Σαν σήμερα 21 Νοεμβρίου

Παγκόσμια ημέρα της τηλεόρασης.


1028: Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος Η’. Ήταν συναυτοκράτορας από την ηλικία των 2 ετών με τον μεγαλύτερο αδελφό του Βασίλειο Β’ Βουλγαροκτόνο, (είχαν χριστεί αυτοκράτορες την ίδια μέρα) τον οποίο διαδέχθηκε, μετά τον θάνατό του, το 1025. Ζώντας στη σκιά του αδελφού του τόσα χρόνια είχε βαρεθεί κάθε τρόπο διασκέδασης. Στα τρία χρόνια της βασιλείας του, συνέλεξε φόρους 5 ετών, χωρίς να επιβαρύνει τους φτωχούς. Γνωρίζοντας καλύτερα από κάθε άλλον τις βυζαντινές ίντριγκες και κλίκες, τύφλωσε κάθε πιθανό δημιουργό προβλημάτων στη δυναστεία, φτάνοντας σε κάποια σημεία υπερβολής. Δεν συρρίκνωσε ούτε κατά έναν μάχιμο το στρατό του Βυζαντίου. Αντί να τον χρησιμοποιήσει για περαιτέρω εξάπλωση της αυτοκρατορίας, επικεντρώθηκε στην επιβολή της τάξης στο εσωτερικό και στην καταστολή εξεγέρσεων. Βαριά άρρωστος, λίγο πριν το θάνατό του, επέλεξε για αυτοκράτορα τον αυλικό του Ρωμανό που ήταν ήδη παντρεμένος. Του έθεσε το δίλημμα ή να παντρευτεί την σαρανταοκτάχρονη ερωτομανή κόρη του Ζωή ή θα τον τύφλωνε. Του έθεσε προθεσμία να απαντήσει κάποιες ώρες. Η μέχρι τότε σύζυγος του Ρωμανού μαθαίνοντας από τον ίδιο το πρόβλημα έγινε μοναχή. Την 19η Νοεμβρίου έγινε, σε πανηγυρικό κλίμα, ο γάμος του αυτοκράτορα Ρωμανού Γ’ με την Ζωή.


1694: Γεννιέται ο Βολτέρος, φιλολογικό ψευδώνυμο του François-Marie Arouet. Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας ευθυμογράφος και διανοούμενος, ηγετική μορφή του Διαφωτισμού. Είχε «φάει» και αυτός 3 xρόνια εξορίας από τους συμπατριώτες του. Μερικά συγγράμματα μπορείτε να βρείτε στην Ανέμη. Μεταξύ αυτών και την «Ουολταίρου επιστολή. Προς την Αυτοκρατόρισσαν των Ρώσσων.», όπου την παρακαλάει να βοηθήσει τους Έλληνες.


1783: Στο Παρίσι οι Αδελφοί Μονγκολφιέ πραγματοποιούν την πρώτη ελεύθερη πτήση επανδρωμένου αερόστατου. Είναι το ίδιο αερόστατο με το οποίο έκαναν την πρώτη «προσδεδεμένη» πτήση στις 15 Οκτωβρίου. Το «πλήρωμα» παραμένει το ίδιο: ο Γάλλος φυσικός Ζαν Φρανσουά Πιλάτρ ντε Ροζιέ και ο μαρκήσιος Φρανσουά Λοράν Ντ’ Αρλάντ. Το αερόστατο ανασηκώθηκε με την βοήθεια θερμού αέρα σε ύψος 910 μ. περίπου. Η πτήση είχε διάρκεια 25 λεπτών, καλύπτοντας απόσταση περίπου 9 Km.


