Σαν σήμερα 17 Νοεμβρίου


Διεθνής ημέρα των σπουδαστών.
Καθιερώθηκε σαν επέτειος σε ανάμνηση της 17 Νοεμβρίου του 1939. Τα Γερμανικά κατοχικά στρατεύματα εισέβαλαν στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου της Πράγας. Σκότωσαν επί τόπου 9 φοιτητές, και 1200 έστειλαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έγινε διεθνής ημέρα μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου.


474: Πεθαίνει σε ηλικία 7 ετών ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Λέων Β’. Τον είχε ορίσει διάδοχό του ο παππούς του Λέων Α’. Πιθανολογείται ότι δηλητηριάστηκε από την μητέρα του Αριάδνη, για να μείνει μόνος αυτοκράτορας ο σύζυγός της και πατέρας του, Ζήνων (γαμπρός του Λέοντα Α’), που τον διαδέχθηκε.


1185: Στην μάχη του Δημητριτσίου ο Βυζαντινός στρατός συντρίβει τον Νορμανδικό στρατό που κατευθυνόταν προς την Κωνσταντινούπολη. Οι Νορμανδοί μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης χωρίστηκαν σε τρία τμήματα. Το ένα παρέμεινε σαν φρουρά της πόλης, το δεύτερο κατευθύνθηκε προς τις Σέρρες και το τρίτο προς την Μοσυνόπολη (Ρωμαϊκή και Βυζαντινή πόλη 7 χλμ. Δυτ. της Κομοτηνής.), όπου και περίμενε τον Νορμανδικό στόλο που κατευθυνόταν προς την Κωνσταντινούπολη για να την πολιορκήσουν από κοινού. Κατά την διάρκεια της αναμονής το στράτευμα είχε διασπασθεί λαφυραγωγόντας την γύρο περιοχή. Ο στρατηγός του Βυζαντίου Αλέξιος Βρανάς επιτέθηκε σ΄ αυτές τις ομάδες και τελικά κατέλαβε το φρούριο της Μοσυνόπολης. Αμέσως μετά κατευθύνθηκε προς το δεύτερο τμήμα των Νορμανδών που είχε μεν έδρα το Δημητρίτσι, αλλά μεγάλα τμήματά του έλειπαν λεηλατώντας την γύρω περιοχή. Του επιτέθηκε αμέσως και μετά από σκληρή μάχη τους έτρεψε σε φυγή προς τον Στρυμόνα, όπου κατέσφαξε όλους όσους προσπαθούσαν απεγνωσμένα να περάσουν το ποτάμι. Το τμήμα των Νορμανδών που είχε παραμείνει φρουρά της πόλης, όντας το μικρότερο, μόλις έμαθε την τύχη του υπόλοιπου Νορμανδικού στρατού και ότι ο Βρανάς κατευθυνόταν προς την Θεσσαλονίκη, την εγκατέλειψε άμεσα.


1864: Δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδος, που ψηφίστηκε από την Β’ Εθνική Συνέλευση. Αντικαθιστά το Σύνταγμα του 1844 που είχε προκύψει από την εξέγερση της 3ης Σεπτεμβρίου.  Η χώρα από συνταγματική μοναρχία, γίνεται, με το νέο σύνταγμα, βασιλευομένη δημοκρατία, αν και «Το πρόσωπον του Βασιλέως είναι ανεύθυνο και απαραβίαστον, οι δε Υπουργοί αυτού είναι υπεύθυνοι» (άρθρο 29), παρ’ όλο που παραμένει ο μοναδικός φορέας της εκτελεστικής εξουσίας με εντολοδόχους του Υπουργούς. Βασιλιάς ήταν ο Γεώργιος Α’ και πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Κανάρης. Αντικαταστάθηκε από το Σύνταγμα του 1911.


