Σαν σήμερα 13 Νοεμβρίου

1857: Παραιτείται η κυβέρνηση του Δ. Βούλγαρη. Αιτία ο παρεμβατισμός του μονάρχη. Με την παραίτηση σκοπεύει να αντικαταστήσει τους βασιλικούς υπουργούς με άλλους. Ο Όθων καταλαβαίνοντας τις προθέσεις του και έχοντας τη σύμφωνη γνώμη των μεγάλων δυνάμεων, δίδει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον μέχρι τότε υπουργό των ναυτικών Αθανάσιο Μιαούλη. Αυτή η κυβέρνηση έμεινε στην ιστορία σαν «υπουργείο αίματος», λόγω των σκιαδικών επεισοδίων, λόγω της σκληρής γραμμής που κράτησε απέναντι στην αντιπολίτευση, αλλά κυρίως εξ αιτίας της έργω κατάργησης του Συντάγματος, που στο τέλος κατέληξε στην επανάσταση του Ναυπλίου. Παρέμεινε στην εξουσία με διάφορες πραξικοπηματικές αυθαιρεσίες. Την 24η Μαΐου 1859 στον απόηχο των σκιαδικών που είχαν αρχίσει την 10η Μαΐου, με την πρόθεση να εκτονώσει την λαϊκή οργή, έληξαν οι εργασίες της Συνόδου της Βουλής ανεπίσημα (Χωρίς την έκδοση σχετικού διατάγματος) και χωρίς προκήρυξη εκλογών. Διενεργήθηκαν “εκλογές” στην επικράτεια χωρίς να μεσολαβήσει καμία προκήρυξη που διήρκεσαν ένα δίμηνο περίπου (Σεπτέμβριος- Οκτώβριος). Όταν έφεραν τα “αποτελέσματα” εκεί που έπρεπε (120 βουλευτές της αυλικής κυβέρνησης Μιαούλη και 19 της αντιπολίτευσης), κήρυξε επίσημα την έναρξη των εργασιών της βουλής. Στο μεσοδιάστημα εξέδιδε παράνομα Διατάγματα, που έπρεπε να είναι Νόμοι (να έχουν ψηφιστεί από την Βουλή) με την δικαιολογία “εν απουσία των βουλών”. έως και εκλογές βίας και νοθείας τον Ιανουάριο του 1861, μέχρι τον Μάιο του 1862 και ήταν η αρχή του τέλους για τον Όθωνα. Τα μέλη της κυβέρνησης καταδικάστηκαν από την προσωρινή κυβέρνηση της μεσοβασιλείας σε δεκαετή στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.


1864: Ψηφίζεται από την Β’ Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 47/17.11.1864. Με αυτό καθιερώνεται ως πολίτευμα η Βασιλευόμενη Δημοκρατία, αντί της Συνταγματικής Μοναρχίας  που ίσχυε μέχρι τότε, από το προηγούμενο Σύνταγμα. Είναι το πρώτο σύνταγμα στο κόσμο που επιτρεπόταν να ψηφίζουν όλοι οι πολίτες (άντρες) μιας χώρας. Το διαδέχθηκε το Σύνταγμα του 1911 που δεν είχε καμία σημαντική αλλαγή από αυτό του 1864.


1865: Παραιτείται η τρίτη κυβέρνηση του Νοεμβρίου του 1865, με πρωθυπουργό τον Αλ. Κουμουνδούρο. Θα σχηματίσει την τέταρτη Νοεμβριανή κυβέρνηση και αυτή (παραιτήθηκε 28/11/65) ο Επ. Δεληγιώργης. Σαν κυβέρνηση μειοψηφίας θα καταψηφιστεί από την βουλή και θα παραιτηθεί υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Μπ. Ρούφο. Πέρα από την ανευθυνότητα και ανεντιμότητα των πολιτικών, ακόμη και στις μεταξύ τους συναλλαγές, αυτό που αδιαμφισβήτητα προβάλει στην πολιτική ζωή του τόπου, είναι η απόλυτη κυριαρχία της βουλής ακόμη και εις βάρος της λειτουργίας του κοινοβουλευτικού συστήματος.