1824: Σκοτώνεται σε ενέδρα από Βούλγαρους μισθοφόρους των κυβερνητικών ο πρωτότοκος γιος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη Πάνος σε ηλικία 24 ετών. Οι δολοφόνοι του είχαν στήσει καρτέρι κοντά στο χωριό Παλλάντιο της Τρίπολης. Το συμβάν έγινε με την έναρξη των εχθροπραξιών του Α΄ Εμφυλίου Πολέμου. Οι δολοφόνοι χρηματοδοτούνταν από τους κυβερνητικούς με λεφτά από το Α΄δάνειο της Ελλάδας. Ο Θ. Κολοκοτρώνης μετά τον θάνατο του γιου του έχασε το ενδιαφέρον του για τα πάντα, όπως περίμεναν οι αντίπαλοί του κυβερνητικοί. Ο Πάνος Κολοκοτρώνης συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα από την έναρξη της Επανάστασης. Πήρε μέρος στην Πολιορκία της Τριπολιτσάς στη μάχη του Βαλτετσίου, στα Δερβενάκια. ‘Hταν ο πιο μορφωμένος αγωνιστής. Είχε σπουδάσει μαθηματικά, αρχαία, ήξερε άριστα Ιταλικά και αρκετά καλά Γαλλικά. Ήταν παντρεμένος με την κόρη της Μπουμπουλίνας Ελένη, η οποία έξι μήνες μετά την δολοφονία του παντρεύτηκε τον εραστή της, αγωνιστή κι αυτόν του 21, Θεοδωράκη Γρίβα.


1864: Δημοσιεύεται ο νέος εκλογικός νόμος στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Αντικαθιστά τον Εκλογικό Νόμο του Όθωνα. Μέσο ψηφοφορίας είναι το σφαιρίδιο και η κάλπη είναι χωρισμένη σε ένα άσπρο και ένα μαύρο τμήμα. Υπήρχαν τόσες κάλπες όσοι και υποψήφιοι. Ο σφαιροδότης (ας το μεταφράσουμε σαν τον σημερινό δικαστικό αντιπρόσωπο) σήκωνε το χέρι ψηλά κρατώντας το σφαιρίδιο με τα δυο δάχτυλα για να δουν όλοι ότι έδιδε στον ψηφοφόρο ένα και μόνο σφαιρίδιο. Ο ψηφοφόρος έπαιρνε το σφαιρίδιο και κατευθυνόταν στην πρώτη κάλπη. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβανόταν με τον ίδιο ψηφοφόρο μέχρι να ρίξει και το τελευταίο σφαιρίδιο στην τελευταία κάλπη. Επειδή οι κάλπες ήταν φτιαγμένες από τσίγκο, για να μην ακούγεται σε πια πλευρά της κάλπης έπεφτε το σφαιρίδιο εσωτερικά ήταν επενδεδυμένες με ύφασμα. Απ’ αυτόν τον τρόπο ψηφοφορίας βγήκε το «μαυρίστε τους». Επίσης αρκετοί ψηφοφόροι δαγκώναν τα σφαιρίδια που ήταν μολύβδινα, σημαδεύοντάς τα.  Από εκεί προέρχεται η «δαγκωτή» ψήφος. Πριν το σφαιρίδιο το μέσον ψηφοφορίας ήταν ένα λευκό ψηφοδέλτιο που ο ψηφοφόρος έγραφε με το χέρι του το όνομα του υποψηφίου προτίμησής του. Καταργήθηκε γιατί οι ψηφοφόροι, αγράμματοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, γινόταν έρμαια των κομματαρχών. Οι τελευταίες εκλογές με σφαιρίδιο έγιναν την 16η Δεκεμβρίου 1923. Οι επόμενες έγιναν την 7η Νομεβρίου 1926 με κανονικά τυπωμένα ψηφοδέλτια όπως γίνονται μέχρι σήμερα.


1877: Ο Τόμας Έντισον (Thomas Alva Edison, 1093 διπλώματα ευρεσιτεχνίας μέχρι το θάνατό του) παρουσιάζει την εφεύρεση του φωνόγραφου. Η ονομασία που του είχε δώσει τότε ήταν «ομιλούσα μηχανή». Θα πάρει το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την 19η Φεβρουαρίου 1878.


1916: Ο Βρετανικός, το μεγαλύτερο από τα τρία «αδέλφια», τον Τιτανικό και το Olympic, βυθίζεται στο στενό της Τζιάς χτυπημένο από τορπίλη*. Ο τορπιλισμός έγινε 08:10 το πρωί. Είχε μετατραπεί σε νοσοκομειακό πλοίο για τις ανάγκες των συμμάχων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι αναφορές αργότερα, που εξυπηρετούσαν σκοπιμότητες τις οποίες μέχρι σήμερα συνεχίζουν να υπηρετούν, για πρόσκρουση σε νάρκη ίσως επιδεχόταν μια δόση αποδοχής, μέχρι το 1975 που ο Jacques Cousteau εξερεύνησε το ναυάγιο, διαπίστωσε και κινηματογράφησε τις αποδείξεις ότι ήταν τορπίλη.  Βυθίστηκε σε μια ώρα όπως και ο Τιτανικός παρά τις βελτιώσεις στα στεγανά, στα διπλά τοιχώματα και τους αυτόματους μηχανισμούς για κλείσιμο των θυρών ασφαλείας, μετά το ατύχημα του Τιτανικού. Πνίγηκαν ή σκοτώθηκαν 30 άτομα.

