Σαν σήμερα 11 Νοεμβρίου

Οι τέσσερεις1887: Εκτελούνται με απαγχονισμό οι τέσσερις ακτιβιστές, που είχαν καταδικασθεί σε θάνατο για τον φόνο ενός αστυνομικού κατά τις ταραχές του Σικάγου τον Μάιο του 1886, που οδήγησαν στην καθιέρωση της εργατικής πρωτομαγιάς. Πρόκειται για τους: Όγκαστ Σπις (32 ετών), Άλμπερτ Πάρσονς (49 ετών), Άντολφ Φίσερ (39 ετών), Τζορτζ Ένγκελ (61 ετών).


1910: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο δικαστικός και πολιτικός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος. Διετέλεσε διορισμένος πρωθυπουργός (18.02.1892 – 12.03.1892) του βασιλιά Γεωργίου Α’ στο μίνι πραξικόπημα κατά του εκλεγμένου με απόλυτη πλειοψηφία πρωθυπουργού Θ. Δηλιγιάννη. Ο Κ. Κωνσταντόπουλος αφού δεν κατόρθωσε να ψαρέψει βουλευτές άλλων κομμάτων έγινε η προεκλογική υπηρεσιακή κυβέρνηση των εκλογών της 03.05.1892.


1912: Η Συνέλευση της Σάμου με πρόεδρο τον Θεμιστοκλή Σοφούλη κηρύσσει την ένωση με την Ελλάδα μετά από 91 χρόνια αγώνων. Η απόφαση των Σάμιων δεν ήταν ομόφωνη. Υπήρχε παράταξη, στην ημιαυτόνομη Σάμο,  υπό τον Ιωάννη Χατζηγιάννη που αντιδρούσε στην ένωση και χρειάστηκε μεγάλος αγώνας.
Σάμος


1918 – Στο δάσος της Κομπιέν ο Γάλλος στρατάρχης Φέρντιναντ Φος υπαγορεύει τους όρους της ανακωχής του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου στον Γερμανό Χερτεμπέργκερ, με την οποία τερματίστηκε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Επίσημα, οι εχθροπραξίες σταμάτησαν στις 11:00. Την «ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας του ενδέκατου μήνα» του έτους εκείνου. Την ίδια ημέρα παραιτείται από τον θρόνο ο Γουλιέλμος Β΄, τελευταίος Γερμανός αυτοκράτορας. Το τυπικό τέλος του πολέμου θεωρείται η Συνθήκη των Βερσαλιών που υπογράφηκε την 28/06/1919.


1930: Οι Albert Einstein και Leó Szilárd παίρνουν την US1781541 άδεια ευρεσιτεχνίας για το ψυγείο του Αϊνστάιν, όπως έμεινε γνωστό. Και οι δυο πυρηνικοί φυσικοί το έκαναν με πρόθεση να απαλλάξουν τον κόσμο από τα ηλεκτρικά ψυγεία με τα επικίνδυνα υγρά, τους συμπιεστές, την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, τον θόρυβο, τις βλάβες, το μεγάλο κόστος κατασκευής και όλες τις αμαρτίες που συνοδεύουν μέχρι σήμερα αυτές τις οικιακές συσκευές. Οι βιομηχανίες κατασκευής ψυγείων μποϋκοτάρισαν την πατέντα, με πρόφαση τις γραμμές παραγωγής που ήταν ήδη σε λειτουργία. Oι κυριότεροι πραγματικοί λόγοι ήταν η απουσία βλαβών στο σύστημα και η φτηνή κατασκευή. Σήμερα γίνεται πειραματική ανάπτυξη της πατέντας για περιοχές του πλανήτη χωρίς ρεύμα και με υγρά που θα μπορούν να προμηθευτούν από την φύση. Είναι αμφίβολο αν θα δει τη γραμμή παραγωγής αυτό το project.


1945: Γεννιέται ο Ντανιέλ Ορτέγα, Νικαραγουανός ηγέτης των Σαντινίστας, που ανέτρεψαν το 1979 το δικτάτορα Σομόζα, τον οποίο είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ . Εκπαιδεύτηκε στον ανταρτοπόλεμο στην Κούβα. Οι ΗΠΑ δημιούργησαν και συντηρούσαν δεξιό αντάρτικο στην χώρα, τους Contras, σαν αντίποδα των Σαντινίστας. έπαψαν να υπάρχουν όταν απαγορεύτηκε από το κογκρέσο η περαιτέρω χρηματοδότησή τους. Ο Ορτέγα είναι ο σημερινός πρόεδρος της Νικαράγουα. Στην κυβέρνησή του συμμετέχουν και παλιά στελέχη των Contras.