1869: Ανοίγει για τη ναυσιπλοΐα η Διώρυγα του Σουέζ. Η κατασκευή της είχε αρχίσει την 25.4.1859. Με μήκος 168 χλμ. είναι η μεγαλύτερη διώρυγα του κόσμου μέχρι και σήμερα. Με αυτήν παρακάμφθηκε ο περίπλους της Αφρικής για Ευρωπαϊκά δρομολόγια με προορισμό λιμάνια Ανατολικών χωρών. Όταν άνοιξε είχε 8 μ. βάθος, 22μ. πλάτος στον πυθμένα και 72μ. πλάτος στην επιφάνεια. Σήμερα έχει 21 μέτρα βάθος, στο μεγαλύτερο μέρος του είναι διπλής κατεύθυνσης και μπορεί να εξυπηρετήσει 97 πλοία ημερησίως.


1902: Εκλογές στην Ελλάδα*. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, του Δηλιγιάννη και του Θεοτόκη, εκλέγουν από 102 βουλευτές, γεγονός που οδηγεί σε κυβερνητική αστάθεια. Με αρχικό υποκινητή τον βασιλιά Γεώργιο, που δεν τον συνέφερε το αποτέλεσμα των εκλογών, άρχισαν τα πιο εκτεταμένα επεισόδια που έγιναν ποτέ στην Αθήνα από τους οπαδούς όλων των κομμάτων. Ονομάστηκαν «Σανιδικά» από τις σανίδες που προμηθευόταν οι οπαδοί για τις συγκρούσεις τους από τις τότε νεοανεγειρόμενες οικοδομές της οδού Σταδίου. Μετά από «σκληρές μάχες» θα σχηματισθεί κυβέρνηση Θ. Δηλιγιάννη την 24η Νοεμβρίου.
* Η ημερομηνία είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα. με το νέο ήταν 30 Νοεμβρίου.


1903: Το Ρωσικό Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα, στο δεύτερο συνέδριό του, που πραγματοποιείται στο Λονδίνο, χωρίζεται σε δυο φράξιες τους Μπολσεβίκους (στα Ρωσικά σημαίνει πλειοψηφούντες) με επικεφαλής τον Λένιν και στους Μενσεβίκους (στα Ρωσικά οι μειοψηφούντες) με επικεφαλής τον Μάρτοφ.


1922: Ο τελευταίος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Μωάμεθ ΣΤ΄ απομακρύνεται από την Κωνσταντινούπολη, με το βρετανικό θωρηκτό Μαλάγια, που τον αποβιβάζει στη Μάλτα. Ήταν ο σουλτάνος που είχε υπογράψει την Συνθήκη των Σεβρών. Η Ελλάδα είχε δώσει χέρι βοηθείας στην ανατροπή του από τους Νεότουρκους με την μη κατακύρωσή της Συνθήκης. Οι κυβερνήσεις-μαριονέτες του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄, δεν την εισήγαγαν ποτέ για ψήφιση στην βουλή. Έτσι πήραν από τους Τούρκους τον τίτλο των σωτήρων της Τουρκίας οι Δ. ΓούναρηςΝ. Στράτος. Την 29η Οκτωβρίου η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση με πρόεδρο τον Κεμάλ Ατατούρκ είχε διαλύσει το Σουλτανάτο και είχε ιδρύσει Χαλιφάτο αλλάζοντας ταυτόχρονα τ’ όνομα της χώρας από Οθωμανική Αυτοκρατορία σε Τουρκία. Επίσης εξόρισε τον Μωάμεθ ΣΤ΄ από το Τουρκικό χαλιφάτο. Πέθανε στο Σαν Ρέμο το 1926.


