Σαν σήμερα 25 Νοεμβρίου

Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.


1517: Πεθαίνει σε ηλικία 47 ετών ο Μάρκος Μουσούρος. Έλληνας λόγιος, κλασικιστής, φιλόσοφος και φιλόλογος. Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο και έζησε μεταξύ Βενετίας, όπου δημιούργησε το σύνολο σχεδόν του έργου του και Κρήτης. Ήταν από τους παράγοντες που αύξησαν την επιρροή της Ελλάδας στην τότε πανίσχυρη Βενετία. Υπάρχει περιγραφή της προσωπικότητάς του και ψηφιοποιημένο Ελληνικό ερμηνευτικό λεξικό του.


1826: Η ολοκαίνουρια φρεγάδα «Ελλάς» φτάνει στο Ναύπλιο από ΗΠΑ, για να γίνει η ναυαρχίδα του Ελληνικού στόλου. Την 1.8.1831 την πυρπολεί ο Ναύαρχος Μιαούλης επειδή οι Υδραίοι έκαναν στάση κατά του Καποδίστρια. Για την ιστορία: Είχαν παραγγελθεί δυο φρεγάτες, αλλά με τα λεφτά των δύο μόνο η μια φτιάχτηκε και με μεγάλη καθυστέρηση. Αποτέλεσμα να πέσει η ιερή πόλη του Μεσολογγίου και να «φαγωθεί» μεγάλο μέρος του Αγγλικού δάνειου. Τότε είχε κατηγορηθεί ο απεσταλμένος Αλέξανδρος Κοντόσταυλος ο οποίος, όταν γύρισε στην Ελλάδα, αγόρασε τσιφλίκι στην Δυστό Κορινθίας και έκτισε ένα υπερπολυτελές μέγαρο στο οποίο στεγάστηκε ο Όθωνας και η παλιά βουλή και Γερουσία (πλατεία Κλαυθμώνος στη θέση της παλιάς βουλής). Το κτίριο καταστράφηκε από πυρκαϊά το 1854. Το πλήρωμα με τη σειρά του είχε αποπειραθεί να την πουλήσει στη Κολομβία κατά τον απόπλου από Νέα Υόρκη και όταν μπήκε στο Αιγαίο στον Ιμπραήμ Πασά. Από τον Σεπτέμβριο βρισκόταν στην Ελλάδα και είχε μπει σε επιχειρησιακή δράση το Καρτερία. Το πρώτο ατμοκίνητο πολεμικό Ελληνικό πλοίο. Με αυτά τα δυο η Ελλάδα απέκτησε σαφή ναυτική υπεροχή που ήταν κρίσιμο για τον αγώνα.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της φρεγάδας ήταν: Εκτόπισμα 1660 τόννοι, 48 πυροβόλα των 16 λιβρών και 16 ολμοπυροβόλα (καρρανάδες) των 42 λιβρών .


