Σαν σήμερα 30 Νοεμβρίου

Ημέρα Μνήμης όλων των θυμάτων των Χημικών Πολέμων.


1822: Το βράδυ 29 προς 30 Νοεμβρίου οι Έλληνες καταλαμβάνουν το άδειο φρούριο του Παλαμηδιού. Είχαν αρχίσει την τρίτη πολιορκία του, από τον Δεκέμβριο του 1821. Παρ΄όλο που το βομβάρδιζαν από το Μπούρτζι που ήδη είχαν καταλάβει από την 18η Ιουνίου και τις ηρωικά γιουρούσια τους, το φρούριο παρέμενε απόρθητο. Χωρίς αυτό η απελευθέρωση του Ναυπλίου ήταν αδύνατη. Έτσι συνέχισαν την πολιορκία και τον αποκλεισμό μέχρι που έφτασαν το Ναύπλιο στην λιμοκτονία. Οι Τούρκοι για ν’ αντέξουν είχαν φτάσει, αφού τελείωσαν με κάθε είδους ζώο, στην ανθρωποφαγία. Το βράδυ της 29ης δυο τουρκαλβανοί αυτομολούν στο στρατόπεδο των Ελλήνων και τους λένε ότι το φρούριο είναι αφύλακτο γιατί η φρουρά του κατέβηκε στο Ναύπλιο για να συζητήσει με τους άλλους Τούρκους την πιθανότητα και τους όρους της συνθηκολόγησης. Ο Στάικος Σταϊκόπουλος που είχε αναλάβει τον εκ περιτροπής, από τους Έλληνες οπλαρχηγούς, αποκλεισμό του Παλαμιδιού για εκείνες τις μέρες δεν έχασε την ευκαιρία. Έβαλε κάποιους από τους άνδρες του να σκαρφαλώσουν στα τείχη και να τους ανοίξουν από μέσα τις πύλες απ’ όπου μπήκε όλη η δύναμη των Ελλήνων. Την επομένη κάλεσαν του Τούρκους του Ναυπλίου να παραδοθούν. Οι Τούρκοι δέχτηκαν, αλλά θέλησαν για συνομιλητή τους στις διαπραγματεύσεις τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Αυτό έγινε δεκτό και όταν τα βρήκαν στους όρους παραδόθηκαν την 22α Δεκεμβρίου.


1835: Γεννιέται ο Mark Twain († 21.04.1910, 74 ετών). Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Samuel Langhorne Clemens και το μεγάλο του ταλέντο η σάτιρα. Ἐμεινε όμως γνωστός από τις «Περιπέτειες του Τόμ Σώγιερ» και τις «Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν». Είναι ο «πατέρας» της Αμερικανικής λογοτεχνίας. Υπάρχει πλήρης εργογραφία του (Αγγλικά) στο Project Gutenberg.

   Να πας στον Παράδεισο για το κλίμα και στην Κόλαση για την παρέα.
Το να κόψεις το τσιγάρο είναι το ευκολότερο πράγμα. Εγώ το ‘χω κόψει τουλάχιστον δέκα φορές.


1871: Γεννιέται ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες της ιστορίας: Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ († 24.01.1965, 93 ετών). Πατέρας της νίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στρατιωτικός, πολιτικός, συγγραφέας (Νόμπελ λογοτεχνίας 1953), δημοσιογράφος. Είχε διαδεχθεί στην πρωθυπουργία τον Νέβιλ Τσάμπερλεν που η διαρκής υποχωρητικότητά του στις απαιτήσεις και προκλήσεις του άξονα oδήγησε στην γενική σύρραξη. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι έπασχε από βαριάς μορφής κατάθλιψη που είχε περιγράψει με αριστουργηματικό και εναργέστατο τρόπο και από την οποία «νικήθηκε» μόνο ένα χρόνο πριν το θάνατο του.
Μια αρκετά πλήρης συλλογή των έργων του υπάρχει (στα Αγγλικά) στο project Gutenberg.


1874: Ψηφίζεται ο προϋπολογισμός από τη κυβέρνηση του Δ. Βούλγαρη χωρίς να υπάρχει η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα απαρτία της Βουλής. Πλαστογραφούν τα πρακτικά της Βουλής. Για αυτή την πράξη θα παραπεμφθεί σε δίκη ο πρωθυπουργός και όλο το υπουργικό συμβούλιο.  Ήταν ένα από τα πολλά επεισόδια των «Στηλιτικών» (έτσι ονομάστηκαν οι οπαδοί του Βούλγαρη από το αρχαίο έθιμο να γράφονται τα ονόματα των προδοτών σε στήλους). Το έθιμο είχε αναβιώσει στην Αθήνα, όπου είχαν αναγράψει σε στήλους τα ονόματα των υπουργών της κυβέρνησης. Αυτά έγιναν επειδή ο Γεώργιος Α’ ανέθεσε το σχηματισμό κυβέρνησης στο Δημήτριο Βούλγαρη που είχε 12 βουλευτές όλους κι’ όλους. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες παλατιού και Βούλγαρη να ψαρέψουν βουλευτές, συγκεντρώνουν το σεβαστό αριθμό των 92. Με αυτούς, παρά το ότι είναι ακόμη μειοψηφία (επί 190 εδρών) θα προσπαθήσουν να αρχίσει τις συνεδριάσεις της πάλι η βουλή, δημιουργώντας την δεύτερη φάση των στηλιτικών.


