Σαν σήμερα 20 Νοεμβρίου

Παγκόσμια ημέρα των παιδιών.


Ημέρα αφιερωμένη στην Βιομηχανοποίηση της Αφρικής.
Θέμα του 2018: Προώθηση των τοπικών αλυσίδων αξίας στην Αφρική: ένα μονοπάτι για την επιτάχυνση του διαρθρωτικού μετασχηματισμού, της εκβιομηχάνισης και της φαρμακευτικής παραγωγής στην Αφρική.
Ο πονηρός ΟΗΕ ενδιαφέρεται για την μετατροπή των Αφρικανών σε βιομηχανικούς εργάτες στον τόπο τους. Ούτε δουλεία, δουλεμπόριο, ούτε προβλήματα με τους γηγενείς εκεί που τους πήγαιναν, ούτε μεταναστευτικό πρόβλημα. Όλα μέλι – γάλα. Σκλάβοι στον τόπο τους και με δικά τους έξοδα. Μετά την Κίνα και τις άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας που τα μεροκάματα έχουν αρχίσει και “τσιμπάνε” πρέπει να υπάρξει μια διάδοχος κατάσταση. Αν αφήνανε τα πράγματα στην τύχη ζήτω που καήκανε.


1910: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Λέων Τολστόι (Lev Nicolaievici Tolstoi). Ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας. Ο Χριστιανός που αναθεμάτισε η Εκκλησία και απαγόρεψε κάθε αναφορά, μνημόσυνο και δέηση.

Όλοι σκέφτονται να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανένας δεν σκέφτεται να αλλάξει τον εαυτό του.

Άννα Καρένιν.


1924: Σύμφωνα με εφημερίδες της εποχής («Εμπρός», «Σκριπ» και άλλες) εκδηλώνεται απόπειρα στασιαστικού κινήματος. Σύμφωνα με τους ιστορικούς που μελέτησαν εμβριθώς το θέμα, εκδηλώνεται αποτυχημένο κίνημα μια μέρα νωρίτερα (19 Νοεμβρίου). Το θέμα είναι τόσο σοβαρό που καταντάει γελοίο (όπως λέμε οικονομική κρίση στην Ελλάδα, μνημόνια…). Αν γκουγκλίσετε το intenet (βάλτε λήμμα: κίνημα Λούφα και Ντερτιλή) θα βρείτε όλα τα σοβαρά ονόματα της κάθε είδους ενημέρωσής σας. Ας δούμε τα γεγονότα:
Σύμφωνα με τις ίδιες έγκριτες αυτές εφημερίδες που στον τίτλο τους ανέφεραν για κίνημα, κατάληψη της βουλής, επιβολή δικτατορίας κλπ, σε άλλες στήλες ακόμη και αυτές της πρώτης σελίδας διέψευδαν τον τίτλο τους, όπως και τα “γεμίσματά” τους που αναφερόταν σε αθρόες συλλήψεις αξιωματικών. Το Εμπρός σε άλλη στήλη της πρώτης σελίδας είχε αντίγραφο των πρακτικών της Βουλής όπου ο πρωθυπουργός (Ανδρέας Μιχαλακόπουλος) απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή για τα αναγραφόμενα στις εφημερίδες απάντησε ότι δεν υπάρχει τίποτε σχετικό με κίνημα και ότι η όλη υπόθεση, με βάση την αρθρογραφία, παραπέμφθηκε σε ανακριτή που κάλεσε ένα άτομο για ανάκριση (τον Λούφα). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Χαράλαμπος Λούφας, καταξιωμένος στον στρατό τόσο για την πολεμική του δράση όσο και για τις γνώσεις του (καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων), τα έπινε με συναδέλφους του στην μπυραρία Ηραίον των Αμπελοκήπων. Η συζήτηση όπως σε κάθε υπαλληλική, επιστημονική ή εμπορική παρέα τα συντεχνιακά. Συγκεκριμένα οι μισθοί, το πρόβλημα των προαγωγών με την επαναφορά αποταχθέντων κλπ. Εκεί ακριβώς συνελήφθηκαν, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ των ίδιων εντύπων, ύστερα από καταγγελία συναδέλφων τους που παρακολουθούσαν τις ύποπτες κινήσεις τους. Μετά το κίνημα της μπυραρίας των ναζί, πρέπει όσοι αξιωματικοί σύχναζαν σε μπυραρίες να θεωρούνταν ύποπτοι πραξικοπήματος αν δεν το είχαν κάνει κιόλας και διηγώντας τα να κλαις


