Σαν σήμερα 14 Νοεμβρίου


Παγκόσμια ημέρα κατά του Διαβήτη.


565: Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός (Φλάβιος Πέτρος Σαββάτιος Ιουστινιανός). Είχε γεννηθεί στο Ταυρέσιον (σημερινό Taop της FYROM) το 482. Διαδέχθηκε τον θείο του Ιουστίνο Α΄ το 527.  Είχε ανοικοδομήσει την Αγία Σοφία δυο φορές. Η σημερινή Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη είναι έργο δικό του μετά την ολική καταστροφή της από σεισμούς. Την είχε ανοικοδομήσει για δεύτερη φορά και όταν είχε καταστραφεί από τη στάση του Νίκα. Το σπουδαιότερο έργο του είναι ο «Ιουστινιάνειος κώδικας» και οι «Νεαρές». Με το πρώτο κωδικοποίησε όλους τους νόμους της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και απάλειψε κατά το μεγαλύτερο μέρος, τις αντιφάσεις μεταξύ τους, ενώ με το δεύτερο πρόσθεσε και τα δικά του νομοθετικά διατάγματα, που ήταν όλα στα ελληνικά. Μεγάλο ρόλο, στο νομοθετικό του έργο αλλά και στις μεταρρυθμίσεις, έπαιξε η σύζυγός του Αυτοκράτειρα Θεοδώρα. Αυτό που τον ανάγκασε να φτιάξει ένα κράτος που θα λειτουργούσε εύρυθμα ήταν οι μεγάλες φυσικές καταστροφές που συνέβηκαν κατά το διάστημα της βασιλείας του: Τους δυο μεγάλους σεισμούς το 553 και το 557. Αλλά κυρίως της Ιουστινιάνιας πανούκλας, όπως έμεινε στην ιστορία, που ξεκίνησε το 541. Είχε μεταφερθεί από την Αίγυπτο στην Κωνσταντινούπολη με πλοία που είχαν φορτία σιτηρών. Από εκεί διαδόθηκε αρχικά σε όλα τα λιμάνια της Μεσογείου. Έφτασε στην κορύφωσή της να σκοτώνει 5.000 ανθρώπους την ημέρα μόνο στην Πόλη (Ο ιστορικός Προκόπιος αναφέρει 10.000 θανάτους/ημέρα), μειώνοντας συνολικά τον πληθυσμό της κατά 40%. Μέχρι το τέλος της είχε σκοτώσει 40-100 εκατομμύρια ανθρώπους (δεν υπάρχει ακριβέστερος προσδιορισμός) στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Άφησε το αποτύπωμα της στο ανθρώπινο γονιδίωμα και βέβαια την μεγάλη παρακαταθήκη του νομοθετικού και οργανωτικού έργου του Ιουστινιανού. Ο Ιουστινιανός ήταν άτεκνος. Έτσι όρισε(;) διάδοχό του τον ανιψιό από αδελφή Ιουστίνο Β΄.
Βιογραφία του Ιουστινιανού από την αυθεντία των Ανατολικών Πολιτισμών Παύλο Καρολίδη.