* Η ημερομηνία της εφημερίδας είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα


1920: Bloody Sunday. Το πρωί ο IRA προσπαθεί να υλοποιήσει την εκκαθάριση Άγγλων πρακτόρων που δρούσαν στις τάξεις του. Είναι εν γνώσει του από καιρό η δράση, μέχρι που ο αρχηγός της αντικατασκοπείας Michael Collins, πείθεται, ή πιστεύει ότι η περαιτέρω δράση των κατασκόπων θα έθετε σε θανάσιμο κίνδυνο το αρχηγείο της οργάνωσης. Διατάζει την εκτέλεση 35 πλήρως, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, διασταυρωμένων πρακτόρων. Από τους στόχους σκοτώνονται οι 14 και ένας τραυματίζεται θανάσιμα. Το ποσοστό επιτυχίας ήταν μικρό λόγω αριθμητικής ανεπάρκειας της ομάδας που ανέλαβε την επιχείρηση. Οι Άγγλοι σε αντίποινα λίγο μετά το μεσημέρι (3:25) ανοίγουν πυρ σε στάδιο που διεξαγόταν ποδοσφαιρικός αγώνας σκοτώνοντας 14 πολίτες. Το βράδυ, πάλι οι Άγγλοι, βασανίζουν και εκτελούν τρεις πολιτικούς κρατούμενους που ήταν φυλακισμένοι στο Κάστρο του Δουβλίνου. Μετά τις δολοφονίες στον αγώνα ξεσπούν ταραχές σε όλο το Δουβλίνο. Τραυματίζονται αρκετοί αλλά δεν σκοτώνεται κανείς. Μια από τις τέσσερις ματοβαμμένες Κυριακές, εκτός από τις Δευτέρες, Τρίτες κλπ, του αγώνα των Ιρλανδών.


1967: Το έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών εκδίδει την ετυμηγορία του για τους 31 κατηγορούμενους της δίκης των μελών του “Πατριωτικού Μετώπου” που είχε αρχίσει την 15η Νοεμβρίου. Η κατηγορία ήταν ότι ο Μίκης Θεοδωράκης το Πάσχα του 1967 είχε συστήσει με κάποιους από τους κατηγορούμενους το ΠΜ και είχαν δημιουργήσει επιτροπή με την οποία στρατολόγησαν μέλη και οργάνωσαν το ΠΜ με σκοπό “την εφαρμογή ιδεών εχουσών ως έκδηλον σκοπόν την δια βίαιων μέσων ανατροπή του πολιτεύματος και του κρατούντος κοινωνικού συστήματος”. Ο Θεοδωράκης δεν ήταν μεταξύ των κατηγορουμένων, το ίδιο το στρατοδικείο τον δήλωσε ασθενή, γιατί από την σύλληψή του τον Αύγουστο είχε υποστεί τέτοια “περιποίηση”, που δεν ήταν σε κατάσταση για να τον παρουσιάσουν δημόσια. Η απόφαση καταδίκαζε τους Κ. Φιλλίνη και Ι. Λελούδα σε ισόβια δεσμά. Για τον Φιλλίνη ήταν η δεύτερη καταδίκη σε ισόβια. Η πρώτη ήταν το 1960 για κατασκοπεία. Ο Ι. Παπαηλιόπουλος 15ετή κάθειρξη, η Α. Παπανικόλα 12ετή, η Σ. Ακρίτα 10ετή. 5ετή φυλάκιση στους: Κ. Λειβαδίτη και Γ. Μπεζεριάνο. 4 ετής φυλάκιση στον Η. Μπετζέλο. 5ετή φυλάκιση με 3ετή αναστολή στις Θ. Λελούδα και Ε. Δεσποτίδου. Φυλάκιση 3,5 ετών με 3ετή αναστολή στην Ε. Παπανικόλα, στον Α. Δάνο και Ν. Μακρίδη. Φυλάκιση 3 ετών με 3ετή αναστολή στους Δ. Τσούρμα, Αικ. Αρσένη, Ε. Βεργοπούλου, Γ. Κουπαρούσο, Κ. Βρεττάκο, Αικ. Μαρκετάκη και Ν. Χάρη. Στην Μ. Τσούρμα φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή. Τέλος αθώωσε τους Γ. Λούλη, Χ. Σουπιώνα, Κ. Τσούρμα, Ε. Μακρίδη, Ρ. Γιαβάσογλου, Β. Σάμιο, Π. Δελημήτσο, Α. Τσουκαλά, Σ. Φαναριώτη και Π. Σαρρή.