1924: Γεννιέται ο Πολωνογαλλοαμερικανός μαθηματικός Benoit Mandelbrot († 14.10.2010, 85 ετών). Τα μαθηματικά του στην Γεωμετρία (fractals) είναι τα ομορφότερα του κόσμου και δεν χρειάζεται ούτε να ξέρεις να μετράς στα δάχτυλα για να τα απολαύσεις. Προειδοποίηση: επειδή αρέσουν σε πολλούς και υπάρχουν άπειρα για desktop backgrounds και screen savers, μόνο savers δεν είναι. Κάνουν το PC να δουλεύει εντονότερα και να καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια από όταν δουλεύετε εσείς σε αυτό. Μην ξεχνάτε ότι είναι μαθηματικά με, συνεχή (χωρίς όριο), επίλυση διαστάσεων και χρωμάτων.


1940: Η Ουγγαρία γίνεται η πρώτη «περιφερειακή» χώρα που υπογράφει το Τριμερές Σύμφωνο του άξονα. Ο αντιβασιλέας Χόρτι είχε νομιμοποιήσει το φασιστικό κόμμα της Ουγγαρίας τον προηγούμενο χρόνο. Συμμετέχει με όλες της της δυνάμεις στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακόμη και μετά την κατάληψή της χώρας από τους Ρώσους, τα Ουγγρικά στρατεύματα συνεχίζουν τον πόλεμο μέχρι και τo τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.


1945: Ξεκινάει η Δίκη της Νυρεμβέργης. Ήταν η πρώτη από μια σειρά από δίκες* που έμειναν στην ιστορία σαν δίκες της Νυρεμβέργης, ναζιστικών στελεχών για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας που οδήγησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά την διάρκειά του. Σ’ αυτήν την πρώτη και γνωστότερη δίκη παραπέμπονται 24 Ναζί και 8 Ναζιστικές οργανώσεις για εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Δύο ήταν τα «λάθη» της και μας έχουν κοστίσει πολλά μέχρι σήμερα.
1) Η σύσταση του δικαστηρίου έγινε κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου (εκτός του ότι ήταν στρατοδικείο, δικάστηκαν από αντίπαλες χώρες και όχι από χώρες που δεν συμμετείχαν στο πόλεμο).
2) Ο αριθμός των κατηγορουμένων ήταν αυτό που λέμε ιατρικό δείγμα δωρεάν. Ούτε καν συμβολικός. Δεν δικάστηκαν ποτέ «άνθρωποι» που ο καθ’ ένας τους σκότωσε δεκάδες χιλιάδες αιχμάλωτους ή άμαχο πληθυσμό.
Κατά την διάρκεια της δίκης οι κατηγορούμενοι βρισκόταν σε ειδικά διαμορφωμένα κελιά που επικοινωνούσαν με το δικαστήριο μέσω ενός, εξ ολοκλήρου ξύλινου, σκεπασμένου διαδρόμου που είχε κατασκευαστεί για την περίσταση.
Η δίκη ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου 1946 με την έκδοση των αποφάσεων του στρατοδικείου.
Από αυτούς οι 11 καταδικάστηκαν σε θάνατο.
* Υπήρξαν 12 ακόλουθες δίκες όπως ονομάστηκαν για διάφορους ναζί εγκληματίες πολέμου. Η πρώτη απ’ αυτές ήταν η δίκη των γιατρών.


