Σαν σήμερα 28 Νοεμβρίου

1820: Γεννιέται στο Μπάρμεν της Γερμανίας ο Φρήντριχ Έγκελς († 05.08.1895, 74 ετών). Γόνος οικογένειας βιομηχάνων είχε πάντοτε την οικονομική στήριξη της οικογενείας του. Μετά από διάφορες φιλοσοφικές και ιδεολογικές περιπλανήσεις έγινε το alter ego του Μαρξ τον οποίο συχνά συνέδραμε και οικονομικά. Μαζί συνέγραψαν το Κομμουνιστικό Μανιφέστο και το Κεφάλαιο.


1828: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Άνθιμος Γαζής. Κληρικός, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, αγωνιστής του ’21,  διαφωτιστής, συγγραφέας και χαρτογράφος. Σαν χαρτογράφος εξέδωσε το 1800 στην Βιέννη τον «Πίναξ Γεωγραφικός της Ελλάδος» που είναι μια αναθεωρημένη έκδοσή της “Χάρτας της Ελλάδος” του Ρήγα Φεραίου. Και οι δυο είχαν δημιουργήσει αυτόν τον χάρτη ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος για το που βρίσκεται η Ελλάδα, ώστε όταν τους μιλούσαν ή έγραφαν γι’ αυτήν να έχουν την σχετική εικόνα στο μυαλό τους. Το 1809 εξέδωσε στην Βενετία τρίτομο Λεξικό της Αρχαίας (προς χρήσιν των περί τους παλαιούς συγγραφείς ενασχολουμένων) Το 1811 με υπόδειξη του Α. Κοραή άρχισε στην Βιέννη την έκδοσή του φιλολογικού περιοδικού “Ερμής ο Λόγιος”. Το 1814 σε συνεργασία με τον ειδικό απεσταλμένο της Ρωσίας στην Ελβετία Ι. Καποδίστρια ίδρυσαν, πάλι στην Βιέννη, την “Φιλόμουσον Εταιρείαν” της οποίας το καταστατικό το συνέταξαν από κοινού. Ήταν αντίγραφο της ομώνυμης των Αθηνών που είχε ιδρυθεί ένα χρόνο πριν και της οποίας μέλος είχε γίνει ήδη ο Γαζής. Η διαφορά των δυο εταιρειών όπως γράφηκε στο καταστατικό της νέας ήταν ότι η των Αθηνών ασχολούνταν με τις αρχαιότητες ενώ η καινούργια θα ασχολούνταν με το παρόν και το μέλλον.  Η των Αθηνών είχε θέσει προστάτη της τον Βασιλιά της Αγγλίας ενώ αυτή της Βιέννης τον Τσάρο της Ρωσίας. Έτσι μέσω της τέχνης άρχισαν να βάζουν “στο κιούπι” τις μεγάλες δυνάμεις. Το καλοκαίρι του 1817 μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία και έγινε το πέμπτο μέλος της, με τον κωδικό ΑΖ σύμφωνα με την κωδικοποίηση που χρησιμοποιούνταν για να μην χρησιμοποιούν ονόματα. Τον Μάιο του 1821 κήρυξε την επανάσταση στην Μαγνησία και την ευρύτερη Θεσσαλία (είχε γεννηθεί στις Μηλιές Πηλίου όπου διατηρούσε και σχολή). Όταν καταπνίγηκε η επανάσταση σ’ εκείνη την περιοχή από τους Τούρκους κατέφυγε στην Πελοπόννησο. Εκεί έγινε μέλος των Εθνοσυνελεύσεων σαν αντιπρόσωπος της Θεσσαλίας. Πέθανε στην Τήνο στην οποία βρισκόταν σαν σχολάρχης.
Μερικά έργα του υπάρχουν στην Ανέμη.