1868: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο Ιταλός συνθέτης Τζοακίνο Ροσσίνι. Από γονείς μουσικούς καταξιώθηκε σαν συνθέτης πριν την ενηλικίωσή του, παρά τα επαγγελματικά του σκαμπανεβάσματα και την έλλειψη σοβαρών υποστηρικτών σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι καθιερώθηκε με τον τσαμπουκά του. Σε δώδεκα μέρες μόνο συνέθεσε τον Κουρέα της Σεβίλης που αντικατέστησε με την αξία του την μέχρι τότε συνονόματη ανταγωνιστική σύνθεση. Άλλες γνωστές συνθέσεις του: Η σταχτοπούτα
Γουλιέλμος Τέλλος.
Η Ιταλίδα στο Αλγέρι.
Οθέλος.
Η κλέφτρα κίσσα.1907: Ο Γάλλος Πολ Κορνί (Paul Cornu) πραγματοποιεί την πρώτη πτήση στον κόσμο με ελικόπτερο. Ανυψώθηκε 30cm για 20 δευτερόλεπτα.


1922: Αρχίζει η Δίκη των «έξι», όπως ονομάστηκε. Οι κατηγορούμενοι ήταν οκτώ. Εκτός των γνωστών έξι που εκτελέστηκαν (Γούναρης, Στράτος, Πρωτοπαπαδάκης, Θεοτόκης, Μπαλτατζής, Χατζανέστης), κατηγορούμενοι ήταν και ο ναύαρχος Γούδας και ο στρατηγός Ξ. Στρατηγός, που καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Αυτοί θεωρήθηκαν οι μόνοι υπεύθυνοι για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πρόεδρος του έκτακτου στρατοδικείου ήταν ο Αλ. Οθωναίος. Τα πρακτικά της δίκης έχουν χαθεί. Η μόνη γραπτή μαρτυρία για την δίκη είναι από τις εφημερίδες της εποχής. Όχι τόσο αξιόπιστες αλλά αυτό έμεινε.


1947: Ολοκληρώνεται μετά από 4 χρόνια η φάση σχεδιασμού, ανάπτυξης, εργαστηριακών δοκιμών και δοκιμών πεδίου του ΑΚ-47. Παραδίδεται δοκιμαστικά στις σοβιετικές ένοπλες δυνάμεις. Το ΑΚ-47 είναι το επίσημο όνομα του επιθετικού υποπολυβόλου Калашникова (Καλάσνικοφ). Του όπλου που όπως λέγεται άλλαξε τη μορφή του πολέμου, ή που άλλαξε τον κόσμο, σύμφωνα με την New York Post. Είναι μακράν το δημοφιλέστερο όπλο από κάθε άλλο, κάθε είδους, με περίπου 100 εκατομμύρια, σύμφωνα με υπολογισμούς, αντίτυπα. Οπτικά είναι εξ ίσου αναγνωρίσιμο με το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο αριθμός τους γιατί παράγονται σε εργοστάσια δεκάδων χωρών. Προσόντα του η ευχρηστία, η αξιοπιστία, το ευκολοσυντήρητο, ή ακόμη και η λειτουργία τους με έλλειψη στοιχειώδους συντήρησης. Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ συνέχισε να το βελτιώνει, ειδικά στο θέμα του βάρους και στην ευκολία κατασκευής του, από εργοστάσια χωρίς εξελιγμένα μηχανήματα, μέχρι και το 1963. Το ίδιο, πολλές παραλλαγές του, όπως και πρόσθετα παράγονται μέχρι σήμερα.


1970: Ο κυκλώνας Bhola κτυπάει το Μπαγκλαντές και όλες τις γειτονικές περιοχές στο Δέλτα του Γάγγη αφήνοντας πίσω του 300.000-500.000 νεκρούς. Ήταν η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή του 20ου αιώνα και η 3η μεγαλύτερη που έπληξε ποτέ τον πλανήτη. Προσέγγισε την ακτή από την προηγούμενη ημέρα και δυστυχώς την ώρα της παλίρροιας με ταχύτητες ανέμων 222km/h. Το μόνο ευτύχημα ήταν ότι η περιοχή ήταν αραιοκατοικημένη. Απ’ όπου πέρασε εξαφανίστηκαν τελείως τα χωριά που υπήρχαν γι΄αυτό είναι αδύνατη η ακριβέστερη εκτίμηση των θυμάτων.