1947: Η τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, πριν γίνει η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, του Καναδά, της Ν. Αφρικής της Τζαμάικα, των Μπαρμπάντος, τις Μπαχάμες, της Γρανάδα, των Παπούα, της Νέας Γουϊνέας, των Νήσων του Σολομόντα, της Τουβαλού, της Αγίας Λουκίας, του Αγίου Βικεντίου και Γρεναδίνες, της Μπελίζε, της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, του Αγίου Κιτς και Νέβις. Αρχηγός της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Ηγεμών της Νήσου Μάν, Υπέρτατη Αρχηγός των Νήσων Φίτζι, Δούκισσα του Εδιμβούργου, Δούκισσα του Λάνκαστερ και της Νορμανδίας και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας της, παντρεύεται τον Φίλιππο Μαουντμπάντεν (το επώνυμο είναι το καλλιτεχνικό, ήταν πρόσφατος ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος). Το πραγματικό του επώνυμο είναι Σλέσβιχ – Χολστάιν – Σόντερμπουρκ – Γλύξμπουργκ γιός του Ανδρέα και της Αλίκης. Εγγονός του Γεωργίου Α’, της… Ελλάδας μας.


1952: Αρχίζει η δίκη του Γενικού Γραμματέα του Κομουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας Ρούντολφ Σλάνσκυ και 13 υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης. Το κατηγορητήριο είναι: συμμετοχή σε Τροτσκιτιτοσιωνιστική συνωμοτική οργάνωση. Η ποινή για τους έντεκα, συμπεριλαμβανομένου του Σλάνσκυ, ήταν θάνατος δι’ απαγχονισμού. Όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν δηλώσει ένοχοι, μετά από βασανιστήρια ή απειλές κατά της ζωής συγγενικών προσώπων. Αμέσως μετά την εκφώνηση των ποινών δήλωσαν ότι ήταν μια δίκαιη απόφαση. Εκτελέσθηκαν την 3η Δεκεμβρίου. Η δίκη με αυτή την κατηγορία ήταν κατόπιν προσωπικής εντολής του Ιωσήφ Στάλιν. Ήταν η απαρχή πολλών διώξεων «ύποπτων αντιφρονούντων», σαν αντίστοιχο του Μακαρθισμού στο Δυτικό Μπλοκ, με στόχο την πόλωση, για καλύτερο και πιο «σφιχτό» έλεγχο πολιτών και χωρών επιρροής. Η περίοδος τρομοκρατίας έληξε μετά τον θάνατο του Στάλιν παρά την όξυνση του ψυχρού πολέμου από τον διάδοχό του Χρούτσεφ. Όλοι αμνηστεύτηκαν (χωριστά ένας ένας και σιωπηλά). Παρά το μετά θάνατον συγχωροχάρτι η αντίδραση στην καταπίεση εντάθηκε. Η Τσεχοσλοβακία θα υποστεί σε 15 χρόνια για δεύτερη φορά την συμμαχική στοργή των συντρόφων της του Συμφώνου της Βαρσοβίας το 1968 που σκότωσε την Άνοιξη της Πράγας. Όταν κατέρρευσε το Ανατολικό Μπλοκ, η πολιτισμένη Ευρώπη αγκάλιασε την Τσεχοσλοβακία, τόσο σφιχτά που την έκοψε στα δυο με την απειλή της Γιουγκοσλαβοποίησης. Η δίκη Σλάνσκυ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Κώστα Γαβρά με τον τίτλο «Η Ομολογία«.