1892: Πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών ο Δημήτριος Βάλβης. Μεσολογγίτης, αγωνιστής του ’21, Δικαστικός, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και εξωκοινοβουλευτικός Πρωθυπουργός της Ελλάδας για λίγες μέρες. Είχε προεδρεύσει του ειδικού δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση των Σιμωνιακών (χρηματισμός πολιτικών της κυβέρνησης Βούλγαρη, από κληρικούς για κατάληψη θέσεων μητροπολιτών). Σχολιάζοντας το εκ των υστέρων είχε πει την ιστορική φράση: «Έπρεπε να αφαιρέσωμεν την πρόληψιν ότι η Ελλάς συγχωρεί να παραβιάζονται οι νόμοι και ότι η Βουλή εξεπλήρωσε το καθήκον της, αφού επείσθη ότι οι κατηγορούμενοι παραβίασαν τους νόμους της πατρίδος». Το 1886 διορίστηκε πρωθυπουργός, για λίγες μέρες. όσο χρειάστηκε για να κατεβάσουν θερμοκρασία οι θερμόαιμοι Δηληγιαννικοί, που ήθελαν πόλεμο με την Τουρκία και να αρθεί ο ναυτικός αποκλεισμός της Ελλάδας από τις μεγάλες δυνάμεις. Αδελφός του ήταν ο Ζηνόβιος, δικαστικός, πολιτικός και δυο φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.


1909: Υπογράφεται, μεταξύ της κυβέρνησης του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη και των ναυπηγείων του Οτράντο, η σύμβαση της παραγγελίας του θωρηκτού Αβέρωφ*. Του πλοίου που πρωτοστάτησε στους αγώνες του Έθνους από το 1912 μέχρι και το 1944. Υπήρξε αήττητο και ειδικά στο διάστημα 1912-22 είχε αναγκάσει τον τουρκικό στόλο να είναι στόλος της Μαύρης θάλασσας. Το Αιγαίο ήταν υπόθεση του θωρηκτού Αβέρωφ και κανενός άλλου. Για την ιστορία: Το πλοίο κόστισε 23.640.000 δραχμές από τις οποίες τα 8.000.000 ήταν δωρεά του Γεώργιου Αβέρωφ που με την διαθήκη του έδινε αυτό το ποσό για την ναυπήγηση ισχυρού καταδρομικού πλοίου που θα έφερε το όνομά του. Αυτά δόθηκαν μετρητά με την υπογραφή της συμφωνίας ενώ τα υπόλοιπα τμηματικά από το Ταμείο Εθνικού Στόλου (Τ.Ε.Σ.). Κατέπλευσε στην Ελλάδα (στο Φάληρο) την 1η Σεπτεμβρίου 1911 και εντάχθηκε στην δύναμη του Πολεμικού μας Ναυτικού. Από το 1985 και μετά είναι πολεμικό μουσείο στο Φάληρο.
* Στην πραγματικότητα δεν ήταν θωρηκτό. Ήταν θωρακισμένο καταδρομικό (εύδρομο).


1924: Αρχίζουν οι εργασίες του πρώτου Παμφοιτητικού Συνεδρίου στο Εθνικό Θέατρο. Συμμετέχουν όλοι οι τότε Φοιτητικοί Σύλλογοι. Φιλόδοξοι, μεγαλόπνοοι και εμπνευσμένοι οι στόχοι του, όπως όλων των νέων. Οργάνωση Ομοσπονδίας φοιτητών, Ίδρυση Σχολής Πολιτικών Επιστημών, ίδρυση και οργάνωση εργαστηρίων, δικό τους τυπογραφείο για να τυπώνουν τα συγγράμματα των καθηγητών τους αλλά και ξένα συγγράμματα, εκπτώσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής συγκοινωνίας και στα δημόσια θεάματα, ήταν κάποια τα θέματα που τους απασχόλησαν. Μάλλον απίθανο να πέτυχαν, τότε, έστω και ένα από τα 16 θέματα που τους απασχόλησαν (εκτός από την συνέχιση της αναβολής στράτευσης λόγω σπουδών που ήταν ήδη κεκτημένο). Κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει στους νέους το δικαίωμα να ονειρεύονται και να παλεύουν για ένα καλύτερο μέλλον.