1865: Παραιτείται η 4η και προτελευταία κυβέρνηση που σχηματίστηκε μέσα στο Νοέμβριο του 1865 υπό τον Επ. Δεληγιώργη. Θα σχηματίσει συμμαχική κυβέρνηση ο Μπ. Ρούφος, με την στήριξη των παρατάξεων του Δ. Βούλγαρη και του Αλ. Κουμουνδούρου.  Θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι την 26η Ιανουαρίου 1866, ώστε να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός. Οι άσπονδοι φίλοι Βούλγαρης και Κουμουνδούρος, με πρωταγωνιστές τους υπουργούς τους, διαφωνούν στο μοίρασμα της πίτας τη εξουσίας και αποσύρουν τους κοινοβουλευτικούς τους αντιπροσώπους από την κυβέρνηση οδηγώντας την σε παραίτηση. Θα την διαδεχθεί κυβέρνηση Μπ. Ρούφου με στήριξη πάλι από τους Δ. Βούλγαρη και Αλ. Κουμουνδούρο, αλλά με εξωκοινοβουλευτικούς παράγοντες των δυο παρατάξεων.


1905: Ιδρύεται το Sinn Féin (στα Ιρλανδικά σημαίνει «εμείς οι ίδιοι»). Ήταν το κυρίαρχο κόμμα της Ιρλανδίας πριν τον εμφύλιο. Το κόμμα διασπάστηκε πολλές φορές μέχρι σήμερα και βέβαια υπάρχει η μόνιμη λάσπη επωδός «το πολιτικό σκέλος του IRA».


1910: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σαρώνει το πολιτικό τοπίο της χώρας, στις εκλογές εκείνης της μέρας, καταλαμβάνοντας τις 307 από τις 362 έδρες της Βουλής. Οι 245 από τους 362 εκλέχτηκαν για πρώτη φορά. Η Κυβέρνηση παραμένει αμετάβλητη. Θα συνεχίσει την διακυβέρνηση της χώρας, μέχρι και το 1915, με κυβερνήσεις απολύτου πλειοψηφίας, που προκύπτουν από εκλογικές αναμετρήσεις. Κατά την διάρκεια της θητείας του σαν πρωθυπουργός, η Ελλάδα θα εμπλακεί στους Α’ και Β’ Βαλκανικούς πολέμους, από τους οποίους θα αποκομίσει σημαντικά εδαφικά οφέλη (Συνθήκες Λονδίνου και Βουκουρεστίου). Θα παραιτηθεί το 1915, δυο φορές, μετά από διαφωνία με τον βασιλιά Κωνσταντίνο Α’ για την εμπλοκή της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την πρώτη φορά θα την διαδεχθεί κυβέρνηση υπό τον Δ. Γούναρη, που θα καταψηφισθεί από την Βουλή και θα την διαδεχθεί πάλι κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου. Μετά και την δεύτερη άρνηση του βασιλιά στην πρόταση του πρωθυπουργού για είσοδο της Ελλάδας στο πόλεμο, στο πλευρό της Αντάντ, παραιτείται για δεύτερη φορά. Την διαδέχθηκε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλ. Ζαΐμη.
Μετά τον θρίαμβο του σ΄αυτές τις εκλογές είχε πει την ιστορική φράση: «Με εγκατέστησαν κοινοβουλευτικόν δικτάτορα»


