Σαν σήμερα 19 Νοεμβρίου

Παγκόσμια ημέρα τουαλέτας.


1703: Πεθαίνει ο άνθρωπος με το σιδηρούν προσωπείο. Έτσι έμεινε στην ιστορία ένα άτομο που έμεινε φυλακισμένο σε διάφορες φυλακές της Γαλλίας για 33 περίπου χρόνια φορώντας πάντα μια μαύρη βελούδινη κουκούλα που κάλυπτε όλο το πρόσωπό του. Θάφτηκε με το όνομα Μαρτσιολύ. Φύλακάς του ήταν πάντα το ίδιο άτομο, Ο Bénigne d’Auvergne de Saint-Mars. Ο φυλακισμένος σε όποια φυλακή και αν ήταν είχε πάντα κελί που για να φτάσεις σ’ αυτό έπρεπε να ξεκλειδώσεις πολλές πόρτες, την μια πίσω από την άλλη. Εκεί σταματάει η ιστορία και αρχίζουν οι ιστορίες συνωμοσίας, οι εικασίες και ο μύθος. Ο Βολταίρος έγραψε πρώτος ότι ο φυλακισμένος φορούσε σιδερένια μάσκα και ήταν ο δίδυμος αδελφός του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου XIV. Την σκυτάλη πήρε ο Αλέξανδρος Δουμάς (πατέρας) που έγραψε και σχετικό μυθιστόρημα. Από τότε υπήρξαν αρκετές υποθέσεις για την ταυτότητα του κρατουμένου με επικρατέστερη αυτή του στενού συγγενή του βασιλιά. Ο άνθρωπος με το σιδηρούν προσωπείο είναι ιστορικό πρόσωπο αλλά ο λόγος της φυλάκισης και απόκρυψης, με αυτόν τον τρόπο, της ταυτότητάς του θα παραμείνει άγνωστος. Το μυστήριο γύρω από αυτό το άτομο έχει γίνει πηγή έμπνευσης μυθιστοριογράφων και σεναριογράφων αρκετών έργων.


1805: Γεννιέται ο Ferdinand De Lesseps († 07.12.1894, 89 ετών). O Γάλλος σχεδιαστής και κατασκευαστής της διώρυγας του Σουέζ, του Παναμά (δεν την ολοκλήρωσε λόγω χρεοκοπίας της χώρας), της Κορίνθου, της Duna-Tisza. Οι σπουδές του ήταν γενικού ενδιαφέροντος (αυτή ήταν η εκπαιδευτική δομή του κολεγίου που πήγε). Βρέθηκε στο διπλωματικό σώμα χάριν του πατέρα του και του θείου του που υπηρετούσαν σ’ αυτό. Η ενασχόλησή του με τις διώρυγες άρχισε όταν στάλθηκε σαν διπλωματικός σύμβουλος στο Κάιρο.


1828: Πεθαίνει, από τύφο, πριν συμπληρώσει τα 32 του χρόνια, ο Franz Schubert, Αυστριακός συνθέτης, αφήνοντας παγκόσμια κληρονομιά το μουσικό του έργο. Πρόλαβε να γράψει πάνω από 500 λυρικά τραγούδια, 9 συμφωνίες (μεταξύ αυτών και η ημιτελής), 4 όπερες, 4 λειτουργίες και πάμπολα άλλα έργα.

Σερενάτα.
Ave Maria.
Ημιτελής (Νο8).
Κύριε Ελέησον.
Arpeggione Sonata.


1917: Γεννιέται η δυναμική Ιντιρα Γκάντι, επανειλημμένα πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ινδίας μέχρι τη δολοφονία της (31 Οκτωβρίου 1984, 67 ετών) από τους σωματοφύλακές της. Ήταν γόνος της οικογένειας Νεχρού που είχε δημιουργήσει πολιτική δυναστεία στην Ινδία και είχε παντρευτεί τον ανιψιό του Μαχάτμα Γκάντι, Φεροζέ Γκάντι.