1916: Μετά την απόβαση των συμμάχων στο Φάληρο η κυβέρνηση της τριανδρίας κηρύσσει έκπτωτο τον βασιλιά Κωνσταντίνο Α’. Σύμφωνα με τον Αθηναϊκό τύπο της εποχής, εκείνη την ημέρα συνέβησαν συγκρούσεις μεταξύ του Ελληνικού Στρατού και του αποβατικού αγήματος των συμμαχικών δυνάμεων με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, αποστρατικοποίηση της Πελοποννήσου και πολλά άλλα φοβερά και τρομερά, όπως η εισήγηση Βενιζέλου στους συμμάχους, με τηλεγράφημα, για βομβαρδισμό της Αθήνας. Από τον τύπο της εποχής δεν διατυπώθηκε και δεν δόθηκε άλλη εικόνα από αυτή για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τα οποία έμειναν στην ιστορία σαν Νοεμβριανά. Στο πλαίσιο των σχεδίων εξόντωσης του Ελ. Βενιζέλου από τον βασιλιά, ο πρόεδρος των Συντακτών της Ένωσης Αθηναϊκών εφημερίδων Τομάζο Δεπάστα, εκφράζων «την αηδίαν και τον αποτροπιασμόν» των μελών της προς τις 10 Βενιζελικές εφημερίδες τις διαγράφει, με αποτέλεσμα να κλείσουν γιατί έμειναν χωρίς δημοσιογραφικό χαρτί.  Αλλά ο στρατηλάτης δεν έχει μείνει μόνο από κυβέρνηση. Στην κυβέρνηση Σπ. Λάμπρου που διόρισε δεν συμμετείχε ούτε ένας πολιτικός. Έχει μείνει επίσης από στρατό. Υπήρχε το προηγούμενο του κινήματος στου Γουδή, αλλά αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι στους αξιωματικούς ήταν η παράδοση του Δ’ Σώματος Στρατού στους Γερμανούς και της Θράκης στους Βούλγαρους. Κανείς αξιωματικός δεν ήταν διατεθειμένος να υπακούσει στις διαταγές του βασιλιά. Στην απελπισία του με βασιλικό διάταγμα «βάφει» στρατιώτες και στρατιωτικούς τα πιστά πληρώματα του Βασιλικού Ναυτικού, για να φαίνεται ότι έχει τακτικό στρατό. Εκτός από αυτούς μαζεύει και τους “επίστρατους” (βασιλική παραστρατιωτική οργάνωση που επινόησε και υλοποίησε σε παγκόσμια πρώτη, πριν τους ναζί και τους φασίστι ο Ιωάννης Μεταξάς) που μετά από αψιμαχίες με τα συμμαχικά στρατεύματα επιδίδονται σε πογκρόμ κατά των Βενιζελικών, σκοτώνοντας, λεηλατώντας, σπάζοντας καταστήματα και πυρπολώντας σπίτια. Ιδιαίτερος στόχος τους οι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Οδηγούνταν δίπλα στο φθισιατρείο Σωτηρία και εκτελούνταν σαν κατάσκοποι, λόγω της καταγωγής τους και μόνο, των Αγγλογάλλων. Παρόμοια κρούσματα υπήρξαν σε πολλές πόλεις της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδα. Αυτό ο Αθηναϊκός τύπος το είχε περιγράψει σαν άμυνα, γιατί οι Βενιζελικοί τους πυροβολούσαν από τα παράθυρα των σπιτιών τους. Ο πρωθυπουργός σε σχετικό ερώτημα που του τέθηκε από τους συμμάχους απάντησε «τακτοποιούμε τα του οίκου μας».


1935: Επιστρέφει ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ μετά το «δημοψήφισμα» της 3ης Νοεμβρίου. Απευθύνει διάγγελμα στο Ελληνικό λαό «…υπό τας οδηγίας και την διεύθυνσην των Κυβερνήσεών Μου θα φέρει και πάλιν την Ελλάδα μας εις ημέρας ευτυχίας…». Σε πέντε ημέρες αποπέμπει από πρωθυπουργό τον Γεώργιο Κονδύλη, που τον επανέφερε στο θρόνο, στις 13 Απριλίου διορίζει πρωθυπουργό τον Ι. Μεταξά  που με το πραξικόπημα της 4ης Αυγούστου, ολοκληρώνει την ευτυχία του Ελληνικού λαού.


1942: Ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου στη κορυφαία στιγμή της αντίστασης κατά των Γερμανών, με συνεργασία των οργανώσεων ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ. Καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού έτσι διακόπηκε για αρκετούς μήνες η τροφοδοσία του Ρόμελ στην Αφρική. Η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί από την Αγγλική SOE με τον κωδικό «Operation Harling». Επικεφαλής της Αγγλικής ομάδας ήταν ο Eddie Myers.


1947: Δημιουργείται η πρώτη επίσημη λίστα των «κομμουνιστών» συγγραφέων, σκηνοθετών, σεναριογράφων και ηθοποιών που μπαίνουν στη μαύρη λίστα του Χόλυγουντ (απαγόρευση χρησιμοποίησής τους). Η πρώτη αυτή λίστα βασίστηκε σε καταθέσεις του Walt Disney και του Ronald Reagan (πρόεδρου τότε της συντεχνίας των κινηματογραφικών ηθοποιών). Η λίστα με τους δέκα που ξεκίνησαν το χορό ήταν Alvah Bessie, Herbert Biberman, Lester Cole, Edward Dmytryk, Ring Lardner, Jr., John Howard Lawson, Albert Maltz, Samuel Ornitz, Adrian Scott, Dalton Trumbo. Μέχρι το 1950 η λίστα είχε φτάσει να συμπεριλαμβάνει αρκετές εκατοντάδες καλλιτέχνες.


