Σαν σήμερα 15 Νοεμβρίου

1630: Πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών ο Γερμανός αστρονόμος Γιοχάνες Κέπλερ. Με τους τρείς νόμους του αποτύπωσε ακριβώς τις κινήσεις του πλανητικού μας συστήματος. Τους νόμους του τους είχε συμπεράνει εμπειρικά παρατηρώντας τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων. Την μαθηματική απόδειξη την είχε δώσει ο Ισαάκ Νεύτων με το «De motu corporum in gyrum”.


1859: Η έναρξη των πρώτων Ολυμπίων Αγώνων σύμφωνα με την επιθυμία του Ευ. Ζάππα και την απόφαση της κυβέρνησης. Επειδή δεν ήταν ακόμη έτοιμο το Καλιμάρμαρο, γίνονται στην Πλατεία Λουδοβίκου (σημερινή Ομόνοια). Τελούνταν κάθε τετραετία. Παρ΄ όλο που ήταν σε εθνικό επίπεδο, επιτρεπόταν η συμμετοχή αθλητών από κάθε χώρα. Ήταν ο πρόδρομος των Ολυμπιακών Αγώνων.


1904: Ο King Camp Gillette παίρνει το 775,134 δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ξυριστική μηχανή. Χρησιμοποιούσε ανταλλακτικές λεπίδες που όταν χαλάγαν τις αντικαθιστούσαν με άλλες. Μέχρι τότε χρησιμοποιούνταν, για το ξύρισμα, τα ξυράφια που χρειαζόταν επιμελές ακόνισμα και αποστείρωση πριν από κάθε χρήση, ενώ το ξύρισμα με αυτά ήταν τέχνη.


1922: Στις 11:30 εκτελούνται στου Γουδή οι έξι που καταδικάστηκαν σαν μόνοι υπαίτιοι της Μικρασιατικής καταστροφής. Είναι οι Δημήτριος Γούναρης(1) πρωθυπουργός (τρεις φορές) των κυβερνήσεων της μεγαλύτερης συμφοράς της Ελλάδας, Νικόλαος Στράτος(2) πρώην πρωθυπουργός, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης(3) πρώην πρωθυπουργός, Νικόλαος Θεοτόκης υπουργός στρατιωτικών, Γεώργιος Μπαλτατζής υπουργός οικονομικών, Ξενοφών Στρατηγός υπουργός και στρατιωτικός και Γεώργιος Χατζανέστης ο διοκητής της Μικράς Ασίας.
Δεν πλήρωσαν: Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος που φυγαδεύεται (με παρέμβαση των Άγγλων) έγκαιρα. Οι πολιτικοί που πέρασαν το κλίμα στους διαδρόμους της Βουλής «Καλύτερα να χαθεί η νέα Ελλάδα παρά να έχουμε στο κεφάλι μας το Βενιζέλο».


1) Δημήτριος Γούναρης. Ετών 55. Πολιτικός, τρεις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, από τους πρωτεργάτες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Δημιούργησε τον κύριο φορέα του αντιβενιζελισμού το “Λαικό Κόμμα”.  Πολύ μικρός για το ανάστημα του Ελ. Βενιζέλου, με μόνο προσόν ότι ήταν μασόνος, έγινε πρόθυμα το παιδί για τα θελήματα του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’ προκειμένου να αναρριχηθεί στην εξουσία αδιαφορόντας για τις συνέπειες. Είτε τις άμεσες στο εσωτερικό για τον λαό, είτε για την τύχη της Ελλάδας σαν κράτος, είτε για το μέλον της σαν Έθνος.

* Περίοδος Επιλογή Διάρκεια
25.02.1915 -10.08.1915 Ανάθεση 5 μήνες και 16 μέρες
26.03.1921 -02.03.1922 Ανάθεση 11 μήνες και 7 μέρες
02.03.1922-03.05.1922 Ανάθεση 3 μήνες και 1 μέρα
Σύνολο 1 χρόνος 7 μήνες και 24 μέρες

2) Νικόλαος Στράτος. Ετών 50. Πολιτικός όλων των παρατάξεων. Βουλευτής, υπουργός σε διάφορες θέσεις στις κυβερνήσεις Δ. Ράλλη, Ελ. Βενιζέλου και Δ. Γούναρη. Πρωθυπουργός – μαριονέτα για έξι μέρες της Ελλάδας (3-9/5/1922), με σκοπό να μην φαίνεται πρωθυπουργός ο Δ. Γούναρης που είχε γίνει κι αυτός κόκκινο πανί (μετά τον βασιλιά Κωνσταντίνο Α’) για τις δυνάμεις της Αντάντ. Όταν είδαν ότι το κόλπο δεν έπιασε αντικαταστάθηκε από τον Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη. Το μόνο σταθερό σημείο αναφοράς του ήταν η ιδιότητα του μασόνου. Παιδιά του ήταν ο πολιτικός Ανδρέας Στράτος και η Δόρα Στράτου.