1975: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Φρανσίσκο Φράνκο. Ισπανός δικτάτορας από το 1936 έως και το 1975. Αιματοκύλησε τη χώρα του, για να καταλάβει την εξουσία με την άμεση βοήθεια της Φασιστικής Ιταλίας, της Ναζιστικής Γερμανίας και την έμμεση άλλων χωρών όπως της Αγγλίας. Το τέλος του εμφυλίου το 1939 βρήκε το καθεστώς του Φράνκο να έχει διεθνή αναγνώριση απ΄ όλες τις χώρες, ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν ακούμπησε την Ισπανία από καμία χώρα που είχε εμπλακεί. Ο θάνατος του δρομολόγησε εξελίξεις προς τον εκδημοκρατισμό της χώρας.1977: Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει και τις δεύτερες εκλογές της μεταπολίτευσης, που είχαν προκηρυχθεί την 22 Οκτωβρίου, με ποσοστό 41,84% παίρνει 171 έδρες και σχηματίζει κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση με 25,34% και 93 έδρες, ακολουθεί η Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου (ΕΔΗΚ) με 11,95% και 16 έδρες, το ΚΚΕ με 9,36% και 11 έδρες, η Εθνική Παράταξη με 6,82% και 5 έδρες, Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων με 2,72% και 2 έδρες, το κόμμα των Νεοφιλελευθέρων με 1,08% και 2 έδρες.


1978: Πεθαίνει σε ηλικία 90 ετών ο Τζιόρτζιο ντε Κίρικο (Giorgio de Chirico), Ιταλός ζωγράφος γεννημένος στην Ελλάδα. Στην ζωγραφική ίδρυσε το κίνημα της μεταφυσικής σχολής, εμφανώς επηρεασμένο από τους σουρεαλιστές.


1995: Ο πρωθυπουργός της χώρας εισάγεται εσπευσμένα στο Ωνάσειο με πνευμονία σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Η σοβαρά επιβαρυμένη υγεία του πρωθυπουργού, από το 1988, τον έχει οδηγήσει σε διαρκώς μειούμενη ενασχόληση με τα πολιτικά. Οι 123 μέρες στο Ωνάσειο είναι η τελευταία πράξη του προσωπικού δράματος της υγείας του, αλλά και η ολοκληρωτική παράδοση της χώρας στο «περιβάλλον» του πρωθυπουργού. Όπως φάνηκε και από την μοναδική live δήλωση του πρωθυπουργού, κατά την έξοδο του από το Νοσοκομείο, την 21η Μαρτίου, μέχρι τον θάνατό του, ο εγκέφαλός του είχε υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες. Δεν μπορούσε να βάλει στην σωστή σειρά δέκα λέξεις, που τον είχαν βάλει να προβάρει επανειλημμένα. Παρ’ όλα αυτά, την 15η Ιανουαρίου 1996,  «αποστέλλει» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιστολή με την οποία παραιτείται. Αν και η διαδικασία ήταν ακόμη και με την επιστολή αντισυνταγματική, σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα (οφειλόταν σε Συνταγματικό κενό που διορθώθηκε με την αναθεώρηση του 2008 στο άρθρο 38), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη.


2016: Πεθαίνει πλήρης ημερών (90 ετών) ο πολιτικός Κωνσταντίνος (Κωστής) Στεφανόπουλος. Βουλευτής της ΕΡΕ και της Νέας Δημοκρατίας, υπουργός, όταν το κόμμα του ήταν στην κυβέρνηση, σε διάφορα υπουργεία και Πρόεδρος Δημοκρατίας για δύο συνεχόμενες θητείες (1995-2005). Στο διάστημα 1985-1994 δημιούργησε το δικό του κόμμα, την ΔΗ.ΑΝΑ. (Δημοκρατική Ανανέωση), η οποία δεν είχε κάποια σοβαρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Κατέλαβε μια έδρα στις εκλογές του 1989 και μια έδρα στις εκλογές του 1990. Η δεύτερη έδωσε την δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης στην ΝΔ το 1990 που είχε 150 βουλευτές μετά από συμφωνία Στεφανόπουλου – Μητσοτάκη. Σαν πρόεδρος Δημοκρατίας διαδέχθηκε τον Κ. Καραμανλή και τον διαδέχθηκε ο Κάρολος Παπούλιας. Ήταν ο δημοφιλέστερος Πρόεδρος Δημοκρατίας μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, έχοντας στήριξη και προβολή απ΄ όλα τα κόμματα.


←19 Νοεμβρίου

21 Νοεμβρίου→This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.