Σαν σήμερα 27 Νοεμβρίου

8 π.Χ.: Πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών ο μεγαλύτερος λυρικός λατίνος ποιητής, ο Οράτιος (Quintus Horatius Flaccus). Με τον Βιργίλιο, που ασχολήθηκε με άλλο είδος ποίησης (ιστορική – κοινωνική) αποτελούν τις μοναδικές αξιόλογες ποιητικές προσωπικότητες της λατινικής γραμματείας. Έγραψε σάτυρες, επωδές, ωδές. Κάποια έργα του, μπορείτε να τα βρείτε στα Ελληνικά στην Ανέμη. Στα Λατινικά και Αγγλικά στο Project Gutenberg.


602: Εκτελείται σε ηλικία 63 ετών, στη Χαλκηδόνα, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μαυρίκιος και τα έξι από τα 9 παιδιά του (τα αγόρια). Η σύζυγος και οι τρεις κόρες του στέλνονται σε μοναστήρια. Την διαταγή έδωσε ο σφετεριστής του θρόνου και διάδοχός του αυτοκράτορας Φωκάς. Ο Μαυρίκιος είχε διαδεχθεί στο θρόνο τον πεθερό του Τιβέριο Β᾿. Είχε εξαλείψει οριστικά την απειλή των Αβάρων στα βόρεια σύνορα του Βυζαντίου. Στην προσπάθειά του να κρατήσει ανέπαφη την εδαφική έκταση του Βυζάντιου, διατηρούσε μεγάλο στρατό. Αυτό είχε εξουθενώσει οικονομικά το Βυζάντιο. Θέλοντας να κάνει οικονομία διατάζει τα στρατεύματά του που ήταν Βόρεια του Δούναβη να παραμείνουν στις θέσεις τους και να μην επιστρέψουν στα χειμερινά καταλύματά τους, με σκοπό να γλυτώσει τα έξοδα μεταφοράς. Τα εξουθενωμένα στρατεύματα, στασίασαν, ανακήρυξαν αρχηγό τους τον χαμηλόβαθμο (εκατόνταρχος) Φωκά και κατευθύνθηκαν προς την Κωνσταντινούπολη. Ο Μαυρίκιος προσπάθησε να διαφύγει με την οικογένειά του στην Νικομήδεια. Δεν τα κατάφερε.


1095: Ο πάπας Ουρβανός Β’ κατά την διάρκεια της Συνόδου του Κλερμόν, που έχει συγκαλέσει ο ίδιος, εισηγείται Ιερό Πόλεμο κατά του Ισλάμ με σκοπό την ανακατάληψη των «Ιερών Εδαφών» (Άγιοι Τόποι). Η Σύνοδος αποδέχθηκε την εισήγηση και ονόμασε την εκστρατεία Σταυροφορία. Η πρώτη αυτή Σταυροφορία άρχισε σαν ένα μαζικό Ευρωπαϊκό προσκύνημα απλών ανθρώπων που τους συνέθλιψαν οι Τούρκοι αμέσως μόλις πέρασαν από την Κωνσταντινούπολη στα Ασιατικά παράλια και έληξε σαν μια αμιγώς στρατιωτική εκστρατεία. Υπήρξε δεύτερο κύμα με οργανωμένο στρατό από διάφορα μέρη της Ευρώπης. Ξεκίνησαν 100.000 περίπου, αλλά καθ΄οδόν λόγω ανεπαρκούς ανεφοδιασμού, αποδεκατίστηκαν από την πείνα και τις αρρώστιες. Άγνωστο πόσοι απέμειναν. Αυτό το δεύτερο κύμα κατέλαβε αρχικά μεγάλες περιοχές της Συρίας και την Αντιόχεια το 1097. Την Ιερουσαλήμ την κατέλαβαν το 1099 και σφαγίασαν τους Μουσουλμάνους, Εβραίους αλλά και Χριστιανούς κατοίκους της. Οι Σταυροφορίες συνεχίστηκαν μέχρι και τα μέσα του 15ου αιώνα, όπου οι Ευρωπαϊκές χώρες, μετά την πτώση του Βυζαντίου, αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων, αντί για τις επιθετικές Σταυροφορίες, να διεξάγουν αμυντικό πόλεμο.


