Οι λάθος διαδρομές της λογικής…

…και ο ρόλος τους στην σημερινή  κρίση.
Γεγονός:
Media κάθε εμβέλειας και χρήσης την, Πέμπτη, ημέρα που κρίνονταν από πολλές πλευρές η μετέπειτα πορεία της χώρας, είχαν σε μια γωνιά τους δημοσίευση για την καταδίκη, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Ελλάδας για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις φυλακές Ιωαννίνων. Που είναι το λάθος, η ανάποδη σκέψη, η κακή λειτουργία της κοινωνίας;
Γιατί χρειάστηκε η καταδίκη για να γίνει ντόρος. Να ασχοληθούν τα media, σε μια μέρα γεμάτη, να πάρουν θέση τα κόμματα; Η καταδίκη αφορούσε το χρονικό διάστημα 2008-2009 γιατί κάθε αδίκημα πρέπει να προσδιορίζεται και χρονικά.
Η μήνυση είχε υποβληθεί εκ μέρους 47 κρατουμένων από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κ. Τσιτσελίκη. Πριν  το 2008  υπήρχε σχετικό πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά και πάλι κανείς δεν είχε αντιδράσει. Τώρα μιλάνε όλοι.
Η δικαιολογία του Ελληνικού κράτους ότι λόγο κρίσης δεν μπορεί να κάνει τίποτε για την βελτίωση των συνθηκών των κρατουμένων δεν είναι χειρότερη από το όψιμο ενδιαφέρον των υπολοίπων. Το μεν κράτος θα μπορεί με την ίδια δικαιολογία να περιορίσει ακόμη και τα γεύματα, οι δε «ευαισθητοποιημένοι» συμπολίτες και media να κραυγάζουν για κράτος δολοφόνων.
Κανείς δεν κάθεται να σκεφτεί πριν φτάσουμε στις καταδίκες, στα τετελεσμένα, από την δημιουργία του φαινόμενου – γεγονότος, για πρόβλεψη δεν συζητείται, τι μπορεί να γίνει, για να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης. Μην περιμένουν ούτε οι κρατικοί λειτουργοί, ούτε οι απ’ έξω, το κόμμα-κυβέρνηση ή αντιπολίτευση να τους δώσει λύση.
Τα κόμματα στην Ελλάδα είναι σε όλους γνωστό και αποδεκτό ότι ψάχνουν μόνο για ευκαιριακούς πελάτες και το κάνουν αυτό γιατί είναι φτιαγμένα από Έλληνες.
Με την οπτική της γενικότερης εικόνας, έχει πολλά κοινά σημεία με την όλη πορεία της χώρας. Όταν όλοι οι δείκτες ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, διαφάνειας είχαν γυρίσει ανάποδα για την Ελλάδα εδώ και χρόνια, με την κατάσταση να χειροτερεύει από χρόνο σε χρόνο, η καλύτερη δυνατή απάντηση στο θέμα ήταν «εγώ είμαι αισιόδοξος», ενώ η πιο συνηθισμένη ήταν ότι «αυτοί οι δείκτες είναι φτιαγμένοι για να βολεύουν αυτούς που τους φτιάχνουν».
Όταν αυτοί οι δείκτες μεταφράστηκαν σε χρήμα η πιο συνηθισμένη απάντηση ήταν «έλα μωρέ δεν θα μας αφήσουν έτσι». Όταν μας ζήτησαν το χρήμα άρχισαν όλοι μαζί να φωνάζουν. Όταν θα το πάρουν, θα χαθούν ζωές ή θα καταστραφούν στην καλύτερη των περιπτώσεων, τότε θα αρχίσει να φταίει ο ένας στον άλλον, πολύ πιθανόν να στηθούν δικαστήρια για να τιμωρήσουν πόσους; δέκα, εκατό, κάποιο τέλος πάντων δείγμα των υπαιτίων για εκτόνωση της λαϊκής οργής. Τα συνθήματα «να πάνε φυλακή οι υπαίτιοι» κυκλοφορούν ήδη από καιρό. Σε ποιες φυλακές να πάνε «ευαίσθητοι» συμπολίτες; σε αυτές που οι ήδη κρατούμενοι δεν έχουν ένα τετραγωνικό μέτρο χώρο σύμφωνα με την καταδίκη; Και αν πάνω στη φούρια σας πείτε τους αξίζει, τι τους φταίνε οι συγκρατούμενοί τους για τους οποίους τόσο κόπτεστε με την ψυχική ευαισθησία που σας διακρίνει;
Για αυτούς που την ίδια μέρα αναφέρουν και τα δύο θέματα: της φυλάκισης των υπαιτίων και των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης, συγνώμη για το θράσος αλλά μερικές μικρές συμβουλές (παλιοκαιρίτικο, μερικά tips θα ήταν πιο in αλλά το κρατάω):
Πριν γίνετε συγγραφείς της στιγμής, γίνετε αναγνώστες διαρκείας, του εαυτού σας περισσότερο.
Πριν γίνετε άτεγκτοι δικαστές, σιγουρευτείτε ότι δεν δικάζετε τον εαυτό σας.
Αν θέλετε καλύτερες συνθήκες φυλάκισης φροντίστε να βελτιωθούν οι δικές μας συνθήκες φυλάκισης στο κολαστήριο της Ελλάδας που για ιστορική ειρωνεία έχει συνταγματικά απαγορέψει τα καταναγκαστικά έργα σαν τιμωρία, ενώ τα επιβάλει ισόβια στους «ελεύθερους» πολίτες της.
Αν δεν σας αρέσουν οι φυλακές μη φτιάχνετε, φτιάξτε κράτος.

This entry was posted in Αταξινόμητο. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.