Σαν σήμερα 15 Νοεμβρίου

Παγκόσμια ημέρα φιλοσοφίας.


1630: Πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών ο Γερμανός αστρονόμος Γιοχάνες Κέπλερ. Με τους τρεις νόμους του αποτύπωσε ακριβώς τις κινήσεις του πλανητικού μας συστήματος. Τους νόμους του τους είχε συμπεράνει εμπειρικά παρατηρώντας τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων. Την μαθηματική απόδειξη την είχε δώσει ο Ισαάκ Νεύτων με το «De motu corporum in gyrum”.


1859: Η έναρξη των πρώτων Ολυμπίων Αγώνων σύμφωνα με την επιθυμία του Ευ. Ζάππα και την απόφαση της κυβέρνησης. Επειδή δεν ήταν ακόμη έτοιμο το Καλλιμάρμαρο, γίνονται στην Πλατεία Λουδοβίκου (σημερινή Ομόνοια). Τελούνταν κάθε τετραετία. Παρ΄ όλο που ήταν σε εθνικό επίπεδο, επιτρεπόταν η συμμετοχή αθλητών από κάθε χώρα. Ήταν ο πρόδρομος των Ολυμπιακών Αγώνων.


1903*: Πρεμιέρα της Αντιγόνης του Σοφοκλέους στη Νέα Σκηνή σε μετάφραση στην Δημοτική του Κωνστ. Χρηστομάνου. Και τότε ο τύπος της εποχής, συνο(ω)δεία Πανεπιστημιακών δασκάλων** εξεγείρεται αναδρομικά για την Ορέστεια του Αισχύλου, μεταφρασμένη στην Δημοτική και αυτή, που ήδη προβαλλόταν στο Βασιλικό Θέατρο. Συνεχίζουν καθημερινά τα εμπρηστικά άρθρα τους στα πρωτοσέλιδα, λες και τα άλλα γεγονότα των ημερών ήταν μικρής σημασίας μέχρι που έρχεται η επιτυχία. Αρχίζουν αιματηρά επεισόδια από τον φοιτητικό κόσμο την 30 Νοεμβρίου (17η Νοεμβρίου με το παλιό ημερολόγιο) με τον στρατό και την αστυνομία. Οι εφημερίδες συνεχίζουν απτόητες το θεάρεστο έργο τους ενώ ταυτόχρονα αποκρύπτουν τους νεκρούς των επεισοδίων. Ταυτόχρονα διαμαρτύρονται έντονα για την πράξη δικαστικού που είχε το θράσος να τους καλέσει στο γραφείο του ανακριτού και να τους συμβουλέψει να ρίξουν τους τόνους. Η κρίση θα εκτονωθεί σταδιακά και μία παρατεταμένη καταιγίδα θα δώσει το οριστικό τέλος στις ταραχές την 5η Δεκεμβρίου.   Τα «Ὁρεστειακά», όπως έμειναν στην ιστορία, μαζί με τα πολύ πιο πολύνεκρα και ταραχώδη «Ευαγγελιακά«, ήταν δυο περίεργες εξεγέρσεις από ένα λαό που τον ταλαιπωρούσαν τα χίλια δυο σοβαρά προβλήματα και για τα οποία δεν άνοιγε ούτε καν κουβέντα.
*Όλες οι ημερομηνίες των εφημερίδων είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε.            **Πρωταγωνιστής ο καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μιστριώτης, που ξεσήκωσε τους φοιτητές του αλλά και όλους τους ομοϊδεάτες του συναδέλφους του στο θέμα της γλώσσας. Καυτηρίασε την αθλιότητα της δημοτικής και έφτασε να χαρακτηρίσει, μέσα από τα επιχειρήματά του, τους οπαδούς της δημοτικής εθνικούς προδότες.


