Σαν σήμερα 9 Νοεμβρίου

959: Πεθαίνει σε ηλικία 54 ετών ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος Ζ’ Πορφυρογέννητος. Γιος του Λέοντα ΣΤ’ του Σοφού, είχε διαδεχθεί τον θείο του Αλέξανδρο Γ’ στο θρόνο, σε ηλικία 15 ετών. Επίσης από τριών χρονών ο πατέρας του τον είχε ανακηρύξει συμβασιλέα. Την εξουσία μέχρι την ενηλικίωση του εξασκούσε η μητέρα του Ζωή και ο συναυτοκράτορας προστάτης του και πεθερός του, Ρωμανός Α’ Λεκαπηνός. Κατά την διάρκεια της κηδεμονίας του, το Βυζάντιο δέχθηκε καίριο πλήγμα στη μάχη του Αχελώου από τους Βούλγαρους το 917. Η συμβασιλεία με τον Ρωμανό και τους γιούς του συνεχίστηκε μέχρι το 944. Κατά την διάρκειά της είχε διακοσμητικό ρόλο στη διοίκηση της αυτοκρατορίας. Από τους πιο μορφωμένους αυτοκράτορες του Βυζαντίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο «πατέρας» του εγκυκλοπαιδισμού. Σαν αυτοκράτορας μπορεί να μην έκανε σχεδόν τίποτε. Το συγγραφικό και ιστορικό του έργο είναι το μεγαλύτερο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Μάλλον δηλητηριάστηκε ή από τον γιο του Ρωμανό Β’ που τον διαδέχθηκε, ή από τη νύφη του Θεοφανώ (την επονομαζόμενη φόνισσα, λόγω επανειλημμένων τέτοιων περιστατικών).


1799: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης καταλαμβάνει την εξουσία στην Γαλλία με πραξικόπημα. Διαλύει το Γαλλικό Διευθυντήριο και την επόμενη ημέρα σχηματίζει το Γαλλικό Συμβούλιο εγκαθιστώντας έτσι μια ιδιόρρυθμη δικτατορία. Μέντορας και υποστηρικτής του στην πορεία προς την εξουσία αλλά και για όλη την διάρκειά παραμονής του σ’ αυτήν (μέχρι το 1815), ο Ταλεϋράνδος.


1907: Στην γενική απογραφή εκείνης της μέρας (27 Οκτωβρίου με το παλιό ημερολόγιο) ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 2.631.952 (Τόμος Ι σελ. 55 του PDF). Έχει αυξηθεί από την απογραφή του 1896 κατά 198.146 κατοίκους (8,14%. Τόμος Ι σελ. 59 του PDF). Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι στο χρονικό διάστημα 1896-1907 είχαμε 135.000 μετανάστες μόνο προς ΗΠΑ (Η μοναδική χώρα που είχε ή που ζητήσαμε στοιχεία. Τόμος Ι σελ. 63 του PDF), οι γεννήσεις από τους θανάτους θα έδιναν υπερδιπλάσια αύξηση του πληθυσμού. Υπερδιπλάσιοι είναι και οι αγράμματοι σε σχέση με τους εγγράμματους με το ποσοστό να επιβαρύνεται από τις γυναίκες οι οποίες είναι 17,45% εγγράμματες στο σύνολό τους (Τόμος Ι σελ. 70 του PDF). Η μεγάλη αγραμματοσύνη και ιδιαίτερα των γυναικών ήταν καθαρά κρατική ευθύνη. Και δεν υπήρχε επαρκής αριθμός σχολείων και δασκάλων (Σύνολο καθηγητών και δασκάλων 6.411. Τόμος ΙΙ σελ. 137 του PDF), αλλά ιδιαίτερα τα σχολεία θηλέων ήταν ελάχιστα. Αυτή η απογραφή παρέλειψε να ασχοληθεί με τα Σχολεία (υπάρχουν τα στοιχεία από προηγούμενες απογραφές), παρά την εκτεταμένη αναφορά της στο θέμα (Ανάλυση κατά Νομούς, Επαρχίες, Δήμους).
Οι άντρες ήταν λίγο περισσότεροι από τις γυναίκες (17.932 Τόμος Ι σελ. 63 του PDF) και οι άγαμοι/ες η συντριπτική πλειοψηφία (Τόμος Ι σελ. 67 του PDF)
Η Αθήνα με 175.430 και ο Πειραιάς με 74.580 ήταν οι πολυπληθέστεροι Δήμοι (Τόμος Ι σελ. 56 του PDF)
Στα επαγγέλματα (Τόμος ΙΙ σελ. 134-138 του PDF) η πολυπληθέστερη κατηγορία ήταν της γεωργίας με 257.232. Στον χώρο της βιοτεχνίας την πρώτη θέση σε αριθμό απασχολούμενων είχαν οι υποδηματοποιοί (15.807), με δεύτερο του κτίστες, σοβατζήδες (14.862). Στον κλάδο του εμπορίου οι περισσότεροι ήταν εμποροϋπάλληλοι (18.795). Οι Δημόσιοι και Δημοτικοί υπάλληλοι ήταν 12.448. Τέλος το σύνολο του στρατού, ναυτικού και χωροφυλακής ήταν 19.891.
Τόμος Ι.                 Τόμος ΙΙ.


