Σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου

1855: Γίνεται η πρώτη αποτυχημένη απόπειρα κατασκευής σιδηροδρομικής γραμμής από την Αθήνα στον Πειραιά. Ο Όθων εκδίδει Νόμο «Περί συστάσεως σιδηροδρόμου απ’ Αθηνών εις Πειραιά». Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την 14η Μαΐου 1863, από την προσωρινή κυβέρνηση της Μεσοβασιλείας.


1908: Ολοκληρώνεται το Συνέδριο του Μοναστηρίου, που αποφασίζει για το Αλβανικό αλφάβητο. Καθιερώνεται το λατινογενές Bashkimi (ενιαίο, ενωμένο). Μέχρι τότε χρησιμοποιούνταν για γραφή διάφορα αλφάβητα με γράμματα δανεισμένα από περισσότερες από 16 γραφές διάφορων γλωσσών. Το αρχαιότερο (πρώτο) Aλβανικό γραπτό κείμενο είναι του 1462 σε διάλεκτο Gheg, με λατινικούς χαρακτήρες. Είχε γραφεί από τον καθολικό επίσκοπο Δυρραχίου Pal Engjëlli.


1940: Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Κορυτσά. Μετά τις μάχες τις Ελαίας, όπως έμειναν στην ιστορία, που ήταν και η τελευταία επιθετική απόπειρα της Ιταλίας, οι Έλληνες προελαύνουν πότε βρίσκοντας μεγαλύτερη και πότε μικρότερη αντίσταση. Από τις 14 Νοεμβρίου αρχίζει η επίθεση για την κατάληψη της περιοχής της Κορυτσάς που υπερασπίζονται μια μεραρχία, δυο τάγματα μελανοχιτώνων και ένα τάγμα Αλβανών. Στις 22 Νοεμβρίου 7:45 το πρωί το τάγμα του Aθανασίου Παλαιοδημοπούλου μπαίνει στην Κορυτσά. Οι πανηγυρισμοί σε όλη την Ελλάδα είναι έξαλλοι, αλλά και το ηθικό των συμμαχικών δυνάμεων αναπτερώνεται, αφού είναι η πρώτη πόλη που απελευθερώνεται από δυνάμεις του Άξονα. Αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους διεθνώς οι γνωστές γελοιογραφίες του τσολιά, που γελοιοποιούν τον Μουσολίνι.


1943: Ο Λίβανος αποκτά την ανεξαρτησία του από την Γαλλία και γίνεται αυτόνομο και κυρίαρχο κράτος. Αυτό έγινε κατά κάποιον περίεργο τρόπο. Η περιοχή του Λιβάνου μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε γίνει Γαλλικό προτεκτοράτο. Το 1926 μάλιστα του έδωσε Σύνταγμα που ισχύει μέχρι σήμερα. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τους επέτρεψαν να διενεργήσουν εκλογές. Η κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές το πρώτο που έκανε ήταν να αποκηρύξει την Γαλλική κυριαρχία. Οι Γάλλοι συνέλαβαν και φυλάκισαν την κυβέρνηση. Κάτω από την διεθνή κατακραυγή και πίεση αναγκάστηκαν να τους αποφυλακίσουν και να τους αναγνωρίσουν σαν κυβέρνηση την 22α Νοεμβρίου 1943. Από τότε θεωρήθηκε ότι είχε ισχύ η αποκήρυξη της Γαλλικής κυριαρχίας. Παρά την τυπική αποκήρυξη που εορτάζεται και σαν ημέρα απελευθέρωσης του Λιβάνου, η χώρα παρέμεινε υπό την κατοχή των Συμμαχικών στρατευμάτων μέχρι και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.


1945: Παραιτείται η κυβέρνηση (ακατάλληλη σύμφωνα με τους Άγγλους που παρενέβησαν στα ανάκτορα), Παναγιώτη Κανελλόπουλου και ορκίζεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Θ. Σοφούλη. Είναι η κυβέρνηση που θα προκηρύξει τις πρώτες μεταπολεμικές εκλογές. Eίχαν να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα  από τον Ιανουάριο του 1936, αφού τον Αύγουστο ακολούθησε η δικτατορία του Ι. Μεταξά. Θα την διαδεχθεί η κυβέρνηση Π. Πουλίτσα.