1929: Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο Αμερικανός εφευρέτης Χέρμαν Χόλεριθ. Κατασκεύασε την μηχανή Hollerith, που λειτουργούσε με διάτρητες κάρτες, με την οποία έγινε η πρώτη μηχανογραφημένη απογραφή των ΗΠΑ και βέβαια του κόσμου. Μπορεί να μην ήταν υπολογιστής με την απόλυτη έννοια του όρου μια και δεν πληρούσε τη συνθήκη Turing. Ήταν όμως το πρώτο μηχάνημα με το οποίο ο άνθρωπος έκανε συλλογή και επεξεργασία δεδομένων. Η εταιρεία που δημιούργησε, η Tabulating Machine Company, συγχωνεύτηκε με άλλες τρεις για την δημιουργία της CTR (η σημερινή IBM).


1936: Πεθαίνει αιφνίδια από ανακοπή σε ηλικία 60 ετών ο «πατέρας της Δημοκρατίας» Αλέξανδρος Παπαναστασίου. Κοινωνιολόγος, 2 φορές πρωθυπουργός* , υπουργός σε πολλές κυβερνήσεις, ο ‘πατέρας’ των συνεταιρισμών στην Ελλάδα. Η «ατμομηχανή» κατά τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Από τους πρωταγωνιστές κατά της Βασιλείας, δημοσίευσε με έξι άλλους το «Δημοκρατικό Μανιφέστο» για το οποίο δικάστηκε, με συνήγορο υπεράσπισης τον νεαρό δικηγόρο Γ. Παπανδρέου, φυλακίστηκε, ενώ ο εκδότης του «Ελεύθερου Τύπου» Ανδρέας Καβαφάκης που το εξέδωσε δολοφονήθηκε από «άγνωστους», την κυβέρνηση Γούναρη και τον Βασιλιά. Επί πρωθυπουργίας του ανακήρυξε τη χώρα Αβασίλευτη Δημοκρατία που επικυρώθηκε με δημοψήφισμα. Δικά του δημιουργήματα είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στην Θεσσαλονίκη και η Αγροτική Τράπεζα. Σαν υπουργός Οικονομικών του Ελευθερίου Βενιζέλου δημιούργησε το νομικό πλαίσιο για σύσταση και λειτουργία των συνεταιρισμών, αναγνώρισε τη Δημοτική γλώσσα, ανέπτυξε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ήταν ο μεγαλύτερος μεταρρυθμιστής και εκσυγχρονιστής της Νεώτερης Ελλάδας.
* 12.03-25.07.1924 και 26.05-05.06/1932.

Εἶναι ἀνάγκη νά γίνῃ μιά ἐπανάστασις τῶν ψυχῶν καί τῶν πνευμάτων κατά τῆς βίας, τῆς κομματικῆς ἰδιοτέλειας καί τῆς ἀποσυνθέσεως τοῦ κράτους.
Αλέξανδρος Παπαναστασίου


1949: Η Ελλάδα παύει να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της στα δάνεια που έχει πάρει από το εξωτερικό. Είναι στάση πληρωμών στους δανειστές μας του εξωτερικού. Για την ακρίβεια παύει να εξυπηρετεί τα δάνεια που είναι σε χρυσό ή ξένο νόμισμα, ή ρήτρα αυτών, όπως τα ομολογιακά δάνεια. Να σημειωθεί ότι αυτή η στάση πληρωμών έγινε ενώ είχε δοθεί το 1947 στην Ελλάδα η βοήθεια Truman ύψους 400$ εκατομμυρίων (12$ δισ σημερινών) και ήταν σε εξέλιξη το σχέδιο Μάρσαλ ύψους $376 εκατομμυρίων. Όλα είχαν φαγωθεί από ημέτερους ή και κατ’ ευθείαν από αξιωματούχους των μεταπολεμικών κυβερνήσεων. Τις ντοκουμενταρισμένες αποκαλύψεις είχε κάνει ο δημοσιογράφος Τζορτζ Πολκ με ανταποκρίσεις στην Αμερικανικό τύπο. Δολοφονήθηκε στην περιοχή του Θερμαϊκού 16 Μαΐου 1948. Η αναστολή αυτή θα αίρονταν, σύμφωνα με τον Αναγκαστικό Νόμο, την 30η Ιουνίου 1952. Την στάση πληρωμών υλοποίησε κυβέρνηση συνασπισμού με πρωθυπουργό τον πιο έμπειρο Έλληνα στις χρεοκοπίες. Τον Αλέξανδρο Διομήδη. Ήταν ο οικονομικός σύμβουλος του Ελ. Βενιζέλου και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας που διαχειρίστηκε τη χρεωκοπία του 1932. Ο Κ. Καραμανλής το 1962 «υλοποίησε» την άρση, αίροντας μόνο την αναστολή πληρωμής των ομολογιούχων εσωτερικού, δίνοντας τους Ομόλογα αξίας 50 δρχ. για κάθε Ομόλογο αξίας 1.000 προπολεμικών δραχμών. Για το εξωτερικό, η αναστολή πληρωμών συνεχίστηκε.