 3) Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης. Ετών 62. Ανέλαβε πρωθυπουργός αμέσως μετά τον Στράτο. Παρέμεινε μέχρι και την επόμενη μέρα της κατάληψης της Σμύρνης από τους Τούρκους (09.05.1922-28.08.1922). Παραιτήθηκε όταν όλα πια είχαν χαθεί οριστικά, είχαν καταστραφεί ολοκληρωτικά. Σχημάτισε κυβέρνηση “συνεργασίας” όπως την ονόμασαν Γούναρη – Στράτου για να φανεί ότι υπήρχε πολυφωνία στο πολιτικό σκηνικό, έστω και με τον Ελ. Βενιζέλο αυτοεξόριστο, με τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου στην φυλακή, με άγρια τρομοκρατία του τύπου (δολοφονία Ανδρέα Καβαφάκη), θεωρώντας ότι οι πολιτικοί των μεγάλων δυνάμεων ήταν για το Νταού Πεντέλης. Δεν κατάλαβαν ποτέ ούτε αυτοί ούτε οι πολιτικοί τους απόγονοι το δικό τους πρόβλημα: Την παράνοια. Όπως όλοι οι παρανοϊκοί είχαν και έχουν “ατράνταχτα” επιχειρήματα για τις πράξεις τους.


1951: O Νίκος Μπελογιάννης από τους ηγέτες της αντίστασης κατά των Γερμανών και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ καταδικάζεται σε θάνατο με τη κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης (έτσι θεωρούνταν το ΚΚΕ. Νόμος 509/1947) και της κατασκοπείας. Με επιστολή του ο Ν. Πλουμπίδης, θα αποκαλύψει την σκευωρία, ομολογώντας ότι αυτός ήταν ο καθοδηγητής του ΚΚΕ . Παρά την αποκάλυψη και την διεθνή κατακραυγή θα εκτελεσθεί την 30.3.1952.


1966: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Δημήτρης Τόφαλος. Αρσιβαρίστας, με παγκόσμιο ρεκόρ (στους μεσοολυμπιακούς του 1906 στην Αθήνα, με 142.5 κιλά) που κράτησε μέχρι το 1914. Από μικρό παιδί ήταν ολoφάνερη η ευρωστία του. Παίζοντας στις γραμμές του τραίνου, τον είχε χτυπήσει ένα βαγόνι διαλύοντας μόνο το ένα χέρι του. Οι γιατροί είχαν πει ότι έπρεπε να ακρωτηριαστεί, γιατί τα πολυθρυματισμένα κόκαλα και οι διαλυμένες σάρκες θα του δημιουργούσαν γάγγραινα. Ο πατέρας του, ξέροντας καλά το παιδί του, αρνήθηκε και τον πήρε σπίτι χωρίς θεραπεία. Από τότε το χτυπημένο χέρι παρόλο που αναπτυσόταν έμεινε πιο κοντό από το άλλο. Όταν τελείωσε η καριέρα του σαν αθλητής ανέλαβε το μάνατζμεντ του Τζιμ Λόντου.


1968: Δημοσιεύεται από την χούντα το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας. Το είχε θέσει σε «ελεύθερο» δημοψήφισμα  στις 29 Σεπτεμβρίου, σε κλίμα πραγματικής τρομοκρατίας. Το πολίτευμα παραμένει Βασιλευομένη Δημοκρατία, παρά το αντικίνημα του Κωνσταντίνου. Στις ακροτελεύτιες διατάξεις του μάλιστα (άρθρο 137 παρ.1) αναφέρεται ρητά: «Ουδέποτε αναθεωρούνται αι διατάξεις του Συντάγματος αι καθορίζουσαι την μορφήν του πολιτεύματος ως Βασιλευομένης Δημοκρατίας». Παρά τη Συνταγματική διαβεβαίωση θα το αλλάξει το 1973.


1969: Δυο πυρηνικά υποβρύχια, το Σοβιετικό Κ-19 και το Αμερικανικό «Γάτος» (SSN-615) συγκρούονται στην θάλασσα του Μπάρεντς σε βάθος 61 μέτρων, μόνο με υλικές ζημιές. Το Κ-19 από την ημέρα της παραγγελίας του από το Σοβιετικό Ναυτικό μέχρι και την ημέρα της αποσυναρμολόγησης του το 2003 είχε τόσα πολλά ατυχήματα τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής και όσο ήταν εν υπηρεσία που ήταν διεθνώς γνωστό με το παρατσούκλι «Χιροσίμα». Το 2002 αμερικανική κινηματογραφική εταιρεία είχε ζητήσει να το κινηματογραφήσει πριν την αποσυναρμολόγησή του, έναντι σεβαστού ποσού, αλλά το Ρωσικό ναυτικό απέριψε τη πρότασή τους.


Ψευδοκράτος1983: Η τουρκική διοίκηση ανακήρυσει τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου ανεξάρτητο κράτος (Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου). Εκτός από την  Τουρκία κανένα άλλο κράτος ή οργανισμός δεν έχει αναγνωρήσει το Τουρκικό ψευδοκράτος. Η Τουρκία σήμερα (2013) έχει πάψει να θεωρεί σαν κράτος την Κύπρο, ενώ είναι δεσμευμένη σαν εγγυήτρια δύναμη της ανεξαρτησίας και της ύπαρξής του, σύμφωνα με τις Συνθήκες Ζυρίχης και Λονδίνου.


2013: Πεθαίνει σε ηλικία 94 ετών ο κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ και πολιτικός Γλαύκος Κληρίδης. Διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δύο συνεχόμενες θητείες (1993-2003) και προεδρεύων το διάστημα 23.7.1974-07.12.1974 (από την ανατροπή του πραξικοπηματία Σαμψών μέχρι την επάνοδο του Μακάριου στην Κύπρο). Επί προεδρίας του η Κύπρος γνώρισε μεγάλη οικονομική. Η πτώση του το 2003 οφείλεται στην υποστήριξη του σχεδίου Ανάν το οποίο είχε καταψηφήσει το 76% των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα που είχε γίνει από τον διάδοχό του Τάσσο Παπαδόπουλο.


←14 Νοεμβρίου

16 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s