Σαν σήμερα 4 Δεκεμβρίου

749: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο Σύριος ιερέας και μοναχός Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός (♥676). Γεννημένος στην Δαμασκό (από εκεί και η επωνυμία του), είχε δάσκαλο τον Κοσμά τον Μελωδό που εκτός των άλλων είχε μελετήσει και την αρχαία Ελληνική μουσική. Από την Ορθόδοξη Εκκλησία πήρε τους τίτλους «Χρυσορόας» για την ρητορική του δεινότητα και «Μαΐστωρ της Μουσικής» για το έργο του στην Βυζαντινή μουσική. Θεωρείται απ’ όλα τα χριστιανικά δόγματα ο τελευταίος Πατέρας της Εκκλησίας. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί από τον 9ο αιώνα και στα Αραβικά. Στον πολυμαθή Ιωάννη (Νομικός, Θεολόγος, Φιλόσοφος και Μουσικός) η Εκκλησία και η Ελλάδα οφείλουν την σημερινή μορφή της Βυζαντινής μουσικής, του λαϊκού και δημοτικού τραγουδιού. Είναι ο άνθρωπος που παγίωσε την Αρχαία Ελληνική μουσική, σαν θεμέλιο της Βυζαντινής. Αναμόρφωσε τον Πυθαγόρειο οκτάχορδο και τον έκανε Βυζαντινό οκτάηχο. Με αυτό αντικατέστησε το πρωτόλειο, Ελληνικό πάλι, Τροπολόγιο.


1354: Παραιτείται του θρόνου ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιωάννης ΣΤ’ Καντακουζηνός. Είχε ορισθεί από τον Ανδρόνικο Γ΄ Παλαιολόγο επίτροπος του ανήλικου γιου του Ιωάννη Ε’ Παλαιολόγου που είχε ορίσει διάδοχό του. Η μητέρα του Άννα της Σαβοΐας με κάποιους αυλοκόλακες θέλησαν πραξικοπηματικά να αναλάβουν την βασιλεία και σε αντίδραση οι οπαδοί και τα στρατεύματα του Καντακουζινού τον έχρισαν αυτοκράτορα την 26η Οκτωβρίου 1346. Το αποτέλεσμα ήταν εμφύλιος πόλεμος. Επί βασιλείας του καταστράφηκε η Καλλίπολη της Θράκης από σεισμό. Με αυτό το πρόσχημα προσκάλεσε επίσημα τους Οθωμανούς να την εποικίσουν και να την ανοικοδομήσουν. Ο πραγματικός λόγος ήταν οι Σέρβοι που ήδη αρκετά ισχυροί στα κεντρικά Βαλκάνια, άρχισαν να έχουν βλέψεις και στα νότια. Γενικότερα τα προβλήματα επί βασιλείας του, αν και δεν ευθυνόταν για κανένα αυτός, ήταν τόσα και από τόσες πλευρές, με τους βυζαντινούς να υπονομεύουν κάθε προσπάθειά του, που τον ανάγκασαν να παραιτηθεί του θρόνου. Παράδειγμα η πανούκλα του 1347 στην Κωνσταντινούπολη που θέρισε έως και τα 8/9 του πληθυσμού της,  Τα ηνία ανέλαβε ο συναυτοκράτορας του Ιωάννης Ε’ Παλαιολόγος, που όσο ζούσε ο Καντακουζηνός ήταν παραγκωνισμένος. Ο Ιωάννης ΣΤ’ πήρε το χρίσμα του μοναχού και αποσύρθηκε στο Μυστρά. Όταν τον χρειάστηκαν τους παρείχε πάλι τις υπηρεσίες του σαν μοναχός, αναλαμβάνοντας το σχέδιο για την επανένωση των δυο εκκλησιών. Το σχέδιο απορρίφθηκε από τον πάπα Urban V. Πέθανε την 15η Ιουνίου 1383 σε ηλικία 90 ετών.


