Σαν σήμερα 3 Δεκεμβρίου

Διεθνής ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Θέμα 2019: Προώθηση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία και της ηγεσίας τους: ανάληψη δράσης για την Ατζέντα Ανάπτυξης του 2030.


311: Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών στην πόλη Ασπάλαθο (σημερινό Σπλιτ της Κροατίας) ο Διοκλητιανός (♥22/12/244). Αυτοκράτορας της Ρώμης μέχρι και το 305. Έμεινε γνωστός από τους μεγαλύτερους διωγμούς που γνώρισε ποτέ η Χριστιανοσύνη, αλλά και από την επιτυχημένη αναμόρφωση και με πιο δίκαιη κατανομή του φορολογικού συστήματος. Δημιούργησε το σύστημα της τετραρχίας: 4 Αύγουστοι, ή Καίσαρες, που ο καθένας ήταν υπεύθυνος για το ένα τέταρτο της αυτοκρατορίας, αλλά σε περίπτωση εξωτερικού κινδύνου τον βοηθούσαν οι υπόλοιποι. Σύστημα που πέτυχε όσο ζούσε, αλλά απέτυχε στους επίγονους. Οι επιτυχίες και σε πρώτη ματιά τα «λάθη» του, ή οι αποτυχίες του, έκαναν την αυτοκρατορία την ισχυρότερη από ποτέ άλλοτε στην ιστορία της, για έναν τουλάχιστον αιώνα και βέβαια Χριστιανική. Μετά από μακροχρόνια ασθένεια εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση το 305. Τον διαδέχθηκαν ο Γαλέριος και ο Κωνστάντιος ο Χλωρός (ο πατέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου).


1870: Παραιτείται η κυβέρνηση μειοψηφίας του Επ. Δεληγιώργη.  Θα σχηματίσει κυβέρνηση ο Αλ. Κουμουνδούρος. Παραιτήθηκε, όταν το κόμμα του Θρ. Ζαΐμη, που ήταν υπαίτιο για την κυβερνητική κρίση, με την ανάμειξη στελεχών του στη σφαγή στο Δήλεσι και γενικότερα με συμμορίες ληστών, κατάφερε να πάρει πάλι την πλειοψηφία των βουλευτών την 28η Οκτωβρίου 1871. Ο Θρ. Ζαΐμης  θα σχηματίσει κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας, που θα την χάσει σε δυο μήνες και θα παραιτηθεί.


1910: Ο Georges Claude παρουσιάζει τον φωτισμό Neon στo «Σαλόνι Αυτοκινήτου» του Παρισιού. Οι φωτισμοί με Neon ήταν πολύ της μόδας στην περίοδο 1920-50. Δημιουργούνταν με γυάλινους συνήθως σωλήνες, κλεισμένους αεροστεγώς, που είχαν κάποιο αέριο σε πολύ χαμηλή πίεση και ένα ηλεκτρόδιο σε κάθε άκρο τους. Ονομάστηκαν Neon από το πρώτο αέριο που χρησιμοποιήθηκε και έδινε κόκκινο φως. Ανάλογα με το αέριο που περιέχει ο σωλήνας παράγεται και διαφορετικού χρώματος φωτισμός. Το διοξείδιο του άνθρακα δίδει άσπρο, το ήλιο κίτρινο, αέρια υδράργυρου μπλε, και γενικά με διάφορες αναλογίες διαφορετικών υλικών μπορεί να δώσει έως και 150 χρώματα.


1912: Η ναυμαχία της Έλλης (16 Δεκεμβρίου με το νέο ημερολόγιο). Ο τουρκικός στόλος βγαίνει από τα Δαρδανέλια στις 09:05, επίσημη ώρα έναρξης της ναυμαχίας. Το θωρηκτό Αβέρωφ υπό τον Παύλο Κουντουριώτη, σηκώνει σημαία «Ζ», ανεξάρτητη κίνηση από τον υπόλοιπο σχηματισμό, εκμεταλλευόμενο την πολύ μεγάλη ταχύτητά του για τα δεδομένα της εποχής, με ελιγμό «Τ», όπως λέγεται στην ναυτική γλώσσα, προσπαθεί να βάλει τον αντίπαλο ανάμεσα σε δυο πυρά. Οι Τούρκοι το καταλαβαίνουν και επιστρέφουν στα Δαρδανέλια, για προστασία από τα παράκτια πυροβολεία, με σοβαρές απώλειες. Η ναυμαχία είχε λήξει στις 10:30. Ήταν η πρώτη νίκη του ελληνικού στόλου στους Βαλκανικούς Πολέμους που μαζί με την δεύτερη αναμέτρηση, τη ναυμαχία της Λήμνου, έκαναν τότε το Αιγαίο ελληνική λίμνη.