1904: Ο King Camp Gillette παίρνει το 775,134 δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ξυριστική μηχανή. Χρησιμοποιούσε ανταλλακτικές λεπίδες που όταν χάλαγαν τις αντικαθιστούσαν με άλλες. Μέχρι τότε χρησιμοποιούνταν, για το ξύρισμα, τα ξυράφια που χρειαζόταν επιμελές ακόνισμα και αποστείρωση πριν από κάθε χρήση, ενώ το ξύρισμα με αυτά ήταν τέχνη. Εμπνεύστηκε την πατέντα από την εφεύρεση του καπακιού μιας χρήσης για γυάλινα μπουκάλια και του ανοιχτηριού όταν δούλευε σαν πωλητής στην εταιρεία που τα κατασκεύαζε.


1922*: Στις 11:30 εκτελούνται στου Γουδή οι έξι που καταδικάστηκαν σαν μόνοι υπαίτιοι της Μικρασιατικής καταστροφής. Η εκτέλεση έγινε 5 μόνο ώρες μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης. Η σπουδή για την εκτέλεση ήταν εξαιτίας των πιέσεων της Μ. Βρετανία για μη εκτέλεση της απόφασης. Οι εκτελεσθέντες ήταν: Οι Δημήτριος Γούναρης(1) πρωθυπουργός (τρεις φορές) των κυβερνήσεων της μεγαλύτερης συμφοράς της Ελλάδας, Νικόλαος Στράτος(2) πρώην πρωθυπουργός, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης(3) πρώην πρωθυπουργός, Νικόλαος Θεοτόκης υπουργός στρατιωτικών, Γεώργιος Μπαλτατζής υπουργός οικονομικών, Ξενοφών Στρατηγός υπουργός και στρατιωτικός και Γεώργιος Χατζανέστης ο τελευταίος διοικητής (αρχιστράτηγος) της Μικρασιατικής Εκστρατείας.
Δεν πλήρωσαν: Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ που φυγαδεύεται (με παρέμβαση των Άγγλων) έγκαιρα. Ο αδελφός του πρίγκηπας Ανδρέας που, με παρέμβαση της Μ. Βρετανίας, πέρασε χωριστή δίκη με μόνη ποινή την οριστική απέλασή του. Οι πολιτικοί που πέρασαν το κλίμα στους διαδρόμους της Βουλής «Καλύτερα να χαθεί η νέα Ελλάδα παρά να έχουμε στο κεφάλι μας το Βενιζέλο».
Την 20ή Οκτωβρίου 2010 ο Άρειος Πάγος με μια, κατάπτυστη από κάθε πλευρά απόφαση, τους αθώωσε.
*Η ημερομηνία είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα. Με το Νέο ήταν 29.11.1922.


1) Δημήτριος Γούναρης. Ετών 55. Πολιτικός, τρεις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, από τους πρωτεργάτες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Δημιούργησε τον κύριο φορέα του αντιβενιζελισμού το “Λαϊκό Κόμμα”.  Πολύ μικρός για το ανάστημα του Ελ. Βενιζέλου, με μόνο προσόν ότι ήταν μασόνος, έγινε πρόθυμα το παιδί για τα θελήματα του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’ προκειμένου να αναρριχηθεί στην εξουσία αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Είτε τις άμεσες στο εσωτερικό για τον λαό, είτε για την τύχη της Ελλάδας σαν κράτος, είτε για το μέλλον της σαν Έθνος.

* Περίοδος Επιλογή Διάρκεια
25.02.1915 -10.08.1915 Ανάθεση 5 μήνες και 16 μέρες
26.03.1921 -02.03.1922 Ανάθεση 11 μήνες και 7 μέρες
02.03.1922-03.05.1922 Ανάθεση 3 μήνες και 1 μέρα
Σύνολο 1 χρόνος 7 μήνες και 24 μέρες