1974: Ορκίζεται η πρώτη εκλεγμένη μεταπολιτευτική Κυβέρνηση. Η Νεα Δημοκρατία είχε κερδίσει τις πρώτες εκλογές μετά την μεταπολίτευση, που με το αναγκαστικό διάλειμμα της χούντας και των αποστασιών, ξανάγιναν μετά από 11 χρόνια. Οι εκλογές διεξήχθηκαν κάτω από το βαρύ προεκλογικό σύνθημα “Καραμανλής ή τανκς”. Η κυβέρνηση θα προκηρύξει δημοψήφισμα που έλυσε οριστικά το θέμα του πολιτειακού και της βασιλείας. Δεν προχωράει σε κάθαρση από τα χουντικά στοιχεία ούτε του Στρατού ούτε της Δημόσιας Διοίκησης. Όπως γίνεται ολοφάνερο από την σύνθεση της πρώτης κυβέρνησης, προσπαθεί να αναβιώσει την παλιά ΕΡΕ και το παρακράτος. Δεν του βγαίνει, όπως δεν του βγαίνουν, σχεδόν, οι παλιές πρακτικές τρομοκράτησης του λαού από διάφορους «κινδύνους» και «απειλές». Ο Ευ. Αβέρωφ ανακοινώνει την 24η Φεβρουαρίου 1975 ότι εξουδετέρωσε το «πραξικόπημα της πυτζάμας» και συνέλαβε 37 φιλοχουντικούς στρατιωτικούς πραξικοπηματίες. Προσπαθεί να προσπεράσει το καθολικό αίτημα της κάθαρσης, που ήταν και προεκλογική υπόσχεση της ΝΔ. Δημιουργεί μετά από πιέσεις επιτροπές επανάκρισης αξιωματικών αποστρατευμένων και αποταγμένων επί χούντας, που αποτελούνται από  βασιλοχουντικά στελέχη. Στη εκφρασμένη πρόθεση του Αλ. Παναγούλη για δημοσιοποίηση του φακέλου της ΕΣΑ και αποκάλυψη της συνεργασίας του Ευ. Αβέρωφ με τους βασιλοχουντικούς, στους οποίους παρείχε/πούλαγε προστασία, η λύση είναι το «τροχαίο και τυχαίο», όπως χαρακτηρίστηκε, με το οποίο σκοτώνεται ο Αλ. Παναγούλης. Θα την διαδεχθεί πάλι κυβέρνηση ΝΔ, μετά τις εκλογές του 1977.


2004: Αποφασίζεται η περικοπή (κούρεμα) του εξωτερικού χρέους του Ιράκ προς τα μέλη του Club de Paris κατά 80%. Το Club de Paris είναι το ανεπίσημο οικονομικό όργανο των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου πλην της Κίνας. Η απόφαση εγκρίθηκε από το ΔΝΤ που έβαλε τις προϋποθέσεις και όρισε τις ημερομηνίες της σταδιακής περικοπής για κάθε επίτευξη στόχου από πλευράς Ιράκ. Η κίνηση έγινε στα πλαίσια της οικονομικής παλινόρθωσης του Ιράκ μετά τον πόλεμο του 2003. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πιέσει για κούρεμα της τάξεως του 95%, αλλά είχε θεωρηθεί σκανδαλωδώς υπερβολικό και είχε απορριφθεί.


←20 Νοεμβρίου

22 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.