1919: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Pierre Auguste Renoir. Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος. Υμνητής της γυναικείας ομορφιάς και σεξουαλικότητας, αποτύπωσε στιγμές της καθημερινής ζωής, γεμάτες χρώμα και φως.


1939: Γεννιέται ο Ολλανδός χημικός και ακτιβιστής Paul Jozef Crutzen. Ασχολείται με την χημεία της ατμόσφαιρας. Αυτός ανακάλυψε την επίδραση των οξειδίων του αζώτου στο όζον, πως ο άνθρωπος επηρεάζει την παραγωγή τους και πως με την σειρά του το όζον καθορίζει το κλίμα στη γη. Για τις εργασίες του πάνω στο όζον του απονεμήθηκε βραβείο Nobel χημείας το 1995. Εξακολουθεί να εργάζεται με το ίδιο αντικείμενο, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει κυβερνήσεις, απλούς ανθρώπους, ή επιστήμονες, στο πρόβλημα του Όζοντος με μανιφέστα, δημόσιες επιστολές και όποιον άλλο τρόπο κρίνει πρόσφορο. Για ένα άτομο και για τις σημερινές διεθνείς συνθήκες έχει πετύχει πραγματικά πολλά.


1944: Τα Δεκεμβριανά. Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΕΑΜ στο Σύνταγμα σκοτώθηκαν 28 και 140 τραυματίστηκαν, όταν αστυνομικοί άνοιξαν πυρ, μετά από διαταγή του Άγγελου Έβερτ, κατά του πλήθους.  Ήταν η χαριστική βολή για την ειρήνη στη μεταπολεμική Ελλάδα. Τα γεγονότα που δρομολόγησε αυτή η ενέργεια έφεραν τον εμφύλιο. Είχαν διάρκεια 43 ημερών και σταμάτησαν ουσιαστικά με την έναρξη εφαρμογής της ανακωχής. που είχε υπογραφεί την 11η Ιανουαρίου. την 15η Ιανουαρίου. Το τυπικό τέλος των εχθροπραξιών δόθηκε την 12η Φεβρουαρίου 1945 με την Συμφωνία της Βάρκιζας. Είχε μεσολαβήσει η παρέμβαση του Τσώρτσιλ ο οποίος την 26η Δεκεμβρίου 1944 έφερε σε επαφή και διήμερη σύσκεψη τους αντιπροσώπους των δυο πλευρών.  Ο εμφύλιος τελείωσε το 1949 αλλά τα απόνερά του ταλαιπώρησαν (και με αρκετά θύματα) και ταλαιπωρούν τους Έλληνες μέχρι σήμερα.

«Όποιος αγαπάει εμφύλιο πόλεμο δεν έχει πατρίδα», Αριστοφάνης.


1967: Ελλάδα, Κύπρος και Τουρκία αποδέχονται το σχέδιο του γ.γ. του ΟΗΕ Ου Θαντ για εκτόνωση της κρίσης στην Κύπρο που είχε φτάσει στα όρια της γενικής σύρραξης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Σύμφωνα μ΄ αυτό έπρεπε ν΄αποσυρθούν οι ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου) που είχε δύναμη Μεραρχίας και ΤΟΥΡΔΥΚ (Τουρκική Δύναμη Κύπρου) μέσα σε 45 μέρες. Στην αποδοχή του σχεδίου είχε συμβάλει και ο Σάιρους Βανς, απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ Λύντον Τζόνσον, που ήταν παρών στις συνομιλίες. Το ελάττωμα της συμφωνίας (για την Ελληνική πλευρά) ήταν ότι παρ΄ ότι τους προτάθηκε η αναβάθμιση του ρόλου της UNFICYP (της δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο), η χουντική κυβέρνηση την αγνόησε. Έτσι η Κύπρος έμεινε ανυπεράσπιστη στις διαθέσεις της απέναντι ακτής, Αλλά και στα κρυφά σχέδια για την τύχη της από τους επίγονους της χούντας με το «η Κύπρος κείται μακράν» του Κ. Καραμανλή, όταν το νησί υπέστη την εισβολή της Τουρκίας.