2) Νικόλαος Στράτος. Ετών 50. Πολιτικός όλων των παρατάξεων. Βουλευτής, υπουργός σε διάφορες θέσεις στις κυβερνήσεις Δ. Ράλλη, Ελ. Βενιζέλου και Δ. Γούναρη. Πρωθυπουργός – μαριονέτα για έξι μέρες της Ελλάδας (3-9/5/1922), με σκοπό να μην φαίνεται πρωθυπουργός ο Δ. Γούναρης που είχε γίνει κι αυτός κόκκινο πανί (μετά τον βασιλιά Κωνσταντίνο Α’) για τις δυνάμεις της Αντάντ. Όταν είδαν ότι το κόλπο δεν έπιασε αντικαταστάθηκε από τον Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη. Το μόνο σταθερό σημείο αναφοράς του ήταν η ιδιότητα του μασόνου. Παιδιά του ήταν ο πολιτικός Ανδρέας Στράτος και η Δόρα Στράτου.


 3) Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης. Ετών 62. Ανέλαβε πρωθυπουργός αμέσως μετά τον Στράτο. Παρέμεινε μέχρι και την επόμενη μέρα της κατάληψης της Σμύρνης από τους Τούρκους (09.05.1922-28.08.1922). Παραιτήθηκε όταν όλα πια είχαν χαθεί οριστικά, είχαν καταστραφεί ολοκληρωτικά. Σχημάτισε κυβέρνηση “συνεργασίας” όπως την ονόμασαν Γούναρη – Στράτου για να φανεί ότι υπήρχε πολυφωνία στο πολιτικό σκηνικό, έστω και με τον Ελ. Βενιζέλο αυτοεξόριστο, με τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου στην φυλακή, με άγρια τρομοκρατία του τύπου (δολοφονία Ανδρέα Καβαφάκη), θεωρώντας ότι οι πολιτικοί των μεγάλων δυνάμεων ήταν για το Νταού Πεντέλης. Δεν κατάλαβαν ποτέ ούτε αυτοί ούτε οι πολιτικοί τους απόγονοι το δικό τους πρόβλημα: Την παράνοια. Όπως όλοι οι παρανοϊκοί είχαν και έχουν “ατράνταχτα” επιχειρήματα για τις πράξεις τους.


1951: O Νίκος Μπελογιάννης από τους ηγέτες της αντίστασης κατά των Γερμανών και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ καταδικάζεται σε θάνατο με τη κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης (έτσι θεωρούνταν το ΚΚΕ. Νόμος 509/1947) και της κατασκοπείας. Με επιστολή του ο Ν. Πλουμπίδης, θα αποκαλύψει την σκευωρία, ομολογώντας ότι αυτός ήταν ο καθοδηγητής του ΚΚΕ . Παρά την αποκάλυψη και την διεθνή κατακραυγή θα εκτελεσθεί την 30.3.1952.


1966: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Δημήτρης Τόφαλος. Αρσιβαρίστας, με παγκόσμιο ρεκόρ (στους μεσοολυμπιακούς του 1906 στην Αθήνα, με 142.5 κιλά) που κράτησε μέχρι το 1914. Από μικρό παιδί ήταν ολoφάνερη η ευρωστία του. Παίζοντας στις γραμμές του τραίνου, τον είχε χτυπήσει ένα βαγόνι διαλύοντας μόνο το ένα χέρι του. Οι γιατροί είχαν πει ότι έπρεπε να ακρωτηριαστεί, γιατί τα πολυθρυμματισμένα κόκαλα και οι διαλυμένες σάρκες θα του δημιουργούσαν γάγγραινα. Ο πατέρας του, ξέροντας καλά το παιδί του, αρνήθηκε και τον πήρε σπίτι χωρίς θεραπεία. Από τότε το χτυπημένο χέρι παρόλο που αναπτυσσόταν έμεινε πιο κοντό από το άλλο. Όταν τελείωσε η καριέρα του σαν αθλητής ανέλαβε το μάνατζμεντ του Τζιμ Λόντου.


