Σαν σήμερα 24 Νοεμβρίου

1826: Ο Καραϊσκάκης κατατροπώνει και σφαγιάζει τους Τούρκους στην Αράχωβα μετά από 7 ημέρες μάχης. Μετά από λίγες μέρες (07.12.1826) θα κάνει το ίδιο έξω από το Τουρκοχώρι Ελάτειας. Οι μάχες δόθηκαν με σκοπό να ανακουφίσουν τους πολιορκημένους στην Ακρόπολη, από τον Κιουταχή, Έλληνες, αποκόπτοντάς τον από εφόδια και ενισχύσεις.


1845: Ιδρύεται το «Ναυτικόν Παιδευτήριον» επί της κορβέτας «Λουδοβίκος». Πρόδρομος της σημερινής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, που εορτάζει από τότε την ίδρυσή της. Οι πρώτοι ναυτικοί δόκιμοι αποσπάσθηκαν από την ΣΣΕ (κατόπιν επιθυμίας τους) και ήταν πέντε. Η Σχολή που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Κ. Κανάρη λειτούργησε έκτοτε σε διάφορα πλοία διαδοχικά, με μεγάλα προβλήματα που οδήγησαν επανειλημμένα έως και την πλήρη διακοπή λειτουργίας της, μέχρι που ο Χ. Τρικούπης δημιούργησε το 1884 την Σχολή με το σημερινό της όνομα, με πλήρες και ορθολογικό οργανόγραμμα λειτουργίας.


1859: Ο Δαρβίνος εκδίδει την εργασία του η καταγωγή των ειδών. Η θεωρία της εξέλιξης των ειδών, όπως ονομάστηκε, είναι η πρώτη επιστημονικά και τεχνικά τεκμηριωμένη εκδοχή της ύπαρξης όλων των ειδών (χλωρίδας και πανίδας) και ταυτόχρονα ευκολονόητη. Οδηγήθηκε σ’ αυτήν, εκτός βέβαια από την θέληση να βρει την αιτία της βιοποικιλότητας, μέσα από το 5ετές ταξίδι του σ’ όλο τον κόσμο στο οποίο κατέγραφε και συνέλεγε για σύγκριση όλες της μορφές της ζωής (όσες με τα μέσα και τις δυνατότητες της εποχής) στον πλανήτη μας. Το δείγμα που συνέλεξε ήταν υπερεπαρκές για να καταλήξει στην θεωρία του. Πλήρη βιβλιογραφία (ακόμη και ανέκδοτων χειρογράφων) του πατέρα της βιολογίας, θα βρείτε στο http://darwin-online.org.uk/.


1864: Γεννιέται ο Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ († 09.09.1901, 36 ετών). Γάλλος ζωγράφος από τους μεγαλύτερους μεταϊμπρεσιονιστές.


1902: Παραιτείται η κυβέρνηση Αλ. Ζαΐμη. Δίνεται εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Θ. Δηλιγιάννη. Μετά τις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου τα δυο κόμματα Θ. Δηλιγιάννη και Γ. Θεοτόκη έχουν ισοψηφία 102 εδρών το κάθε ένα. Ο Θ. Δηλιγιάννης πετυχαίνει την στήριξη από την παράταξη του Δ. Ράλλη και 4 ανεξαρτήτων βουλευτών και σχηματίζει την «σανιδική» κυβέρνηση. Ονομάστηκε έτσι λόγω των σανιδικών επεισοδίων που αρχίσαν από τις εκλογές και συνεχίστηκαν μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης. Οι συντεχνίες που συμμετείχαν στα σανιδικά απαιτούσαν από τους βουλευτές του Δηλιγιαννικού κόμματος παράλογες «αποζημιώσεις» για τις «υπηρεσίες» τους, που δεν γινόταν να ικανοποιηθούν. Οι βουλευτές της παράταξης κάτω απ΄ αυτή την πίεση βρήκαν αφορμή τα “σταφιδικά” για να καταψηφίσουν την κυβέρνηση που παραιτήθηκε. Την διαδέχθηκε την 16 Απριλίου 1903 κυβέρνηση υπό τον Γ. Θεοτόκη.


1929: Πεθαίνει σε ηλικία 88 χρονών ο Κλεμανσώ (Georges Benjamin Clemenceau) ο επονομαζόμενος και «τίγρης». Επανειλημμένα πρωθυπουργός της Γαλλίας, θεωρείται ο πατέρας της νίκης του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Δημοσιογράφος (φυλακίστηκε γιατί αναρτούσε αφίσες που καλούσαν σε απεργία), πήρε πτυχίο ιατρικής, που του χρειάστηκε όταν τα πράγματα έγιναν δύσκολα γι’ αυτόν στη Γαλλία και κατέφυγε στην Αμερική. Επέστρεψε με την πτώση της μοναρχίας. Υπερασπίστηκε τον Dreyfus γράφοντας 665 άρθρα για την υπόθεση μέχρι και τη δικαίωση του.


1939: Οι Ναζί εκτελούν 120 μαθητές στην Τσεχοσλοβακία γιατί σχεδίαζαν την ανατροπή τους. Τελικά την διέσπασαν κάνοντας σύμμαχο τη Σλοβακία. Αν και απέτυχαν τότε γιατί έχασαν στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, επανέλαβαν με απόλυτη επιτυχία το εγχείρημά τους το 1993 με την απειλή Γιουγκοσλαβοποίησης της χώρας.