1647: Πεθαίνει σε ηλικία 57 ετών ο Γάλλος κληρικός και πολιτικός Αρμάν Ζαν ντυ Πλεσί καρδινάλιος-δούκας του Ρισελιέ ή όπως έμεινε γνωστός στην Ελληνική βιβλιογραφία/ιστορία καρδινάλιος Ρισελιέ. Φιλόδοξος, αλλά έχοντας τα προσόντα, αναρριχήθηκε στην θέση του Προέδρου του Υπουργικού Συμβουλίου (Δεν έγινε πρωθυπουργός γιατί αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη κυβέρνησης και κοινοβουλίου). Στο εσωτερικό ενίσχυσε την κεντρική εξουσία σε βάρος της περιφερειακής ειρηνικά και με την βία όπου χρειαζόταν. Διέταξε το γκρέμισμα όλων των πύργων και φρουρίων που δεν ήταν απαραίτητα για την άμυνα της χώρας, παγιώνοντας και μελλοντικά την επιβολή των ανακτόρων σε κάθε απείθαρχο ευγενή. Συμμετείχε αφανώς στον τριακονταετή πόλεμο χρηματοδοτώντας τους αντιπάλους του οίκου των Αψβούργων, ενώ με δολοπλοκίες τους στέρησε κάθε πόρο και τους οδήγησε στην πτώχευση με αποτέλεσμα να ηττηθούν. Όρισε διάδοχό του τον προστατευόμενό του από παιδί καρδινάλιο Μαζαρίνο.


1798: Πεθαίνει σε ηλικία 61 ετών ο Ιταλός γιατρός, φυσικός, βιολόγος και φιλόσοφος Λουίτζι Γκαλβάνι. Είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον ζωικό ηλεκτρισμό. Τον ανακάλυψε με το κλασσικό πλέον πείραμα, όταν ακούμπησε ένα ηλεκτρόδιο στα πόδια ενός ψόφιου βατράχου αυτά συσπάσθηκαν. Πέθανε στο σπίτι του αδελφού του πάμφτωχος και στερημένος από κάθε ακαδημαϊκή του ιδιότητα γιατί αρνήθηκε να υπογράψει τον όρκο υπακοής στους Γάλλους κατακτητές της Βόρειας Ιταλίας. Προς τιμή του δόθηκε το όνομα του σε συσκευές, έννοιες, έως και σε κρατήρα της Σελήνης (γαλβανόμετρο, γαλβανισμός, γαλβανική διάβρωση κλπ).


1897: Μετά τον άτυχο Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897, που ονομάστηκε πόλεμος των 30 ημερών, υπογράφεται Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη. Είχε προηγηθεί ανακωχή από τις 20 Μαΐου. Το πλήρες κείμενο της συνθήκης από την μέση της σελίδας και μετά. Θα επικυρωθεί από το Ελληνικό κράτος στις 6 Δεκεμβρίου. Τροποποιούνται τα ελληνοτουρκικά σύνορα σε βάρος της Ελλάδας, επιβάλλεται στην Ελλάδα Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος και η υποχρέωση να καταβάλλει στην Τουρκία 4.000.000 τουρκικές λίρες πολεμική αποζημίωση. Έτσι ιδρύθηκαν τα Ελληνικά μονοπώλια που εμπορεύονταν τα σπίρτα, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τα τσιγαρόχαρτα, το πετρέλαιο, το οινόπνευμα, τον καπνό και τα τραπουλόχαρτα. Τα έσοδα από αυτά και τους δασμούς τους, όπως και τα έσοδα των δασμών του λιμανιού του Πειραιά, πήγαιναν για εξόφληση του χρέους μέχρι και το 1978. Επειδή η Ελλάδα είχε πτωχεύσει το 1932 και είχε δημιουργηθεί αδιέξοδο αποπληρωμής του χρέους, ο Ελ. Βενιζέλος και ο Ι. Ινονού συμφώνησαν το 1933 σε εξόφληση μέρους των χρεών μέσω της διακίνησης – εμπορίας συγκεκριμένων προϊόντων από την Ελλάδα στην Τουρκία.


1926: Ορκίζεται οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Αλ. Ζαΐμη, που τότε δεν ήταν βουλευτής, με την στήριξη όλων των μεγάλων κομμάτων. Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου είχαν γίνει με την απλή αναλογική και δεν έδωσαν αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα. Στην Βουλή υπήρχαν 14 κόμματα και 8 ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Κατά την διάρκεια αυτής της κυβέρνησης η Βουλή θα συντάξει νέο Σύνταγμα που θα δημοσιευτεί στις 3 Ιουνίου 1927, αντικαθιστώντας το θνησιγενές Σύνταγμα του Θ. Πάγκαλου. Τα χρέη όμως κυνηγούν την Ελλάδα που αδυνατεί να πληρώσει το πολεμικό χρέος (δάνειο) προς την Αγγλία. Το κάνουν «πάσα» στον άρρωστο Βενιζέλο που βρίσκεται στο Παρίσι για θεραπεία, μήπως και μπορέσει να κάνει κάτι. Οι δανειστές είναι άκαμπτοι και τα βάρη πρέπει να πληρώσει ο Ελληνικός λαός. Στην πρώτη απόπειρα του υπουργού οικονομικών Γ. Καφαντάρη για οικονομικά μέτρα, αποχωρούν οι βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος και η κυβέρνηση αναγκάζεται σε ανασχηματισμό με συμμετοχή των υπολοίπων.


