Σαν σήμερα 2 Δεκεμβρίου

Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της δουλείας.


1805: Ο Μέγας Ναπολέων με ένα αριστοτεχνικής σύλληψης και εκτέλεσης στρατηγικό σχέδιο διαλύει τον στρατό της Γ΄ Συμμαχίας (Αυστρογερμανία – Ρωσία) στην μάχη του Άουστερλιτς (Χωριό της Τσεχίας κοντά στο οποίο έγινε η αποφασιστική μάχη). Αρχικά έκανε μανούβρες που έδειχναν ότι ο στρατός του ήταν σε οικτρή κατάσταση και είχε περιέλθει σε αδυναμία εκτέλεσης κάθε επιθετικής ενέργειας. Για να δείξει την αδυναμία του καλύτερα, είχε ζητήσει διαπραγματεύσεις. Ακόμη περισσότερο είχε εγκαταλείψει φυσικά οχυρές θέσεις παριστάνοντας ότι αδυνατούσε να τις υπερασπισθεί (Τα υψώματα Πράτζεν κοντά στο Αούστερλιτς). Έκρυψε τον στρατό του πίσω απ΄’ αυτά. Ταυτόχρονα είχε διατάξει την 3η Στρατιά που βρισκόταν στην Βιέννη με γρήγορη πορεία να καλύψει το αριστερό του πλευρό που επίτηδες είχε αφήσει ακάλυπτο. Ο μοναδικός που είχε καταλάβει όλο το σχέδιο του Ναπολέοντα και είχε συστήσει την άμεση υποχώρηση όλων των στρατευμάτων μέχρι τα Καρπάθια ώστε και οι γραμμές ανεφοδιασμού του να γίνουν προβληματικές όπως και να αποκοπεί από κάθε άλλο στρατιωτικό στήριγμα που είχε, ήταν ο Ρώσος στρατηγός Μιχαήλ Κουτούζοφ. Οι υπόλοιποι αντέδρασαν στο σχέδιο του και τον παρέκαμψαν μέσω του τσάρου Αλέξανδρου Α΄ που ανέλαβε προσωπικά την ηγεσία των Ρωσικών στρατευμάτων   Τα στρατεύματα της Συμμαχίας έπεσαν σε όλες τις παγίδες που τους είχε στήσει. Η έκβαση της μάχης των τριών αυτοκρατόρων όπως ονομάστηκε ήταν καθοριστική για την τύχη κάποιων Ελλαδικών χώρων (Τα Ιόνια Νησιά) όπως και για το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την Συνθήκη του Πρέσμπουργκ της 26ης Δεκεμβρίου 1805 μεταξύ Γαλλίας και Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Περιλάμβανε τις περιοχές Αυστρογερμανίας, Βόρειας Ιταλίας, Τσεχοσλοβακίας, Βελγίου) που απεκατέστησε, προσωρινά, την ειρήνη.


1814: Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο Γάλλος Μαρκήσιος ντε Σαντ. Ο πιο επώνυμος ανώμαλος του κόσμου. Τα περισσότερα χρόνια της ενήλικης ζωής του τα πέρασε σε φυλακές και άσυλα. Η αιτία δεν ήταν μόνο η ανώμαλη σεξουαλική ζωή του αλλά και το συγγραφικό του έργο που συνήθως το έγραφε όταν ήταν «μέσα». Κάποια έργα του υπάρχουν εδώ. Στα Ελληνικά υπάρχει στο internet μόνο το: Οι 120 μέρες των Σοδόμων.


