Σαν σήμερα 1 Δεκεμβρίου

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS.


1083: Γεννιέται η Άννα Κομνηνή († 1153, 70 ετών). Βυζαντινή ιστορικός, κόρη του αυτοκράτορα Αλέξιου Α΄ Κομνηνού και σύζυγος, με δεύτερο γάμο, του ιστορικού Νικηφόρου Βρυέννιου. Η ιστορία της, «Αλεξιάς«, αναφέρεται στην πολιτική και στρατιωτική ιστορία του Βυζαντίου κατά την διάρκεια της αυτοκρατορίας του πατέρα της (1081-1118).


1792: Γεννιέται ο Αλέξανδρος Υψηλάντης († 19.01.1828, 35 ετών) στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Κωνσταντίνου Υψηλάντη ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας. Ο πατέρας του στον 8ο Ρωσοτουρκικό πόλεμο πήρε το μέρος των Ρώσων και όταν έληξε τον Μάιο του 1812 έφυγε για την Ρωσία. Εκεί ο νεαρός Αλέξανδρος με την βοήθεια του φίλου του πατέρα του, Ιωάννη Καποδίστρια κατατάχθηκε στο σώμα των έφιππων σωματοφυλάκων  του τσάρου Αλέξανδρου Α΄, Συμμετείχε στους Ναπολεόντιους πολέμους με τον βαθμό του συνταγματάρχη σε ηλικία 21 ετών και στην μάχη της Δρέσδης έχασε το δεξί του χέρι. Ο τσάρος τον έκανε υποστράτηγο και τον είχε συνοδό του σε κάθε σοβαρό περιστατικό (πχ Συνέδριο Βιέννης). Παρορμητικός και ενθουσιώδης ιδιαίτερα για ότι αφορούσε την Ελλάδα δέχθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη την πρόταση του Εμμανουήλ Ξάνθου την 11η Απριλίου 1820 να γίνει ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.1797: Συλλαμβάνεται ο Ρήγας Φεραίος με το συνεργάτη και βιογράφο του Χριστόφορο Περραιβό στη Τεργέστη. Συλλαμβάνονται επίσης οι συνεργάτες του, εκδότες της Εφημερίδας “Εφημερίς” στην Βιέννη και κατάσχεται το επαναστατικό έντυπο υλικό που βρέθηκε στον εκδοτικό τους οίκο.


1834: Ο Όθωνας εγκαθίσταται επίσημα στην Αθήνα, που γίνεται και στη πραγματικότητα η πρωτεύουσα του κράτους (διάταγμα 30/09/1834).


1876: Καταψηφίζεται από την βουλή και παραιτείται η πενθήμερη κυβέρνηση μειοψηφίας του Επ. Δεληγιώργη. Σχηματίζει κυβέρνηση ο προκάτοχος της Αλ. Κουμουνδούρος. Θα παραιτηθεί, με αφορμή την υπόθεση Καστελιώτου, την 26 Φεβρουαρίου 1877. Η πραγματκή αιτία της παραίτησης είναι ο επικείμενος Ρωσοτουρκικός πόλεμος, που ήταν και η αιτία της πενθήμερης «αντικατάστασής του». Η βουλή είχε απορρίψει πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης Κουμουνδούρου για δάνειο 10.000.000 δρχ. με σκοπό τον καλύτερο εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.


1913*: Στο φρούριο Φιρκά των Χανίων εκείνη την μέρα γίνεται η επίσημη τελετή ένωσης της Κρητικής Πολιτείας (έτσι ονομάζονταν μετά την Κρητική Επανάσταση του 1897 σαν αυτόνομη περιοχή της Τουρκίας), με την Ελλάδα. Ήταν σε εφαρμογή των Συνθηκών του Λονδίνου μετά τον Α’ Βαλκανικό πόλεμο και του Βουκουρεστίου  μετά τον Β’ Βαλκανικό πόλεμο.

* Η ημερομηνία είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα και αυτή την μέρα εορτάζεται μέχρι σήμερα. Με το νέο ημερολόγιο ήταν 14 Δεκεμβρίου.


