Σαν σήμερα 16 Νοεμβρίου


Παγκόσμια ημέρα της ανεκτικότητας. Για να θυμόμαστε ότι υπάρχουν άνθρωποι και λαοί με δαφορετικές συνήθειες, διαφορετικές νοοτροπίες και ότι πρέπει να συμβιώνουμε.


1828 (ν. ημ.): Οι Μεγάλες Δυνάμεις, Ρωσία, Αγγλία και Γαλλία, υπογράφουν το πρώτο πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο προβλέπει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Πελοπόννησο και Κυκλάδες. Δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τις εισηγήσεις του Καποδίστρια και των πρέσβεών τους στον Πόρο για οριοθέτηση της Ελλάδας από τη νοητή γραμμή μεταξύ των κόλπων Αμβρακικού – Παγασητικού. Η Στερεά Ελλάδα ενσωματώνεται με το δεύτερο πρωτόκολλο του Λονδίνου.


1942: Το υποβρύχιο Τρίτων κατά την διάρκεια επιχείρησής του στο στενό του Καφηρέα εντοπίζεται από το εχθρικό καταδιωκτικό UJ-2102 (ήταν το τροποποιημένο για ανθυποβρυχιακό αγώνα επιταγμένο γιοτ του Ευγένιου Ευγενίδη). Μετά από πολύωρη καταδίωξη με το σκάφος σε άθλια κατάσταση μετά από επανειλημένα πλήγματα που δέχεται με βόμβες βυθού, και μετά από δυο εμβολισμούς στην προσπάθειά του να αναδυθεί, αναδύεται με τον ηρωικό κυβερνήτη του Επαμεινώνδα Κοντογιάννη να βγαίνει πρώτος πυροβολόντας με τον υπηρεσιακό του περίστροφο εναντίον του καταδιωκτικού. Για καλή του τύχη εκείνη την ώρα το υποβρύχιο δεχόταν τον τελευταίο εμβολισμό που τον πέταξε αναίσθητο στη θάλασσα. 24 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν, 28 αιχμαλωτίστηκαν και 2 διέφυγαν κολυμπώντας έως την Εύβιθα. Το Τρίτων κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε 15 αποστολές, είχε βυθίσει 6 πλοία μεταξύ των οποίων και το Ιταλικό υποβρύχιο Negheli.


1943: Λήγει άδοξα η μάχη της Λέρου με ανακατάληψη του νησιού από τους Γερμανούς. Το νησί είχε καταληφθεί από τους συμμάχους στα πλαίσια της επιχείρησης Acolade. Η επίθεση των Γερμανών ξεκίνησε από τις 12 Νοεμβρίου με 4 τάγματα πεζικού, ένα τάγμα και ένα λόχο αλεξιπτωτιστών, ένα τάγμα καταδρομέων, και ένα λόχο αμφίβιων καταδρομέων. Σε ακτίνα δράσης υπήρχαν 400 περίπου γερμανικά αεροπλάνα. Την διοίκηση των δυνάμεων είχε αναλάβει ο διοικητής του «Φρουρίου Κρήτη» Müler. Η άμυνα του νησιού ήταν 5.500 Ιταλοί με 24 πυροβολαρχίες και 87 αντιαεροπορικά πυροβόλα, ενισχυμένοι με τρία τάγματα πεζικού των Άγγλων. Οι απώλειες των Γερμανών ήταν 520 νεκροί και 5.000 τραυματίες.  Των συμμάχων 420 νεκροί και 4.800 τραυματίες, 8.000 περίπου συλληφθέντες (με τους τραυματίες) και 115 αεροπλάνα της RAF. Όλοι οι αξιωματικοί των Ιταλών εκτελέστηκαν για προδοσία. Ο διοικητής και υποδιοικητής των Ιταλικών δυνάμεων, Μασκέρμπα και Καμπιόνι μεταφέρθηκαν στην Ιταλία, καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν το Μάρτιο του 1944.   Το ύψος των απωλειών και από τις δυο πλευρές μιλάει από μόνο του για τις μάχες που έγιναν. Όπως ανέφερε Γερμανός αξιωματικός που πριν συμμετάσχει στη μάχη της Λέρου ήταν στο Ανατολικό Μέτωπο (Ταϊγάνι Ρωσίας), ήταν η πιο σκληρή μάχη της ζωής του. Με την Λέρο οι Γερμανοί συμπλήρωσαν την ανακατάληψη όλης της Δωδεκανήσου, αποκλείοντας τους συμμάχους από το Αιγαίο.1946: Ιδρύθηκε και ξεκινά το έργο της η ΟΥΝΕΣΚΟ (UNESCO United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization).


1952: Στις εκλογές εκείνης της ημέρας θριαμβευτής είναι ο Αλέξανδρος Παπάγος με τον «Ελληνικό Συναγερμό». Σύμμαχοί του οι Αμερικάνοι και ο ελληνικός τύπος σύσσωμος. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η αμφιλεγόμενη δήλωση, από την Μόσχα, του αρχηγού του παράνομου τότε ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη: «Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος… άσπρος σκύλος, μαύρος σκύλος, ούλοι οι σκύλοι μια γενιά!». Έτσι με 49.22% παίρνει τις 247 έδρες από τις 300, έναντι 51 εδρών της συμμαχίας ΕΠΕΚ (Πλαστήρας) και Φιλελευθέρων του Σοφοκλή Βενιζέλου. 2 έδρες πήραν ανεξάρτητοι. Σχηματίζει κυβέρνηση που θα διαρκέσει μέχρι και τον θάνατό του.
Έθνος
Ελευθερία
Εμπρός


ΚανελλοπούλουΚουμής1980: Δυο νέοι, ο Ιάκωβος Κουμής και η Ματούλα Κανελλοπούλου χάνουν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημάδεψαν την 7η επέτειο του Πολυτεχνείου. Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης απαντώντας σε ερώτηση του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι «και ο αρχάγγελος κρατούσε ρομφαία» και εκεί έληξε το θέμα στη βουλή. Οι αστυνομικοί που κατηγορήθηκαν για το θάνατό τους αθωώθηκαν.


1994: Μπαίνει σε ισχύ η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Θαλάσσιο Δίκαιο (UNCLOS) και αρχίζει η λειτουργία του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Θαλάσσιο Δίκαιο. Μέλη του είναι 161 χώρες. Δεν έχουν υπογράψει την σύμβαση οι παραθαλάσσιες χώρες: Ηνωμένες Πολιτείες, Τουρκία, Ισραήλ, Συρία, Βενεζουέλα, Περού και Ερυθραία.


←15 Νοεμβρίου

17 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.