1821: Ο χαλασμός της Κασσάνδρας. Η Χαλκιδική έχει εξεγερθεί σχεδόν ταυτόχρονα με την κήρυξη της Επανάστασης. Την 1η Ιουνίου καταλαμβάνουν την Ιερισσό και σε λίγες μέρες όλη την Χαλκιδική. Οι Τούρκοι τους επιτίθενται με ότι έχουν και δεν έχουν. Οι άπειροι οπλαρχηγοί οδηγούνται από ήττα σε ήττα. Οι αγωνιστές μη βλέποντας προοπτική, αρχίζουν να εγκαταλείπουν την Χαλκιδική. Στην Κασσάνδρα έχουν πιάσει το πιο στενό μέρος του Ισθμού, τις Πόρτες και λόγω του περιορισμένου χώρου, αν και ελάχιστοι, αμύνονται σθεναρά. Κάποια στιγμή της 14 Νοεμβρίου ο διοικητής των Τούρκων Αβδούλ Αμπούδ αποφασίζει να μην ασκήσει πίεση σε όλο το μήκος του Ισθμού αλλά να ρίξει όλες του τις δυνάμεις στην Δυτική άκρη της τάφρου που την υπερασπιζόταν 100 Μακεδόνες. Πέρασαν τον Ισθμό και επιτέθηκαν στα μετόπισθεν της γραμμής διαλύοντας κάθε αντίσταση. Όσοι, από τους κατοίκους, είχαν πλωτά μέσα κατάφεραν να διαφύγουν. Οι υπόλοιποι ή σφαγιάστηκαν, ή όσοι «είχαν αξία» πουλήθηκαν για δούλοι. Όλα τα σπίτια της Κασσάνδρας (78 χωριά και 59 μετόχια) λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν.


1896: Νεροποντή στην Αθήνα πλημμυρίζει τον Ιλισό από το Βατραχονήσι (Ήταν νησί που σχημάτιζε το ποτάμι απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο. Είχε δώσει το όνομα στην περιοχή.), έως τον Πειραιά. Αιτία της πλημμύρας τα διάφορα μπαζώματα του ποταμού. Ο θλιβερός απολογισμός πάνω από 60 νεκροί και εκατοντάδες άστεγοι από τα σπίτια που είχε καταστρέψει το ποτάμι και πολλές υποδομές της πόλης (γέφυρες, δρόμοι, δίκτυο ύδρευσης) κατεστραμμένα. Πιο θλιβερό ακόμη το γεγονός ότι δεν υπήρξε αναζήτηση και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων. Ως συνήθως,  στις πλημμύρες αστικών περιοχών, υπεύθυνοι του Δήμου και πιθανόν ο δήμαρχος που αποφάσισε την δημιουργία πλατείας στους στρατώνες στου Γουδή (πιθανόν η πλ. του Αγίου Θωμά) η οποία στένεψε και αλλοίωσε τον ρου του ποταμού με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρώτα λίμνη στου Γουδή η οποία όταν βρήκε δίοδο εκτόνωσης να πλημμυρίσει όλο το λεκανοπέδιο. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρνουν και οι εργολάβοι εκείνης της περιόδου που με τις παράνομες αμοληψίες για τζάμπα πρώτη ύλη είχαν δημιουργήσει αρκετές λιμνούλες στον ρου του.1912: Οι Οινούσσες απελευθερώνονται από τον τουρκικό ζυγό. Μετά την απόβαση στην Χίο την 12η Νοεμβρίου, μικτό άγημα (Ναυτικού και Στρατού) αποβιβάζεται στο νησί και υψώνει την Γαλανόλευκη.


1922: Παραιτείται η κυβέρνηση Κροκιδά. Αιτία η απόφαση, της επόμενης ημέρας, του στρατοδικείου που αποφασίζει την εκτέλεση των έξι. Η απόφαση καθυστέρησε να εκδοθεί κατά μία μέρα για δυο λόγους: πρώτον για να παραιτηθεί η κυβέρνηση και δεύτερον επειδή ήταν άμεσα εκτελεστέα προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις και παρεμβάσεις των ξένων δυνάμεων για την διάσωση των ενόχων, όπως έγινε με την περίπτωση του Κωνσταντίνου Α΄Σχηματίζει κυβέρνηση ο Στυλιανός Γονατάς. Την επομένη θα εκτελεσθούν οι έξι. Θα την διαδεχθεί η εκλεγμένη κυβέρνηση υπό τον Ελ. Βενιζέλο το 1924.