1957: Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο πρίγκηπας Γεώργιος δευτερότοκος γιος του Γεωργίου Α‘. Ύπατος αρμοστής Κρήτης 1898-1906 όταν ήταν αυτόνομη.  Παντρεμένος με την Μαρία Βοναπάρτη, απόγονο του Ναπολέοντα και ψυχαναλύτρια. Αυτή ανεχόταν τις ιδιαίτερες στιγμές του Γεωργίου με τον κουμπάρο τους Βαλντεμάρ, όπως και αυτός τις δικές τις ιδιαίτερες στιγμές με αρκετούς άντρες. Όταν τα έφτιαξε με τον κουμπάρο και η Μαρία, αυτός ή θα τους κοιτούσε καθιστός, ή θα κοιμόταν δίπλα τους. Σημεία ζήλιας, μάλλον ενόχληση από την δημοσιότητα ήταν, έδειξε μόνο για την σχέση της συζύγου του με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Aristide Briand.


1973: Ο Ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης ανατρέπει, με κίνημα που εκδηλώνεται 03:15 το πρωί τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, που τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό και τη κυβέρνηση Μαρκεζίνη. Απαγορεύει την κυκλοφορία σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Σχηματίζει κυβέρνηση ανδρείκελων με πρωθυπουργό τον Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο και Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Φαίδωνα Γκιζίκη. Την νέα κυβέρνηση ορκίζει ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Σεραφείμ. Για το αμάρτημα της εισπήδησης, ιερούργησε σε περιοχή άλλης Μητρόπολης, “τιμωρείται” δυο μήνες αργότερα με την εκλογή του, από ειδικής σύνθεσης Ιερά Σύνοδο (Αριστίνδην, με μητροπολίτες που επέλεξε ο ίδιος), σε αρχιεπίσκοπο της Ελλάδας.   Η νέα κυβέρνηση επέβαλε σκληρότερη δικτατορία και θα δημιουργήσει τα γεγονότα της Κύπρου (1974 ανατροπή Μακάριου και όσα ακολούθησαν). Η κυβέρνηση του θα πέσει τέσσερις μέρες μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο (Αττίλας Ι). Θα την αντικαταστήσει την 24η Ιουλίου 1974 κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δίνοντας εκκίνηση στην Γ΄Ελληνική Δημοκρατία. Μία περίοδο της ιστορίας της Ελλάδας που ονομάστηκε μεταπολίτευση.


1975: Υπογράφεται στο Σαντιάγκο από τους αρχηγούς των μυστικών υπηρεσιών της Χιλής, της Αργεντινής, της Βολιβίας, της Παραγουάης και Ουρουγουάης, το σχέδιο Κόνδωρ. Πρωταρχικός στόχος του ήταν η συνεργασία για την διατήρηση των δικτατορικών καθεστώτων αυτών των χωρών στην εξουσία. Τα μέσα που προβλεπόταν για την επίτευξη του στόχου, ήταν η ανταλλαγή πληροφοριών, η καταστολή, η κρατική τρομοκρατία και η εξόντωση κάθε προσώπου που ήταν πιθανή απειλή. Οι χώρες που υπέγραψαν εκείνη την ημέρα και η Βραζιλία που υπέγραψε τον Ιούνιο του 1976, αποτέλεσαν τον πυρήνα του σχεδίου, που εμπλουτίστηκε και από άλλες συμμετοχές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετείχαν επίσημα ποτέ. Σύμφωνα όμως με τα αρχεία που έχουν βρεθεί στις χώρες του πυρήνα, αλλά και τα αρχεία της NSA, που με απόφαση του Μπιλ Κλίντον αποχαρακτηρίστηκαν από απόρρητα και δόθηκαν στην δημοσιότητα, τόσο η CIA όσο και το FBI είχαν στενή και αμφίδρομη συνεργασία με τον Κόνδορα. Οι ΗΠΑ παρείχαν μόνιμα οικονομική, τεχνική και όπου και όταν χρειάστηκε στρατιωτική βοήθεια στο σχέδιο. Επίσης πραγματοποιούσαν μέσω του FBI έρευνες στο έδαφός τους για άτομα που τους υποδείκνυε ο Κόνδωρ. Τα θύματα του σχεδίου που είναι δεκάδες χιλιάδες, περιλαμβάνουν από σημαίνοντες πολιτικούς, προσωπικότητες, έως και τους πιο απλούς πολίτες. Στα θύματα επίσης συμπεριλαμβάνονται μικρά παιδιά που τα έπαιρναν από τις φυλακισμένες μανάδες τους και τα έδιναν για υιοθεσία σε στελέχη των δικτατοριών. Το σχέδιο έληξε επίσημα το 1983, με την ανατροπή της χούντας στην Αργεντινή.


