Σαν σήμερα 2 Δεκεμβρίου

Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της δουλείας.


1814: Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο Γάλλος Μαρκήσιος ντε Σαντ. Ο πιο επώνυμος ανώμαλος του κόσμου. Τα περισσότερα χρόνια της ενήλικης ζωής του τα πέρασε σε φυλακές και άσυλα. Η αιτία δεν ήταν μόνο η ανώμαλη σεξουαλική ζωή του αλλά και το συγγραφικό του έργο που συνήθως το έγραφε όταν ήταν «μέσα». Κάποια έργα του υπάρχουν εδώ. Στα Ελληνικά υπάρχει στο internet μόνο το: Οι 120 μέρες των Σοδόμων.


1823: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ με την ετήσια ομιλία του (State of the Union) στο Κογκρέσο, δημιουργεί αυτό που έμεινε γνωστό σαν «Δόγμα Μονρόε”. Ακολουθήθηκε από την Αμερική μέχρι και τον Ρόναλντ Ρήγκαν. Εσκεμμένα λανθασμένα, αναφέρεται σαν το δόγμα μη ανάμειξης της Αμερικής στα Ευρωπαϊκά ζητήματα. Αυτό προκύπτει έμμεσα. Άμεσα αναφέρθηκε στο ότι ο νέος και ο παλιός κόσμος πρέπει να γίνουν δυο χωριστές ενότητες που δεν πρέπει να παρεμβαίνει η μια στην άλλη, αναφερόμενος μάλιστα σε σφαίρες επιρροής. Δηλαδή όρισε τις ΗΠΑ ηγεμόνα της Αμερκανικής Ηπείρου.


1827: Η βουλή των Ελληνών ορίζει τις «βαρύτητες». Έτσι αποκαλούσαν τα σταθμά. Πρωτεύουσα μονάδα ζυγισης ορίζεται το καντάρι που αποτελείται από 44 οκάδες. Η κάθε οκά αποτελείται από 400 δράμια. Από αυτά τα σταθμά έχουν βγει οι φράσεις χίλια καντάρια ζάχαρη, τα έχει 400 (που σημαίνει δεν χάνει) κλπ. Αναγνωρίζουν και ογκομετρικές μονάδες βάρους όπως το «κοιλόν» που χώραγε 22 οκάδες σιταριού. Το κοιλό δεν έχει καμία σχέση με το κιλό που η αντιστοιχία του με την οκά ήταν: 1 Οκά = 1,28 κιλά. 1 κιλό = 0,78125 της οκάς. Οι πιο διαδεδομένες ζυγαριές της εποχής που μέτραγαν το βάρος ήταν τα καντάρια, που μπορούσαν να ζυγίσουν μέχρι 1 καντάρι και οι στατήρες που μπορούσαν να ζυγίσουν μέχρι 7 καντάρια. Το σύστημα σταθμών του 1827 αντικαταστάθηκε στην Ελλάδα με το Μετρικό Σύστημα (κιλά για τη μονάδα μέτρησης της μάζας) το 1959.


1915: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει την απόδειξη της γενικής θεωρίας της σχετικότητας.


1920: Υπογράφεται μεταξύ Τούρκων και Αρμενίων η Συνθήκη του Αλεξανδροπόλ (πριν Κουμαϊρί, σήμερα Γκιουμρί της Αρμενίας), με την οποία μειώνεται η εδαφική έκταση της Αρμενίας πάνω από 50%. Ήταν απόρροια της ήττας των Αρμενίων στον πόλεμο με την Τουρκία. Μ’ αυτήν η Αρμενία έχανε όλα τα εδάφη που είχε κερδίσει με την Συνθήκη των Σεβρών. Οι Αρμένιοι αρνούνται την ισχύ της Συνθήκης που υπογράφηκε, γιατί στην χώρα είχε εισβάλει από την 29η Νοεμβρίου και η Ρωσία, που κατέλαβε τελικά την Αρμενία, με αποτέλεσμα η Συνθήκη να μην επικυρωθεί ποτέ από το κοινοβούλιο της χώρας.


1923: Γεννιέται η Μαρία Κάλλας († 16.09.1977, 54 ετών), Ελληνίδα τραγουδίστρια του λυρικού ρεπερτορίου. Κορυφαία υψίφωνος. Η γνωστότερη παγκοσμίως ντίβα της όπερας. Από την Αθήνα είχε φύγει λόγω της υποβάθμισής της στη λυρική σκηνή. Όχι ότι έχασε τίποτε, έναντι ποιών «μεγάλων φωνών» και ποιών ιθυνόντων.  Θα υποβαθμιζόταν αν έμενε και σαν πρώτη φωνή. Δ/ντής της ΕΛΣ τότε ήταν ο Συναδινός Θεόδωρος. Πέθανε σε ηλικία 54 ετών κάτω από περίεργες συνθήκες.
Ave Maria. Casta Diva από τη NormaTosca.   Carmen Habanera. Μια καλή συλλογή.


1942: Μετά την παραίτηση Τσολάκογλου, την προηγούμενη ήμερα, σχηματίζεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο. Απευθύνει και αυτός διάγγελμα στον Ελληνικό λαό, με το οποίο καταγγέλει την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση και τους πολιτικούς, ότι εγκατέλειψαν την Ελλάδα την ώρα που τους είχε ανάγκη, αλλά και αυτούς που διάλεξαν τον δρόμο της αντίστασης «οι άνθρωποι του σκότους, οι ασυνείδητοι, οι ταραξίες, οι κομμουνισταί… …ο νόθος αυτός πατριωτισμός ας κοπάσει». Για να λύσει τα οξύτατα προβλήματα (λιμός με χιλιάδες θανάτους από πείνα), την ίδια μέρα δημοσιεύει νομοσχέδιο για υποβάθμιση του Υπουργείου εργασίας σε υφυπουργείο και μετά …σχηματίζει κυβέρνηση. Ήταν τόσο άθλια η θητεία του, που ανάγκασε όλες τις γερμανόφιλες και γερμανοδιορισμένες ελληνικές αρχές (εκκλησιαστικές, ακαδημαϊκές, δικαστικές, συντεχνιακές, επιμελητιριακές και τραπεζικές) να του στείλουν έγγραφη διαμαρτυρία για την μεταχείρηση του Ελληνικού λαού από τις κατοχικές αρχές και τις αθρόες εκτελέσεις αθώων ανθρώπων, που χρειάστηκε να απολογηθεί τότε ενώπιόν τους. Το ομολογεί με ντοκουμέντα, προσπαθώντας να δικαιολογήσει όσα έκανε, μέσα από το βιβλίο του «Ιδού η αλήθεια» (σελίδα 124). Οι Γερμανοί από τον φόβο εξέγερσης, αλλά κυρίως λόγω μαζικής προσχώρησης στην αντίσταση που άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά, αναγκάστηκαν να  τον αντικαταστήσουν με τον Ι. Ράλλη.


1956: Ο Τσε Γκεβάρα φτάνει με 82 αντάρτες στη Κούβα, ξεκινώντας, μαζί με τον Φιντέλ Κάστρο, τον ένοπλο αγώνα κατά του δικτάτορα Μπατίστα.1984: Δηλητηριώδες αέριο που διαρέει από εργοστάσιο της Union Carbide σκοτώνει 25.000 ανθρώπους στην Ινδία. Άλλοι 558.125 δηλητηριάζονται από τους οποίους οι 38.478 μένουν μερικά ανάπηροι και 3.900 οριστικά τελείως ανάπηροι.


←1 Δεκεμβρίου

3 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s