1973: Το άρμα μπαίνει στο Πολυτεχνείο για να καταστείλει τη φοιτητική εξέγερση κατά της δικτατορίας, μπροστά στον ορατό κίνδυνο, μετά από την μαζική συμμετοχή των πολιτών, να μετατραπεί σε λαϊκή εξέγερση. Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου ξεκίνησαν την 14η Νοεμβρίου με την κατάληψή του από τους φοιτητές. Αμέσως σχεδόν συντάχθηκαν μαζί τους φοιτητές άλλων Σχολών, σπουδαστές και λίγοι εργάτες. Ραδιοφωνικός σταθμός που είχαν κατασκευάσει στα εργαστήρια  ζητούσε την συμπαράσταση του Ελληνικού λαού. Πολίτες άρχισαν να συρρέουν έξω από το χώρο του Πολυτεχνείου από διάφορα σημεία της Αθήνας. Η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησης αχυρανθρώπων της χούντας. Έτσι αποφασίστηκε η επέμβαση του στρατού (μετά από επιβολή στρατιωτικού νόμου σ’ όλη την Ελλάδα και απαγόρευση της κυκλοφορίας την νύχτα) για τερματισμό της κρίσης. Εν τω μεταξύ από εστίες αντιφρονούντων είχαν στηθεί οδοφράγματα στα οποία οι αψιμαχίες συνεχίστηκαν μέχρι και 18 του μήνα. Οι νεκροί έφτασαν τους 40 (24 που αναγνωρίστηκαν και 16 χωρίς όνομα). Ο αριθμός των τραυματιών και συλληφθέντων (ήταν τόσοι που τους συγκέντρωναν στο στάδιο Καραϊσκάκη) παρέμεινε άγνωστος. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που έγινε την 19η Νοεμβρίου 1973 από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σπ. Ζουρνατζή οι νεκροί ήταν 11, τους ανέφερε με τα στοιχεία τους, οι τραυματίες 138, οι συλληφθέντες 866 (είχαν ήδη ελευθερωθεί οι 662). Τους συλληφθέντες που κρατούνταν για τα επεισόδια τους ανέβασαν σταδιακά σε 302 για να τους βγουν τα κουκιά των παραπομπών σε στρατοδικείο (είχαν πιάσει δουλειά από την επομένη) με την κατηγορία «Απείθεια εις διαταγήν της στρατιωτικής αρχής». Την 21η Νοεμβρίου με διαταγή του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Δημήτριου Ζαγοριανάκου διαλύονται 28 φοιτητικοί και σπουδαστικοί Σύλλογοι, ενώ ακολούθησαν μεμονωμένα και άλλες διαλύσεις Σωματείων και Συλλόγων. Οι Π. Κανελόπουλος, Γ. Μαύρος και Ι. Ζίγδης “ετέθησαν σε κατ’ οίκον περιορισμόν για προστασία τους από την μήνιν των φιλησύχων πολιτών” για τις δηλώσεις συμπαράστασης που έκαναν “υπέρ των αχαλινώτων ανατροπέων”. Ταυτόχρονα εξήγγειλαν αύξηση των κατωτάτων ορίων μισθών και ημερομισθίων κατά 20%.
Η εξέγερση, είτε την προκάλεσαν εγκάθετοι ξένων κέντρων αποφάσεων, είτε την χρησιμοποίησαν εκ των υστέρων για όφελός τους, προκάλεσε την πτώση αυτής της δικτατορίας την 25η Νοεμβρίου και την επιβολή σκληρότερης με εσωτερικό κίνημα σκληροπυρηνικών. Η γενιά του Πολυτεχνείου, οι αγνοί νέοι αγωνιστές, δεν ήταν αυτή που κυβέρνησε μεταπολιτευτικά την Ελλάδα, όπως κατά κόρον γράφεται και λέγεται. Αυτοί ήταν οι καπηλευτές των αμέτρητων ανώνυμων αγωνιστών του Πολυτεχνείου και κάποιοι ελάχιστοι μετρημένοι στα δάκτυλα που εξαργύρωσαν με τον ένα ή άλλο τρόπο την συμμετοχή τους στην εξέγερση.