1921: Η Διάσκεψη των Πρέσβεων οριοθετεί τα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Με εντολή της ΚτΕ η Διάσκεψη των Πρέσβεων από τις Κύριες και Συνεργαζόμενες Δυνάμεις, όπως ήταν το πλήρες όνομα του εσωτερικού οργανισμού που είχε διαδεχθεί το Ανώτατο Πολεμικό Συμβούλιο της Αντάντ του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανέλαβε να λύσει την Ελληνοαλβανική διένεξη για τα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών. Ο καθορισμός των συνόρων έγινε μεροληπτικά, ολοκληρωτικά εις βάρος της Ελλάδας, λόγω της απροκάλυπτης θέσης υπέρ της Αλβανίας του προέδρου της Διάσκεψης, στρατηγού Ενρίκο Τελλίνι. Αγνόησε το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας που είχε υπογραφεί από τα δυο κράτη και όριζε τα Ελληνοαλβανικά σύνορα όπως φαίνονται στο χάρτη της φωτογραφίας. Ο Τελίνι δολοφονήθηκε την 27η Αυγούστου 1923, μαζί με τους δυο βοηθούς του και τον Αλβανό διερμηνέα του, στα Ελληνοαλβανικά σύνορα (στην Κακαβιά), από αγνώστους. Οι Αλβανοί θεωρούν την οριοθέτηση της 9ης Νοεμβρίου σαν ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση αλλά μέχρι σήμερα δεν είναι ικανοποιημένοι από την ρύθμιση ισχυριζόμενοι ότι τους αδικεί.1921: Ιδρύεται το Εθνικό Φασιστικό Κόμμα (PNF). Ο Μουσολίνι μετασχηματίζει την παραστρατιωτική οργάνωσή του Fascio (Δέσμη), σε πολιτικό σχήμα. To 1922 με την «Μεγάλη Πορεία» θα καταλάβει την εξουσία στην Ιταλία, κηρύσσοντας την Γ’ Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Το 1925 θα διαλύσει την βουλή και θα γίνει και τυπικά δικτάτορας.


1938: Η νύχτα των κρυστάλλων (Kristallnacht), είναι το πρώτο μαζικό πογκρόμ κατά των Εβραίων της Αυστρίας και Γερμανίας από τους Ναζί. Κράτησε 2 ημέρες (9 και 10 Νοεμβρίου) και κατά την διάρκειά του σκοτώθηκαν τουλάχιστον 91 Εβραίοι, ενώ οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης 30.000 περίπου. Κάηκαν πάνω από 1.000 συναγωγές και καταστράφηκαν, συνήθως με βαριοπούλες, πάνω από 7.000 εβραϊκές επιχειρήσεις. Πήρε το όνομά της από τα σπασμένα γυαλιά στους δρόμους μετά τις επιθέσεις με βαριοπούλες εναντίων των επιχειρήσεων. Αφορμή ήταν το τυφλό κτύπημα του Πολωνοεβραίου Herschel Grynszpan, στις 7 Νοεμβρίου, που πυροβόλησε και τραυμάτησε θανάσιμα τον Γερμανό διπλωμάτη στο Παρίσι Ernst vom Rath, ο οποίος πέθανε στις 9 Νοεμβρίου. Το είχε κάνει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απελάσεις 12.000 Πολωνοεβραίων, από την Γερμανία, την 28η Οκτωβρίου με διαταγή του Χίτλερ.


1940: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών, από καρκίνο του παχέος εντέρου, ο πρωθυπουργός της Αγγλίας για το διάστημα 28.5.1937-15.5.1940 Άρθουρ Νέβιλ Τσάμπερλεν. Τον είχαν εξαναγκάσει σε παραίτηση συμπολίτευση και αντιπολίτευση για την καταστροφικά αποτυχημένη εξωτερική πολιτική του “κατευνασμού”. Έτσι είχε ονομάσει τις διαρκείς μικροϋποχωρήσεις της Μ. Βρετανίας στις απαιτήσεις της ναζιστικής Γερμανίας και του Χίτλερ, στο όνομα της παγκόσμιας ειρήνης. Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής ήταν η παραχώρηση της Σουδητίας (περιοχή της Τσεχοσλοβακίας) στην Γερμανία. Επέστρεψε στην Αγγλία περήφανος κραδαίνοντας το χαρτί της συμφωνίας σαν εγγύηση της ειρήνης. Όταν μετά την εισβολή της Γερμανίας στην υπόλοιπη Τσεχοσλοβακία και αμέσως μετά στην Πολωνία έγινε ολοφάνερο ότι αυτή η πολιτική έφερε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα τότε τον είχαν εξαναγκάσει σε παραίτηση (τον είχε διαδεχθεί ο Ουίνστον Τσώρτσιλ), αλλά ήταν πολύ αργά γιατί ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ήδη γεγονός.