1701: Γεννιέται ο Άντερς Κέλσιος (Anders Celsius † 25.04.1744, 42 ετών). Σουηδός αστρονόμος και συγγραφέας που δημιούργησε τη κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας που φέρει το όνομά του. Αντικατέστησε την κλίμακα Φαρενάιτ σε όλο το κόσμο. Η κλίμακα Κελσίου είναι η επίσημη κλίμακα μέτρησης θερμοκρασιών όλων των χωρών του κόσμου. Η κλίμακα Φαρενάιτ χρησιμοποιείται, ανεπίσημα, ακόμη σε κάποιες χώρες όπως οι ΗΠΑ, που ο κόσμος είχε εξοικειωθεί με αυτήν κα δεν μπορεί να συνηθίσει την κλίμακα Κελσίου. Υπάρχει και η κλίμακα Kelvin που χρησιμοποιείται περισσότερο για επιστημονικούς σκοπούς και μετρήσεις μεγάλης ακριβείας. Δείτε τις διαφορές τους.


1852: Πεθαίνει η Ada Lovelace σε ηλικία 37 χρονών, από καρκίνο της μήτρας. Το πραγματικό της όνομα ήταν Augusta Ada Byron και ήταν το μοναδικό νόμιμο παιδί του Λόρδου Βύρωνα. Ήταν μαθηματικός και η πρώτη προγραμματίστρια Ηλεκτρονικών υπολογιστών, αφού ήταν η πρώτη που έγραψε αλγόριθμο με σκοπό να επεξεργασθεί από υπολογιστική μηχανή (μηχανή Babbage). Είχε προβλέψει ότι οι υπολογιστές θα έκαναν περισσότερα πράγματα από το να λύνουν μαθηματικά, σε αντίθεση με τους σύγχρονούς της. Προς τιμήν της μια γλώσσα προγραμματισμού έχει ονομασθεί Ada, ενώ η British Computer Society έχει καθιερώσει από το 1998 βραβείο με το όνομά της.


1862: Ολοκληρώνονται οι 4ήμερες εκλογές για την ανάδειξη Εθνοσυνέλευσης που θα ψήφιζε το Νέο Σύνταγμα (μετατροπή της Συνταγματικής Μοναρχίας σε Βασιλευομένη Δημοκρατία) και θα επέλεγε τον νέο βασιλιά. Τις εκλογές είχε προκηρύξει η τριμελής «Προσωρινή Κυβέρνηση» (υποκατάστατο του ανώτατου άρχοντα που είχε εκθρονίσει ανατρέποντάς τον) μαζί με το υπουργικό συμβούλιο που είχε διοριστεί απ΄ αυτήν. Είχε τροποποιήσει τον εκλογικό νόμο ώστε να ψηφίσουν και οι εκτός Ελλάδας Έλληνες. Έτσι από τα 327 μέλη της, τα 288 προέρχονται από το Ελληνικό κράτος και τα 39 από τους “αλύτρωτους” (κατεχόμενες περιοχές από τους Τούρκους) και τις μεγάλες Ελληνικές παροικίες του εξωτερικού. Η Εθνοσυνέλευση θα συνέλθει σε σώμα την 10η Δεκεμβρίου 1862 όντας ταυτόχρονα νομοθετικό και εκτελεστικό όργανο. Η προσωρινή κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπάρχει με διαδικαστικές μόνο εξουσίες μέχρι την αντικατάστασή της με την κυβέρνηση του Ζηνόβιου Βάλβη με τις ίδιες με την προηγούμενη αρμοδιότητες.1895: O Άλφρεντ Νομπέλ ένα χρόνο πριν τον θάνατό του (10.12.1896), συντάσσει δημόσια διαθήκη με την οποία καθιερώνει τα σημερινά γνωστά βραβεία Νόμπελ.1895: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο Αλέξανδρος Δουμάς (υιός). Συγγραφέας και δραματουργός. Γνωστότερα έργα του «Η κυρία με τις καμέλιες», «Υπόθεση Κλεμανσό».
Μερικά έργα του υπάρχουν μεταφρασμένα στα Ελληνικά εδώ.