1942: Με διάγγελμά του προς τον Ελληνικό λαό παραιτείται ο κατοχικός, δοσίλογος πρωθυπουργός της Ελλάδας Γεώργιος Τσολάκογλου. Με επιστολή ενημερώνει το Υπουργικό Συμβούλιο ότι τα προβλήματα υγείας του συνεχίζονται και έτσι είναι αναγκασμένος να παραιτηθεί. Στα απομνημονεύματά του γράφει ότι παραιτήθηκε εξ αιτίας των οικονομικών απαιτήσεων των χωρών κατοχής. Την επόμενη ημέρα ορκίζεται κυβέρνηση με «πρωθυπουργό» τον Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο, στον οποίο είχε δώσει το «δακτυλίδι» με την επιστολή του ο αποχωρών εν μέσω γενικού λιμού πρωθυπουργός.


1943: Ολοκληρώνεται η διάσκεψη της Τεχεράνης που είχε αρχίσει 28 Νοεμβρίου. Έγινε στην Ρωσική Πρεσβεία και συμμετείχαν οι Ιωσήφ Στάλιν, Φρανκλίνος Ρούσβελτ και Ουίνστον Τσώρτσιλ. Έγινε αμέσως μετά την Διάσκεψη του Καΐρου, στην οποία δεν μπορούσε να συμμετάσχει ο Στάλιν. Πρωταρχικός σκοπός ήταν να ενημερωθεί ο Στάλιν για τις αποφάσεις της προηγούμενης διάσκεψης. Παρ΄ όλ’ αυτά «βγήκε» απόφαση έξω από το πρωτόκολλο, που θα καθόριζε την πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το μέλλον της Ευρώπης. Αποφασίστηκε: Να ανοιχτεί και δυτικό μέτωπο κατά της Γερμανίας (απόβαση Νορμανδίας). Επίσης έγιναν οι πρώτες γενικές συζητήσεις για τα νέα σύνορα, ιδιαίτερα της Γερμανίας και της Πολωνίας, όπως και τις ζώνες επιρροής. Δεν πάρθηκε καμία οριστική απόφαση για το τελευταίο θέμα μέχρι την διάσκεψη του Πότσνταμ. Τέλος με ξεχωριστό πρωτόκολλο, επιβραβεύοντας την προσφορά του Ιράν στον πόλεμο, αναγνώρισαν την πλήρη ανεξαρτησία του σαν κράτος.


1943: Εκτελούνται 283 ανάπηροι στα στρατόπεδα Χατζηκώστα και Χαϊδαρίου. Το προηγούμενο βράδυ τα τάγματα ασφαλείας, υπό την επίβλεψη της Γκεστάπο, είχαν κάνει έφοδο στα 18 Νοσοκομεία της Αθήνας που φιλοξενούσαν περί τους 15.000 ανάπηρους από τον πόλεμο. Τους σπάνε τα καροτσάκια, τα τεχνητά μέλη, τους χτυπάνε με τις πατερίτσες, ενώ πάνω από χίλιους μεταφέρουν με καμιόνια στα δυο στρατόπεδα. Αιτία, η αντιστασιακή δράση που είχαν αναπτύξει οι ανάπηροι.


1955: Η Ρόζα Παρκς αρνείται να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε λευκό και συλλαμβάνεται. Ήταν η αφορμή για να αρχίσουν οι αγώνες κατά των φυλετικών διακρίσεων. Την ίδια μέρα αρχίζει το μποϋκοτάζ των λεωφορείων του Μοντγκόμερυ που θα διαρκέσει 381 μέρες μέχρι και την 20η Δεκεμβρίου 1956, ημέρα που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διακήρυξε ότι οι Νόμοι της πολιτείας της Αλαμπάμα και της πόλης του Μοντγκόμερυ (η πόλη του συμβάντος), που όριζαν το διαχωρισμό των θέσεων για μαύρους και λευκούς, στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, ήταν αντισυνταγματικοί. Εμπνευστής και ένας από τους πρωταγωνιστές αυτού του μποϋκοτάζ ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που μέσα από αυτή την διεκδίκηση αναδείχθηκε σε ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος κατά των φυλετικών διακρίσεων και των αγώνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ρόζα Παρκς για την ενέργειά της έγινε η εικόνα σύμβολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας για όλους τους έγχρωμους της Αμερικής και όχι μόνο.


