Σαν σήμερα 18 Νοεμβρίου

1626: Ολοκληρώνεται η κατασκευή της βασιλικής του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Είναι το πιο γνωστό αναγεννησιακό οικοδόμημα. Το σχέδιο ήταν έργο των Bramante, Μιχαήλ Άγγελου, Maderno και Mernini. Την πρώτη λειτουργία τέλεσε, εκείνη την ημέρα, ο Πάπας Ούρμπαν VIII.


1901: Γεννιέται ο Τζορτζ Γκάλοπ (†26.07.1984, 82 ετών), Αμερικανός στατιστικολόγος και δημοσκόπος, ιδρυτής της επιστημονικής δημοσκόπησης, με την οποία ταύτισε το όνομά του.


1903: Υπογράφεται μεταξύ των ΗΠΑ και του Παναμά η Συνθήκη Hay–Bunau-Varilla, με την οποία η διώρυγα του Παναμά και η χερσαία ζώνη της διώρυγας περιέρχονται στην κατοχή και τον έλεγχο των ΗΠΑ. Η διώρυγα που η διάνοιξή της είχε αρχίσει το 1881 από τον Φερδινάνδο Λεσέπς δεν είχε ολοκληρωθεί λόγω χρεωκοπίας της χώρας. Η εταιρεία του Λεσέπς για να αντλήσει κεφάλαια, προκειμένου αυτός να αποχωρήσει με μειωμένες ζημίες, είχε πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της στον διπλωματικό αντιπρόσωπο της Γαλλίας Philippe-Jean Bunau-Varilla. Ο τελευταίος για να μοσχοπουλήσει τα δικαιώματά του στις ΗΠΑ διοργάνωσε μαζί τους την “επανάσταση του Παναμά” με την οποία η περιοχή ανεξαρτοποιήθηκε από την Κολομβία, στην οποία ανήκε, και έγινε η “δημοκρατία του Παναμά” την 3 Νοεμβρίου 1903. Η κυβέρνηση του νεοσύστατου κράτους θεώρησε την λωρίδα της διώρυγας χωριστό ανεξάρτητο τμήμα και έτσι την συνθήκη υπέγραψε για λογαριασμό αυτού του τμήματος αλλά και της εταιρείας που είχε αναλάβει την κατασκευή της ο Bunau-Varilla. Από πλευράς ΗΠΑ την συνθήκη υπέγραψε ο Γραμματέας του Κράτους John Hay. Από τότε ο Παναμάς ήταν η γνωστή σήμερα μπανανοδημοκρατία. Η διώρυγα δόθηκε στην εκμετάλλευση την 15 Αυγούστου 1914. Η συνθήκη παρέμεινε σε ισχύ μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 1999 που η διώρυγα περιήλθε στην κατοχή του κράτους του Παναμά. Είχαν μεσολαβήσει από το 1964 αρκετές αιματηρές συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία και με τον στρατό, με αποκορύφωμα την στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ “Just Cause” (γιατί έτσι) το 1989 για καταστολή των εξεγερμένων.


1916: Απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στον Πειραιά για να σταματήσει το πογκρόμ κατά των Βενιζελικών στην Αθήνα. Μαίνονται τα Νοεμβριανά, έχουμε δυο Κυβερνήσεις, μια στην Αθήνα (εξωκοινοβουλευτικούς αχυράνθρωπους του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’) και μια στη Θεσσαλονίκη του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο τύπος μοιρασμένος στα δυο όπως η χώρα: Ο Αθηναϊκός ναι μεν με τον βασιλιά αλλά με ερωτιματικά για το πως έφτασαν τα πράγματα μέχρι εκεί. Ο Μακεδονικός πνέον μένεα κατά των προδοτών που έδωσαν την Άνατολική Μακεδονία και Δυτική Θράκη προίκα στο μέλος του Άξονα, την Βουλγαρία και παρέδωσαν το Δ΄ Σώμα Στρατού αιχμάλωτους στους Γερμανούς. Μετά την επέμβαση ο βασιλιάς και η κυβέρνησή του θα διωργανώσουν το «ανάθεμα» για να δείξουν ότι τα επεισόδια δεν ήταν οργανωμένα και υποκινούμενα από αυτούς, αλλά ήταν η φυσική και αυθόρμητη αντίδραση του κόσμου.