1912: Σκοτώνεται στη μάχη του Δρίσκου, έξω από τα Γιάννενα, ο Λορέντζος (Λαυρέντιος) Μαβίλης. Ο θάνατος τον βρήκε με δυο σφαίρες και οι δυο στο στόμα. Η πρώτη του διαπέρασε το ένα μάγουλο και βγήκε από το άλλο διαλύοντας την οδοντοστοιχία του. Ενώ μεταφερόταν στο πρόχειρο ιατρείο εκστρατείας τον βρήκε η δεύτερη που διαπέρασε τον ουρανίσκο και καρφώθηκε στο κεφάλι του. Πιο συμβολικός θάνατος γι’ αυτόν τον άνθρωπο δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Γεννημένος στην Ιθάκη το 1860, ήταν ποιητής, βουλευτής, πατριώτης, δημοτικιστής. Συνέθεσε κυρίως σονέτα, έκανε μεταφράσεις, ήταν δεινός σκακιστής με συμμετοχές σε αρκετά διεθνή τουρνουά και έχει φτιάξει αρκετά σκακιστικά προβλήματα. Συμμετείχε στην επανάσταση της Κρήτης το 1896 σαν απλός μάχιμος. Το 1897 εξόπλισε 70 Κερκυραίους και πολέμησαν για την απελευθέρωση της Ηπείρου, με όλα τα έξοδα δικά του. Το 1910 βουλευτής των Φιλελευθέρων του Ελ. Βενιζέλου υπερασπιζόμενος την δημοτική μέσα στη βουλή είπε την ιστορική φράση: «Χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει, υπάρχουσι χυδαίοι άνθρωποι». Τα έργα του υπάρχουν συγκεντρωμένα σε ένα βιβλίο, που υπάρχει σε ψηφιακή μορφή στην Ανέμη.
Του μυστήριου ανασήκωσε την πέτρα
και μη σκιαχτείς το δάγκωμα του αστρίτα.
Το τι ΄ναι η αλήθεια αδιάκοπα αναζήτα
και ιδές αν είναι, ως λεν, ψυχοπονέτρα.
Μία μία τες σαγιτιές του πόνου μέτρα
και άγρυπνος τες πληγές που ανοίγουν κοίτα
μηνύτρα φτάνει η καθεμιά σαγίτα
απ΄ της άσπλαχνης Μοίρας τη φαρέτρα.
Και α βρεις που ο Πόνος είναι η μόνη Αλήθεια,
τότες απ΄ τ΄ αντριωμένα σου τα στήθια
την ταπεινότη γδύσου της ορφάνιας.
Στης Ομορφιάς, στης Δύναμης τη γλύκα,
με αλαλητό χαράς και περηφάνειας
γίνε Θεός σου και τη Μοίρα νίκα.


1912*: Η Αλβανία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Ο χρόνος και ο τόπος της ανακήρυξης, έχουν να κάνουν με την απελευθέρωση, από τους Έλληνες, της Χειμάρρας. και την απόπειρα κατάληψης της Αυλώνας που είχε απαγορευτεί από την Ιταλία και την Αυστροουγγαρία οι οποίες είχαν άλλα σχέδια για την περιοχή. Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας έγινε στην Αυλώνα από τον Ισμαήλ Κεμάλ (Είχε πάρει την έγκριση από τις κυβερνήσεις Ιταλίας και Αυστροουγγαρίας μετά από επίσκεψή του στην Βιέννη) που σχημάτισε και την πρώτη κυβέρνηση. Δεν υπήρξε στρατιωτική αντίδραση από την Τουρκία για δυο λόγους. Ο πρώτος ήταν ότι η Αλβανία ήταν ημιαυτόνομη από τον Σεπτέμβριο, χωρίς τουρκικά στρατεύματα στο έδαφός της. Ο δεύτερος ήταν ο Α’ Βαλκανικός πόλεμος, όπου η Τουρκία δεχόμενη την επίθεση από Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο δεν μπορούσε να αποσπάσει δυνάμεις για την αντιμετώπιση της «ανταρσίας» της Αλβανίας. Αναγνωρίστηκε σαν ανεξάρτητη Ηγεμονία το 1913 με την Συνθήκη του Λονδίνου που τερμάτιζε τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Τα σύνορα της με την Ελλάδα χαράχτηκαν με βάση το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας.
* Η ημερομηνία που η χώρα γιορτάζει μέχρι σήμερα την ανεξαρτησία της είναι με το παλιό ημερολόγιο. Με το νέο ημερολόγιο ήταν 11 Δεκεμβρίου