1945: Δήλωση βόμβα στα θεμέλια του βασιλικού οίκου της Ελλάδας από τον πρίγκηπα Πέτρο. Ήταν γιος του πρίγκηπα Γεώργιου και της Μαρίας Βοναπάρτη. Πρώτος ξάδελφος του βασιλιά Γεώργιου Β΄ που τότε ήταν αυτοεξόριστος, μετά την φυγή του από την Ελλάδα απ’ όταν την κατέλαβαν οι Γερμανοί. Δίνοντας συνέντευξη στο Παρίσι ο “κόκκινος πρίγκηπας”, όπως αποκαλούνταν, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι για να επιστρέψει στην Ελλάδα ο ξάδελφός του έπρεπε να περιμένει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, αλλά οι πιθανότητες να το κερδίσει ήταν μικρές. Και συνέχισε: “Η βασιλεία είναι κάπως ξένη τας ημέρας αυτάς κατά τον γενικόν ρυθμόν. Γρήγορα θα αναγκασθούμε να παραμείνουμε μακράν της Ελλάδας”. Για τον εαυτό του δήλωσε ότι θα επιστρέψει στην Δανία και θα προσπαθήσει να βρει κάποια βιοποριστική εργασία.  Ο Πέτρος ήταν ανθρωπολόγος με καλό συγγραφικό έργο γύρω από την επιστήμη του. Το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης τον είχε ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορα. Είχε κάνει και άλλα μεγαλύτερα αμαρτήματα: Ενώ βρισκόταν στην Ινδία για ανθρωπολογικές μελέτες παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο μια κομουνίστρια Ρωσίδα. Την Ειρήνη Αλεξάνδροβνα Οβισινίκοβα.  Ο βασιλικός οίκος της Ελλάδας τον είχε διαγράψει από την λίστα διαδοχής του θρόνου. Ήταν αξιωματικός του Ελληνικού στρατού, μέλος του Ιερού Λόχου, συμμετέχοντας πλήρως στις επιχειρήσεις του κατά την διάρκεια της κατοχής. Παρ’ όλες τις λογικές προβλέψεις του δεν επαληθεύτηκε. Η βασιλεία παρέμεινε για 30 σχεδόν χρόνια ακόμη στην Ελλάδα, προς όφελος ξένων και ντόπιων συμφερόντων, που έβλαπταν σοβαρά την χώρα.


1948: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο Thomas Hunt Morgan, Αμερικανός βιολόγος και γενετιστής. Του απονεμήθηκε το 1933 το βραβείο Nobel Ιατρικής και φυσιολογίας, για την ανακάλυψή του στο ρόλο που παίζουν τα  χρωματοσώματα στην κληρονομικότητα.


1997: Δημοσιεύεται ο Νόμος για το σχέδιο «Καποδίστριας«. Είναι ο πρώτος Νόμος για την συνένωση δήμων και κοινοτήτων σε μεγαλύτερους δήμους. Αποδείχτηκε αναποτελεσματικός και ανεπαρκής λόγω της μικρής έκτασης συνενώσεων και του μεγάλου κόστους λειτουργίας των Δημοτικών Υπηρεσιών που προέβλεπε και απαιτούνταν. Αντικαταστάθηκε το 2011 με τον «Καλλικράτη» που διόρθωσε αρκετά από τα προβλήματα του προκατόχου του, αλλά λόγω της συνεχούς μεταφοράς αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία προς την περιφέρεια, χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων, με συνηθέστερο πρόβλημα το υπεράριθμο του προσωπικού και την αδυναμία ανακατανομής του, δύσκολα θα επιβιώσει και αυτό το διοικητικό σχέδιο.


←3 Δεκεμβρίου

5 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.