1823: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ με την ετήσια ομιλία του (State of the Union) στο Κογκρέσο, δημιουργεί αυτό που έμεινε γνωστό σαν “Δόγμα Μονρόε”. Ακολουθήθηκε από την Αμερική μέχρι και τον Ρόναλντ Ρήγκαν. Εσκεμμένα λανθασμένα, αναφέρεται σαν το δόγμα μη ανάμειξης της Αμερικής στα Ευρωπαϊκά ζητήματα. Αυτό προκύπτει έμμεσα. Άμεσα αναφέρθηκε στο ότι ο νέος και ο παλιός κόσμος πρέπει να γίνουν δυο χωριστές ενότητες που δεν πρέπει να παρεμβαίνει η μια στην άλλη, αναφερόμενος μάλιστα σε σφαίρες επιρροής. Δηλαδή όρισε τις ΗΠΑ ηγεμόνα της Αμερικανικής Ηπείρου. Το Δόγμα παραβιάστηκε – επεκτάθηκε με τον Ισπανοαμερικανικό πόλεμο το 1898 που κατέληξε στην Συνθήκη των Παρισίων. Με αυτήν οι ΗΠΑ καθιερώθηκαν επίσημα σαν διεθνής Ιμπεριαλιστική χώρα.


1827: Η βουλή των Ελλήνων ορίζει τις «βαρύτητες». Έτσι αποκαλούσαν τα σταθμά. Πρωτεύουσα μονάδα ζύγισης ορίζεται το καντάρι που αποτελείται από 44 οκάδες. Η κάθε οκά αποτελείται από 400 δράμια. Από αυτά τα σταθμά έχουν βγει οι φράσεις χίλια καντάρια ζάχαρη, τα έχει 400 (που σημαίνει δεν χάνει) κλπ. Αναγνωρίζουν και ογκομετρικές μονάδες βάρους όπως το «κοιλόν» που χώραγε 22 οκάδες σιταριού. Το κοιλό δεν έχει καμία σχέση με το κιλό που η αντιστοιχία του με την οκά ήταν: 1 Οκά = 1,28 κιλά. 1 κιλό = 0,78125 της οκάς. Οι πιο διαδεδομένες ζυγαριές της εποχής που μέτραγαν το βάρος ήταν τα καντάρια, που μπορούσαν να ζυγίσουν μέχρι 1 καντάρι και οι στατήρες που μπορούσαν να ζυγίσουν μέχρι 7 καντάρια. Το σύστημα σταθμών του 1827 αντικαταστάθηκε στην Ελλάδα με το Μετρικό Σύστημα (κιλά για τη μονάδα μέτρησης της μάζας) το 1959.


1915: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει την απόδειξη της γενικής θεωρίας της σχετικότητας.


1920: Υπογράφεται μεταξύ Τούρκων και Αρμενίων η Συνθήκη του Αλεξανδροπόλ (πριν Κουμαϊρί, σήμερα Γκιουμρί της Αρμενίας), με την οποία μειώνεται η εδαφική έκταση της Αρμενίας πάνω από 50%. Ήταν απόρροια της ήττας των Αρμενίων στον πόλεμο με την Τουρκία. Μ’ αυτήν η Αρμενία έχανε όλα τα εδάφη που είχε κερδίσει με την Συνθήκη των Σεβρών. Οι Αρμένιοι αρνούνται την ισχύ της Συνθήκης που υπογράφηκε, γιατί στην χώρα είχε εισβάλει από την 29η Νοεμβρίου και η Ρωσία, που κατέλαβε τελικά την Αρμενία, με αποτέλεσμα η Συνθήκη να μην επικυρωθεί ποτέ από το κοινοβούλιο της χώρας.


1923: Γεννιέται η Μαρία Κάλλας († 16.09.1977, 54 ετών), Ελληνίδα τραγουδίστρια του λυρικού ρεπερτορίου. Παγκόσμια η κορυφαία μέχρι σήμερα υψίφωνος. Η γνωστότερη παγκοσμίως ντίβα της όπερας. Από την Αθήνα είχε φύγει λόγω της υποβάθμισής της στη λυρική σκηνή. Όχι ότι έχασε τίποτε, έναντι ποιών «μεγάλων φωνών» και ποιών ιθυνόντων.  Θα υποβαθμιζόταν αν έμενε και σαν πρώτη φωνή. Δ/ντής της ΕΛΣ τότε ήταν ο Συναδινός Θεόδωρος. Πέθανε σε ηλικία 54 ετών κάτω από περίεργες συνθήκες.
Ave Maria. Casta Diva από τη NormaTosca.   Carmen Habanera. Μια καλή συλλογή.