1968: Δημοσιεύεται από την χούντα το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας. Το είχε θέσει σε «ελεύθερο» δημοψήφισμα  στις 29 Σεπτεμβρίου, σε κλίμα πραγματικής τρομοκρατίας. Το πολίτευμα παραμένει Βασιλευομένη Δημοκρατία, παρά το αντικίνημα του Κωνσταντίνου. Στις ακροτελεύτιες διατάξεις του μάλιστα (άρθρο 137 παρ.1) αναφέρεται ρητά: «Ουδέποτε αναθεωρούνται αι διατάξεις του Συντάγματος αι καθορίζουσαι την μορφήν του πολιτεύματος ως Βασιλευομένης Δημοκρατίας». Παρά τη Συνταγματική διαβεβαίωση θα το αλλάξει το 1973.


1969: Δυο πυρηνικά υποβρύχια, το Σοβιετικό Κ-19 και το Αμερικανικό «Γάτος» (SSN-615) συγκρούονται στην θάλασσα του Μπάρεντς σε βάθος 61 μέτρων, μόνο με υλικές ζημιές. Το Κ-19 από την ημέρα της παραγγελίας του από το Σοβιετικό Ναυτικό μέχρι και την ημέρα της αποσυναρμολόγησης του το 2003 είχε τόσα πολλά ατυχήματα τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής και όσο ήταν εν υπηρεσία που ήταν διεθνώς γνωστό με το παρατσούκλι «Χιροσίμα». Το 2002 αμερικανική κινηματογραφική εταιρεία είχε ζητήσει να το κινηματογραφήσει πριν την αποσυναρμολόγησή του, έναντι σεβαστού ποσού, αλλά το Ρωσικό ναυτικό απέρριψε τη πρότασή τους.


1970: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης. Πολιτικός που διετέλεσε υπουργός σε πολλές κυβερνήσεις και δύο φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η πρώτη του θητεία (18.04.1946-24.01.1947) σηματοδότησε την έναρξη της περιόδου της μαύρης τρομοκρατίας. Επίσης με αυτήν την κυβέρνηση έγινε το δημοψήφισμα για την επάνοδο του βασιλιά Γεωργίου Β΄ στην Ελλάδα. Η δεύτερη θητεία του ήταν ολιγοήμερη (29.08.1947-07.09.1947). Αιτία η βοήθεια Τρούμαν που για το ποιος θα φάει πόσα είχαμε πλήρη ακυβερνησία μέχρι που οι Αμερικανοί με την απειλή διακοπής της βοήθειας ανάγκασαν τους πολιτικούς μας σε κυβέρνηση συνεργασίας (κυβέρνηση Τσαλδάρη-Σοφούλη). Ήταν ανιψιός του επίσης πρωθυπουργού, (πιο γνωστού απ΄ αυτόν) Παναγή Τσαλδάρη.


Ψευδοκράτος1983: Η τουρκική διοίκηση ανακηρύσσει τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου ανεξάρτητο κράτος (Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου). Εκτός από την  Τουρκία κανένα άλλο κράτος ή οργανισμός δεν έχει αναγνωρίσει το Τουρκικό ψευδοκράτος. Η Τουρκία σήμερα (2013) έχει πάψει να θεωρεί σαν κράτος την Κύπρο, ενώ είναι δεσμευμένη σαν εγγυήτρια δύναμη της ανεξαρτησίας και της ύπαρξής του, σύμφωνα με τις Συνθήκες Ζυρίχης και Λονδίνου.