1967: Ο Κρίστιαν Μπάρναρντ πραγματοποιεί την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς. Ο ασθενής, Louis Washkansky,  επιβίωσε για 18 ημέρες αφού το ανοσοποιητικό του σύστημα ήταν διαλυμένο από τον διαβήτη και τα ανοσοκατασταλτικά του προκάλεσαν πνευμονία. Εξελίσσοντας την τεχνική του, έφτασαν ασθενείς του να ζήσουν 23 χρόνια μετά την μεταμόσχευση.


1971: Το Πακιστάν επιτίθεται κατά της Ινδίας με αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά 11 αεροπορικών βάσεών της, πυροδοτώντας μια πλήρη σύρραξη μεταξύ των δυο χωρών που κράτησε μέχρι την 16η Δεκεμβρίου. Ο 3ος Ινδοπακιστανικός Πόλεμος (όπως ονομάστηκε από την σειρά των πολέμων που είχαν τα δυο κράτη) έληξε την 16η Δεκεμβρίου με την υπογραφή του «Μέσου Παράδοσης των Πακιστανικών Δυνάμεων» στις Εθνικιστικές Δυνάμεις του Μπαγκλαντές για λογαριασμό των οποίων υπέγραψαν Ινδοί ανώτατοι αξιωματικοί, για να έχει ισχύ η συμφωνία μια και δεν είχε δημιουργηθεί το κράτος του Μπαγκλαντές. Το τελευταίο αν και θεωρεί μέρα διακήρυξης της ανεξαρτησίας του την 26η Μαρτίου 1971 από τον πατέρα του Έθνους Μουτζίμπ, άρχισε να υπάρχει καταστατικά από την 4η Νοεμβρίου 1972 που, με το Σύνταγμα που συνέταξε, αυτοπροσδιορίστηκε σαν ένα ενιαίο ομόσπονδο κράτος. Όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις του Πακιστάν στο Μπαγκλαντές (97.000) συνελήφθησαν σαν αιχμάλωτοι Πολέμου και επαναπροωθήθηκαν στο Πακιστάν. Από την διακήρυξη της ανεξαρτησίας του μέχρι την ημέρα της απελευθέρωσής του, σε μια άνευ προηγουμένου γενοκτονία, από μέρους των Πακιστανών, έχασαν την ζωή τους περίπου 3.000.000 κάτοικοι του Μπαγκλαντές, ενώ άλλα οκτώ με δέκα εκατομμύρια πρόσφυγες διέφυγαν στην Ινδία για να σωθούν. Σε γεωστρατηγικό επίπεδο η νίκη της Ινδίας επί του Πακιστάν ήταν μια νίκη της Σοβιετικής Ένωσης (που υποστήριζε την Ινδία) επί των ΗΠΑ (που υποστήριζε το Πακιστάν). Οι ΗΠΑ ακόμα ψάχνονται με τους τότε συμμάχους τους που θεωρούν ότι τους πρόδωσαν. Για τον ΟΗΕ ήταν η χειρότερη δυσφήμισή του, μια και αρνήθηκε, παρά τις εκκλήσεις διαφόρων χωρών μελών του να πάρει ούτε καν λεκτικά θέση για την γενοκτονία. Μόνο η Γενική Συνέλευση του την 6η πλέον Δεκεμβρίου θυμήθηκε τους πρόσφυγες, χωρίς πάλι να αναφέρει κάτι για την γενοκτονία. Δεν την αναγνώρισε ούτε εκ των υστέρων μέχρι και σήμερα.


1992: Ο Neil Papworth στέλνει με ένα PC το πρώτο SMS (Short Message Service) στον φίλο του Richard Jarvis διευθυντή της Vodafone. Από τότε μέχρι σήμερα, παρά την αρχική αργή διάδοσή τους, έχουμε φτάσει να ανταλλάσσονται 7 τρισεκατομμύρια SMS τον χρόνο. Για την ιστορία, το πρώτο SMS έγραφε «Καλά Χριστούγεννα» και ο Jarvis το πήρε στο κινητό του, ένα Orbitel 901, βάρους μόλις 2,1 Kgr (περίπου 20 σημερινών κινητών). Ο Neil Papworth ήταν στην ομάδα που ανέπτυξε την υπηρεσία SMS για λογαριασμό της Sema Group.


←2 Δεκεμβρίου

4 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.