1925: Αποκορύφωση των Μαρασλειακών με απόλυση των Δ/ντών του Μαράσλειου Διδασκαλείου και Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αλέξανδρο Δελμούζο και Δημήτριο Γληνό αντίστοιχα στα πλαίσια “μεταρρυθμίσεων εις το Εκπαιδευτικόν Σύστημα”. Αφορμή το γλωσσικό θέμα και η Ελληνική Ιστορία, με τσόντα από αντιφεμινισμό. Αντίπαλες παρατάξεις, τι άλλο, τα κόμματα που επιδιώκοντας όπως πάντα τον ολοκληρωτικό έλεγχο της πελατείας ήθελαν και όπως πάντα το κατάφεραν, να χωρίσουν τους Έλληνες σε προοδευτικούς δημοτικιστές (οπαδούς της μαλλιαρής κατά τους αντίπαλους) και λόγιους καθαρευουσιάνους (αντιδραστικούς κατά τους δημοτικιστές). Σημείο εκκίνησης το 1911 με την πρώτη απόπειρα εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Των απολύσεων των δυο δ/ντών είχαν προηγηθεί διώξεις επιφανών δασκάλων αυτών των Σχολών όπως του Κώστα Βάρναλη και της Ρόζας Ιμβριώτη. Το θέμα, ίσως σε πιο ήπιους τόνους με τις διάφορες εναλλαγές στην εξουσία τραβάει μέχρι σήμερα. Αποτέλεσμα να έχουμε γίνει η χώρα του “μαλάκα”. Είναι το φυσιολογικότερο αποτέλεσμα της άοκνης προσπάθειας των κομμάτων να δημιουργούν οπαδούς της μιας ή της άλλης έκφρασης της γλώσσας μας. Σ΄ αυτό το παιχνίδι παρασύρθηκε και το σύνολο σχεδόν του πνευματικού μας κόσμου. Ναι στην δημοτική, όσον αφορά την “τυποποίηση” του γραπτού λόγου του κράτους. Αλλά όλα τα Ελληνικά: Αρχαία (σε κάθε διάλεκτο), Μακεδονικά (η δημοτική, της αρχαίας, που παρέλαβαν οι Αλεξανδρινοί λόγιοι και την μετέτρεψαν στην κλασικιστική), Βυζαντινά (συνέχεια των προηγούμενων), καθαρευουσιάνικα είναι δικιά μας γλώσσα και δική μας ιστορία. Ότι πετάμε ότι απορρίπτουμε είναι κομμάτι της Ελλάδας/των Ελλήνων. Ότι κόβουμε είναι και ένας ακρωτηριασμός της/μας. Βαρύ, έως ασήκωτο, φαντάζει το φορτίο. ∼150.000 λέξεις υπήρχαν ήδη από την εποχή του Ομήρου. Σήμερα είναι ∼500.000 λέξεις και ∼2.000.000 λεκτικοί τύποι (Αρχαία+Νέα Ελληνική). Που χρειάζονται όταν εκτός από την διεθνή μας λέξη για να συνεννοηθείς δεν χρειάζεσαι πάνω από χίλιες λέξεις; Τέτοια συνεννόηση τέτοια αποτελέσματα. Γιατί “οι λέξεις είναι οι γέφυρες για τις έννοιες”. Όσο για την άλλη μεγάλη πληγή (ναι έτσι την καταντήσαν), την ιστορία μας, ας την αφήσουμε επιτέλους να μας τα πει η ίδια. Ας αφήσουμε τα γεγονότα να μιλούν χωρίς μεταφραστές, ενδιάμεσους, εξυπνότερους, σοφότερους από εμάς, που ξέρουν γιατί έγινε το τάδε γεγονός ή το άλλο χωρίς να παρουσιάζουν στοιχεία, ή παρουσιάζοντας μόνο τα στοιχεία που τους συμφέρουν και αποσιωπώντας τα υπόλοιπα.