1925: Ιδρύεται η κοινοπραξία των μεγαλύτερων χημικών βιομηχανιών της Γερμανίας, IG Farben A.G, με έδρα την Φρανκφούρτη. Μέτοχοί της οι: Agfa (9%), BASF (27,4%), Bayer (27,4%), Hoechst (σημερινή Aventis μετά την συγχώνευσή της με την Γαλλική Rhône-Poulenc) που μαζί με την Cassela και την Chemische Fabrik Kalle είχαν άλλο ένα 27,4%, Chemische Fabrik Griesheim-Elektron (6,9%), Chemische Fabrik vorm Weiler Ter Meer (1,9%). Το Διοικητικό της Συμβούλιο είχε διεθνώς το παρατσούκλι “Το Συμβούλιο των Θεών”. Βλέποντας τον κίνδυνο οι αντίπαλες χημικές βιομηχανίες των άλλων χωρών (Αγγλίας, Γαλλίας), προσπάθησαν να συστήσουν παρόμοιες κοινοπραξίες αλλά χωρίς επιτυχία. Στα πρώτα της βήματα ήταν αντιναζιστική. Είχε μάλιστα πολλούς Εβραίους όχι μόνο σαν εργάτες, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη, όπως και μεγαλομετόχους. Από το 1933 που το ναζιστικό κόμμα έγινε εξουσία άρχισε να Αριοποιείται (Γερμανικά Arisierung. Δηλαδή να αποκλείονται οι μη Άριοι από την επιχείρηση). Η επιχείρηση έγινε το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο στην εξωτερική πολιτική της ναζιστικής Γερμανίας. Ιστορικοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι χωρίς την τεχνική και οικονομική δύναμη αυτής της επιχείρησης η Γερμανία δεν θα ξεκινούσε ποτέ τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ίδια η επιχείρηση εξαργυρώνοντας την Αριοποίησή της άρχισε να στήνει μονάδες παραγωγής μέσα στα στρατόπεδα (συγκέντρωσης, εξόντωσης, εργασίας) και να χρησιμοποιεί τόσο για το κτίσιμο των κτιρίων όσο και για βιομηχανικούς εργάτες τους κρατούμενους των στρατοπέδων, που τους παρέχονταν από τους ναζί έναντι ευτελούς ενοικίου. Μόνο η μονάδα Buna που είχε κτιστεί στο Άουσβιτς απασχολούσε 83.000 κρατούμενους. Η Bayer  χρησιμοποιούσε τους κρατούμενους και για πειραματόζωα, αγοράζοντάς τους σε πολύ λογική τιμή. Όταν τελείωναν τα πειραματόζωα παράγγελνε άλλα, ζητώντας να παραμείνει ίδια η τιμή αγοράς. Το πιο γνωστό δολοφονικό προϊόν της κοινοπραξίας ήταν το Zyklon B. Το παρήγαγε μια θυγατρική της Farben, η DEGESH. Ήταν το αέριο το οποίο χρησιμοποιούνταν στους θαλάμους αερίων των στρατοπέδων, με το οποίο εξολοθρεύτηκαν 1.200.000 άνθρωποι.  Με την πτώση του Γ΄ Ράιχ η κοινοπραξία διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη, δηλαδή στις εταιρείες που κοινοπράκτησαν. Οι μονάδες που ήταν στην Ανατολική Γερμανία και γενικότερα στις περιοχές που είχαν καταλάβει οι Σοβιετικοί κρατικοποιήθηκαν, ενώ αυτές που ήταν στην Δυτική Γερμανία παρέμειναν ανεπηρέαστες. Τα ανώτατα στελέχη της πέρασαν από δίκη στην Νυρεμβέργη και καταδικάστηκαν σε ολιγοετείς φυλακίσεις που δεν εξέτισαν. Αφέθηκαν ελεύθεροι και επέστρεψαν στις επιχειρήσεις τους.


