Σαν σήμερα 12 Νοεμβρίου

Παγκόσμια ημέρα κατά της πνευμονίας.
Κάθε χρόνο πεθαίνουν από πνευμονία 1,1 εκ. παιδιά κάτω των 5 ετών.


333 π.Χ.: Μάχη της Ισσού. Νίκη του Μ. Αλέξανδρου επί του Δαρείου. Το κορυφαίο στρατηγικό μυαλό του Αλέξανδρου εκμεταλλεύτηκε, ως συνήθως, κάθε λάθος του αντιπάλου του. Όταν ένα μικρό μέρος του στρατού του Δαρείου τράπηκε σε φυγή από αιφνιδιαστική επίθεση του ιππικού αυτός πανικόβλητος τράπηκε σε φυγή αφήνοντας όλη την οικογένειά του και τους θησαυρούς που κουβαλούσε μαζί του στα χέρια του Αλέξανδρου. Ο τελευταίος τραυματισμένος στον μηρό κατά την διάρκεια της μάχης, δείπνησε σαν να μην συνέβαινε τίποτε, και μήνυσε στην οικογένεια του Δαρείου ότι θα είχαν την ίδια μεταχείριση που είχαν και με τον Δαρείο. Την επομένη έστειλε γράμμα στον τελευταίο που του έγραφε μεταξύ των άλλων ότι βρισκόταν εκεί για να τιμωρήσει τους Πέρσες για όσα είχαν κάνει στην Ελλάδα.


1833: Γεννιέται ο Αλέξανδρος Μποροντίν (†27.02.1887, 54 ετών). Ρώσος χημικός και γιατρός, καθηγητής πανεπιστημίου στην Ιατρική και καθηγητής της Ρωσικής Ακαδημίας στην χημεία, ιδρυτής της Γυναικολογικής Σχολής στην Αγία Πετρούπολη. Είχε για χόμπυ να γράφει μουσική. Έγινε μέλος της πανίσχυρης και πρωτοποριακής «ομάδας των πέντε» που καθόρισε την πορεία της κλασσικής μουσικής στη Ρωσία.
Ο πρίγκηπας Ιγκόρ. Το θέμα των Πολοφτσιανών χορών είναι δημοφιλές σήμα εκπομπών.
Οι Πολοφτσιανοί χοροί, από τα μπαλέτα και την όπερα Κίρωφ.

Στις Στέπες της Κεντρικής Ασίας.

Δεύτερη Συμφωνία.


1844: Γεννιέται ο Γάλλος Γλύπτης Augist Rodin (†17.11.1917, 73 ετών). Αν και ρεαλιστής θεωρείται ο προπομπός της μοντέρνας γλυπτικής. Χωρίς εμπνεύσεις από αρχαίες, ηρωικές φυσιογνωμίες, γεγονότα, αλληγορίες, προτίμησε την καθημερινότητα της ανθρώπινης ζωής σε κάθε έκφρασή της. Την αποτύπωσε στα γλυπτά του καλύτερα από κάθε άλλον. Τα θέματά του δίνουν αμέσως, στο καθένα, το μήνυμα, ή την κατάσταση που απεικονίζουν.


1901: Κάτω από το βάρος των Ευαγγελιακών παραιτείται η κυβέρνηση του Γ. Θεοτόκη. Με βασιλικό διάταγμα θα διακοπεί η λειτουργία της Βουλής για σαράντα ημέρες. Θα δημιουργηθεί κυβέρνηση ανοχής υπό τον Αλ. Ζαΐμη. Η κυβέρνηση αυτή είχε την πρωτοτυπία ότι δεν είχε ούτε την επίσημη έγκριση από την Βουλή. Δεν υπήρχε, ούτε είχε διορισθεί από τον Βασιλιά, αφού στο ΦΕΚ της παραίτησης της κυβέρνησης Θεοτόκη, υπήρχαν διορισμοί μόνο πέντε υπουργών χωρίς καν πρόεδρο Υπουργικού Συμβουλίου. Τελικά όταν συνήλθε, στην κυριολεξία, η Βουλή στις 25 Ιανουαρίου, τα κόμματα έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην μέχρι τότε άτυπη κυβέρνηση. Θα την διαδεχθεί το 1902, μετά από εκλογές που συνοδεύτηκαν από άλλα ιστορικά επεισόδια, τα «σανιδικά»  κυβέρνηση υπό τον Θ. Δηλιγιάννη.1912: Στις 8 το πρωί ο Νικόλαος Δελαγραμμάτικας επικεφαλής αποβατικού αποσπάσματος μπαίνει στην πόλη της Χίου. Είχαν προηγηθεί μάχες με τους Τούρκους όλη την προηγούμενη ημέρα. Οι μάχες συνεχίστηκαν στο νησί μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου, που οι Τουρκικές δυνάμεις παραδόθηκαν.