2013: Πεθαίνει σε ηλικία 94 ετών ο κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ και πολιτικός Γλαύκος Κληρίδης. Διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δύο συνεχόμενες θητείες (1993-2003) και προεδρεύων το διάστημα 23.7.1974-07.12.1974 (από την ανατροπή του πραξικοπηματία Σαμψών μέχρι την επάνοδο του Μακάριου στην Κύπρο). Εξελέγη πρόεδρος δημοκρατίας (στην Κύπρο γίνεται με Εθνικές εκλογές) το 1993 και το 1998. Επί προεδρίας του η Κύπρος γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθιση.  Προσπάθησε να ενισχύσει την άμυνα του νησιού με τους S-300 αλλά η έντονη αντίδραση των ΗΠΑ οδήγησε στην μεταφορά τους στην Κρήτη (βρίσκονται στην Σούδα υπό τον έλεγχό τους) και αντικατάσταση από την Ελλάδα με άλλους* μικρότερου βεληνεκούς και πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων. Η πτώση του το 2003 οφείλεται στην υποστήριξη του σχεδίου Ανάν το οποίο είχε καταψηφίσει το 76% των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα που είχε γίνει από τον διάδοχό του Τάσσο Παπαδόπουλο.
*Τους Ρωσικούς πάλι TorM-1. Ένα σύστημα αναχαίτισης μικρού βεληνεκούς (σε επίπεδο περισσότερο ρουκέτας), αεροσκαφών, ελικοπτέρων, Uav και βαλλιστικών πυραύλων τα οποία πρέπει να έχουν ταχύτητα ταχύτητα μέχρι 2 Mach!!;;;. Οι S-300 έχουν αναβαθμιστεί με πολλαπλασιαστή ισχύος μεγαλώνοντας έτσι το βεληνεκές τους, όπως και το λογισμικό και τα ραντάρ για εντοπισμό Stealth αεροσκαφών. Ιστορίες συνωμοσίας αναφέρουν ότι η όλη παραγγελία ήταν κομπίνα μεταξύ Ελληνικής και Κυπριακής κυβέρνησης για απόκτηση από την Ελλάδα αυτών των πυραύλων.


2017: 24 νεκροί, δεκάδες σπίτια κατεστραμμένα και εκατοντάδες οικοσκευές και αυτοκίνητα, παρασυρμένα από πλημμύρα, μετά από ισχυρή βροχόπτωση, στην Μάνδρα και Νέα Πέραμο Αττικής. Κύρια αιτία τα μπαζωμένα ρέματα. Κανένα ρέμα δεν έχει ποτέ μπαζωθεί από μόνο του. Ούτε κανείς ιδιώτης μπάζωσε με δικιά του πρωτοβουλία ποτέ ρέμα. Πάντοτε οι δήμοι τα μπαζώνουν, ή δίνουν την άδεια σε ιδιώτες να το κάνουν. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Μάνδρας είχε  μπαζώσει το μεγαλύτερο ρέμα της περιοχής προκειμένου να δημιουργήσει αμαξοστάσιο για τα απορριμματοφόρα. Όχι από άγνοια. Τεχνικές υπηρεσίες, καθηγητές πανεπιστημίου αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι προειδοποιούσαν για την επερχόμενη καταστροφή. Η απάντηση της Δημάρχου ήταν ότι δεν μπορούν να μην γίνουν έργα καλλωπισμού και ανάπλασης επειδή υπάρχει μια πιθανότητα στα 30 χρόνια να γίνει πλημμύρα, πράγμα που απεύχονταν!!!;;; Αρνούμενη έτσι τα έργα υποδομής, αλλά και καταστρέφοντας τα ήδη υπάρχοντα. Ο Δήμος καταδικάστηκε για το αυθαίρετο αμαξοστάσιο σε 150.000€ πρόστιμο. Τα φυσικά πρόσωπα που ήταν υπεύθυνα για την τραγωδία τίποτε. Όταν καταδικάζεται μια δημόσια ή δημοτική υπηρεσία σε κάποιο πρόστιμο να θυμάστε: Το κομπιουτεράκι για να βρείτε πόσα οφείλετε. Εκτός αν περιμένετε από τους ηγέτες που εκλέξατε να τα πληρώσουν αυτοί από την τσέπη τους. Εσείς μπορεί να πήρατε κάποιο μάθημα από τα μνημόνια (πράγμα πολύ αμφίβολο) αλλά τουλάχιστον πείτε στα παιδιά σας το πραγματικό κόστος (όχι μισθούς και αποζημιώσεις, αυτά είναι το πουρμπουάρ) των ηγετών μας.


←14 Νοεμβρίου

16 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.