βερολίνου. Το ρίχνουν σχεδόν με τα χέρια τους οι Βερολινέζοι. Κατασκευάστηκε την εποχή του ψυχρού πολέμου από την Ανατολική Γερμανία. Έγινε το σύμβολο διαχωρισμού των τότε δύο κόσμων. Η ημέρα που γκρεμίστηκε ήταν η μέρα της επανένωσης των δυο Γερμανιών που είχαν προκύψει μετά την ήττα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τυπικά οι Ανατολική και Δυτική Γερμανία έγιναν μια χώρα την 31η Αυγούστου 1990. Η 3η Οκτωβρίου 1990 καθορίστηκε εθνική εορτή σαν η Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας .


2004: Κυκλοφορεί για πρώτη φορά ο Firefox, ένας από τους τρεις μεγαλύτερους Browsers (φυλομετρητές σελίδων) του internet. Τον αναπτύσσει το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Mozilla.


←8 Νοεμβρίου

10 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.