1963: O John Fitzgerland Kenendy δολοφονείται στο Ντάλλας του Τέξας. Οι αρχές συνέλαβαν σαν ύποπτο τον Όσβαλντ, που δολοφονήθηκε δυο ημέρες μετά από έναν άνθρωπο του υπόκοσμου. Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ αρνούνται να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία της δικαστικής έρευνας για τον θάνατό του. Επίσης απαγορεύτηκαν δημοσιογραφικά ευρήματα τα οποία, με απόφαση δικαστηρίου, θα επτραπεί να δημοσιευτούν μετά από 100 χρόνια. Για τη στατιστική: ήταν ο νεώτερος πρόεδρος των ΗΠΑ (44 ετών) και βέβαια ο νεώτερος που πέθανε (46 ετών).


1975: Δυο μέρες μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο, το Γενικό Δικαστήριο επαναφέρει την βασιλεία στην Ισπανία, ανακηρύσσοντας βασιλιά τον Χουάν Κάρλος. Ήδη, τρεις βδομάδες πριν τον θάνατό του, ο Φράνκο είχε παραδώσει την εξουσία στον Κάρλος. Ο δικτάτορας τον είχε ορίσει διάδοχό του από το 1969. Ο βασιλιάς, διέψευσε τις ελπίδες των οπαδών του Φράνκο για συνέχιση του παλιού καθεστώτος και των εκπροσώπων του, απολύοντας τον μέχρι τότε πρωθυπουργό Ναβάρο και διορίζοντας τον Αδόλφο Σουάρεθ. Τo 1977 προκήρυξε εκλογές. Ήταν οι πρώτες εκλογές που έγιναν στην Ισπανία από το 1936 μετά το πραξικόπημα του Φράνκο και τον εμφύλιο που το ακολούθησε.


1989: Δολοφονείται την ημέρα της  επετείου της ανεξαρτησίας του Λιβάνου ο 17 ημερών Πρόεδρος του Λιβάνου René Moawad. Η δολοφονία έγινε στην Βηρυτό με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών (250kgr), την ώρα που περνούσε η αυτοκινητοπομπή με τον Moawad από το σημείο που ήταν το παγιδευμένο αυτοκίνητο. Λόγω της προσωπικότητας του με την δολοφονία του «χάσαμε την τελευταία ευκαιρία να ενώσουμε το έθνος» όπως δήλωσε ο αντιπρόσωπος του Λιβάνου στον ΟΗΕ. Καμία έρευνα δεν έγινε για τους δολοφόνους του, που παραμένουν μέχρι σήμερα άγνωστοι.


2004: Αρχίζει η Πορτοκαλί Επανάσταση στην Ουκρανία. Αμέσως μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών για ανάδειξη προέδρου της χώρας, ξεσπούν διαδηλώσεις, ταραχές, απεργίες, άρνηση υπακοής για δυο σχεδόν μήνες. Ο κόσμος διαμαρτύρεται για την μαζική διαφθορά, τον εκφοβισμό ψηφοφόρων και εκτεταμένη νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος. Κύριο χαρακτηριστικό της, σε αυτούς τους δυο μήνες, η καθημερινή παρουσία χιλιάδων διαδηλωτών στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας, το Κίεβο. Μετά από την ευρύτατη προβολή από τα εγχώρια και ξένα ΜΜΕ των γεγονότων ο δεύτερος γύρος των εκλογών θεωρήθηκε αρκετά τίμιος αναδεικνύοντας τον Γιουτσένκο πρόεδρο της χώρας την 24η Ιανουαρίου 2005.


2005: Η κ. Μέρκελ (Angela Dorothea Merkel), γίνεται η νεώτερη καγκελάριος της Γερμανίας, η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Ανατολικογερμανίδα σε αυτή τη θέση.


←21 Νοεμβρίου

23 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s