1942: Μετά την παραίτηση Τσολάκογλου, την προηγούμενη ήμερα, σχηματίζεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο. Απευθύνει και αυτός διάγγελμα στον Ελληνικό λαό, με το οποίο καταγγέλλει την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση και τους πολιτικούς, ότι εγκατέλειψαν την Ελλάδα την ώρα που τους είχε ανάγκη, αλλά και αυτούς που διάλεξαν τον δρόμο της αντίστασης «οι άνθρωποι του σκότους, οι ασυνείδητοι, οι ταραξίες, οι κομμουνισταί… …ο νόθος αυτός πατριωτισμός ας κοπάσει». Για να λύσει τα οξύτατα προβλήματα (λιμός με χιλιάδες θανάτους από πείνα), την ίδια μέρα δημοσιεύει νομοσχέδιο για υποβάθμιση του Υπουργείου εργασίας σε υφυπουργείο και μετά …σχηματίζει κυβέρνηση. Ήταν τόσο άθλια η θητεία του, που ανάγκασε όλες τις γερμανόφιλες και γερμανοδιορισμένες ελληνικές αρχές (εκκλησιαστικές, ακαδημαϊκές, δικαστικές, συντεχνιακές, επιμελητηριακές και τραπεζικές) να του στείλουν έγγραφη διαμαρτυρία για την μεταχείριση του Ελληνικού λαού από τις κατοχικές αρχές και τις αθρόες εκτελέσεις αθώων ανθρώπων, που χρειάστηκε να απολογηθεί τότε ενώπιόν τους. Το ομολογεί με ντοκουμέντα, προσπαθώντας να δικαιολογήσει όσα έκανε, μέσα από το βιβλίο του «Ιδού η αλήθεια» (σελίδα 124). Οι Γερμανοί από τον φόβο εξέγερσης, αλλά κυρίως λόγω μαζικής προσχώρησης στην αντίσταση που άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά, αναγκάστηκαν να  τον αντικαταστήσουν με τον Ι. Ράλλη.


1956: Ο Τσε Γκεβάρα και ο Φιντέλ Κάστρο φτάνουν με 82 αντάρτες στη Κούβα, ξεκινώντας, τον ένοπλο αγώνα κατά του δικτάτορα Μπατίστα. Το πλοιάριο Granma (Γιαγιά) που τους μετέφερε ήταν χωρητικότητας 20 ατόμων. Συμβολικό, γιατί τόσοι έμειναν μετά την πρώτη επίθεση που δέχτηκαν από τους κυβερνητικούς. Μετά από δυο χρόνια ένοπλου αγώνα θα ανατρέψουν τον δικτάτορα την 1η Ιανουαρίου 1959.


1984: Δηλητηριώδες αέριο που διαρρέει από εργοστάσιο της Union Carbide (περίπου 30 τόνοι ισοκυανικός μεθυλεστέρας) σκοτώνει 25.000 ανθρώπους στην πόλη Μποπάλ της Ινδίας. Άλλοι 558.125 δηλητηριάζονται από τους οποίους οι 38.478 μένουν μερικά ανάπηροι και 3.900 οριστικά τελείως ανάπηροι. Μέχρι σήμερα υπάρχει θαμμένη εκεί άγνωστη ποσότητα (κάποιες χιλιάδες τόνοι από αυτό το υλικό). Η Union Carbide εξαγοράστηκε το 2001 από την Dow Chemical η οποία είναι απρόθυμη να καθαρίσει τα δηλητηριώδη χημικά στοιχεία που είναι ακόμη αποθηκευμένα στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο φάντασμα.


←1 Δεκεμβρίου

3 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.