1922: Πεθαίνει σε ηλικία 51 ετών ο Μαρσέλ Προυστ ο μεγαλύτερος μυθιστοριογράφος τους 20ου αιώνα. Τον τίτλο τον πήρε από το επτάτομο έργο του «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο«.1928: Προβάλλεται στη Νέα Υόρκη η πρώτη ομιλούσα ταινία με «sound on film». Είναι του Walt Disney με τον Μίκυ Μάους το Steamboat Willie.


1963: Λειτουργεί το πρώτο τηλέφωνο με πλήκτρα. Μέχρι τότε για να καλέσει κάποιος υπήρχε στα τηλέφωνα ο περιστοφικός δίσκος επιλογής που είχε πατεντάρει και βάλει σε εφαρμογή ο A. B. Strowger το 1891. Με τον δίσκο, που η λειτουργία του βασιζόταν σε ελατήριο και περιστρεφόμενα αδρανιακά αντίβαρα, υπήρχαν πολλές λάθος κλήσεις από τους συνδρομητές. Είχαν γίνει πολλές απόπειρες για κλήση με πλήκτρα αλλά όσο βασιζόταν σε μηχανικά μέρη, χειροτέρευαν το πρόβλημα. Μόνο μετά την εφεύρεση του τρανζίστορ έγινε δυνατή η ακριβής κλήση με το πληκτρολόγιο, είτε ήταν τονική, είτε παλμική (ανάλογα αν το κέντρο που υποστήριζε την τηλεφωνική συσκευή ήταν αντίστοιχα ψηφιακό ή αναλογικό). Η εταιρεία (ΑΤ&Τ) είχε κατωχυρώσει την πατέντα (που δεν ήταν και τόσο «καθαρή». Το 1984 αναγκάστηκε να την ακυρώσει η ίδια) και είχε δώσει όνομα στο Trademark, «Touch Tone». Κάθε άλλο παρά Touch ήταν με την σημερινή έννοια του όρου. Τα πλήκτρα ήθελαν δυνατό και βαθύ πάτημα για να λειτουργήσουν.


1965: Η κρίση, που υποβόσκει μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από την πολιτική εξουσία που διέρχεται ήδη μια περίοδο κυβερνήσεων μειοψηφίας (κυβερνήσεις αποστασίας) κτυπάει την Εκκλησία. Ο υπέργηρος (85 ετών) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ τις προηγούμενες μέρες αρνείται να προεδρεύσει των εργασιών της Ιεράς Συνόδου επικαλούμενος λόγους υγείας. 36 πραξικοπηματίες ιεράρχες (όπως αποκλήθηκαν οι μητροπολίτες από τον φίλα προσκείμενο στον Χρυσόστομο τύπο) τον πιέζουν ή να προεδρεύσει ή να παραιτηθεί. Θέμα της Συνόδου εκείνων των ημερών ήταν η πλήρωση των κενών (χηρευουσών) Μητροπόλεων που είχαν φτάσει σωρευτικά τις 10!!! Η 3η κυβέρνηση αποστασίας παρεμβαίνει πραξικοπηματικά και με Βασιλικό Διάταγμα κυρήσσει την λήξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Ο ίδιος ο Χρυσόστομος ήταν “παιδί” αυτής της κρίσης. Είχε αντικαταστήσει τον για 12 μέρες αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο κατόπιν επυθυμίας του Κ. Καραμανλή.


1978: 913 άνθρωποι μέλη της κοινότητας ‘Ναός των ανθρώπων» χάνουν τη ζωή τους σε μια πρωτόγνωρη υπόθεση ομαδικής αυτοκτονίας. Πράξη στην οποία πείσθηκαν να προβούν από τον ηγέτη της κοινότητας Jim Jones. Η τραγωδία έγινε στο Τζόνσταουν της Γουιάνας.


1985: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Μπαγιαντέρας (πραγματικό όνομα Δημήτρης Γκόγκος), συνθέτης, ερμηνευτής και οργανοπαίκτης του ρεμπέτικου τραγουδιού. Τις μεγαλύτερες επιτυχίες του τις έγραψε αφού έμεινε ξαφνικά τυφλός (το 1941) επάνω στο πάλκο.

Χατζηκυριάκειο.
Μέσα στης ζωής τα μονοπάτια.
Ξεκινάει μια ψαροπούλα.
Σα μαγεμένο το μυαλό μου.
Μια τράτα κουλουριώτικη.


←17 Νοεμβρίου

19 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s