1959: Υπογράφεται από 12 χώρες η Συνθήκη της Ανταρκτικής. Με αυτήν ορίζεται η χρήση της Ανταρκτικής μόνο για ειρηνικούς επιστημονικούς/ερευνητικούς σκοπούς. Απαγορεύεται η διεκδίκηση περιοχών της από οποιαδήποτε χώρα και καλούνται οι χώρες μέλη της συνθήκης να την προστατέψουν από κάθε παραβίαση της Συνθήκης. Μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει την Συνθήκη 53 χώρες. Μια απ’ αυτές είναι η Ελλάδα που επικύρωσε την Συνθήκη την 08.01.1987. Στη Συνθήκη Ανταρκτική νοείται η περιοχή του Νότιου Ημισφαίριου που είναι κάτω από τον εξηκοστό παράλληλο. Από τις 12 χώρες που υπέγραψαν αρχικά υπάρχουν για διάφορους λόγους εδαφικές διεκδικήσεις από τις 8. Παράδειγμα η Αργεντινή που το Νότιο τμήμα της χώρας συνεχίζει κάτω από τον εξηκοστό παράλληλο. Οι διεκδικήσεις αυτές δεν θέτουν κανένα πρόβλημα στην ισχύ της Συνθήκης γιατί κανένα μέλος δεν έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει την Ανταρκτική για κάποιο άλλο σκοπό από τον ειρηνικό/επιστημονικό τομέα. Τέθηκε σε εφαρμογή από την 23η Ιουνίου 1961. Η Γραμματεία της Συνθήκης έχει έδρα στο Μπουένος Άιρες.


1973: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο ιδρυτής και πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ Ντέιβιντ Μπεν Γκουριόν. Πριν ήταν εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Σιωνιστικού Οργανισμού ο οποίος είχε στόχο την δημιουργία ενός Ισραηλινού κράτους στα εδάφη της Παλαιστίνης. Εκτός από τους αραβοϊσραηλινούς πολέμους συμμετείχε στην επιχείρηση της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας κατά της Αιγύπτου κατά την διάρκεια της κρίσης τους Σουέζ, καθορίζοντας έτσι την γεωστρατηγική θέση του Ισραήλ στην περιοχή της Μέσης Ανατολή: Το Ισραήλ θα ήταν ο τοποτηρητής των συμφερόντων του δυτικού ημισφαιρίου για την περιοχή.


1974: Προφυλακίζεται η σύζυγος του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου, Δέσποινα με την κατηγορία της απάτης. Κατηγορούνταν ότι κατά την διάρκεια της επταετίας είχε γίνει εικονική πρόσληψή της σαν υπαλλήλου της ΚΥΠ από την οποία απεκόμισε 750.000 δρχ. από μισθούς. Η κατηγορούμενη είπε ότι πραγματικά εργαζόταν στην υπηρεσία. Δεν μπορούσε όμως να αναφέρει το αντικείμενο της εργασίας της γιατί θα παραβίαζε τον όρκο που είχε δώσει όταν προσελήφθη. Για να αποδείξει την ειλικρίνειά της στον ανακριτή του έδειξε φωτοτυπίες δυο επιταγών: Μία από Αμερικανό ομογενή ύψους 3.000.000 δρχ. και μία από τον εφοπλιστή Λάτση  ύψους 550.000 δρχ. που τις είχε διαθέσει, όπως είπε, για δωρεές. Ο ανακριτής δεν πείσθηκε για τα αφιλοκερδή κίνητρα της συζύγου του δικτάτορα και διέταξε την προφυλάκισή της. Το παρελθόν της όμως το οποίο δεν ανέφερε ούτε η ίδια, δικαιολογεί πλήρως την εμπλοκή της με την ΚΥΠ. Ήταν υπάλληλος της ΓΥΣ (Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού). Είχε αποσπασθεί στην υπηρεσία του Α2 του ΓΕΣ (η υπηρεσία πληροφοριών του ΓΕΣ). Πιθανόν αυτή η απόσπαση (1957-58) να ήταν κατόπιν ενεργειών του μετέπειτα δικτάτορα που τότε είχαν δεσμό. Μετά από συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον Υπουργό δικαιοσύνης Κ. Στεφανάκη και χωρίς να γίνει καμία ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα η σύζυγος του δικτάτορα ήταν ελεύθερη 42 ώρες από την προφυλάκισή της.


2009: Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη της Λισσαβώνας που είχε υπογραφεί στις 13.12.2007. Είναι τροποποιητική των συνταγματικών συνθηκών της ΕΕ, του Μάαστριχτ και της Ρώμης. Έδωσε περισσότερη εξουσία στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Συμβούλιο Υπουργών και επιμήκυνε την θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είχε μεσολαβήσει το 1997  (μεταξύ Μάαστριχτ και Λισαβώνας), η Συνθήκη του Άμστερνταμ, που απλοποιούσε και αποσαφήνιζε καλύτερα τις αρμοδιότητες των οργάνων άσκησης της διοίκησης.


←30 Νοεμβρίου

2 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.