1978: Σ’ ένα τεϊοποτείο στο Ντιαρμπακίρ (αρχαία Άμιδα) της Τουρκίας οι ηγέτες των Κούρδων, με κυρίαρχη ομάδα αυτή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αποφασίζουν την ίδρυση του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος (PKK). Το PKK είναι αριστερό ακτιβιστικό κόμμα με αυτονομιστικές εδαφικές διεκδικήσεις στις περιοχές (Τουρκικές και όμορων χωρών) που ζουν Κουρδικές φυλές. Η Τουρκία το έχει χαρακτηρίσει σαν τρομοκρατική οργάνωση και το έχει θέσει εκτός νόμου. Ο ηγέτης του Α. Οτσαλάν είχε απαχθεί από τους Τούρκους, κατά την διάρκεια της μεταφοράς του από την Ελληνική Πρεσβεία στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι, είχε δικαστεί και καταδικαστεί σε θάνατο. Λόγω κατάργησης της θανατικής ποινής στην Τουρκία γλύτωσε την εκτέλεση. Ο φυλακισμένος πλέον Οτσαλάν συνομιλεί εκτενώς με την Τουρκική ηγεσία, σε περιόδους ύφεσης της έντασης, για ειρηνική εξεύρεση λύσης. Από τον Ιούλιο του 2015, οι σχέσεις Τουρκίας και Κούρδων διέρχονται την σοβαρότερη κρίση στην ιστορίας τους, με συνέπεια την διακοπή των συνομιλιών Τουρκικής κυβέρνησης και PKK. Αιτία η ευνοϊκή πολιτική της Τουρκίας προς το χαλιφάτο του ISIS.


2016: Πεθαίνει πλήρης ημερών (90 ετών) ο Φιντέλ Κάστρο. Ηγέτης της Κούβας πάνω από 50 χρόνια (μέχρι το 2008). Η σημερινή Κούβα με ότι κακό και ότι καλό έχει (όπως νομίζει ο καθένας τι είναι καλό και τι κακό) είναι δημιούργημα δικό του. Ακραίος κομουνιστής είχε ανατρέψει μετά από 3 χρόνια ανταρτοπολέμου το δικτάτορα Φουλχένθιο Μπατίστα και ότι σάπιου και διεφθαρμένου είχε δημιουργήσει το καθεστώς του. Από την ανάληψη της εξουσίας είχε να αντιμετωπίσει την βαριά σκιά της πολιτικής των ΗΠΑ, όπως αυτή εκφράζεται σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Από το 1960 οι ΗΠΑ κήρυξαν εμπάργκο κατά της Κούβας. Ταυτόχρονα εκπόνησαν σχέδιο ανατροπής του το 1960 που το υλοποίησαν το 1961 με την επιχείρηση του Κόλπου των χοίρων. Ο Κάστρο αντιμέτωπος με την διπλή απειλή, την ανατροπή του και το φάσμα της πείνας του λαού του στράφηκε προς την Σοβιετική Ένωση για βοήθεια. Του την έδωσαν με αντάλλαγμα την εγκατάσταση πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές στην χώρα του. Η ανακάλυψή τους από τις ΗΠΑ το 1962 έφερε την γη πιο κοντά από ποτέ στον όλεθρο ενός θερμοπυρηνικού ολοκαυτώματος, σηματοδοτώντας την κορύφωση του ψυχρού πολέμου. Οι ΗΠΑ δεν παραιτήθηκαν ποτέ από τις προσπάθειές τους να τον ξεφορτωθούν. Χάρη σ΄ αυτό ο Κάστρο έχει ένα παγκόσμιο ρεκόρ: Η CIA (μέσω τρίτων, λόγω ρητής Συνταγματικής απαγόρευσης) έκανε πάνω από 600 απόπειρες δολοφονίας του ηγέτη της Κούβας. Μέχρι και την Μαφία χρησιμοποίησε επανειλημμένα για να τον εξοντώσει. Σίγουρα δεν ήταν μόνο η τύχη και τα μέτρα ασφαλείας που γλύτωσε από τόσες απόπειρες. Σημαντικό ρόλο πρέπει να έπαιξαν οι πολύτιμες πληροφορίες που έδινε η KGB.


←24 Νοεμβρίου

26 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.