1926: Ιδρύεται η ΕΠΟ (Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) από τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών, Πειραιώς και Μακεδονίας-Θράκης. Αρμοδιότητά της είναι η διεξαγωγή του αθλήματος τόσο στο εσωτερικό (κύπελο και πρωτάθλημα), όσο και στους διεθνείς αγώνες των ομάδων, συμπεριλαμβανόμενης της Εθνικής. Επίσης είναι υπεύθυνη για την οργάνωση της διαιτησίας. Είναι μέλος της FIFA από το 1927 και της UEFA από το 1954.


1940: Μετά την επιτυχή απόκρουση της Ιταλικής επίθεσης από τις Ελληνικές δυνάμεις στο Καλπάκι εκδηλώνεται η πρώτη μεγάλη επιθετική ενέργεια των Ελλήνων. Είχαν προηγηθεί προπαρασκευαστικές/διερευνητικές μικροεπιθέσεις από την 1η Νοεμβρίου. Από την πλευρά της Μακεδονίας (περιοχή Πρεσπών) εκδηλώνεται επίθεση του Γ΄ Σώματος Στρατού σε όλο το μέτωπο ευθύνης του με όλες του τις δυνάμεις. Πρωταρχικός του σκοπός ήταν η ανακούφιση του στρατού στην Ήπειρο που βρισκόταν ακόμη σε άμυνα. Η επίθεση σε όλο το μέτωπο άρχισε ταυτόχρονα 7 το πρωί. Η ανέλπιστα καλή έκβαση της επίθεσης και η σημαντική προώθηση των Ελληνικών στρατευμάτων ανέτρεψαν άρδην την αμυντική τακτική του Επιτελείου που διέταξε συνέχιση της επίθεσης και για τις επόμενες μέρες. Το αποτέλεσμα ήταν την 22 Νοεμβρίου να έχει καταληφθεί η Κορυτσά και το ηθικό στρατού και λαού να έχει απογειωθεί. Ήταν η πρώτη πόλη που κατακτούσαν οι συμμαχικές δυνάμεις απ’ όταν άρχισε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.


1943: Γεννιέται ο Peter Norton, προγραμματιστής, φιλάνθρωπος, συλλέκτης έργων τέχνης. Είναι ο ιδρυτής της Norton Computing inc που πούλησε στη Symantec. Ασχολήθηκε με την πληροφορική από το 1962, σε μεγάλα συστήματα, αλλά έγινε γνωστός μετά το 1981, που ασχολήθηκε με τα PC. Τα Norton Antivirus, Utilities, Unerase, Ghost, είναι δικιά του παραγωγή που την έκανε όταν είχε την «ατυχία» να αγοράσει ένα αντίτυπο από το πρώτο PC, που είχε μόλις κυκλοφορήσει η IBM to 1981. Το πρώτο utility που έφτιαξε ήταν το Norton Unerase, όταν κατά λάθος έσβησε ένα αρχείο. Μετά διαπίστωσε ότι γράψε σβήσε, με το καιρό το μηχάνημα γινόταν όλο και πιο αργό. Κατασκεύασε το Norton Speed Disk και το κυκλοφόρησε στην αγορά με το σλόγκαν «δώστε μου ένα byte από τον σκληρό σας και εγώ θα σας τον νοικοκυρέψω». Μέχρι το 1985 η εταιρεία του (τρεις ανθρώποι όλοι κι’ όλοι στην κυριολεξία), ήταν παγκόσμια γνωστή και είχε πάρει τον τίτλο της ταχύτερα αναπτυσσόμενης εταιρείας. Το 1990 πούλησε την αξίας 25$ εκατομμυρίων εταιρεία του στην Symatnec για 70$ εκ. και το 30% των μετοχών της Symantec. Δεν την έπιασε κορόιδο. Η Symantec εκμεταλλευόμενη σωστά το όνομά του, απογείωσε τα κέρδη της. Το 1989 δημιούργησε το ίδρυμα «Peter Norton Family Foundation» που βοηθάει όσους έχουν προβλήματα όρασης αλλά και άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης του κόσμου. Χρησιμοποιεί τα κομμάτια της συλλογής του με δανεισμό σε εκθέσεις σε όλη τη γη, με τα χρήματα των οποίων χρηματοδοτεί το ίδρυμα, η για εκθέσεις που τα λεφτά τους πηγαίνουν κατ’ ευθείαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.1988: Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), ανακηρύσσει αυτόνομο Παλαιστινιακό κράτος. Στηρίχτηκε στο πλαίσιο της απόφασης 181(ΙΙ) του ΟΗΕ. Ο τελευταίος με την σειρά του δεν αναγνώρισε σαν μέλος την Παλαιστίνη, αλλά σαν παρατηρητή. Θα την αναγνωρίσει όταν εκπληρωθεί η εκπεφρασμένη στην απόφαση ευχή του, να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή. Έχει αναγνωρίσει  όμως σαν κράτος το Ισραήλ.