1937: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο Παύλος Νιρβάνας (πραγματικό όνομα Πέτρος Αποστολίδης). Γιατρός του πολεμικού ναυτικού, σατυρικός (συνήθως) χρονογράφος (με το ψευδώνυμο Κύριος Άσοφος) και από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές. Αδελφικός φίλος του Παπαδιαμάντη, που έχει φτιάξει το φωτογραφικό του κλισέ φωτογραφίζοντάς τον σε στιγμές καθημερινότητας. Βοήθησε στην ανάδειξη πολλών νέων λογοτεχνών, όπως τους Κονδυλάκη, Ξενόπουλο, Καβαδία κλπ. Λίγα έργα του υπάρχουν στο project Gutenberg και μερικά ακόμη στην Ανέμη. Επίσης με τον Αλέκο Σακελάριο είχαν γράψει το σενάριο της ταινίας «Αστέρω» που γυρίστηκε το 1929 βουβή, ενώ οι διάλογοι προστέθηκαν εκ των υστέρων.


1954: Πεθαίνει σε ηλικία 53 ετών ο Ενρίκο Φέρμι. Ιταλός φυσικός, με βραβείο Νόμπελ το 1938 στη φυσική το 1938. Σχεδίασε το πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα (Chicago Pile-1). Ονομάζεται και «πατέρας της ατομικής βόμβας» (τον τίτλο συνδιεκδικεί και ο Robert Oppenheimer που ήταν ο επιστημονικός διευθυντής του Manhattan Project). Εργάστηκε στη θεωρία των quantum, στην πυρηνική και υποατομική φυσική και στα στατιστικά μαθηματικά.


1977: Ορκίζεται, μετά τις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου, για δεύτερη συνεχόμενη φορά στη μεταπολίτευση κυβέρνηση Καραμανλή. Κατά την διάρκειά της θα προσχωρήσει στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ο Κ. Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια της ΝΔ να κάνει άνοιγμα προς το κέντρο. Επίσης θα παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, προκειμένου να γίνει πρόεδρος Δημοκρατίας. Τη θέση του μέχρι τις εκλογές του 1981, σαν πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, θα αναλάβει ο Γεώργιος Ράλλης.


2006: Το Ουκρανικό κοινοβούλιο ψηφίζει νόμο με τον οποίο το Γολοντομόρ (Голодомор, στα Ουκρανικά η δολοφονία δια της πείνας), ήταν πράξη εσκεμμένης γενοκτονίας και κάθε άρνηση αυτής της σκοπιμότητας της ενέργειας είναι παράνομη. Το γολοντομόρ (1932-33) κόστισε στην Ουκρανία σχεδόν 4 εκ. θανάτους και 6 εκ. λιγότερες γεννήσεις. Πέρα από την σκοπιμότητα που εξυπηρετεί ο νόμος (διεκδίκηση αποζημιώσεων από την Ρωσία), είναι γεγονός ότι κατά την διάρκεια της κολεκτιβοποίησης της Σοβιετικής Ένωσης, όλοι οι «ανεπιθύμητοι» λαοί, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, υπέφεραν από λιμό. Υπολογίζεται ότι το σύνολο των θανάτων (Ουκρανών, Καζάκων, Λευκορώσων, κατοίκων της περιοχής του Βόλγα και του Βόρειου Καύκασου) είναι 6-7 εκ. Παρά το μεγάλο εύρος της εκτίμησης, δεν αποκλείεται να πέφτει έξω αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες θυμάτων, μια και δεν υπάρχει κανέναν επίσημο στοιχείο. Η εκτίμηση των απωλειών βασίζεται σε στατιστική ανάλυση δημογραφικών δεδομένων. Η σημερινή Ρωσία αποδίδει το γεγονός στο μεταβατικό στάδιο της κολεκτιβοποίησης, αρνούμενη κάθε σκοπιμότητα. Ο Στάλιν το 1942, σε καταγεγραμμένο διάλογό του με τον Τσώρτσιλ, ανέφερε δέκα εκ. Κουλάκους που «καταπιέστηκαν» γιατί αντιστάθηκαν στην κολεκτιβοποίηση, εννοώντας θανάτους και εκτοπισμούς στο σύνολό τους. Όπως και να έχει το θέμα, το γεγονός παραμένει όπως το είχε θέσει ο Στάλιν: «Ο θάνατος ενός ανθρώπου είναι τραγωδία, η εξόντωση εκατομμυρίων είναι στατιστική».


←27 Νοεμβρίου

29 Νοεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.