1935: Παραιτείται η πραξικοπηματική κυβέρνηση Κονδύλη και διορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κ. Δεμερτζή. Πέντε ημέρες μετά την επάνοδό του, ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ διαλύει την κυβέρνηση που είχε σχηματίσει με πραξικόπημα ο Γ. Κονδύλης. Η νέα κυβέρνηση προκηρύσσει εκλογές για τις 26 Ιανουαρίου 1936. Ήταν οι τελευταίες προπολεμικές εκλογές, λόγω των γεγονότων που δρομολόγησε τα παλάτι. Εκλογές ξαναέγιναν το 1946.


1939: Αρχίζει ο «Χειμερινός Πόλεμος». Η Σοβιετική Ένωση εισβάλει στην Φινλανδία επικαλούμενη εδαφικές διεκδικήσεις. Στη συνέχεια του Συμφώνου Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης, η δεύτερη επιτίθεται στη Φινλανδία με ένα εκατομμύριο στρατό. Οι Φινλανδοί αντιπαρατάσσουν όλο το στρατό τους που είναι το 1/3 του Ρωσικού και χωρίς εξοπλισμό (τεθωρακισμένα, αεροπλάνα κλπ) εκτός από τα όπλα τους. Το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι ότι ο Ρωσικός στρατός είναι ακέφαλος. Ο Στάλιν έχει εκτελέσει πάνω από 30.000 αξιωματικούς, μεταξύ των οποίων και όλη την στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Η διεθνής κοινότητα είχε καταδικάσει την εισβολή και η ΚΤΕ είχε αποβάλει την Σοβιετική Ένωση, την 13η Δεκεμβρίου 1939, από μέλος της. Στον πόλεμο αυτό οι Φινλανδοί κατασκεύασαν για πρώτη φορά τις κοκτέιλ Μολότοφ σαν μέσο αντιαρματικής άμυνας (κατέστρεψαν με αυτές πάνω από 80 τεθωρακισμένα). Τους έδωσαν αυτό το όνομα κοροϊδεύοντας τον υπουργό εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης για μία προπαγανδιστική του δήλωση. Οι Σοβιετικοί είχαν κατασκευάσει μια νέα βόμβα η οποία περιείχε πολλές μικρότερες εμπρηστικές βόμβες που διασπείρονταν σε κάποια έκταση. Ο Μολότωφ είχε δηλώσει ότι αυτή η μεγάλη βόμβα είχε μέσα ψωμιά για τον λιμοκτονούντα Φινλανδικό λαό. Αφού αυτός λοιπόν έβαζε το ψωμί αυτοί έβαζαν το κοκτέιλ για να δέσει το πράγμα. Μετά από βαριές απώλειες και από τις δυο πλευρές, οι Φινλανδοί αναγκάστηκαν να υπογράψουν την 13η Μαρτίου 1940 Συνθήκη Ειρήνης στη Μόσχα, με την οποία παραχωρούσαν το 11% των εδαφών τους από το οποίο προερχόταν το 30% των εσόδων της χώρας.


1940: Οι Ελληνικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Πόγραδετς μετά από σκληρές μάχες. Μετά την κατάληψη της Κορυτσάς, οι Ιταλοί έχουν συμπτυχθεί από τις 24 Νοεμβρίου στην κοιλάδα του Πόγραδετς (Βρίσκεται 32 Km BBΔ από την Κορυτσά, στην λίμνη Οχρίδα) και στα γύρω υψώματα. Η ΧΙΙΙ Μεραρχία έχει αντιμέτωπη την Μεραρχία Βενέτσια ενισχυμένη μ’ ένα Σύνταγμα επίλεκτων Βερσαλιέρων, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα. Ένα ένα τα υψώματα πέφτουν και οι τελευταίοι Ιταλοί εκκενώνουν την πόλη από τον φόβο της περικύκλωσης και αποκοπής τους. Από τις οπισθοφυλακές τους συνελήφθησαν αρκετοί. Το μεγάλο κέρδος από αυτήν την νίκη ήταν τα λάφυρα. Ήταν τόσο πολλά, που οι στρατιώτες αναγκάζονται να εκπαιδευτούν στα «νέα όπλα» ιδιαίτερα στους ελαφρείς όλμους (Brixia M35) που εγκαταλείφθηκαν από τους Ιταλούς με πραγματική αφθονία πυρομαχικών. Οι μάχες στην ευρύτερη περιοχή του Πόγραδετς συνεχίστηκαν μέχρι και τις 6 Δεκεμβρίου.