1900: Καταπλεει στην Αθήνα το πλοίο Μυκάλη με αρχαιολογικούς θησαυρούς από την υποθαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων.
Μεταξύ αυτών και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, στον οποίο τότε δεν δίνουν καμία σημασία. Ο μηχανισμός λόγω του μικρού ποσοστού διασωθέντος υλικού δεν έχει βρεθεί η πλήρης χρήση του. Μέχρι τώρα έχουν βρει ότι ήταν ένας υπολογιστής χειρός που έβρισκε της κινήσεις του Ήλιου, της Σελήνης, Ερμή και Αφροδίτης (αυτά που αναγνώσθηκαν με ακτίνες γ).
Επίσης είχε χαραγμένους τους μήνες της τότε εποχής όπως και το Ζωοδιακό κύκλο.


1914: Σεισμός* μεγέθους 6.3 της κλίμακας Ρίχτερ χτυπάει την Λευκάδα. 16 νεκροί, 10 χωριά τελείως κατεστραμμένα και άλλα 6 με μικρότερης έκτασης καταρρεύσεις και ζημιές στις οικοδομές. Η περιοχή που πλήγηκε περισσότερο ήταν το δυτικό μέρος του νησιού που ήταν το επίκεντρο του σεισμού. Σ’ αυτό δημιουργήθηκαν κατολισθήσεις σε ορεινές περιοχές, ενώ κάποιες πεδινές καταβυθίστηκαν στην θάλασσα. Τα θύματα ήταν ελάχιστα και λόγω της ώρας (16:17) αλλά και γιατί υπήρξαν προσεισμοί αρκετές μέρες πριν, με κυριότερο αυτόν της 23ης Νοεμβρίου μεγέθους 5.3 της κλίμακας Ρίχτερ.
* Οι ημερομηνίες της εφημερίδας είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα.


1919: Υπογράφεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, η Συνθήκη του Νεϊγύ (Neuilly sur Seine), που μεταξύ άλλων ρυθμίζει και τις Ελληνοβουλγαρικές σχέσεις. Στην Ελλάδα παραχωρούνται η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη. Επίσης σε ξεχωριστή συμφωνία υπογράφεται η εθελούσια ανταλλαγή πληθυσμών. Η συνθήκη ήταν απόρροια της συμμετοχής της Βουλγαρίας στο πλευρό του Άξονα που ηττήθηκε στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο. Το κείμενο στα Αγγλικά εδώ. Η Ελλάδα δεν το επικύρωσε λόγω ανατροπής του Βενιζέλου. Θα την επικυρώσει το 1922, αμέσως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, προσπαθώντας με την εφαρμογή της να διασφαλίσει εδάφη που φοβούνταν ότι θα εγειρόταν αξιώσεις εκ μέρους της Βουλγαρίας (Δυτική Θράκη, Ανατολική Μακεδονία). Το Ελληνικό κείμενο εδώ.


1953: Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο Ευγένιος Ο΄Νηλ. Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας που εισήγαγε στην χώρα του την τεχνική του ρεαλισμού στο δράμα. Για την προσφορά του τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ στη λογοτεχνία.

Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα.

To ταξίδι μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα.


2016: Πεθαίνει ο Ιωάννης Γρίβας σε ηλικία 93 ετών. Δικαστικός, πρόεδρος του Αρείου Πάγου που διετέλεσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός για την διενέργεια των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου 1989. Ήταν ο πρόεδρος του ειδικού δικαστηρίου που είχε συσταθεί για το σκάνδαλο του καλαμποκιού. Ένα από τα πολλά οικονομικά σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ.


←26 Νοεμβρίου

28 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.