Σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου

1855: Γίνεται η πρώτη, αποτυχημένη, απόπειρα κατασκευής σιδηροδρομικής γραμμής από την Αθήνα στον Πειραιά. Ο Όθων εκδίδει Νόμο «Περί συστάσεως σιδηροδρόμου απ’ Αθηνών εις Πειραιά». Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την 14η Μαΐου 1863, από την προσωρινή κυβέρνηση της Μεσοβασιλείας μετά την ανατροπή του Όθωνα.


1908: Ολοκληρώνεται το Συνέδριο του Μοναστηρίου, που αποφασίζει για το Αλβανικό αλφάβητο. Καθιερώνεται το λατινογενές Bashkimi (ενιαίο, ενωμένο). Μέχρι τότε χρησιμοποιούνταν για γραφή διάφορα αλφάβητα με γράμματα δανεισμένα από περισσότερες από 16 γραφές διάφορων γλωσσών. Το αρχαιότερο (πρώτο) Αλβανικό γραπτό κείμενο είναι του 1462 σε διάλεκτο Gheg, με λατινικούς χαρακτήρες. Είχε γραφεί από τον καθολικό επίσκοπο Δυρραχίου Pal Engjëlli.


1940: Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Κορυτσά. Μετά τις μάχες τις Ελαίας, όπως έμειναν στην ιστορία, που ήταν και η τελευταία επιθετική απόπειρα της Ιταλίας, οι Έλληνες προελαύνουν πότε βρίσκοντας μεγαλύτερη και πότε μικρότερη αντίσταση. Από τις 14 Νοεμβρίου αρχίζει πλευρική επίθεση του Γ΄ Σώματος Στρατού από την Μακεδονία για την κατάληψη της περιοχής της Κορυτσάς που υπερασπίζονται μια μεραρχία, δυο τάγματα μελανοχιτώνων και ένα τάγμα Αλβανών. Στις 22 Νοεμβρίου 7:45 το πρωί το τάγμα του Aθανασίου Παλαιοδημοπούλου μπαίνει στην Κορυτσά. Οι πανηγυρισμοί σε όλη την Ελλάδα είναι έξαλλοι, αλλά και το ηθικό των συμμαχικών δυνάμεων αναπτερώνεται, αφού είναι η πρώτη πόλη που απελευθερώνεται από δυνάμεις του Άξονα. Αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους διεθνώς οι γνωστές γελοιογραφίες του τσολιά, που γελοιοποιούν τον Μουσολίνι.


1943: Ο Λίβανος αποκτά την ανεξαρτησία του από την Γαλλία και γίνεται αυτόνομο και κυρίαρχο κράτος. Αυτό έγινε κατά κάποιον περίεργο τρόπο. Η περιοχή του Λιβάνου μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε γίνει Γαλλικό προτεκτοράτο. Το 1926 μάλιστα του έδωσε Σύνταγμα που ισχύει μέχρι σήμερα. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τους επέτρεψαν να διενεργήσουν εκλογές. Η κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές το πρώτο που έκανε ήταν να αποκηρύξει την Γαλλική κυριαρχία. Οι Γάλλοι συνέλαβαν και φυλάκισαν την κυβέρνηση. Κάτω από την διεθνή κατακραυγή και πίεση αναγκάστηκαν να τους αποφυλακίσουν και να τους αναγνωρίσουν σαν κυβέρνηση την 22α Νοεμβρίου 1943. Από τότε θεωρήθηκε ότι είχε ισχύ η αποκήρυξη της Γαλλικής κυριαρχίας. Παρά την τυπική αποκήρυξη που εορτάζεται και σαν ημέρα απελευθέρωσης του Λιβάνου, η χώρα παρέμεινε υπό την κατοχή των Συμμαχικών στρατευμάτων μέχρι και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.


1945: Παραιτείται η κυβέρνηση (ακατάλληλη σύμφωνα με τους Άγγλους που παρενέβησαν στα ανάκτορα), Παναγιώτη Κανελλόπουλου και ορκίζεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Θ. Σοφούλη. Είναι η κυβέρνηση που θα προκηρύξει τις πρώτες μεταπολεμικές εκλογές. Είχαν να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα  από τον Ιανουάριο του 1936, αφού τον Αύγουστο ακολούθησε η δικτατορία του Ι. Μεταξά. Θα την διαδεχθεί η κυβέρνηση Π. Πουλίτσα.