1974: Διεξάγονται οι πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης. Κυρίαρχο μοτίφ αυτών των εκλογών ήταν το Καραμανλής ή τανκς. Πρώτη η Νέα Δημοκρατία, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με 43,37% και 220 έδρες, δεύτερη η Ένωση Κέντρου, του Γεωργίου Μαύρου, με 20,42% και 60 έδρες, τρίτο το ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου, 13.58% και 12 έδρες και τέταρτη η Ενωμένη Αριστερά (ΚΚΕ, ΚΚΕεσ., ΕΔΑ) με 9.47% και 8 έδρες. Η Ν.Δ. θα σχηματίσει κυβέρνηση στις 21 Νοεμβρίου. Δείτε την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων και την ημέρα των εκλογών, όπως είχαν καταγραφεί από τις κάμερες τότε.


1985: Μιχάλης Καλτεζάς, μαθητής, ετών 15. Σκοτώθηκε από αστυνομικό που τον πυροβόλησε στο πίσω μέρος του κεφαλιού κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για την 22η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο αστυνομικός Θανάσης Μελίστας αθωώθηκε στο Εφετείο.


1993: Πεθαίνει ο μουσικός Γιώργος Μητσάκης, ή «δάσκαλος», όπως ήταν το παρατσούκλι που του είχαν κολλήσει. Συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής του λαϊκού τραγουδιού. Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι το τεράστιο ποιητικό του έργο. Έγραψε πάνω από πέντε χιλιάδες ποιήματα, από τα οποία μερικά έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς από τους Έλληνες συνθέτες για λαϊκά τραγούδια. Δεν υπήρξε συνθέτης που να μην χρησιμοποίησε στίχους από τον Μητσάκη. Κυκλοφορούν αρκετά αφιερώματα για το έργο του. Δειγματοληπτικά της ΕΡΤ και του musicheaven. Μια καλή λίστα των τραγουδιών του υπάρχει εδώ.


1997: Αίγυπτος, η σφαγή του Λούξορ: 78 νεκροί, μεταξύ των οποίων 67 τουρίστες, τρεις αστυνομικοί και έξι μέλη της οργάνωσης, όταν φανατικοί ισλαμιστές της «Τζεμάα αλ Ισλαμίγια» (Jamaat al-Islamiyya) ανοίγουν πυρ εναντίον τουριστών στο Λούξορ. Ο αρχηγός της οργάνωσης Ομάρ Αμπντέλ-Ραχμάν (Ο επονομαζόμενος Τυφλός Σεΐχης) πέθανε την 18η Φεβρουαρίου 2017 σε ηλικία 79 ετών σε φυλακή των ΗΠΑ καταδικασμένος σε ισόβια για την βομβιστική επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.


←16 Νοεμβρίου

18 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.