De Gaul1970: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο Σαρλ ντε Γκολ, στρατηγός και πρόεδρος της Γαλλίας για 11 συνεχόμενα χρόνια (1958-1969). Σαν στρατιωτικός είχε υποστηρίξει την ιδέα ενός ταχυκίνητου (μηχανοκίνητου) στρατού, άριστα εξοπλισμένου. Αυτό ήταν αντίθετο με το στρατιωτικό δόγμα του επιτελείου της Γαλλίας. Τα ολέθρια αποτελέσματα της άποψης του επιτελείου (με την γραμμή Μαζινό) τον δικαίωσαν όταν ήταν πλέον πολύ αργά. Ο ίδιος κατάφερε να διαφύγει στον Λονδίνο λίγο πριν η χώρα του παραδοθεί στην Γερμανία. Εξόριστος δημιούργησε Γαλλικό στρατό και συνέχισε τον αγώνα κατά του Άξονα εκτός Γαλλίας. Μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας επέστρεψε γενόμενος δεκτός από τους Γάλλους σαν εθνικός ήρωας. Ίδρυσε δικό του προσωποπαγές κόμμα (Συναγερμό του Γαλλικού Λαού) και με αυτό έγινε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας το 1958. Έδωσε τέλος στον αποικιοκρατικό χαρακτήρα της Γαλλίας, θεωρώντας ή διαπιστώνοντας ότι αυτή η εποχή είχε περάσει και δεν ήταν πια συμφέρον να διατηρεί αποικίες. Πιστεύοντας στην Ευρωπαϊκή ιδέα προσέγγισε την Δυτική Γερμανία ενώ αποχώρησε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Ο Μάης του ’68, με την εξέγερση της νεολαίας να συμπαρασύρει την εργατική τάξη και να φτάνει τον Ιούνιο στα όρια της επανάστασης υπήρξε γι’ αυτόν και όχι μόνο, η λυδία λίθος της πολιτικής του. Με την βοήθεια του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας η εξέγερση έσβησε όπως ξαφνικά είχε ξεκινήσει και ο Ντε Γκωλ βγήκε πανίσχυρος από τις εκλογές που είχε προκηρύξει. Όμως στους ανθρώπους είχαν επέλθει αλλαγές που το πολιτικό φάσμα αδυνατούσε πια να αποτυπώσει και να συμπεριλάβει. Συνειδητοποιώντας το ο Ντε Γκωλ θέλησε να προχωρήσει σε ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος και ζήτησε από τον κόσμο να το εγκρίνει με δημοψήφισμα. Οι άνθρωποι οδηγούμενοι πλέον μόνο από τα συναισθήματά τους, απηυδισμένοι και αηδιασμένοι από την πολιτική κατάσταση της χώρας τους, είπαν όχι την 27η Απριλίου 1969. Όπως το είχε θέσει ωμά σε δυο συνεντεύξεις του πριν το δημοψήφισμα αυτό ήταν το τέλος της καριέρας του Ντε Γκωλ που την επομένη δήλωσε την παραίτησή του,


The Wall1989: Πέφτει το Τείχος του Βερολίνου. Το ρίχνουν σχεδόν με τα χέρια τους οι Βερολινέζοι. Κατασκευάστηκε την εποχή του ψυχρού πολέμου από την Ανατολική Γερμανία. Έγινε το σύμβολο διαχωρισμού των τότε δύο κόσμων. Η ημέρα που γκρεμίστηκε ήταν η μέρα της επανένωσης των δυο Γερμανιών που είχαν προκύψει μετά την ήττα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τυπικά οι Ανατολική και Δυτική Γερμανία έγιναν μια χώρα την 31η Αυγούστου 1990. Η 3η Οκτωβρίου 1990 καθορίστηκε εθνική εορτή σαν η Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας .


2004: Κυκλοφορεί για πρώτη φορά ο Firefox, ένας από τους τρεις μεγαλύτερους Browsers (φυλομετρητές σελίδων) του internet. Τον αναπτύσσει το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Mozilla, που ιδρύθηκε από τους απολυμένους υπαλλήλους της Netscape Communications Corporation.


←8 Νοεμβρίου

10 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.