1922: Αρχίζει και τελειώνει αυθημερόν η δίκη του γιου του Γεωργίου Α’ και αδελφού του Κωνσταντίνου Α’, πρίγκηπα Ανδρέα, χωριστά από την δίκη των έξι, με προειλημμένη την απόφαση του στρατοδικείου. Δεν προφυλακίστηκε μαζί με τους έξι, αλλά παρέμεινε, αυστηρά φρουρούμενος, στα ανάκτορα. Κατηγορήθηκε για εγκατάλειψη θέσης ενώπιον του εχθρού και ανυπακοή εκτέλεσης διαταγής, όπως είχε κάνει σαν διοικητής του Β’ Σώματος Στρατού. Είχε παρακούσει την διαταγή του διοικητή Στρατιάς, αρχιστράτηγου Παπούλα για εκτέλεση αντεπίθεσης αμέσως μόλις εκδηλωνόταν εχθρική επίθεση στο Κάλε Γκρότο και κρύφτηκε πίσω από το Γ’ Σώμα Στρατού αφήνοντας ακάλυπτο το Α’, που σφαγιάστηκε σ’ εκείνη τη μάχη. Για να μην του επιβάλουν την μοναδική ποινή που ισχύει μέχρι και σήμερα για αυτές της κατηγορίες εν καιρώ πολέμου (θάνατος), του αναγνώρισαν το ελαφρυντικό της απειρίας διοίκησης μεγάλων μονάδων. Ξέχασαν κατά την ακροαματική διαδικασία να αναφέρουν την δημόσια εκφρασμένη θέση του, από το 1919 κατά των φιλοβενιζελικών Μικρασιατών: Ότι τους άξιζε να καταστραφούν τέτοιοι που ήταν. Είχε φροντίσει να την διατυπώσει το 1921 και γραπτά, όταν απομακρύνθηκε από τον στρατό, σαν ιδιότης, με επιστολή του προς τον Ιωάννη Μεταξά με τον οποίο είχαν και μια άλλη ιδιαίτερη σχέση. Ήταν μέλη της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος. Η απόφαση: «…Δια ταύτα κηρύσσει παμψηφεί ένοχον τον κατηγορούμενον βασιλόπαιδα Ανδρέαν, αντιστράτηγον. Καταδικάζει αυτόν παμψηφεί εις ισόβιον υπερορίαν και έκπτωσιν του βαθμού του, επιβάλλει δε αυτώ τα έξοδα και τέλη και δια προσωπικής κρατήσεως». Μαμή της απόφασης ήταν η Μ. Βρετανία που υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια για τους πρόσφυγες για ευνοϊκή μεταχείριση του Ανδρέα. Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης τον παρέλαβε προσωπικά ο Θ. Πάγκαλος και τον μετέφερε με την σύζυγό του στο αντιτορπιλικό Καλυψώ με το οποίο φυγαδεύτηκαν από την Ελλάδα.


1943: Απόπειρα απόδρασης των αναγκαστικών “συνεργατών” – κρατούμενων των Γερμανών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Γιανόφσκα της πόλης Λβιβ της Πολωνίας (σήμερα της Ουκρανίας). Οι περισσότεροι σκοτώνονται. Γίνεται όμως αιτία για εκκαθάριση του στρατοπέδου από τους έξι χιλιάδες κρατούμενους που είχαν εναπομείνει ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών κατά την διάρκεια της λειτουργίας του πάνω από τις 300.000. Όπως όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης είχε την δικιά του προσωπικότητα. Αυτή άκουγε στο όνομα Λίζελ Βίλχαουζ. Σύζυγος του διοικητή του στρατοπέδου Γκούσταβ Βίλχαουζ, τον είχε συνοδεύσει εκεί μαζί με την κορούλα της όταν είχε αναλάβει την διοίκηση. Ζούσε σε μια βίλα στις παρυφές του στρατοπέδου. Και ο άντρας της ήταν μακελάρης, σκότωνε εν ψυχρώ τους κρατούμενους, αλλά χωρίς κάποιον ιδιαίτερο ενθουσιασμό,  ή ζήλο, σύμφωνα με τους επιζήσαντες. Αντίθετα η σύζυγος είχε μια ελιτίστικη καραμπίνα Φλόμπερ και μάθαινε σκοποβολή πάνω στους Εβραίους αιχμαλώτους που τύχαινε να είναι γύρω από το σπίτι, κάνοντας δουλειές αγγαρείας. Κάθε φορά που κτυπούσε κάποιον έδειχνε με κραυγές και χειρονομίες τον ενθουσιασμό της χειροκροτούμενη από την μικρή κόρη της. Ιδιαίτερα ήθελε να επιδεικνύει τις σκοπευτικές της ικανότητες όταν είχε φιλοξενούμενους. Όλη η υπόλοιπη συμπεριφορά της ήταν φυσιολογική όπως κάθε τυπικής μητέρας και νοικοκυράς.