2008: Αρχίζει στην Ουάσιγκτον το πρώτο meeting του G-20. Είναι ο όμιλος των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου. Αντιπροσωπεύουν το 90% της οικονομίας, το 80% του εμπορίου, και το 66% του πληθυσμού της γης. Δημιουργήθηκε σαν τείχος στην οικονομική πίεση από τις ανερχόμενες οικονομίες. Όπως είχε γίνει και με το G-8, που ήταν G-7 και είχε ξεκινήσει σαν G-6. Στο G-8 οι Ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται ήδη καταχρηστικά (Γαλλία, Αγγλία και Ιταλία σίγουρα. Η Γερμανία μπορεί να κρατηθεί το 2013 με κάποια «ειδικά» κριτήρια). Και το κάνουν αυτό διατηρώντας Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Μεξικό και Νότια Αφρική, με ειδικό σχήμα σαν παρατηρητές (G8+5). Το 2014 αποβλήθηκε από τους υπόλοιπους, προσωρινά, η Ρωσία, λόγω της Κριμαίας. Βλέποντας ότι οι αποφάσεις του G-8 (σημερινό G-7 μετά την αποβολή της Ρωσίας) γινόταν όλο και πιο ανίσχυρες, μια και αφορούσαν ένα ραγδαία συρρικνούμενο,  μικρό ποσοστό της παγκόσμιας οικονομίας, αποφάσισαν:
Την δημιουργία του διευρυμένου σχήματος του G-20 που είχαν κατά νου από το 1999 γιατί υπήρχαν λόγοι που θα διαβάσετε στην συνέχεια. Το ελέγχει πολιτικά ο άξονας ΗΠΑ-ΕΕ και δίνει την κατευθυντικότητα που μπορεί να δώσει ένα τέτοιο και τόσο διευρυμένο όργανο, στις οικονομικές εξελίξεις. Μέλη του είναι: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Μεξικό, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία.
Την επάνοδο της Ρωσίας στο G-8 το 2017. Το τελευταίο δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Μπορεί πλέον να μην ενδιαφέρεται η ίδια να επανέλθει. Το 2006 δημιουργήθηκε το BRICS (από το Brazil, Russia, India, China και South Africa) που είναι και σίγουρα θα γίνει ακόμη  μεγαλύτερο αντίπαλο δέος από τα Δυτικής έμπνευσης και κατασκευής group οικονομιών μεγάλης κλίμακας των οποίων τα μέλη του BRICS είναι και τα απόπαιδα τους. Οι χώρες που το απαρτίζουν έχουν τους γρηγορότερους ρυθμούς ανάπτυξης στον κόσμο απειλώντας με ανατροπή το διεθνές οικονομικό status. Άλλωστε η ίδρυση του BRICS γέννησε το G-20 αλλιώς η ανατροπή θα ήταν ήδη δεδομένη. Η Οικονομική κρίση που ξεκίνησε ένα μήνα πριν (24.10.2008) έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα μια και με αυτήν η περαιτέρω συρρίκνωση του G-8 ήταν πια δεδομένη


←13 Νοεμβρίου

15 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.