1944: Πεθαίνει σε ηλικία 45 ετών ο συγγραφέας Τέλλος Άγρας (♥1899. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ευάγγελος Ιωάννου). Είχε χτυπηθεί την μέρα της απελευθέρωσης από σφαίρα στον αστράγαλο. Ο ασθενικός οργανισμός του, που είχε εξουθενωθεί τελείως κατά την διάρκεια της κατοχής, δεν μπόρεσε να αναρρώσει.  Με το ψευδώνυμο του Μακεδονομάχου καπετάν Άγρα, έγραψε αξιόλογα πεζά, μεταφράσεις και κριτικές. Ο Τέλλος Άγρας όμως ήταν ποιητής. Αυτό ήταν το κυρίαρχο στοιχείο του, η εικόνα του, ο καθρέφτης του. Καθαρά παρακμιακός όπως σχεδόν όλοι του μεσοπολέμου, με πιο εύστοχο χαρακτηρισμό που θα τον απέδιδε ακριβέστερα τον «Ντοστογιέφσκι του έμμετρου λόγου». Αρκετά ποιήματά του υπάρχουν εδώ.  Πολλά μελοποιήθηκαν. Στο internet υπάρχει μόνο ένα.


1948: Το Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο για την ‘Απω Ανατολή διακόπτει τις εργασίες του. Δεν θα επαναληφθούν ποτέ μια και κανείς από τους κυρίους υπεύθυνους για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας (της Άπω Ανατολής) κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου δεν παραπέμφθηκε. Αυτός που προστατεύθηκε ιδιαίτερα, ο κύριος υπεύθυνος, ήταν ο αυτοκράτορας Χιροχίτο. Για να μείνει στο απυρόβλητο αυτός, έμεινε και όλο το στενό του περιβάλλον που συμμετείχε στις καίριες αποφάσεις. Από το στρατοδικείο παρέλασαν Πρωθυπουργοί, υπουργοί, βιομήχανοι, στρατηγοί, έως χαμηλόβαθμοι στρατιωτικοί με αρκετές θανατικές καταδίκες και πολύ περισσότερες φυλακίσεις. Ο Μακ Άρθουρ διέταξε την διακοπή της δίκης και αργότερα την αποφυλάκιση αυτών που καταδικάστηκαν σε φυλακίσεις.


1989: Πεθαίνει σε ηλικία 93 ετών η Πασιονάρια, Ισπανίδα πολιτικός που η φράση της «No pasarán» (δεν θα περάσουν), κατά την διάρκεια της πολιορκίας της Μαδρίτης, από τους εθνικιστές του Φράνκο, έχει γίνει διεθνές συνώνυμο του αγώνα μέχρι τέλους. Το Πασιονάρια σημαίνει λουλούδι του πάθους. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ντολόρες Ιμπαρρούρι και ήταν Βασκικής καταγωγής. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους ρήτορες του 20ου αιώνα.


TimBL1990: Αρχίζει η ανάπτυξη του πρώτου φυλλομετρητή (browser) με το όνομα WorldWideWeb (WWW) και της γλώσσας προγραμματισμού HTML,  από τον Sir Timothy John Berners-Lee (TimBL) σημερινό πρόεδρο του World Wide Web Consortium (W3C) και ιδρυτή του World Wide Web Foundation.  Θα ολοκληρωθεί στις 6 Αυγούστου 1991, που ο πρώτος Server του Ίντερνετ θα μπει σε λειτουργία. Το όλο project δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών) σε συμμετοχή επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο στην ανάπτυξη των ερευνητικών του προγραμμάτων. Οι ανάγκες αυτές ήταν τόσες και τέτοιες που δεν επαρκούσε όλος ο προϋπολογισμός του για  να καλυφθούν τα έξοδα στέγασης και σίτισης του αριθμού των ατόμων που χρειαζόταν. Έτσι ανατέθηκε στον TimBL που ήταν μέλος του CERN, σαν πυρηνικός φυσικός, να βρει ένα τρόπο να συμμετέχουν όλοι οι απαραίτητοι συνεργάτες, χωρίς να είναι αναγκαία η φυσική παρουσία τους. Η εφεύρεσή του, που δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο του CERN, είναι η μεγαλύτερη εφεύρεση του CERN μέχρι σήμερα μια και το τελευταίο αντιλαμβανόμενο την σπουδαιότητά της, την απέδωσε για ελεύθερη χρήση στον κόσμο.


←11 Νοεμβρίου

13 Νοεμβρίου→

This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.