1940: Η Σλοβακία υπογράφει το Τριμερές Σύμφωνο του Άξονα και γίνεται επίσημο μέλος τους. Ήδη από το 1939 είχε βοηθήσει επίσημα την Γερμανία κατά την εισβολή στην Πολωνία με στρατεύματα που επιτέθηκαν στην τελευταία από το νότο.


1954: Γεννιέται ο Εμίρ Κουστουρίτσα. Σέρβος σκηνοθέτης, ηθοποιός και μουσικός. Έχει τιμηθεί δυο φορές με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας και άλλα 16 διεθνή βραβεία για το έργο του.
The No Smoking Orchestra.

Εντερλέζι.

Όταν ο μπαμπάς έλειπε μακριά για δουλειές.


1963: Ο φερόμενος σαν δολοφόνος του Τζων Κένεντυ, Lee Harvey Oswald, δολοφονείται, on camera, κατά την μεταφορά του από την αστυνομία στην φυλακή. Δολοφόνος του ένας άνθρωπος του υπόκοσμου, ο Jack Ruby, πιθανόν καρκινοπαθής εκείνη την εποχή αφού πέθανε από καρκίνο το 1967. Έτσι έκλεισε για πάντα το στόμα, ενός ύποπτου που είχε αρνηθεί κάθε σχέση με την δολοφονία. Ο Oswald είχε συλληφθεί για την δολοφονία του αστυνομικού Tipit, που έγινε λίγη ώρα μετά την δολοφονία του Κένεντυ. Το 2017 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την δημοσιοποίηση όλων των εγγράφων που αφορούσαν την υπόθεση Κένεντυ. Δημοσιοποιήθηκαν πάνω από 3000 φάκελοι, αλλά υπηρεσίες που είχαν στην κατοχή τους αυτά τα έγγραφα αρνήθηκαν να τα δώσουν όλα στην δημοσιότητα με την δικαιολογία ότι υπάρχουν σ΄ αυτά ευαίσθητα δεδομένα όπως πληροφοριοδοτών, εθνικής ασφάλειας κλπ..


1970: Ιδρύεται η ΥΕΝΕΔ (Υπηρεσία Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων). Όπως έλεγε και η ονομασία του ήταν ένα ξεχωριστό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό κανάλι ενημέρωσης από την ΕΙΡ (προκάτοχο της ΕΡΤ). Μέχρι τότε λειτουργούσαν με αναγκαστικό Νόμο από το 1951, διάσπαρτοι στην χώρα, διάφοροι ραδιοφωνικοί σταθμοί για τους οποίους αποφάσιζε και ήταν αρμόδιο το ΓΕΕΘΑ σταθμοί που εξέπεμπαν από στρατιωτικές υπηρεσίες. Με αυτόν τον Νόμο γίνεται αυτόνομος Οργανισμός με δικό του οργανόγραμμα. Σ’ αυτήν υπάχθηκε και ο μέχρι τότε τηλεοπτικός σταθμός της ΤΕΔ. (Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων) που λειτουργούσε στην Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού από την 27η Φεβρουαρίου 1966 (τέσσερις μέρες μετά την λειτουργία του Τηλεοπτικού σταθμού της ΕΙΡ) Έτσι η Ελλάδα είχε την πολυτέλεια να έχει δυο ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα ενημέρωσης που και τα δυο ήταν κρατικά. Το 1982 η ΥΕΝΕΔ έγινε, με Νόμο, πολιτική υπηρεσία υπαγόμενη στο υπουργείο Προεδρίας με την ονομασία ΕΡΤ-2


2013: Ο πάπας Φραγκίσκος κάνει εκτεταμένες δηλώσεις κατά του κεφαλαίου και των αγορών. Αυτό θα του δώσει τον τίτλο του ανθρώπου της χρονιάς από το Time αλλά θα εξοργίσει τους αρχιερείς της παγκόσμιας θρησκείας του χρήματος. Συγκεκριμένα ο πάπας με το αποστολικό του μήνυμα Evangelii Gaudium (Χαρά του Ευαγγελίου), καταδικάζει απερίφραστα, εμφαντικά και σε μεγάλη έκταση του κειμένου: τις πολιτικές των αποκλεισμών, την ειδωλολατρία του χρήματος, το τρέχον οικονομικό σύστημα, που αντί να υπηρετεί την ανθρωπότητα, επιβάλει του κανόνες διοίκησής της. Καυτηριάζει την τακτική του οικονομικού συστήματος να κατηγορεί τους φτωχούς και τις φτωχές χώρες για τα οικονομικά τους προβλήματα. Τέλος κορυφώνει την επίθεσή του στην ασυδοσία του κεφαλαίου και των αγορών, με την θέση του για έλεγχο και των δυο, σαν την μόνη λύση για εξάλειψη των δομικών αιτίων της ανισότητας, η οποία είναι η υπαίτια των κοινωνικών δεινών. Ορίζει σαν κανόνες της οικονομικής πολιτικής την εξασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των κοινών αγαθών.
Οι αρχιερείς του κεφαλαίου απάντησαν με «αφορισμούς». Μαρξιστή τον ανέβαζαν κομουνιστή τον κατέβαζαν. Το Economist έφτασε να γράψει ότι ακολουθεί τα βήματα του Λένιν (εννοώντας ότι δημιουργεί μια νέα παγκόσμια Σοβιετική Ένωση). Άλλοι του έκαναν ψυχανάλυση και διαπίστωσαν ότι έχει το κουσούρι να θέλει να ασχολείται με την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Αν και φαβορί το κεφάλαιο, ο αγώνας προβλέπεται σκληρός.


←23 Νοεμβρίου

25 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.