Σαν σήμερα 26 Νοεμβρίου

1504: Πεθαίνει σε ηλικία 53 ετών η Ισαβέλλα Α’. Βασίλισσα της Καστίλης και Λεόν. Ήταν η πρώτη που ενοποίησε Καστίλη και Λεών βάζοντας τα θεμέλια για μια ενιαία Ισπανία. Το 1492 είναι η χρονιά «ολόκληρη η ζωή της». Εκείνο το χρόνο κατέκτησε τη Γρανάδα, προσάρτησε την Ανδαλουσία στην Ισπανία, χρηματοδότησε τον Χριστόφορο Κολόμβο, και έδιωξε Μωαμεθανούς (Άραβες) και Εβραίους από την χώρα της.


1825: Ιδρύεται η Κάππα Άλφα (21), η πρώτη πανεπιστημιακή αδελφότητα στην Αμερική.  Από τότε όλες οι πανεπιστημιακές αδελφότητες που ιδρύθηκαν είχαν για αρχικά Ελληνικά γράμματα, όπως η ΚΑΨ, η ΦΒΣ κλπ. 9 από αυτές ίδρυσαν το Εθνικό Πανελλήνιο Συμβούλιο. Έχουν αρκετά εκατομμύρια μέλη και έχουν υποστεί διώξεις και πόλεμο λάσπης. Οι αιτίες του κυνηγητού είναι το πολυάριθμο των μελών σε συνδιασμό με την μη ελεγχόμενη διακίνηση ιδεών μέσα σε αυτές τις κλειστές κοινωνίες και η προσφορά από πολλές, κοινωνικού έργου.


1850: Με ψήφισμά της η Βουλή των Ηνωμένων Πολιτειών των Ιονίων Νήσων ζητάει την ένωσή της με την Ελλάδα. Τα Επτάνησα ήταν ημιαυτόνομο κράτος υπό την επικυριαρχία της Μ. Βρετανίας. Παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα το 1864 με την Συνθήκη του Λονδίνου.


1865: Σύσσωμη η Βουλή καταργεί το Συμβούλιο της Επικρατείας, που προβλεπόταν από το Σύνταγμα του 1864, πριν αυτό συσταθεί και λειτουργήσει. Παρά τον συμβουλευτικό/γνωμοδοτικό του ρόλο που είχε από το Σύνταγμα, για τα Νομοσχέδια που θα εισαγόταν στην Βουλή. Υπήρχε ειδική διάταξη, το άρθρο 108, του οποίου έκαναν χρήση, που με πλειοψηφία των 3/4 των βουλευτών μπορούσαν να καταργήσουν το Συμβούλιο της Eπικρατείας. Οι βουλευτές «ζήλεψαν» το Συνταγματικά κατωχυρωμένο «ανεύθυνον και απαραβίαστον»  του βασιλέως, φοβήθηκαν το «υπεύθυνον» των υπουργών και έτσι καρατομήθηκε ο μηχανισμός που θα » έβλεπε» τις αυθαιρεσίες τους. Στο Σύνταγμα του 1911 υπήρξε πάλι πρόβλεψη για Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ τα άρθρα για τη σύστασή του. Το Συμβούλιο της Επικρατείας άρχισε να λειτουργεί μετά το Σύνταγμα του 1927, επί προεδρευομένης Δημοκρατίας.


1876: Παραιτείται η κυβέρνηση απόλυτης πλειοψηφίας του Αλ. Κουμουνδούρου. Σχηματίζει κυβέρνηση μειοψηφίας ο Επ. Δεληγιώργης. Αιτία της παραίτησης ήταν η καταψήφιση πρότασης για σύναψη δανείου δέκα εκατομμυρίων δρχ., ποσό τεράστιο για την εποχή, για εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων εν όψει του Ρωσοτουρκικού Πολέμου. Η νέα κυβέρνηση θα καταψηφισθεί σε 5 μέρες και θα την διαδεχθεί πάλι κυβέρνηση Αλ. Κουμουνδούρου.


1909: Γεννιέται ο Ευγένιος Ιονέσκο († 28.03.1994, 84 ετών ). Γαλλο-Ρουμάνος διανοούμενος και θεατρικός συγγραφέας.


1939: Γενιέται Anna Mae Bullock. Η βασίλισσα του Rock and Roll Tina Turner, όπως την ξέρει όλος ο κόσμος.

Simply The Best.

Proud Mary. Live.

James Bond: GoldenEye.

Cosas de la vida, με τον Eros Ramazzotti .

In Your Wildest Dreams. με τον Barry White.

We Are the World. Με τους Lionel Ritchie, Stevie Wonder, Paul Simon, Kenny Rogers, James Ingram, Billy Joel, Michael Jackson, Diana Ross, Dionne Warwick, Willy Nelson, Al Jarrau, Springsteen, Kenny Loggins, Steve Perry, Darryl Hall, Huey Lewis, Cindi Lauper, Kim Carnes, Bob Dylan, και Ray Charles.


1943: Οι Γερμανοί εκτελούν 118 Έλληνες στο Μονοδένδρι Λακωνίας. Οι 89 Σπαρτιάτες και οι υπόλοιποι από τις γύρω περιοχές. Από αντιστασιακούς έως μικρά παιδιά.
«Προτιμήθηκαν» αρκετοί εξέχοντες πολίτες της Σπάρτης σύμφωνα με τις υποδείξεις των συνεργατών τους (Τάγμα ασφαλείας «Λεωνίδας»).


1943: Ολοκληρώνεται η διάσκεψη του Καΐρου. Συμμετείχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Φρανκλίνος Ρούσβελτ, ο Άγλλος πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο Κινέζος στρατηγός Τσιανγκ Κάι Σεκ για λογαριασμό της δημοκρατίας της Κίνας. Ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν αρνήθηκε να συμμετάσχει για δυο λόγους: Ο πρώτος ήταν ότι το 1941 είχε υπογράψει σύμφωνο μη επίθεσης με την Ιαπωνία και ο δεύτερος ήταν παρουσία του Τσαγκ Κάι Σεκ στην συνδιάσκεψη. Πάρθηκε απόφαση να συνεχιστεί ο πόλεμος μέχρι την άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας. Να της αφαιρεθούν όλα τα νησία του Ειρηνικού Ωκεανού και όλες οι κτήσεις της στην Κίνα. Επίσης αποφασίστηκε ο Κορέα εν ευθέτω χρόνω να γίνει ελεύθερη και ανεξάρτητη.


1957: Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο Πέτρος Βούλγαρης. Αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, υπουργός της εξόριστης κυβέρνησης του Ε. Τσουδερού και μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς δυο φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Από Υδραίικη οικογένεια που είχε δώσει έναν ακόμη πρωθυπουργό, τον Δημήτριο Βούλγαρη. Αντίθετα με τον Δημήτριο, ο Πέτρος ήταν υπόδειγμα ήθους. Σαν πρωθυπουργός προσπάθησε να φέρει σε συνενόηση τα κόμματα για την διεξαγωγή αδιάβλητου Δημοψηφίσματος για την επάνοδο ή όχι του βασιλιά Γεωργίου Β΄. Η οξύτητα, που υποδαύλιζαν οι ξένες δυνάμεις, ήταν τόση που κάθε τέτοια προσπάθεια εκείνη την εποχή ήταν μάταια. Παραιτήθηκε και δεν ασχολήθηκε ξανά με την πολιτική μέχρι τη μέρα του θανάτου του.


←25 Νοεμβρίου

27 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.