Σαν σήμερα 23 Νοεμβρίου

Ημέρα Fibonacci. Είναι η μέρα του κυρίου Leonardo Pisano Bigollo που έμεινε γνωστός με το ψευδώνυμό του: Fibonacci. Σε αυτόν τον κύριο οφείλουμε τους χαρακτήρες 9 8 7 6 5 4 3 2 1 και 0. Είναι αυτός που επανεισήγαγε το δεκαδικό σύστημα όπως το ξέρουμε σήμερα, μελετώντας τους αραβικούς αριθμούς. Αποδείχθηκε πιο εύχρηστο, ιδιαίτερα στις πράξεις, από τους μέχρι τότε Ρωμαϊκούς αριθμούς που χρησιμοπιούνταν σε όλη την Ευρώπη και καθιερώθηκε. Γιατί είναι σήμερα η μέρα του; Γιατί σαν ο μεγαλύτερος μαθηματικός του μεσαίωνα ασχολήθηκε και με άλλα πράγματα στα μαθηματικά. Όπως η ακολουθία Fibonacci που ο κάθε αριθμός παράγεται από το άθροισμα των δυο προηγουμένων: 0 1123 58… Η ακολουθία Fibonacci έχει βοηθήσει τον άνθρωπο να καταλάβει την φύση καλύτερα. Πρώτος το παρατήρησε ο Alan Turing μελετώντας τα ηλιοτρόπια, που τα σπιράλ από τα σπόρια τους είναι πάντα αριθμός της σειράς Fibonacci. Έτσι άρχισαν να μελετούν τον αναπαραγωγικό πολλαπλασιασμό των ειδών, ή τον αριθμό από τους κλώνους των δένδρων, ή τους νευρώνες των φτερών των εντόμων και βρήκαν ότι ήταν αριθμοί Fibonacci, όπως και πολλά άλλα. Για την ιστορία, ο Fibonacci έζησε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από το 1170 έως το 1250.


534πΧ: Θεωρείται η ημέρα που δόθηκε η πρώτη παράσταση από ηθοποιό, τον Θέσπη, και η ημέρα που παίχτηκε για πρώτη φορά τραγωδία σε θέατρο, κατά την διάρκεια των Διονυσίων. Ο Θέσπις ήταν από τον δήμο Ικαρίας (σημερινός Διόνυσος Αττικής). Μέχρι τότε στη σκηνή του θεάτρου υπήρχε ο χορός που απήγγειλε διθύραμβους. Αυτός ξεχώρισε τον πρώτο του χορού, τον εαυτό του, και αποκρινόταν (υπεκρίνετο) στον χορό με διαφορετική μορφή (μάσκες), διαφορετικό στίχο και μελωδία. Η τέχνη ονομάστηκε υποκριτική, ενώ η θεατρική παράσταση τραγωδία. Τα θεατρικά έργα που σώζονται με το όνομά του, δεν θεωρούνται αυθεντικά δικά του. Σύμφωνα με τους μελετητές έχουν παραποιηθεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από αυτούς που τα κατέγραψαν.


1769: Πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών ο Κωνσταντινουπολίτης ηγέτης της Μολδοβλαχίας, πρίγκηπας Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος. Είχε τραυματιστεί θανάσιμα την 5η Νοεμβρίου, όταν οι Ρώσοι κατέλαβαν το Γ(κ)αλάτσι κατά την διάρκεια του 5ου Ρωσοτουρκικού πολέμου (στην Ελλάδα τα Ορλωφικά). Τον είχαν οδηγήσει αιχμάλωτο στο Ιάσιο όπου και κατέληξε. Η ηγεμονία του στην Μολδοβλαχία χαρακτηρίστηκε από τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις με τις οποίες ενίσχυσε την κεντρική εξουσία εις βάρος των προνομίων των Βογιάρων. Η ποιότητα του νομοθετικού του έργου ήταν τέτοια που δημιούργησε μη αναστρέψιμες καταστάσεις, έτσι ώστε όταν οι Βογιάροι ξαναήλθαν στα πράγματα δεν μπόρεσαν νομοθετικά να τις ακυρώσουν ή να τις τροποποιήσουν προς το συμφέρον τους.


1828: Το Καρπενήσι απελευθερώνεται οριστικά από τον Τουρκικό ζυγό. Ο Κίτσος Τζαβέλας που το πολιορκεί από τις αρχές Νοεμβρίου, δίνοντας περισσότερο μάχες με τις ενισχύσεις και τα εφόδια που έστελναν οι αντίπαλοι, μπαίνει στην ερειπωμένη από τους Τούρκους πόλη, που την εγκαταλείπουν τις 5 το πρωί. Οι Έλληνες τις επόμενες ημέρες θα τους καταδιώξουν και θα τους προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερες απώλειες, απ’ όσες κατά την διάρκεια της πολιορκίας.


1889: Λειτουργεί το πρώτο jukebox στο σαλούν Palais Royale του Σαν Φρανσίσκο. Με αυτό άκουγες μουσική επί πληρωμή. Χρειαζόταν ένα nickel (αμερικανικό νόμισμα) για να δουλέψει.


1899: Γενιέται στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας η Νέλυ Σουγιουλτζόγλου († 17.08.1998, 98 ετών). Φωτογράφος, που έδωσε τις πρώτες εικόνες της Ελλάδας στο κόσμο. Τα αρχαία με φόντο την Ελληνική Θάλασσα και ουρανό. Αν και οπαδός της 4ης Αυγούστου, που προσπάθησε να αποδείξει την συνέχεια της ελληνικής φυλής δια μέσου των χιλιετηρίδων, επειδή έτσι απαιτούσαν τα φασιστικά ιδεώδη, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα το 1941 για την Αμερική. Ανεξάρτητα από τα πολιτικά της πιστεύω, το έργο της, όπως και η προσφορά της στην Ελλάδα, είναι το μεγαλύτερο από κάθε Έλληνα φωτογράφο.


1976: Αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας τύπου YS-11 συντρίβεται κοντά στα Σέρβια Κοζάνης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 50 επιβαίνοντες.


1989: Σχηματίζεται η δεύτερη κυβέρνηση συνεργασίας μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση (05.11.1989) την ίδια χρονιά, λόγω αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Δείτε μια συλλογή διαφημιστικών μηνυμάτων από τα κόμματα. Στη νέα κυβέρνηση συμμετέχουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός (με το ΚΚΕ). Πρωθυπουργός κοινής αποδοχής ο Ξενοφών Ζολώτας. Η κυβέρνηση διεκπεραιώνει μόνο τυπικά και διαδικαστικά θέματα εξουσίας. Η προηγούμενη κυβέρνηση συνεργασίας είχε σχηματιστεί μετά τις εκλογές στις 18 Ιουνίου. Στη κυβέρνηση Ξ. Ζολώτα ήταν γνωστό πριν από το σχηματισμό της (και συμφωνημένο) ότι θα παρέμενε στην εξουσία μέχρι την ημερομηνία εκλογής προέδρου. Δεν θα υπήρχε δυνατότητα εκλογής προέδρου αφού απαιτούνταν 180 ψήφοι για την εκλογή νέου προέδρου και έτσι υποχρεωτικά θα προκηρύσσονταν εκλογές. Έτσι και έγινε. Προκηρύχτηκαν εκλογές την 8 Απριλίου 1990, τις οποίες κέρδισε η ΝΔ και σχημάτισε κυβέρνηση 11 Απριλίου.


←22 Νοεμβρίου

24 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.