1960: Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητάει σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα έργα και ημέρες του Κεφαλογιαννέικου στο νομό Ηρακλείου. Κατηγορούν  τον Μανώλη Κεφαλογιάννη (αυτόν, την οικογένειά του και το περιβάλλον του), που τότε ήταν υφυπουργός οικισμού στην κυβέρνηση ΕΡΕ για παράνομες αγοραπωλησίες οικοπέδων, αγροτεμαχίων, πολεοδομικές παραβάσεις, αγορές κτιρίων που έβαζαν να τα ενοικιάσουν Δημόσιες Υπηρεσίες, παράνομο χοιροστάσιο στην χωματερή του Ηρακλείου, καλλιέργεια χασίς, προστασία σε μαγαζιά με ρουλέτες και ένα σωρό άλλα. Στην σχετική επερώτηση εκείνης της μέρας που συζητήθηκε προ ημερησίας διατάξεως πρώτος πήρε τον λόγο ο κ. Κεφαλογιάννης. Ανέφερε ότι το αγροτεμάχιο των 800 στρεμμάτων είναι 669 μόνο στρέμματα από τα οποία τα 15 μόνο είναι καλλιεργήσιμα και τα υπόλοιπα βραχώδη. Ξέχασε να πει ότι μεταπώλησε στον Δήμο Ηρακλείου το μισό και σε κανονική τιμή ενώ το είχε αγοράσει στην μισή. Με άλλα λόγια πουλώντας το μισό είχε ισοφαρίσει την τιμή αγοράς ολοκλήρου. Αλλά ούτε πλήρωσε ποτέ τις δόσεις που είχαν διακανονιστεί για την αγορά του. Την άδεια για την οικοδομή  τους που ήταν παράνομη ως προς το ύψος όπως και παραδέχθηκε ο υφυπουργός την είχε εκδώσει ο αδελφός του Νικήτας που ήταν υπάλληλος της πολεοδομίας Ηρακλείου. Όσο για το χασίς, σε κτήμα τους στο Ηράκλειο μετέβη αυτοπροσώπως ο διοικητής Ασφαλείας Ηρακλείου και δεν βρήκε τίποτε. Μόνο που ο διοικητής Ασφαλείας του Ηρακλείου ήταν ο γαμπρός του, από την αδελφή του Περσεφόνη, Λάμπρος Λαζόπουλος. Για το χασίς υπήρχε μάρτυρας ο οποίος έφυγε από την Κρήτη και κρυβόταν για να γλυτώσει την ζωή του. Επίσης ομάδα μπράβων, με επικεφαλής τον αδελφό του υφυπουργού Ευάγγελο Κεφαλογιάννη, έβγαλε από το σπίτι του στον δρόμο τον αδελφό βασικού μάρτυρα για την υπόθεση του χασίς, τον Ιωάννη Αρβανιτάκη, και τον ξυλοκόπησαν άγρια σε κοινή θέα και παρούσης της αστυνομίας. Οι ρουλέτες, για τις οποίες σύμφωνα με τον Νόμο επιτρεπόταν η κατοχή αλλά όχι η χρήση είχαν κατασχεθεί μόνο μερικών “απροστάτευτων”. Έπειτα από διαμαρτυρίες τους, επιστράφηκαν γιατί δεν είχαν συλληφθεί επ΄αυτοφώρω να κάνουν χρήση. Η κυβέρνηση αρνήθηκε επίμονα την σύσταση εξεταστικής επιτροπής παρά το ότι η αντιπολίτευση επανήλθε με περισσότερα στοιχεία δυο μέρες μετά. Έγιναν κάποιες δικαστικές διώξεις κατά των παραβατών-συνεργατών των Κεφαλογιάννηδων και ουδέν άλλο. Μετά από δυο χρόνια χρειάστηκε να γίνει συλλαλητήριο στο Ηράκλειο για να γλυτώσουν οι Ηρακλειώτες από την καταδυνάστευση αυτής της οικογένειας.