1950: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Αλέξανδρος Διομήδης, οικονομολόγος, ο πρώτος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, υπουργός σε αρκετές κυβερνήσεις και εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός της χώρας (30.06.1949 – 06.01.1950). Ανέλαβε να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τον θάνατο του πρωθυπουργού Θεμιστοκλή Σοφούλη, σαν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του. Σαν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και σύμβουλος του Ελευθέριου Βενιζέλου, ήταν οπαδός της «σκληρής δραχμής» και του «χρυσού κανόνα» που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση Βενιζέλου, παρά τις προειδοποιήσεις αλλά και την εντονότατη αντίδραση του Κυριάκου Βαρβαρέσσου. Αποτέλεσμα ήταν να χρεοκοπήσει η χώρα για άλλη μια φορά, ενώ αυτός εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την θέση του διοικητή. Σαν πρωθυπουργός κήρυξε αναστολή εξυπηρέτησης των δανείων της Ελλάδας. Ήταν εγγονός του  πρωθυπουργού Κυριακού Διομήδη. Μετά θάνατον άφησε κληροδότημα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τον Βοτανικό Κήπο.


1962: Γίνονται τα εγκαίνια της τότε νέας Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου. Είχε μήκος 81 km, φάρδος 14 – 31 m και μπορούσε να εξυπηρετήσει κυκλοφοριακό φορτίο 10.000 οχημάτων ημερησίως.


1964: Η κυβέρνηση της Ε.Κ. τηρώντας την δεύτερη μεγαλύτερη προεκλογική υπόσχεση του Γ. Παπανδρέου, μετά την δωρεάν παιδεία, ιδρύει το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το τρίτο χρονολογικά Πανεπιστήμιο της χώρας μετά:
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που ιδρύθηκε από τον Όθωνα.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου.
Η πρώτη πενταμελής διοικούσα επιτροπή είχε έδρα την Αθήνα. Η επιτροπή μεταφέρθηκε το 1966 στην Πάτρα όταν λειτούργησαν οι πρώτες σχολές (Φυσικό, Μαθηματικό, Βιολογία, Χημεία). Δικές του εγκαταστάσεις απέκτησε από το 1968 και μετά.


1976: Υπογράφεται από τους αντιπροσώπους Ελλάδας και Τουρκίας το πρωτόκολλο της Βέρνης. Αναφέρεται στους τρόπους εξεύρεσης λύσης στις διαφορές των δυο χωρών στο θέμα της υφαλοκρηπίδας. Δίνει έμφαση στην από κοινού εξεύρεση λύσης με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Τονίζει την αποφυγή προκλήσεων και από τις δυο πλευρές που θα κλόνιζαν την εμπιστοσύνη της μιας προς την άλλη. Συμφωνείται διακριτικότητα και μυστικότητα στις διαπραγματεύσεις. Τότε έδρασε σαν πυροσβεστήρας στην κρίση που είχε δημιουργηθεί με τις σεισμικές έρευνες του ωκεανογραφικού σκάφους Χόρα στο Αιγαίο για υδρογονάνθρακες τον Αύγουστο του 1976. Σήμερα παρά την κατ’ επανάληψη παραβίασή του και τις συμφωνίες που έγιναν μεταγενέστερα, θεωρείται ότι είναι εν ισχύ και από τις δύο χώρες που το επικαλούνται συχνά πυκνά στις εκάστοτε προκύπτουσες διαφορές τους στο θέμα. Το προσόν του είναι ότι είναι γενικόλογο και έτσι η κάθε πλευρά έχει την δικιά της ερμηνεία-εκδοχή.
Η σελίδα της Ελλάδας με αναφορά στο πρωτόκολλο.
Η σελίδα της Τουρκίας με αναφορά στο πρωτόκολλο
Το πρωτόκολλο. Στο τέλος της σελίδας έχω το απόρρητο παράρτημα του πρωτοκόλλου. Το τελευταίο δεν είναι από το πρωτότυπο, αλλά κάπως έτσι πρέπει να είναι.


1990: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο Γιάννης Ρίτσος, ποιητής, αγωνιστής της εθνικής αντίστασης, κομμουνιστής. Ο όγκος δουλειάς του τεράστιος σε ποσότητα, ποιότητα και ποικιλία θεμάτων. Πολλά έργα του έχουν μελοποιηθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη.

Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις
εκεί που πάει να σκύψει
με το σουγιά στο κόκκαλο
με το λουρί στο σβέρκο.
Νάτη πετιέται απο ξαρχής
κι αντριεύει και θεριεύει
και καμακώνει το θεριό
με το καμάκι του ήλιου.


2004: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Γιασέρ Αραφάτ ( Muhammad Abdul Raouf Arafat al-Qudwa al-Husseini), o ηγέτης των Παλαιστινίων.  Είχε μοιραστεί το Νόμπελ Ειρήνης του 1994 με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν για τις Συμφωνίες του Όσλο. Ιδρυτής του PLO και ιδρυτής του κράτους τους. Όσο ζούσε ο πρωταγωνιστής των αγώνων τους για να αποκτήσουν ξανά πατρίδα. Το 2013 μετά από δειγματοληψία των λειψάνων του, βρέθηκε σε αυτά, αλλά και στο χώμα που είχε εμποτιστεί από αυτά, Πολώνιο-210. Ένα ραδιενεργό στοιχείο μεγάλης τοξικότητας (10-30 μg είναι θανάσιμη δόση) αν ληφθεί εσωτερικά. Εκπέμπει μεγάλη ποσότητα ακτίνων α που δεν διαπερνούν το δέρμα, ή τα ρούχα, για να μπορέσει να βλάψει με εξωτερική επαφή τον οργανισμό. Η πολύ μικρή ποσότητα για θανατηφόρο δόση με τον πολύ μικρό χρόνο ημιζωής (30-50 μέρες μέσα σε ζωντανό οργανισμό και 138 μέρες σε φυσικό περιβάλλον), κάνουν πολύ δύσκολο τον προσδιορισμό της αρχικής ποσότητας σε ένα οργανισμό, μετά από λίγα χρόνια.


2011: Παραιτείται η κυβέρνηση «λεφτά υπάρχουν«, του Γεώργιου Παπανδρέου, όταν το πρώτο δάνειο με το πρώτο μνημόνιο, εξανεμίζονται με την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας να επιδεινώνεται. Σχηματίζεται κυβέρνηση, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, περιορισμένων αρμοδιοτήτων, από τον εξωκοινοβουλευτικό πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκά Παπαδήμο. Επίσημα ήταν απόφαση του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ προκειμένου να συνεργαστούν για την σύναψη του δεύτερου δανείου και του αντίστοιχου μνημονίου που συνοδεύει τους όρους του δανεισμού. Ο δανεισμός συνοδευόταν με “κούρεμα” του χρέους της Ελλάδας κατά 53,5% (107€ δισ.). Ήταν η μια από τις δυο επιτρεπόμενες αρμοδιότητες της κυβέρνησης. Η δεύτερη ήταν μετά τη σύναψη της δανειακής σύμβασης και την υπερψήφιση του μνημονίου από την Βουλή, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Σε αυτές κανένα κόμμα δεν πήρε την πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Η κίνηση σχηματισμού τέτοιας κυβέρνησης, δεν απόσβεσε τα δομικά προβλήματα της ελληνικής δημοκρατίας, δεν ανακούφισε την ελληνική οικονομία, παρά το «κούρεμα» του χρέους κατά 105€ δις, ούτε απάλλαξε των ευθυνών του κανένα κόμμα. Ιδιαίτερα όταν ο κ. Παπαδήμος παρουσιάζεται σαν άνθρωπος από το πουθενά και λύση-έκπληξη της τελευταίας στιγμής, ενώ είναι γνωστό σε όλους τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ένα χρόνο τουλάχιστον νωρίτερα το τι θα γίνει. Μέχρι και ο κ. Λεβέντης της «Ένωσης Κεντρώων» ήξερε για την προκάτ συγκυβέρνηση και ποιος θα γίνει πρωθυπουργός 10 μήνες νωρίτερα τουλάχιστον. Με δεδομένα τα παραπάνω ήταν εξ ίσου δεδομένη η εσκεμμένη και προσχεδιασμένη «αποτυχία» της δεύτερης δανειακής σύμβασης, με συνέπεια την τρίτη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, που ήταν όπως και οι προηγούμενες «δεμένη» με το τρίτο μνημόνιο. Προκήρυξε εκλογές για την 6η Μαΐου 2012 από τις οποίες δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Την κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου διαδέχθηκε η υπηρεσιακή προεκλογική κυβέρνηση του Κ. Παναγιώτη Πικραμμένου με την ελπίδα δημιουργίας αυτοδύναμου κυβερνητικού σχήματος από τη ΝΔ.


←10 Νοεμβρίου

12 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.