1947: Η πρώτη ημέρα του πρώτου πολέμου μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών. Το εναρκτήριο λάκτισμα το έχει δώσει επίσημα ο ΟΗΕ με την απόφαση, από την Γενική Συνέλευση, της προηγούμενης μέρας, για το Σχέδιο Διαμοιρασμού της Παλαιστίνης. Αυτός ο πόλεμος που προς χάριν σκοπιμοτήτων (χάρη της απόφασης του ΟΗΕ) ονομάστηκε εμφύλιος, θα λήξει επίσημα, σύμφωνα με τους ιστορικούς, την 14 Μαΐου 1948, που είναι η ημέρα ίδρυσης του κράτους τους Ισραήλ. Οι εχθροπραξίες δεν σταμάτησαν βέβαια, αλλά από εκείνη την ημέρα έως και τον τερματισμό των εχθροπραξιών την 10 Μαρτίου 1949 ονομάστηκε αραβοϊσραηλινός πόλεμος, επειδή συμμετείχαν επίσημα πλέον οι όμορες του Ισραήλ χώρες.


1962: Ο βασιλιάς Παύλος εγκαινιάζει το εργοστάσιο κατασκευής ελαστικών της Pirelli στην Πάτρα. Η μονάδα ανήκε στην Πιρέλλι Ελλάς AE που ιδρύθηκε γι΄ αυτόν τον σκοπό. Πριν τα εγκαίνια την 26η Νοεμβρίου είχε έλθει επίσημη επίσκεψη ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Αντόνιο Σέννι και παρέμεινε μέχρι και την 28η Νοεμβρίου για επίσημες συνομιλίες περί ανέμων και υδάτων. Στην ουσία για τουρισμό, ή για να δώσει βάρος στο γεγονός της εγκατάστασης και λειτουργίας του εργοστασίου, ή και τα δύο. Η μονάδα απασχολούσε 500 άτομα. Ήταν κερδοφόρα, με διαρκώς αυξανόμενη παραγωγή και μετεγκαταστάθηκε στην ΒΙΠΕ Πάτρας κατόπιν προσωπικής συμφωνίας του Ανδρέα Παπανδρέου και του προέδρου της Λεοπόντο Πιρέλλι. Το Ιούλιο του 1991 έβαλε λουκέτο, παρ’ ότι όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν, από τα εγκαίνια μέχρι το κλείσιμο, της έκαναν όλα τα χατήρια και το Δημόσιο μοίραζε τις παραγγελίες του ανάμεσα σ΄ αυτήν και την Goodyear που είχε αντίστοιχη μονάδα στην Θεσσαλονίκη. Και οι εργαζόμενοι είχαν κάνει αρκετές υποχωρήσεις στο θέμα των εργασιακών σχέσεων (τέταρτη βάρδια, μείωση ωραρίου και αποδοχών κλπ). Το 1991 έρχεται φιρμάνι από το Μιλάνο να περικοπεί το 20% του προσωπικού και να διατηρηθεί η παραγωγή στα ίδια επίπεδα. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν με απεργία διαρκείας, όπως το περίμενε η εταιρεία και έτσι δόθηκε η εντολή να κλείσει, από τον ίδιο τον πρόεδρό της Λεοπόλντο Πιρέλλι. Το έκανε όταν πλέον είχε έτοιμο (είχε αρχίσει να λειτουργεί) το εργοστάσιο (το μεγαλύτερο της Pirelli στον κόσμο) στην επαρχία του Κοτσαελί (πρωτεύουσα το Ιζμίτ, ή στα Ελληνικά η Νικομήδεια), στο Ασιατικό μέρος της Κωνσταντινούπολης. Η μονάδα της Turk Pirelli Lastikleri απασχολούσε τότε 1.900 εργαζόμενους και με μοντέρνα μηχανήματα είχε πολλαπλάσια παραγωγή. Αιτία αυτής της κίνησης της μητρικής εταιρείας δεν ήταν μόνο τα φτηνότερα εργατικά. Εξ ίσου σημαντικό ρόλο με αυτά παίζουν τα μεταφορικά και η εγχώρια αγορά. Και η Κωνσταντινούπολη από μόνη της είναι μιάμιση φορά η Ελλάδα. Επίσης έπαιξε μεγάλο ρόλο ότι στο Κοτσαελί είχαν εγκατασταθεί με μονάδες παραγωγής οι αυτοκινητοβιομηχανίες Ford, Hyundai, Honda και Isuzu. Έτσι εκτός από την Pirelli ακολούθησαν στο Κοτσαελί και άλλες εταιρείες ελαστικών: Goodyear (που εγκατέλειψε και αυτή την Ελλάδα το 1996), Lassa και Bridgestone.


←29 Νοεμβρίου

1 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.