1963: O John Fitzgerland Kenendy δολοφονείται στο Ντάλλας του Τέξας. Οι αρχές συνέλαβαν σαν ύποπτο τον Όσβαλντ, που δολοφονήθηκε δυο ημέρες μετά από έναν άνθρωπο του υπόκοσμου. Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ αρνούνται να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία της δικαστικής έρευνας για τον θάνατό του. Επίσης απαγορεύτηκαν δημοσιογραφικά ευρήματα τα οποία, με απόφαση δικαστηρίου, θα επιτραπεί να δημοσιευτούν μετά από 100 χρόνια. Το 2017 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την δημοσιοποίηση όλων των εγγράφων που αφορούσαν την δολοφονία. Δημοσιοποιήθηκαν πάνω από 3000 φάκελοι, αλλά υπηρεσίες που είχαν στην κατοχή τους αυτά τα έγγραφα αρνήθηκαν να τα δώσουν όλα στην δημοσιότητα με την δικαιολογία ότι υπάρχουν σ΄ αυτά ευαίσθητα δεδομένα όπως πληροφοριοδοτών, εθνικής ασφάλειας κλπ.  Για τη στατιστική: ήταν ο νεώτερος πρόεδρος των ΗΠΑ (44 ετών) και βέβαια ο νεώτερος που πέθανε (46 ετών).


1975: Δυο μέρες μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο, το Γενικό Δικαστήριο επαναφέρει την βασιλεία στην Ισπανία, ανακηρύσσοντας βασιλιά τον Χουάν Κάρλος. Ήδη, τρεις βδομάδες πριν τον θάνατό του, ο Φράνκο είχε παραδώσει την εξουσία στον Κάρλος. Ο δικτάτορας τον είχε ορίσει διάδοχό του από το 1969. Ο βασιλιάς, παρά τις υποσχέσεις του (πίστη στον Φρανκισμό) την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, διέψευσε τις ελπίδες των οπαδών του Φράνκο για συνέχιση του παλιού καθεστώτος και των εκπροσώπων του, απολύοντας τον μέχρι τότε πρωθυπουργό Ναβάρο και διορίζοντας τον Αδόλφο Σουάρεθ. Τo 1977 προκήρυξε εκλογές. Ήταν οι πρώτες εκλογές που έγιναν στην Ισπανία από το 1936 μετά το πραξικόπημα του Φράνκο και τον εμφύλιο που το ακολούθησε.


1989: Δολοφονείται την ημέρα της  επετείου της ανεξαρτησίας του Λιβάνου ο 17 ημερών Πρόεδρος της χώρας René Moawad. Η δολοφονία έγινε στην Βηρυτό με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών (250kgr), την ώρα που περνούσε η αυτοκινητοπομπή με τον 64χρονο Moawad από το σημείο που ήταν το παγιδευμένο αυτοκίνητο. Λόγω της προσωπικότητας του με την δολοφονία του «χάσαμε την τελευταία ευκαιρία να ενώσουμε το έθνος» όπως δήλωσε ο αντιπρόσωπος του Λιβάνου στον ΟΗΕ. Καμία έρευνα δεν έγινε για τους δολοφόνους του, που παραμένουν μέχρι σήμερα άγνωστοι.


2004: Αρχίζει από την Πλατεία Ανεξαρτησίας η Πορτοκαλί Επανάσταση στην Ουκρανία. Αμέσως μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών για ανάδειξη προέδρου της χώρας, ξεσπούν διαδηλώσεις, ταραχές, απεργίες, άρνηση υπακοής για δυο σχεδόν μήνες. Ο κόσμος διαμαρτύρεται για την μαζική διαφθορά, τον εκφοβισμό ψηφοφόρων και εκτεταμένη νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος. Κύριο χαρακτηριστικό της, σε αυτούς τους δυο μήνες, η καθημερινή παρουσία χιλιάδων διαδηλωτών στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας, το Κίεβο. Μετά από την ευρύτατη προβολή από τα εγχώρια και ξένα ΜΜΕ των γεγονότων ο δεύτερος γύρος των εκλογών θεωρήθηκε αρκετά τίμιος αναδεικνύοντας τον Γιουτσένκο πρόεδρο της χώρας την 24η Ιανουαρίου 2005.


2005: Η κ. Άνγκελα Μέρκελ (Angela Dorothea Merkel), γίνεται η νεώτερη καγκελάριος της Γερμανίας, η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Ανατολικογερμανίδα σε αυτή τη θέση. Συνεχίζει μέχρι σήμερα (4η συνεχόμενη θητεία) να ασκεί τα καθήκοντα της καγκελαρίου μέσα από συνεργασίες με μικρότερα κόμματα.


←21 Νοεμβρίου

23 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.