1944: Έρχεται στο κόσμο η μεσόφωνος Αγνή Μπάλτσα. Η δεύτερη μεγαλύτερη τραγουδίστρια που ανέδειξε η Ελλάδα μετά τη Μαρία Κάλλας. Η μεγαλύτερη επιτυχία της ήταν η ερμηνεία της Carmen.  Άλλες γνωστές της επιτυχίες:
Έτσι κάνουν όλες.
Μια Ιταλίδα στ’ Αλγέρι.
Cavalleria Rusticana.
Ο κουρέας της Σεβίλλης.
Η σταχτοπούτα.
Σαμψών και Δαλιδά.


1952: Σχηματίζει κυβέρνηση ο, νικητής των εκλογών της 16 Νοεμβρίου, Αλ. Παπάγος με το κόμμα του, τον «Ελληνικό Συναγερμό«. Διαδέχεται την υπηρεσιακή κυβέρνηση του δικαστικού Δ. Κιουσόπουλου, στην ουσία τον ηττημένο των εκλογών Ν. Πλαστήρα. Κύριο μέλημα της κυβέρνησης, ήταν να διασφαλίσει την Ελλάδα από την αναβίωση του κομουνισμού. Οργανώνει μεθοδικά τον παρακρατικό μηχανισμό, που θα σημαδέψει την πολιτική ζωή της Ελλάδας μέχρι και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Ακυρώνει επιλεκτικά αποστρατείες αξιωματικών και τους τοποθετεί σε νευραλγικά σημεία. Όπως αυτή του Σόλωνα Γκίκα, γνωστού κατασκευαστή παραστρατιωτικών οργανώσεων, από την εποχή της εξόριστης κυβέρνησης στο Κάιρο και αρχηγό του ΙΔΕΑ στο κίνημα της 31ης Μαΐου 1951, που τότε είχε συλληφθεί. Αυτόν έκανε αρχηγό ΓΕΣ. Είναι ο ίδιος που υπήρξε μυστικοσύμβουλος του Κ. Καραμανλή, βουλευτής και υπουργός της ΕΡΕ, υπουργός Δημόσιας Τάξης στην πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση εθνικής ενότητας και στην πρώτη εκλεγμένη κυβέρνηση της ΝΔ. Επίσης επαναφέρει στο στράτευμα τον  Αλ. Νάτσινα, στον οποίο ανατίθεται η οργάνωση και διοίκηση της νεοσύστατης ΚΥΠ, από τους Αμερικανούς. Η μισθοδοσία της ΚΥΠ γινόταν με Αμερικανικά κονδύλια μέχρι που έγινε κυβέρνηση το 1964 η Ε.Κ. του Γ. Παπανδρέου.
Η θητεία αυτής της κυβέρνησης θα τελειώσει με τον θάνατο του Αλ. Παπάγου. Θα τον διαδεχθεί κυβέρνηση από το ίδιο κόμμα, τον «Ελληνικό Συναγερμό», με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή.


1958: Ο 32χρονος Κύπριος αγωνιστής Κυριάκος Μάτσης, περικυκλωμένος από Άγγλους, στο κρησφυγέτο του, στο Δίκωμο Κερύνειας, αρνείται να παραδοθεί. Οι Άγγλοι τον διαμελίζουν με ρίψη χειροβομβίδων. Έχει προλάβει να κάψει όλα τα έγγραφα της ΕΟΚΑ που είχε εκεί. Ήταν ο αρχηγός της ΕΟΚΑ Βόρειας Κύπρου. Την ίδια μέρα σκότωσαν τον Χριστόδουλο Κανάρο στο χωριό Κυπερούντα.


1988: Πεθαίνει σε ηλικία 37 ετών κάτω από περίεργες συνθήκες, την βρίσκουν πεθαμένη μέσα στη μπανιέρα, μετά από ένα πάρτυ έξω από το Μπουένος Άιρες, η κόρη του Αριστοτέλη Ωνάση και της Τίνας Λιβανού, Χριστίνα. Αδελφή του Αλέξανδρου Ωνάση. Με αυτήν έκλεισε ο κύκλος των θανάτων όλων των μελών της οικογένειας με μη φυσιολογικό τρόπο.


1998: Σκοτώνεται σε τροχαίο ο 70χρονος Αμερικανός σκηνοθέτης, συγγραφέας και παραγωγός Άλαν Πάκουλα.

Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου. Ταινία για το σκάνδαλο Watergate.

The Parallax view.

Η επιλογή της Σόφι.

Klute.


←18 Νοεμβρίου

20 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.