1970: Πραξικόπημα στην Συρία από το κόμμα του Μπάαθ με το οποίο ανατρέπεται η προηγούμενη δικτατορία (1964) του ίδιου κόμματος. Ονομάστηκε διορθωτικό κίνημα. Πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την λήξη του 10ου συνεδρίου του Μπάαθ που μία από τις αποφάσεις του ήταν η απόλυση του πτέραρχου Χαφέζ Αλ Ασαντ  και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Μουσταφά Λας.  Οι μέχρι τότε πρόεδρος της χώρας Νουρεντίν Αττασί και πρωθυπουργός Γιουσέφ Ζαγιέν συνελήφθησαν. Με αυτό το κίνημα έγινε πρόεδρος της χώρας ο Χαφέζ Αλ Άσαντ, για 30 χρόνια, μέχρι και τον θάνατό του το 2000. Τον διαδέχθηκε ο γιος του και σημερινός πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.


1974: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο Ιταλός σκηνοθέτης παραγωγός και ηθοποιός Βιττόριο ντε Σίκα. Ηγετική μορφή του νεορεαλιστικού κινήματος έχει δημιουργήσει μόνος του, ή σε συνεργασία με άλλους σκηνοθέτες κλασσικές ταινίες. Του έχουν απονεμηθεί έξι Όσκαρ, και άλλες τόσες χρυσές σφαίρες, όπως και πολλές άλλες διακρίσεις, για την προσφορά του στον κινηματογράφο, τόσο σαν ηθοποιός όσο και σαν σκηνοθέτης.
Κλέφτης Ποδηλάτων.
Χθες, Σήμερα, Αύριο.
Γάμος αλλά Ιταλικά.
Θαύμα στο Μιλάνο.
Η Άννα από το Μπρούκλιν.


1979: Πεθαίνει σε ηλικία 49 ετών ο στιχουργός Πυθαγόρας. Ήταν το μικρό του όνομα με το οποίο έμεινε γνωστός. Το επώνυμό του ήταν Παπαναστασίου. Δεν υπήρξε σύγχρονος του συνθέτης, ή τραγουδιστής που να μην συνεργαστήκαν. Τα περισσότερα από αυτά έγιναν επιτυχίες, γνωστές μέχρι σήμερα.
Σε 5 ώρες ξημερώνει Κυριακή.
Ο Σταμούλης ο λοχίας.
Κάτω από το πουκάμισό μου.
Κάθε λιμάνι και καημός.
Δυο παλικάρια απ’ το Αϊβαλί.


1979: Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο Δημήτρης Ψαθάς σατυρικός ευθυμογράφος που εκφραζόταν μέσα από την δημοσιογραφία και το θέατρο.
Μαντάμ Σουσού.
Το στραβόξυλο.
Φον Δημητράκης.
Ζητείται ψεύτης.
Το ανθρωπάκι.

Και το βιβλίο του, «Η θέμις έχει κέφια«.


2015: Διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι αφήνουν πίσω τους 130 νεκρούς και 368 τραυματίες. Αυτό που όμως άφησαν αποτυπωμένο σ΄ όλο το κόσμο ήταν το ίδιο το αίσθημα του τρόμου, της ανασφάλειας. Παράπλευρη απώλεια, η άκρα αστυνόμευση και ο περιορισμός των δικαιωμάτων των Γάλλων πολιτών για ένα τρίμηνο που η αστυνομία, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία και οι ειδικές δυνάμεις είχαν το δικαίωμα να κάνουν εφόδους στα σπίτια, όποια ώρα ήθελαν, χωρίς ένταλμα, η απαγόρευση των διαδηλώσεων και ο κατ’ οίκον περιορισμός οποιουδήποτε πιθανού υπόπτου. Την ευθύνη ανέλαβε το ISIL (Islamic State of Iraq and the Levant). Παρά την κραυγαλέα και έμπρακτη απόδειξη για την προέλευση, τα κίνητρα, την δομή και τα αποτελέσματα της εξέγερσης στην Συρία, η Δύση συνέχισε την πολεμική της κατά του καθεστώτος Άσαντ. Ειρωνεία της τύχης; Τραγική συγκυρία; Συμπαιγνία της εκδικητικής, πάντα, Ιστορίας; Την ίδια μέρα πριν 45 χρόνια είχε αναλάβει την εξουσία στην Συρία, με το διορθωτικό κίνημα, ο πατέρας του σημερινού ηγέτη της Μπασάρ Αλ  Άσαντ, Χαφέζ (Δείτε το λίγο πιο πάνω στο 1970).


←12 Νοεμβρίου

14 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.